A mogoče kdo ve, kako vplivajo spremembe temperature na fermentacijo?
V ponedeljek sem zvaril eno eksperimentalno zadevo, da vidim, kaj rata, če v "pilsnerju" uporabiš ameriške ale kvasovke. 94% pilsen, 6% pšenica, magnum, us-05.
Zadeva trenutno vre pri temperaturi okoli 17 do 18 stopinj v garaži, ki je najhladnejši del hiše. Idealno bi bilo, če bi lahko spravil temperaturo na 12 do 15 stopinj, ampak zaenkrat žal še nimam hladilnika za fermentacijo. Zanima me, če se mogoče splača fermentor prestavljati. Čez dan bi ga npr. pustil v garaži, čez noč, pa bi ga prestavil pred vrata, kjer se trenutno temperatura spusti na kakšnih 8, 9 stopinj.
Je boljše imeti nekoliko višjo, stalno temperaturo, ali bi tole s prestavljanjem delovalo?
V ponedeljek sem zvaril eno eksperimentalno zadevo, da vidim, kaj rata, če v "pilsnerju" uporabiš ameriške ale kvasovke. 94% pilsen, 6% pšenica, magnum, us-05.
Zadeva trenutno vre pri temperaturi okoli 17 do 18 stopinj v garaži, ki je najhladnejši del hiše. Idealno bi bilo, če bi lahko spravil temperaturo na 12 do 15 stopinj, ampak zaenkrat žal še nimam hladilnika za fermentacijo. Zanima me, če se mogoče splača fermentor prestavljati. Čez dan bi ga npr. pustil v garaži, čez noč, pa bi ga prestavil pred vrata, kjer se trenutno temperatura spusti na kakšnih 8, 9 stopinj.
Je boljše imeti nekoliko višjo, stalno temperaturo, ali bi tole s prestavljanjem delovalo?