Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Zanimivo, bo treba počakat da vidimo za kaj bi se ga še dalo zlorabljat! (če ne nameče veliko estrov pri nizkih temperaturah bi bil idealen za fejk lagerje ali pa lahka ale piva)
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
No danes sem zvaril moje prvo all grein pivo. Kot sem pričakoval sem imel nekaj težav sam na koncu se je kar izšlo. Problem sem imel s hlajenjem pivine hladil sem preko bakrene spirale in hladil cca. 2 ure 40L pivine. Za drugič bom moral kaj pogruntat da bo šlo hitreje.
Na koncu sem dobil OG 1.051 tako da ni slabo za prvič. No sestavine so bile:
4.40 kg Wheat Belgium
4.10 kg Pilsen Belgium
0.5 kg Munich Malt
64g HALLERTAUER MITTELLFRUH- 60min
15g STYRIAN GOLDING - 15min
2 paketa Fermentis safBREW WB-06

Na koncu mi je prišlo nekje 37L pivine v fermentorju.
NO bomo videli čez 14 dni če bo kaj ratalo!
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
2h hlajenja je občutno preveč, sploh s potopljivim hladilnikom. V 2h urah bi shladil že v ledeni kopeli ali pa če bi dal kakšen ventilator zraven lonca!
evil.gif


Kolikšno pa imaš dolžino cevi v spirali? Mogoče premajhen pretok vode? Pametno je za "debug" merit temperaturo vode ki gre iz hladilnika, če ima npr. pivo 80C ti imaš vodo iz hladilnika ogreto pa npr. na 50C pomeni da je premala izmenjava toplote in tu nimaš kaj (hladilnik podimenzioniran). Če pa imaš vodo dokaj blizu temperature piva je pa mogoče pretok premajhen, tako da če se da povečaš pretok. Za gorenjce (šparanje vode) je najbolje uravnavat pretok tako da ima voda iz hladilnika nekaj stopinj (tja do 10C) manj kot pa pivo, če je razlika previsoka je sicer hlajenje malce hitrejše ampak tudi "izkoristek" vode je manjši.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jz mam 10m spiralo, premer je ene 0,8, pa mi 30L pri 100 stopinjah ohladi na 20 stopinj v cca 30 min. Voda ima pa cca 15 stopinj.
Aja, material je pa inox (slabši prevodnik kot baker).
Pretok je pa tak, da odprem vodo ravno toliko, da mi na izhodu teče ven konstantno zelo vroča voda, po 20 minutah je tale voda vedno manj vroča...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Še enkrat glede pretočnih črpalk.
Ali bi bila medeninasta ali pa bronasta vredu? Te ki jih imajo američani, se jih pri nas ne dobi.
Bojim se da bi mi tale http://trgovina.mercator.si/te...e-m-20-ce-34612 z vrelo pivino kaj zreagirala (utiševalec, ti boš vedel :D).
Pomoje nebi smel bit problem, sam nism ravno siguren.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
V bistvu ti težko svetujem, ampak če uporabiš vinogradniško opremo bo s stališča higiene in pa phja zagotovo dobra. Pivo je namreč manj kislo od vina, pa črpalka mora bit pač primerna za pretakanje pijače (food grade).

Glede temperature zna bit problem ker večina črpalk za vino in ostale pijače ni za visoke temperature. Recimo tole na linku sem pogledal specifikacije in je do max. 35C (klik ). Poleg tega če rabiš za drozgo mora bit črpalka sposobna pretakanja gostejših snovi.

Ena stvar ki mi pade na pamet so črpalke za sanitarno toplo vodo, tu je spet tako tako ker mogoče niso odporne na nizek ph pa tudi vprašanje če prebavijo malce gostejšo snov. Lahko probaš kontaktirat kakšnega uvoznika za te zadeve da ti točno pove kako pa kaj.

Kje bi dobil še kaj kar ustreza vsem tem poogjem mi pa zmanjka idej, razen seveda namenskih!
tongue-1.gif
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
To hlajenje pa res ne gre skupaj, si vmes kaj premešal pivino? Kljub ne-mešanju bi moralo mnogo hitreje ohladit.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V bistvu ti težko svetujem, ampak če uporabiš vinogradniško opremo bo s stališča higiene in pa phja zagotovo dobra. Pivo je namreč manj kislo od vina, pa črpalka mora bit pač primerna za pretakanje pijače (food grade).

Glede temperature zna bit problem ker večina črpalk za vino in ostale pijače ni za visoke temperature. Recimo tole na linku sem pogledal specifikacije in je do max. 35C (klik ). Poleg tega če rabiš za drozgo mora bit črpalka sposobna pretakanja gostejših snovi.

Ena stvar ki mi pade na pamet so črpalke za sanitarno toplo vodo, tu je spet tako tako ker mogoče niso odporne na nizek ph pa tudi vprašanje če prebavijo malce gostejšo snov. Lahko probaš kontaktirat kakšnega uvoznika za te zadeve da ti točno pove kako pa kaj.

Kje bi dobil še kaj kar ustreza vsem tem poogjem mi pa zmanjka idej, razen seveda namenskih!
tongue-1.gif

Ufff, že vidim da bo problem.
Kako bi se pa z tem izšlo, za ogrevanje http://www.ideo.si/Obtocne_crpalke_za_ogrevanje/obtocna_crpalka_za_ogrevanje_RS_25_40_PLUS_GREENPRO

Sam nevem kako jo bi prkopu na cevi, pač nekako bi mogu zregulirat...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V bistvu ti težko svetujem, ampak če uporabiš vinogradniško opremo bo s stališča higiene in pa phja zagotovo dobra. Pivo je namreč manj kislo od vina, pa črpalka mora bit pač primerna za pretakanje pijače (food grade).

Glede temperature zna bit problem ker večina črpalk za vino in ostale pijače ni za visoke temperature. Recimo tole na linku sem pogledal specifikacije in je do max. 35C (klik ). Poleg tega če rabiš za drozgo mora bit črpalka sposobna pretakanja gostejših snovi.

Ena stvar ki mi pade na pamet so črpalke za sanitarno toplo vodo, tu je spet tako tako ker mogoče niso odporne na nizek ph pa tudi vprašanje če prebavijo malce gostejšo snov. Lahko probaš kontaktirat kakšnega uvoznika za te zadeve da ti točno pove kako pa kaj.

Kje bi dobil še kaj kar ustreza vsem tem poogjem mi pa zmanjka idej, razen seveda namenskih!
tongue-1.gif

Ufff, že vidim da bo problem.
Kako bi se pa z tem izšlo, za ogrevanje http://www.ideo.si/Obtocne_crpalke_za_ogrevanje/obtocna_crpalka_za_ogrevanje_RS_25_40_PLUS_GREENPRO

Sam nevem kako jo bi prkopu na cevi, pač nekako bi mogu zregulirat...

Te pretočne niso food grade + ne vem kako se obnesejo v kislem okolju. Kar se tiče temperature bodo zdržale to ni problem.
 

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Objavljam svoj poletni pivski projekt, malce sem razložil že nekaj postov nazaj, gre za 50 litrski sistem (velikost loncev 70l) ki si poganja na gravitacijo in plin. Projekt je bil jasno DIY predvsem pa s veliko pomočjo očeta, ki je varilec in vodovodar. Zadeva je sedaj že utečena in deluje odlično, predvsem sem zadovoljen ker mi ni več potrebno dvigovati težkih loncev in da lahko jasno zvarim do 50l piva.

Sicer zadeva ni bila težka za sestavit, cca 4 popoldneve, stala pa me je cca 500€ (brez dela) s tem da je precej materiala ležalo doma, sicer zagotovo 100€ ali 200€ več.

 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
ksz,

kaj uporabljate za sterilizacijo opreme? Pri zadnjem stekleničenju sem do konca porabil chemipro oxi. Čez vikend sem mislil zvariti še eno rundo stouta. Ali imajo v navadnih trgovinah kaj primernega za razkuževanje, kaj kar ne zahteva izpiranja?

Fermentor sicer po vsakem varjenju razkužim z varekino in dobro izperem, ampak za ostale stvari se mi zdi malo nerodno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Lahko kupiš 80% alkohol in ga daš v šprico in pošpricaš površino fermentorja, cevi ipd. lahko potopiš v alkohol oz. pretočiš manjšo količino skozi. Glej da kupiš "jedilni" alkohol (mislim da ga pri nas dobiš od Dane), lahko tudi kakšno poceni vodko. Denaturaliziran alkohol je sicer precej cenejši ampak ni ok ker vsebuje snovi ki preprečujejo da se ga popije, te snovi so zelo obstojne in agresivne tudi v malih koncentracijah in jih nočeš imeti v pivu.

Dovolj nizka koncetracija varekine bo tudi delovala kot razkužilo ampak ne bo vplivala na vonj in okus piva.

Opcijske snovi so še čiste kisline (recimo najlažje citronska ki jo dobiš v vsaki trgovini v prahu) ampak pri teh moraš pazit ker če jo bo preveč se bo spet poznalo na okusu.

Če imaš dosledno razkuženo in očiščeno opremo lahko tudi ne kompliciraš pa razkužitev tokrat izpustiš.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ja, probam bit kar malo paranoičen pri razkuževanju.

Kakšna pa naj bi bila uporabna mešanica varekine? Je OK, če pustim potem tisto na opremi in nič ne izpiram?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Cca. 0.1% raztopina oz. doziraš malo žličko varekine na 1l vode, to načeloma nebi smelo pustiti vonja klora. Lahko pa klor aktivno sprostiš z dodajanjem blage ocetne kisline spet v enakem razmerju. Torej eno malo žličko alkoholnega kisa v 1l vode. NE mešat kisa in varekine v posodi ker bo reagiralo in sprostil se bo klor, vedno najprej spereš z blago raztopino varekine in potem lahko še z blago raztopino kisa.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Te pretočne niso food grade + ne vem kako se obnesejo v kislem okolju. Kar se tiče temperature bodo zdržale to ni problem.

[/QUOTE]

Malo sem raziskoval na hrvaškem forumu. Fantje tam kar suvereno uporabljajo pumpe od pralnih strojev...malo sem skeptičen.

Sicer pa trenutno razmišljam v tej smeri: http://www.amazon.com/temperat...CFE9W2V9AJH21YW
Sam še kako z večjim pretokom moram najti.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.