Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
US-05 in 23 stopinj(se pravi 24+ v fermentorju)?
Bodi raje vesel, da ti je padlo na 20 stopinj. Pa še to je previsoko in prepozno.
Za ta kvas je fino 16-18 stopinj
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
US-05 je kar odporen na visoke temperature v smislu tvorjenja estrov, američani ga poleti uporabljajo za varjenje piva pri sobnih temperaturah (25C) in baje daje solidne rezultate. Jasno se ne dobi čistega piva, ampak če je to kakšna IPA ali pa bolj močan ale se tistih sadnih not (estrov) ne čuti sploh. Meni bi bolj skrbelo to kar se ne čuti, kakšen metanol se zna že kar konkretno proizvajat pri 25C!
evil.gif


pivovarcek glede takega padca temperatur se ne sekriat. Ker se okoliška temperatura spušča počasi + dodatna kondenzacija temperature v fermentorju še upočasni ves vpliv ni to noben šok za kvasovke. Itak pa po 3h dnes so konačale že večino dela (če ne celo vse) tako da na okus ne vpliva kaj veliko.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala sej v ponedeljek jo bom sflasiral danes je bil FG1,008 tako da gre v flase. Poizkusil sem se tisto psenicno ki mi je kislil okus in sem skorej bruhou tako da sem jo zlil v dolino :-( . Ta nova pale ale pa je po okusu ok.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem pa danes flaširal prvi "lambic"
smile-1.gif


Sem dal vseeno v flaše, ker je itak samo 8 litrov. Bom dal nekam na hladno, pokril s kakšno deko, če bodo kakšne eksplozije pa mogoče bo za spit čez nekaj časa.

Sem poskusil še SPA (savinjski pale ale, en kup savinsjkega goldinga) in pumpkin ale, ki sta v fermentorjih zraven, pa na srečo ni znakov okužbe. Pumpkin ale je sicer star komaj 5 dni, ampak kaže potencial. Začimbe pridejo res do izraza, komaj čakam.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Pocast, kako kaj napredujes z izdelavo lauter tun v cisterni za vino? Ali o cem si ze govoril? Zasledil sem, da je lažno dno odmaknjeno samo 2 cm od dna zato, da ne pride do vakuma med pretakanjem. Tako da naj bi bil ventil za odtok sladu postavljen malo nad lažnim dnom, da ni potem nič zraka vmes. Torej izpust na dnu cisterne in speljana pipica malo nad lažnim dnom, kjer se slad izeka v ekspanzijsko posodo iz katere potem precrpavas v kotel. Potem sledi pa fly sparge. Imas kaj podobnega narejenega ali v mislih?

Sm bil zdej en teden na morju, zato pozen odgovor.
Ja, oprema je doma! tako da sem včiri prviš po dveh mesecih varil in sicer dve različni rundi (ne priporočam v enem dnevu :D)

Z opremo je tko: Cisterna ima lažno dno, odmaknjeno 2 cm od realnega z luknjicam en milimeter (cedi mi fenomenalno)
Tik nad realnim dnem mam pipico za odtok pivine. Drozgalnik mi deluje odlično, edino moral ga bom izolirati, ker sedaj mi je temperatura prehitro padala, zato bo pomoje tudi izkoristek slabši. Ga bom celega prelimal z stiroporjem, nato pa oblekel v les.

Kar se tiče gretja vode ter kuhanja pivine, sem pa prešel iz plina na drva. Kupil sem alfa kotel in je super. Zadeve precej prej zavrejo in izkoristek drv je odličen. Moraš pa malo bolj mešat, drugače ti hitro karamelizira pivina :D

Bom dal še slike gor v prihajajočih dneh.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Pocast, kako kaj napredujes z izdelavo lauter tun v cisterni za vino? Ali o cem si ze govoril? Zasledil sem, da je lažno dno odmaknjeno samo 2 cm od dna zato, da ne pride do vakuma med pretakanjem. Tako da naj bi bil ventil za odtok sladu postavljen malo nad lažnim dnom, da ni potem nič zraka vmes. Torej izpust na dnu cisterne in speljana pipica malo nad lažnim dnom, kjer se slad izeka v ekspanzijsko posodo iz katere potem precrpavas v kotel. Potem sledi pa fly sparge. Imas kaj podobnega narejenega ali v mislih?

Sm bil zdej en teden na morju, zato pozen odgovor.
Ja, oprema je doma! tako da sem včiri prviš po dveh mesecih varil in sicer dve različni rundi (ne priporočam v enem dnevu :D)

Z opremo je tko: Cisterna ima lažno dno, odmaknjeno 2 cm od realnega z luknjicam en milimeter (cedi mi fenomenalno)
Tik nad realnim dnem mam pipico za odtok pivine. Drozgalnik mi deluje odlično, edino moral ga bom izolirati, ker sedaj mi je temperatura prehitro padala, zato bo pomoje tudi izkoristek slabši. Ga bom celega prelimal z stiroporjem, nato pa oblekel v les.

Kar se tiče gretja vode ter kuhanja pivine, sem pa prešel iz plina na drva. Kupil sem alfa kotel in je super. Zadeve precej prej zavrejo in izkoristek drv je odličen. Moraš pa malo bolj mešat, drugače ti hitro karamelizira pivina :D

Bom dal še slike gor v prihajajočih dneh.

Super, pohvalno
smile-1.gif
Slike pa le daj gor. Kako pa imaš narejeno izpiranje? Fly sparge? Kaksne kapacitete je cisterna?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Fly sparge imam. 30L posodo postavim nad drozgalnik in preko gravitacije počasi dolivam vročo vodo nad zrnje. Obenem pa na dnu lovim sladico.
Drozgalnik je 120L, torej bi se lepo dalo noter delati cca 80L pive. Sem pa zdaj delal 50L in je šlo lepo čez.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zmankalo mi je dextrose za karbonizacijo pa me zanima ali je učinek isti z DME ker tega mam pa ga bom dal namesto dexstrose.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Moraš dat ustrezno več, ostalo bo več usedline. Problem z DMEjem je tudi da je različne kvalitete in nekateri imajo večji delež preprostega sladkorja od drugih tako da točno doziranje odvisi od sestavi. Se da pa DMEja 1.3-1.5x več kot pa čiste dekstroze.

Lahko uporabiš tudi navaden sladkor (tega daš manj, nekako 0.9x v primerjavi z dekstrozo).
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz za karbonizacijo uporabljam navaden sladkor. V programih običajno lahko nastaviš vrsto sladkorja, pa ti izračuna ustrezno količino. Pred uporabo naredim sirup z 1 delom sladkorja in 2 deloma vode, zavrem, ohladim in zlijem v posodo za stekleničenje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
A bi šlo tudi z safbrew S-33? te se mi namreč doma valjajo...

A bi mi lahko kdo mal pojasnil kako se dela cider, jaz sem si zamislil tako:
1. zmlejem jabolka
2. iztisnem sok
3. Ga prevrem in ohladim
4. prelijem v fermentor in dodam en paket kvasovk s-33 za 20L cidra.

Bi to šlo?
Glede na to da za razliko od pivovarstva tukaj ni faze drozganja, kako je z tem?
Ali bodo lahko kvasovke predelale fruktozo?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Tako nekako.
Lahko se doda tudi kaj cukra, da bolj zadene
evil.gif


Kar se pa tiče S-33, jih na homebrewtalk ne hvalijo kaj preveč za ta namen.
Je pa v vsakem primeru fino uporabiti kvasovke, ki pustijo nekaj cukra, da ni jabolčnik preveč "suh".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Pa če so kakšna čudna jabolka pozabi da bo cider užiten (preveč kisline na zelo suh produkt, to kar usta zalepi). Na splošno jabolka ki so dobra za jest niso dobra za cider. Vedet je traba da bo cider ratal suh, torej bo nekakšno jabolčno vino (oz. peneče vino) ne pa to kar pri nas dobiš kot cider (sladka pijača s 5-7% alkohola).

Za soliden cider brez kemije oz. dodatkov skoraj ne gre, torej kot je jest5 omenil je pametno dodat še malce sladkorja s tem da bo čisti sladkor samo dvignil alkoholno stopnjo tako da je glede okusa nekoristen. Za sladkobo se lahko doda sladila (natren, stevia, ...) oz. se uporabi sladkor ki ne fermentira (laktoza), pri uporabi sladil je pametno dodat tudi maltodekstrin ki povdari sladkobo (čisti maltodekstrin ni ravno sladek, poveča pa gostoto in s tem tudi percepcijo "sladkobe").

Pa ker bo s prešanjem jabolk prišlo v jabolčnik precej "gošče" je potrebno po koncu fermentacije pretočit stvar v sekundarca ali pa celo filtrirat. Jabolčna usedlina bo namreč zelo hitro začela puščat priokuse (po gnilobi).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala obema!

A mi lahko samo še pojasnita, kako je z izpustom stopnje drozganja?
Od kje mi encimi, da bodo razsekali fruktozo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Ne rabiš encimov ker je fruktuza fermentabilni sladkor, torej se predela v alkohola in co2 brez kakšnih posebnih težav.

Pri drozganju pa ti škrob ki niti ni sladkor oz. je zelo dolga veriga slakorjev (glukoze) povezanih z glikozidnimi vezmi razrežeš s pomočjo encimov v krajše verige.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha, hvala. To me je malo skrbelo. Bom za začetek poskusil brez dodatkov, če bo preveč zanič bom dal pa kisat za kis!
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.