Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Bom rajši odvzel del sladice, ga segrel na 80 in potem pokompenziral z določenim delom vode, ki bo ravno tako 80, dokler ne bom dosegel zadane temperature.

Kaj pa ta predlog, bi bilo to vredu?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Bom rajši odvzel del sladice, ga segrel na 80 in potem pokompenziral z določenim delom vode, ki bo ravno tako 80, dokler ne bom dosegel zadane temperature.

Kaj pa ta predlog, bi bilo to vredu?

Lahko tudi tako, samo meni se zdi da imaš potem precej več dela in packarije!
grin1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Evo, sem pri programu:
V panu je bil duble infusion: Za 45L pira. T. ječmena in drozgalnika bi bila npr 22st. C.
problem je nastal pri drugi fazi, kjer bi moral iz 50st.C (protein rest) priti na 69st. C. Za kar mi je določil 24L vode segrete na 94st. C. Če bi povečal vodo in zmanjšal T, bi z tem porabil vodo za spiranje.

Zato sem se po tvojem nasvetu odločil za single infusion in rešil problem.
Delal bom sweet stouta, ali se bo poznalo da manjkal protein rest korak?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sem že napisal, protein rest je več ali manj stvar zgodovine ko so pri slabo modificiranih sladih morali izvajati drugačne postopke za drozganje. Pri današnjih komercialnih sladih ga ne rabiš oz. celo škodi. Pridev v poštev v določenih specialnih okoliščinah, ampak na splošno NE rabiš.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Me že par dni srbijo prsti. Ja zakaj hudiča je treba komplicirat z več stopenjskim drozganjem, če da pa single infusion zelo OK rezultate in že tu gre lahko žnj stvari narobe. Hkrati pa pozabljate na osnove, oziroma vam po vprašanjih sodeč niso jasne. Skratka komplicirate si življenja tam, kjer ni nobene potrebe, po drugi strani pa vam osnove niso čisto jasne. Če imaš drozgalni kotel brez gretja in brez cirkulacije potem pride v poštev samo single infusion, vse ostalo so približki pravega.

Priporočam, da se kalite počasi in se zavedate, da nagrade pobirajo tudi partal mash piva, kjer je poudarek na končnem izdelku, ne pa na čim bolj kompliciranem postopku. Z drugimi besedami, če dobiš z malo kmpliciranja odličen izdelek je bolje, kot če pri kompliciranju parkrat zajebeš in dobiš ven krep pivo.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Utisevalec, ravnokar pijem tisti moj Pale ale, ki bi bil po hmelju IPA. Hmelj je bil v fermentorju tri tedne, potem sem zadevo prelil v soda. Enega sem prisilno karboniziral, drugega naravno. Prvi je imel precej intenzivnejši okus po cascadu, grassy taste pa samo tri dni, potem je izzvenel, ta, ki je narabno karboniziran ima precej bolj uglajen okus in prijetno manjše mehurčke.
Hudo pivo, po katerem se mi bo še kolcalo, jutri varim klon
smile-1.gif
in ponovno bo eden prisilno, drugi naravno.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Postavil sem profil za single infusion. Upošteval sem tvoje nasvete. V program sem vnesel svojo opremo.
Me pa čudi naslednje: Program mi je določil, da moram za 15kg ječmena porabiti cca 120L vode (vodo je razdelil na tri dele: mash in, mash out ter fly sparge).
Vse vredu in prav, razn celokupen volumen mi deluje malo pretiran, kaj se tebi zdi? Aja, ciljni volume pive je 50L
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Pomojem imaš nekje napako. Kako pa določi porabo vode?

Kot sem omenil na prejšnji strani topica sta glavni izgubi izguba vode v sladu (1-1.1l/kg) in pa izguba med kuhanjem (izparevanje).

Izgube v sladu imaš cca. 16l, izgube z izparevanjem pa nebi smele bit večje od 10l za lonec premera 50cm. Tako na pameti bi rekel da rabiš 75-80l vode.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Postavil sem profil za single infusion. Upošteval sem tvoje nasvete. V program sem vnesel svojo opremo.
Me pa čudi naslednje: Program mi je določil, da moram za 15kg ječmena porabiti cca 120L vode (vodo je razdelil na tri dele: mash in, mash out ter fly sparge).
Vse vredu in prav, razn celokupen volumen mi deluje malo pretiran, kaj se tebi zdi? Aja, ciljni volume pive je 50L

Pomojem boš bolj težko delal mash in in mash out na ta način. Moj nasvet bi bil, sa izbereš single infusion no mash out. Če pa drozgalnemu kotlu dodaš cirkulacijo in gretje ti pa ti profili pridejo v poštev. Če delaš z izoliranim kotlom se najbolje obnese single no mash out. Sem pa ne spomnim, kje sem to prebral. Se pa tega držim in do sedaj mi je računalo vedno zelo solidno.
Predvidevam, da delaš v beersmithu. Poglej koliko imaš volumen mash tuna izbran.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala vama, našel sem napako.
V opremi je vprašal koliko imam deadspaca v mash tunu. Ker bom drozgal v 100L cisterni sem napisal da bo 50L deadspaca in tako mi je k izračunom dodal 50L več vode. Sicer nevem zakaj, ampak vseeno. Sedaj ko sem dal 0L deadspaca, mi je pa dal volumen porabljene vode 75L.
Kalbo: Bo tudi cirkulacija in dodatno gretje
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Se mi je zdelo, da je napaka. Če imaš take nerazumne cifre, mu vedno nekaj ni jasno, govorim za beersmith. V 100 litrski cisterni pa s komoto delaš mash in, mash out tudi v izoliranem kotlu, čeprav kake posebne koristi ni od tega.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Še ena, upam da zadnja nejasnost:
Recept v beersmithu je narejen.
Ko ga pogledam v celoti, mi nekaj ne štima. Zakaj imam podano ocenjeno (estimated) OG= 1,069 FG=1,021 %alc=6,3
Na levi strani imam pa podano izmerjeno (measured) OG=1,046 FG=1,010 %alc=4,7
Ker gre kar za očitne razlike, me zanima katera naj bi bila prava, recept sem delal glede na prvo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Na eni strani imaš glede na vpisano efektivnost izračunano (estimated) predvideno OG in FG, tja v izmerjeno pa vpišeš tvoje dejanske vrednosti, ki si jo dobil oziroma izmeril med varjenjem. Tako boš potem dobil tudi dejansko efektivnost svoje opreme in postopka.

LP
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha, sej se mi je zdel da je tako, sam me je medlo, ker mi jih je že program ene napisal....dobr, sedaj jasno

Lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da malo obudim temo...
Kupujem pretočno črpalko, kaj priporočate, glede na to, da bom z njo pretakal vse, od drozge do pivine (vrele)
Ali ima kdo izkušnje kako je pri teh črpalkah z reguliranjem pretoka. Pač rad bi čimmanj penjenja in oksidacije...
V mislim imam nekaj takega:
http://www.merkur.si/vrt-in-ok...CFVIPtAodBFUAvA
http://trgovina.zupan.si/izdelek/684/Crpalke-za-pretok?nodeid=36
http://www.ideo.si/pretocne_crpalke/pretocna_crpalka_KPM_50_SP_101020330_SPERONI
http://www.vinograd.si/index.php/katalog/item/1-pompa-tifone-t/25
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Odlična tema. Tudi jaz sem se pred kratkim vrgel v domače pivovarstvo. Zaenkrat je za mano 5 batchov. Prvi narejen iz LME kita, potem sem dva zvaril po all grain metodi in zadnja dva s shuhim ekstraktom. Glede na trenutne izkušnje sem se odločil, da bom zaenkrat ostal kar na suhem ekstraktu in eksperimentiral z različnimi recepti, specialnimi sladi in različnimi kombinacijami hmelja. All grain packarijo bom pa pustil za kasneje, ko bom znal izkoristiti vse prednosti
smile-1.gif


Iz teme sem uspel razbrati, da se slad ugodno dobi v hmezadu, ampak me zanima, če imajo kakšne ugodne ponudbe tudi za suhi ekstrakt (DME). Oz., nasploh kje kupujete zadevo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.532
113
Kako pa si delal all grain, da temu praviš packarija? Ponudba DME, LME je pri nas bolj tako tako, pa še cene so precej zasoljene. Mogoče rabiš samo šravo opremo in še malo znanja, pa te bo all grain nagradil z odličnim pivom za dobro ceno.

 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Mogoče s packarijo malo pretiravam. Obakrat je postopek minil brez razlitji in drugih incidentov. Ampak je precej dodatnega dela in predvsem precej dodatnih faktorjev, ki vplivajo na končno kvaliteto in jih zaenkrat še ne znam izkoristiti sebi v prid. Bom počakal še kakšnih 10 ali 20 rund, da najprej dobro naštudiram ekstrakt
smile-1.gif


Drugače sem pa delal po BIAB metodi. Za drozganje sem uporabil kar tisto vrečko za pranje perila (nekaj takšnega: http://www.merkur.si/gospodinj...70-cm-z-zadrgo)

Najprej sem vrečo prekuhal, da sem se prepričal, da ne pušča barve in material prenese. Je neka trpežna sintetika in pri tej moji ni strahu, da ne bi zdržala. Ko sem končal drozganje sem vrečo dal v plastično cedilo in še dodatno izpiral z vročo vodo. Za hmelj sem pa kupi tiste vrečke iz gaze na mojepivo.si, ampak zdaj hmelj vržem direktno v pivino in kasneje precedim.

Za fermentacijo imam pa zaenkrat en 25 literski plastični sodček s pipico iz kmerijske in en 15 literski flaškon. Trenutno oba veselo brbotata
smile-1.gif
Zdaj sem pa doma našel še tri 5 literske steklenice. Bom naslednji teden zakuhal še eno cca. 15 litersko rundo in jo bom razdelil na te tri steklenice, pa bom malo eksperimentiral, kako različno dolgo staranje vpliva na okus.

https://www.dropbox.com/s/12ga7jy175md0i6/2014-08-07%2012.54.35.jpg
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.