Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Pivo ima pH tam od 3.5-4.5, če ima več je kritično (biološka stabilnost) če ima manj načeloma ni problema dokler ne občutiš kislega okusa. Tako da s stališča pHja je tvoj verjetno OK. (priznam nisem še nikoli jemal vzrocev pHja po fermentaciji, bom pa v prihodnje tudi to začel delat -> več podatkov = boljše pivo)

In ja pšenična piva imajo kisel okus ker imajo relativno malo lastne arome (tako iz sladu kot iz hmelja). Večino "kislosti" zakrije sam kvas ki je (moral bi bit) dominanten okus v pšeničnem pivu. Torej če čutiš pivo preveč kislo potem je to lahko posledica okužbe ali pa je posledica tega da kvas ni "dominanten". Delno kislost znižuje (občutek) tudi Co2 (in hkrati dviga aromo kvasa) zato je karbonizacija dokaj pomembna.

Pod črto po 3h dneh je pivo več ali manj še neizoblikovano + če si ga pil na klasičen način da si pustil kvas v flaški je čisto normalno da udari malce več kislega ven. Počakaj še malo + pšenično pivo se pije s kvasovkami - motno (in WB-06 je zanič v tem delu ker precej hitro pade na dno), tako da preden odpreš pivo ga 2x previdno obrni na glavo in nazaj da se kvas sprosti in bo dal tudi več okusa/arome.

BTW, kakšno si imel temperaturo med fermentacijo?
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Temperatura med fermentacijo je bila od 21-22°C. Bom počakal še kakšnih 10 dni pa bomo videli.
Kateri kvas bi svetoval namesto WB-06.
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
V trgovini moje pivo so dobili kvasovke Lallemand Munich-Wheat Ale Yeast, 11g pa me zanima ali ima kdo kakšne izkušnje s temi kvasovkami. Ali so boljše od WB-06.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Boš moral kar sam probat!
evil.gif


Lallemand Munich-Wheat bi moral po specifikaciji proizvest banana aromo, "non flocculent strain" torej bi moralo pivo ostat dokaj motno.

.. alternativa poleg WB-06 bi bila recimo safbrew T-58 ki proizvede "klinček" aromo in tudi ne potone rad, torej pušča motno pivo. Ima pa ta kvas še par drugi priokusov tako da ni ravno idealen za klasična pšenična piva, mogoče bolj primerna za "dunkelweizen", sam sedaj staram s tem kvasom eno rženo za katerega predvidevam da bo okus precej ustrezen.

Glede Lallemand kvasa na splošno, če bom mogoče imel čas bom naredi en testni dvojni batch za primerjavo med Lallemand in Safale kvasovkami (S-04 vs. Windsor British-Style). Na netu ni kaj veliko info o teh kvasovkah.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Nič naslednji batch bo poizkusni s temi kvasovkami pa se bo videlo!
Hvala za odgovor.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Lallemand Munich-Wheat bi moral po specifikaciji proizvest banana aromo, "non flocculent strain" torej bi moralo pivo ostat dokaj motno.
Ja, naj bi. Tako kot naj bi to naredil tudi wb-06. Pa sta po odzivih uporabnikov oba kvasa dobra le za ameriški tip pšeničnega piva-kvas se usede in banana je le v sledovih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Vsaj za WB-06 velja da moraš izbrat tudi pravo dozo kvasa če želiš dobiti pravi okus. Under/over-pitching ima precej posledice na tvorbo teh okusov in doziranje je precej pogojeno tudi s temperaturo pri kateri delaš. Tako za ziher za banano pri WB-06 je potrebno it precej visoko s temperaturo, 24C recimo (in pol vrečke kvasa za 15-20l piva .. underpitching) na drugi strani za klinčke rabiš dokaj nizko temperaturo, lahko tudi tja do16C (in 2 vrečki kvasa, torej overpitching). Lahko sicer tvegaš pa uravnavaš samo eno spremenljivko (temperaturo ali kvas), ampak potem okus ne bo tako izrazit oz. koneckoncev odvisno kaj hočeš eni tudi ne marajo preveč teh okusov.

Sicer pa WB-06 ima glavni problem da ne pusti motnega piva, no way. Probal vsaj 5 serij pa vedno se usede na dno. S tega stališča je res zanič tako da sedaj eksperimentiram tudi z T-58 pri nizkih temperaturah.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Včeraj sem proizkusil pšenično pivo in še vedno ima ful kisel okus tako da verjetno jo bom zlil v kanalizacijo.
bonk.gif

Ni mi jasno kaj sem naredil narobe da je ratala tako kisla. Prosim za kak nasvet držal sem se celega postopka kod si mi svetoval za drozganje. Ne vem ali je bilo kaj s kvasom ali mogoče ker sem full časa hladil pivino.
frown-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Z kvasom nima bit kaj narobe.
Mogoče se ti je piva v tistih dveh urah okužila, ker cilj je ohladiti čimprej.
Čeprov če je piva okužena, bi morala kazati še kak drug znak, ne samo kilsost.
Ko odpreš flašo, a ti pivo bruhne ven (naredi fontano)?
Kakšen je vonj pive?
Ali je v fermontorju po vrhu plavala kakšna nesnaga?

Težko rečem, kaj bi blo brez da pivo poskusim. Kot je pa že rečeno, pšeničkoti so kisli.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Težko ocenjujem na daljavo, ampak če je občutno kisel okus potem gre lahko samo še za okužbo.

Glede na dolg čas hlajenja je lahko prišlo do okužbe z mlečnokislinskimi bakterijami ki so aktivne od 60C in navzdol, vrhunec razmnoževanja imajo tam okoli 40C. Te bakterije so v zraku ves čas in zagotovo pridejo v pivo, če se preveč namnožijo lahko vplivajo na okus. Zato je pomembno hitro hlajanje pivine, sem omenil da je precej bolje ohladit pivo v 30min tako da ga mešaš v odprtem loncu ipd. kot pa imeti pokritega in ga tenstat 2h.

Poleg tega je sedaj v jeseni (zorenje sadja) v zraku precej divjega kvasa (Brettanomyces) in če ta zaide v preveliki količini v pivo bo dal kisel okus. Tu se lahko tolažiš s tem da si naredil belgijsko kislo pivo!
grin1.gif


Če je pivo samo malo kislo je pa to posledica kvasa oz. pač kvas ni dal prave arome ostala je samo kislost. Glede na temperaturo pri kateri si fermentiral je res bližje nevtralnemu okusu, tako da se skupaj s količino kvasa mogoče niso tvorili pravi okus.

Drozganje, izbor slada ipd. nima veze s kislim okusom tako da tu ne išči napak. Če je kislost samo posledica kvasa potem veš kje je napaka, na splošno pa "začetnikom" ne priporočam pšeničnega piva ker je dobro nadzorovana fermentacija ključna (pa še pri all-grainu je drozganje oz. izpiranje pšeničnega sladu lahko problematično). Tu se vedno drži načela da je za začetek najbolje delat piva ki glavnino okusa prinesejo iz osnovnih surovin (torej recimo stout -> žgani ječmen prinese glavnino okusa, IPA -> hmelj prinese večino okusa, ...). Potem se lahko gre pa bolj v "normalna" piva, torej razne variante aleja v 1001 obliki. Najbolj zahtevni po lestvici so zagotovo pšenična piva, lagerji ipd. ker na končni okus vpliva en kup spremenljivk in bilokaj v procesu gre narobe bo na koncu udarilo ven kot "napaka".

Preden začneš vlivat stvari stran vseeno počakaj še malo pa daj še kakšnemu neobremenjenemu kolegu/kolegici za probat. Greh je zavržt pivo!
evil.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala za nasvete. Jutri bom zvaril 20L pala ale katerega sem napisal sestavine nekaj dni prej. Dobil sem še cara slad tako da se bom držal tistega kar sem napisal. Za hlajenje sem dobil močnejšo črpalko tako da sem povečal pretok in upam da bom hladil samo 20min. No napišem jutri kako je šlo. Še enkrat hvala za nasvete.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Včeraj sem proizkusil pšenično pivo in še vedno ima ful kisel okus tako da verjetno jo bom zlil v kanalizacijo.
bonk.gif

Ni mi jasno kaj sem naredil narobe da je ratala tako kisla. Prosim za kak nasvet držal sem se celega postopka kod si mi svetoval za drozganje. Ne vem ali je bilo kaj s kvasom ali mogoče ker sem full časa hladil pivino.
frown-1.gif
Moje prvo pšenično(brewfermovo+kup cukra po navodilih) je bilo tudi od začetka kar dosti kislo. Po ene 3 mesecih pa je kislost počasi izginila in je bila zadeva dokaj solidna.
Tako da ne še izgubiti vsega upanja.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Hvala za nasvete. Jutri bom zvaril 20L pala ale katerega sem napisal sestavine nekaj dni prej. Dobil sem še cara slad tako da se bom držal tistega kar sem napisal. Za hlajenje sem dobil močnejšo črpalko tako da sem povečal pretok in upam da bom hladil samo 20min. No napišem jutri kako je šlo. Še enkrat hvala za nasvete.

Črpalko? kako pa hladiš (cevni hladilnik/ploščat hladilnik)?

Pa še tebi povem: Nikar proč zlivat!
Kaj te pa stane če jo pustiš v kleti še 3 mesece in pozabiš nanjo? nič!
Pivo se zlije proč samo če je zares neužitna oz. si 100% da je pokvarjena, sicer pa pustiš času čas.
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Enako. Prvo pivo, ki sem ga zvaril je bilo pšenično iz tekočega ekstrakta + 1kg sladkorja (po navodilih). Na začetku je bila zadeva bolj podobna jabolčniku kot pivu, ampak po cca. 2 mesecih je pa zadeva kar OK.

Imam pa eno vprašanje. Prejšnji teden sem naredil 12 litrov "session" piva. Southern english brown ale, OG 1.038, FG računam na okoli 1.010, uporabil sem pol paketka S-04.

Zdaj po 4 dneh je okus po pričakovanjih, barva malo temnejša od pričakovane ampak OK (na par dni preverjam kako poteka fermentacija), sem pa opazil, da vonj ni ravno prijeten, po žveplu. Malo sem bral, pa naj bi bil pri nekaterih kvasovkah vonj po žveplu običajen stranski produkt, ampak pri s-04 še nikoli nisem opazil tega.

Je možno, da je to od kvasovk, ali zna biti kakšen drug problem? Razlike, ki sem jih naredil:
- Kvasovke so bile par dni v zamrzovalniku, paketek na pol odprt.
- Fermentacija poteka pri malo višji temperaturi, konstantnih cca. 21 stopinj.
- Plastičen fermentor imam postavljen v relativno svetlem prostoru. Na hodniku pod stopnicami. Daleč od tega, da bi bil na direktni svetlobi, ampak ni pa povsem na temnem. Je možno, da to vpliva na vonj?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Za s-04 ni ravno značilno da bi metal ven izrazite arome po gnilih jajcih prej nasprotno ponavadi da čudovit sadni vonj, ampak sem tudi sam parkrat to občutil ko sem imel fermentor v hladilniku (posledično je "vonj" ostal skoncentriran na dokaj majhnem prostoru). Verjetno vse kvasovke po malem "prdijo" žveplo, sedaj ali pride tebi v nos ali ne je pa vprašanje od tega koliko ostalih vonjev navržejo in kako izrazit/koncentriran je ta vonj.

Glede ostalega, če je bil kvas odprt se je lahko okužil oz. v stiku s kisikom "oslabel". Koliko časa si ga imel odprtega? Pa načeloma v zamrzovalniku ni dobro hranit kvasa, ne zato ker bi mu bilo kaj slabega ampak enostavno je lahko prevelik šok če ga potem "odmrzneš" v 1h kolikor rabi tistih 10g da se ogreje na sobno temperaturo.

Če fermentacija poteka normalno potem nimaš kaj skrbet ... v bistvu če traja že 4 dni potem se je morala pri tvojem OGju in S-04 že zdavnaj končat. Za nizke do srednje OGje je ponavadi večina stvari mimo s tem kvasom v 2-3h dneh. Se pravi lahko zmeriš gostoto pa če je blizu FGja potem je verjetn ovse ok, če pa pivo še kar nekaj tensta je pa nekaj narobe s kvasom in vonjave so lahko posledica dominacije nekega drugega organizma ker je kvas klavrno končal še preden je začel.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
SG je trenutno 1.012, kar je nekako po planih. Akcije v vehi tudi že 2 dni ni več. Okus ni napačen, ne čutim nobenih čudnih priokusov. Samo tale vonj me malo moti. Ni zelo izrazit, ampak pri drugih rundah z s04 je bilo točno tako, kot si napisal. Lep, sadni vonj.

Sem pa zdaj preveril dnevnik. Kvas sem imel v zamrzovalniku 8 dni. Pred uporabo je bil dobri 2 uri na sobni temperaturi. Čisto možno, da sem bogi kvas preveč namatral
smile-1.gif


Bomo videli kaj bo. Upam, da se vonj "razkadi", ker sicer tale zadeva kar dosti obeta.
 

zlander

Zelenc'
11. sep 2014
1
0
1
Lj
Sele zdejle nasel tale forum , prav kul
smile-1.gif


Ce kdo rabi hmelj Styrian Savinjski Golding v peletih , ga imam par kil za prodati. Letnik 2013, skladiscen v zmrzovalniku, se vedno originalno vakumsko pakiranje iz Hmezada.
Cena 11 Eur za kilo. Prevzem v Lj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.533
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Hladim s cevnim hladilnikom pribl. 15m bakrene cevi fi 10.

Glej, da imaš vhod hladne vode zgoraj in izhod spodaj (termodinamični zakoni) in pa seveda malo premikaj spiralo gor dol in boš bistveno pospešil hlajenje.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Eko prvi pale ale narejen včeraj vse je šlo OK.Danes veselo kuha. Ker sem povečal pretok čpalke mi je shladilo 22L sladico nekje v 15min na 25°C. Sedaj deluje super.
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.