Ja in ne, pri pretkanju z višine in malce pljuskanja bo aeracija minimalna. Če gledaš kaj tuje forume boš dobil večinoma to poglavje pod "HSA myth" in vsi izkušeni pivovarji pravijo da je to točno to, torej mit.
Sem pa enkrat naletel na en poskus, ne vem če ga ni dolgo nazaj objavil alfa in omega spletne homebrewing skupnosti Kai (Braukaiser). Tam je testiral aeracijo vroče pivine (dejansko je vpihoval kisik) v pale ale osnovo ki jo je nato prekuhal. Končni efekt je bil najbolj viden v barvi ker je oksidacijo povzročila da je bilo pivo precej bolj temno, na okusu baje ni bilo zaznavne razlike čeprav zagovorniki HSA (tudi Palmer je med njimi) pravijo da naj bi se arome hmelja in grenkoba zaradi oksidacije spremenile. Če najdem tale post objavim, trenutno sem ga iskal neuspešno.
Glede same stabilnosti piva, HSA ki se zgodi pred koncem kuhanja nima velikega vpliva ker gre ves (večina) nestabilno vezanega kisika pri vretju iz piva. Kisik ki je trdno vezan pa kot sem rekel vpliva res na barvo, ne vpliva pa na okus. Seveda HSA po koncu kuhanja vodi v to da ostane ta nestabilen kisik v pivu in s tem povzroča nestabilnost oz. hitrejše kvarjenje piva.
Sam osebno med pretakanjem drozge in kuhanjem ne pazim kaj posebej na to kako se stvar meša s kisikom, če kdo misli da je HSA problem pa BP lahko dela kot misli da je prav!
Sedaj pa nazaj v garažo ker me čaka še dosti dela s porterjem danes!
Sem pa enkrat naletel na en poskus, ne vem če ga ni dolgo nazaj objavil alfa in omega spletne homebrewing skupnosti Kai (Braukaiser). Tam je testiral aeracijo vroče pivine (dejansko je vpihoval kisik) v pale ale osnovo ki jo je nato prekuhal. Končni efekt je bil najbolj viden v barvi ker je oksidacijo povzročila da je bilo pivo precej bolj temno, na okusu baje ni bilo zaznavne razlike čeprav zagovorniki HSA (tudi Palmer je med njimi) pravijo da naj bi se arome hmelja in grenkoba zaradi oksidacije spremenile. Če najdem tale post objavim, trenutno sem ga iskal neuspešno.
Glede same stabilnosti piva, HSA ki se zgodi pred koncem kuhanja nima velikega vpliva ker gre ves (večina) nestabilno vezanega kisika pri vretju iz piva. Kisik ki je trdno vezan pa kot sem rekel vpliva res na barvo, ne vpliva pa na okus. Seveda HSA po koncu kuhanja vodi v to da ostane ta nestabilen kisik v pivu in s tem povzroča nestabilnost oz. hitrejše kvarjenje piva.
Sam osebno med pretakanjem drozge in kuhanjem ne pazim kaj posebej na to kako se stvar meša s kisikom, če kdo misli da je HSA problem pa BP lahko dela kot misli da je prav!
Sedaj pa nazaj v garažo ker me čaka še dosti dela s porterjem danes!