Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem pred časom v Lidlu kupil mikroskop z USB priključkom. Očitno bo prišel prav tudi pri pivovarjenju
smile-1.gif
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Okus je presenetljivo dober, čuti se kar nekaj malin, so pa kvasovke ali pa kateri drug mikrob pojedle kar nekaj preostalega sladkorja, tako da je precej suh, skoraj šampanjski, kar pa ni nujno slabo.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali ima kdo izkušnje z kvasoma Lallemand BRY-97 in Lallemand Windsor, ki jih sedaj ponuja mojepivo?
 

Qnstl

Zelenc'
28. avg 2014
1
0
1
Pozdravljeni!

Imam projekt kuhanja žganja iz piva. Če ima kdo slabo serijo, ki je ne potrebuje, jo z veseljem odpeljem. Stran pa ne bomo metal, ne?
smile-1.gif
Za proti uslugo ponujam čiščenje posod, kjer je bilo pivo shranjeno (steklenice, sodi ipd.) ,ki jo seveda pripeljem nazaj na dom. Ker bencin ni zastonj, bi se zaenkrat osredotočil na Osrednjo Slovenijo. Za večje količine pa pridem tudi kam dlje.

LP, Gregor
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Qnstl pravi:
Pozdravljeni!

Imam projekt kuhanja žganja iz piva. Če ima kdo slabo serijo, ki je ne potrebuje, jo z veseljem odpeljem. Stran pa ne bomo metal, ne?
smile-1.gif
Za proti uslugo ponujam čiščenje posod, kjer je bilo pivo shranjeno (steklenice, sodi ipd.) ,ki jo seveda pripeljem nazaj na dom. Ker bencin ni zastonj, bi se zaenkrat osredotočil na Osrednjo Slovenijo. Za večje količine pa pridem tudi kam dlje.

LP, Gregor

Kako se pa obnese pivo pri izdelavi wiskeya?
Kot jaz razumem je osnova za wiskey fermentiran slad (single alpa blandet). Ampak tam notr ni hmelja, v naših zvarkih pa je.
Sam tko, čist iz firbca me zanima
redface-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Qnstl pravi:
Pozdravljeni!

Imam projekt kuhanja žganja iz piva. Če ima kdo slabo serijo, ki je ne potrebuje, jo z veseljem odpeljem. Stran pa ne bomo metal, ne?
smile-1.gif
Za proti uslugo ponujam čiščenje posod, kjer je bilo pivo shranjeno (steklenice, sodi ipd.) ,ki jo seveda pripeljem nazaj na dom. Ker bencin ni zastonj, bi se zaenkrat osredotočil na Osrednjo Slovenijo. Za večje količine pa pridem tudi kam dlje.

LP, Gregor

Kako se pa obnese pivo pri izdelavi wiskeya?
Kot jaz razumem je osnova za wiskey fermentiran slad (single alpa blandet). Ampak tam notr ni hmelja, v naših zvarkih pa je.
Sam tko, čist iz firbca me zanima
redface-1.gif

Bi znalo imeti žganje zanimiv priokus!
grims-1.gif


Sicer pa kako se imenuje potem to žganje? Whiskey ni, mogoče pivjak (vino = vinjak)?
hysterical-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
danes probal flašo "pokvarjenega", ni več upanja, pivo gre v kanalizacijo,
volja pa ostaja,
tnx za spodbudne besede
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Kakšen nasvet za recept? Jutri bom varil
smile-1.gif


Od hmelja imam smaragd, styrian golding, aurora, cascade
Od sladu imam wheat, pale ale, vienna, special B, munich, cara 50
Kvas safale S-04 in US 0-5
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Kakšen nasvet za recept? Jutri bom varil
smile-1.gif


Od hmelja imam smaragd, styrian golding, aurora, cascade
Od sladu imam wheat, pale ale, vienna, special B, munich, cara 50
Kvas safale S-04 in US 0-5

Pale ale 4 kg
Munich 1kg
Cara 0.4 kg

Za 22 litrov Batch size:

Og: 1.054
IBU: 29
ABV: 5.3

Aurora 25g 60min
Golding 15g 15min
Golding 20g 5min
Golding 20g 0min

Safale us 05

Dry hop 40g Golding po želji
Lp
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Kakšen dober recept za pivo imam 3 vrste slada za količino 40L pivine?

Slad: Pilsen, Munich in Wheat.
Kvas: Fermentis safALE S-04 ali kakšne druge
Hmelj: Hmelj STYRIAN GOLDING briketi.
Rad bi naredil kakšno ne pregrenko pivo.
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Uporabljaš kak software za varjenje? V Brewtarget ali Beersmith lahko izbereš stil, namečeš not tvoje sestavine pa ti pokaže kje si z barvo, IBU, alkoholom oz. OG in tako dalje.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.531
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Kakšen nasvet za recept? Jutri bom varil
smile-1.gif


Od hmelja imam smaragd, styrian golding, aurora, cascade
Od sladu imam wheat, pale ale, vienna, special B, munich, cara 50
Kvas safale S-04 in US 0-5
Izkoristek cca 75 odstotkov
batch size 40 litrov
7,5 kg pale ale
0.75kg cara 50
60g aurora boil 60 minut
60g cascade boil 10 minut
60g cascade boil 0 minut
120 g cascade dry 10 dni
us 05 ali s04
mash 65-66 stopinj 60 minut
Odličen pale ale. ki je po hmelju IPA po alkotu pa bolj prijazen
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me pri merjenju s hidrometrom ko ga dam v valj s pivino in počakam 20 sekund mi ga dvigne na 1.020 če ga pa 2X zavrtim mi pade na 1.008 sedaj me zanima kaj ne delam prav ali mi laže hidrometer.
Pivina mi stoji že 12 dni caa. 37L pivine all grein mešal sem pa pilsner 46%, wheat 48°% in munich 6% slad na beer smith2 mi pokaže da bi mogla FG 1.010 SG 1.046, zmeril sem SG 1.050 in FG 1,008.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Pravilna meritev je da hidrometer daš v merilni valj na povsem ravno površino in počakaš da se umiri. Ne sme se dotika stene merilnega vlja. Če ima pivo še co2 (mlada piva) potem so možni mehurčki ki bodo tvorili dodaten vzgon, v tem primeru moraš hidrometer zavrtet/otrest/... da na njem ni mehurčkov in počakat da se spet umiri.

Pomojem ti ga dviga zaradi mehurčkov CO2ja, torej višja meritev ni pravilna. Lahko pretreseš vsebino merilnega valja da se speni in potem počakaš par 10 minut se se vse skupaj umiri in težav z mehurčki ne bo.

Kateri kvas si uporabil? WB-06 ima po mojih izkušnjah "apparent attenuation" čez 80%, kar pomeni da kar fino predela sladkorje in pusti zelo nizek FG. Po tvojih meritvah (1.050-1.008) imaš ti 83% kar je še v mejah normale za tak kvas.

Če imaš mehurčke na hidrometru vsekakor pusti pivo še par dni da se umiri.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Kvas je WB-06 pivo sem sflaširal drugič bom pa pustil par dni več. Hvala za tvoje precizne odgovore.
cool-1.gif

To je moj prvi all grein pa sem malo neučakan.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sem napisal 3 strani nazaj:
Citat:

Cca. 0.1% raztopina oz. doziraš malo žličko varekine na 1l vode, to načeloma nebi smelo pustiti vonja klora. Lahko pa klor aktivno sprostiš z dodajanjem blage ocetne kisline spet v enakem razmerju. Torej eno malo žličko alkoholnega kisa v 1l vode. NE mešat kisa in varekine v posodi ker bo reagiralo in sprostil se bo klor, vedno najprej spereš z blago raztopino varekine in potem lahko še z blago raztopino kisa.

To je za "no rinse" raztopino, torej tako ki je ni potrebno splaknit. Kontakten čas za uspešno razkuževanje pri taki raztopini naj bi bil vsaj 5 min. Če se opravi še splakovanje potem je lahko raztopina močnejša, ampak pretiravat ni potrebno (beri 5x tiste osnovne koncentracije je vrh glave dovolj).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sem napisal 3 strani nazaj:
Citat:

Cca. 0.1% raztopina oz. doziraš malo žličko varekine na 1l vode, to načeloma nebi smelo pustiti vonja klora. Lahko pa klor aktivno sprostiš z dodajanjem blage ocetne kisline spet v enakem razmerju. Torej eno malo žličko alkoholnega kisa v 1l vode. NE mešat kisa in varekine v posodi ker bo reagiralo in sprostil se bo klor, vedno najprej spereš z blago raztopino varekine in potem lahko še z blago raztopino kisa.

To je za "no rinse" raztopino, torej tako ki je ni potrebno splaknit. Kontakten čas za uspešno razkuževanje pri taki raztopini naj bi bil vsaj 5 min. Če se opravi še splakovanje potem je lahko raztopina močnejša, ampak pretiravat ni potrebno (beri 5x tiste osnovne koncentracije je vrh glave dovolj).

Sem opazil ta tvoj komentar takrat, vendar me je zmedlo, ker imam na voljo že 13% raztopino in bi le to rad razredčil z vodo, pa ne vem v kakem razmerju...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
1 čajna žlička = 5 ml
1 liter vode = 1000 ml
=================
raztopina = 0.5%

Če imaš 13% osnovno raztopino potem dobiš po preračunu (0.5 x 0.13) cca. 0.07% raztopino kar je blizu 0.1%. Če daš dve žličke boš imel pa 0.13%, tako da karkoli med eno in dvema žličkama na liter vode bo ok.

Še to varekina v stiku z zrakom "izgublja moč" tako da se jo hrani dobro zaprto pa upošteva da s časom slabi (izgublja delež natrijevega hipoklorita).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.