Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/144937/weisse-beer1

SEDAJ ODPRE
aplauz.gif
 
Nazadnje urejeno:

miskon

Pripravnik
8. apr 2014
34
1
6
Pivovarcek, jaz bi dvihnil OG za nekaj pik, grenkobo malo spustil in zmanjšal munich slad, ali pa če želiš malce več sladnega okusa dodal vieno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
+1 glede municha! Pri aleju ali pa kakšnem temnem ali močnejšem lagerju da munich lep zaokrožen sladek okus. Pri lahkih pivih ki nimajo dovolj okusa bo pa tolkel ven s svojo aromo in sladkobo. Recimo trenutno imam v konzumaciji svetlega ležaka s 15% municha pa je "presladek", če ga ne bi bilo tam do 5% bi bil čisto ok poletni pir!
grin1.gif


Torej minhenčana zmanjšaj na 5% če želiš lahko pivo. Povečaj pa pilsner ali pa pšenico, odvisno od postopka izdelave (pšeničen slad na 50% pri klasičnem drozganju zna zabasat vse skupaj). Lahko pa povečaš OG in s tem tudi delež municha, ker večji ko bo OG bolj "nasitno" bo pivo in lepše se bo dopolnjevala aroma.

Glede hmelja in grenkobe lahko zmanšaš grenkobo ker za pšenična piva je 15 IBUja zgornja meja, boljše manj kot več če imaš bolj lahko pivo. Načeloma se v pšenična piva daje plemenit hmelj (za aromo) na začetku kuhanja in kar ostane arome je to to, ne dodajaš nič dodatno za aromo. Lahko seveda goljufaš pa daš nek nevtralen hmelj za grenkobo na koncu pa še zelo malo hmelja za aromo (tradicionalni nemški, recimo Hallertau Mittel). Bi znalo ratat pa zanimivo tudi z goldingom ker ima bolj osvežujočo aromo.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Oj.
Kje se dajo kupit CO2 tablete, in če se jih da uporabit za karbonnizacijo piva ali medene penine in v kakšnem razmerju?? lp
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Danes bom točil:

2,5kg pšeničnega
1,7kg Vienna
Hmelj pa Golding

Do sedaj sem zvaril dva 100% pšeničnega, enega z goldingom in drugega s smaragd, oba sta zelo lepo izpadla. IBU pri obeh okoli 17 če se prav spomnim pa nikakor ni bilo preveč.

Rad bi poskusil še kakšen drug kvas kot WB06, ga ima kdo za prodat mogoče?
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
prosil bi vas za pomoč v sod sem dal fermentirat sledeče pivo:
Coopersou original Real Ale 1,7 kg
Coopers Brew Enhancer 1 1kg
250g DME svetli
11,5g fermentis safALE US-05
Vrelo je 4 dni in potem je končalo sedaj 5 in 6 dan ne vre in FG je 1.016 že2 dni.
Zanima me kaj naj naredin ali naj pustim še kakšen dan ali naj dodam še kvasovke originalne od coopersa 7g.
Fermentor je na 22°C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tvoje vrenje se je končalo, FG je tak kot je. To je to, počakaj še par dni ali pa tednov odvisno koliko si siten in potem stekleniči!

Glede FGja če dodaš namesto sladkorja DME bo zagotovo višji. Če uporabiš samo DME je FG po mojih izkušnjah med 1.012-1.016 odvidno od OGja pa kvasa. Za tale brew enhancer ne vem kam naj ga dam, pomojem je nekaj podobnega kot DME tako da je tvoj FG ok.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Sem poiskal in nasel tole:
Citat:

... brew enhancer 1 is 60% dextrose,40% maltodextrin. The brew enhancer 2 is 500g dextrose,250g maltodextrin,& 250g of light DME.

Se pravi kila tega ima 60% dextrose ki je enostaven sladkor in bo polno fermentiral (ne bo dvignil FGja), 40% predstavlja pa maltodextrin ki je za kvasovke načeloma neprebavljiv.

400g maltodekstrina na 20l bo dvignilo gravitacijo/gostoto (OG in FG) za cca. 0.007. Torej je tvoj FG ok oz. cisto v mejah pricakovanega.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Najlepša hvala utiševalec sem že mislil da sem kaj zafrknu.
Bom počakal do srede in potem stekleniču. Za karbinizacijo pa bom dodal 170g Dextrose za 23L.
Verjetno bom nabavil mlinček za mlet kupil bom tistega na polskem zgornja povezava upam da bo ok.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Vrelo je 4 dni in potem je končalo sedaj 5 in 6 dan ne vre in FG je 1.016 že2 dni.
Zanima me kaj naj naredin ali naj pustim še kakšen dan ali naj dodam še kvasovke originalne od coopersa 7g.
Fermentor je na 22°C.
Jaz po ene 5-7 dneh, ko se vrenje umiri, fermentor malo prerukam, da se vsebina premeša. Nato pa pustim še 7-10dni, da se vse lepo vsede.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Danes sem prvič točil mojo točeno pivo. Šlo je za IPO.
Kljub vsem strahovom in dvomom, se je vse izšlo po načrtih in smo pili odlično točeno pivo.
smile-1.gif
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
pri zadnjem kuhanju APA, sem dodal tudi 4% acida.
Sedaj ko pijem pivo mi to malo kiseli in nima pravih mehurčkov, vsaj tako se mi zdi.
Ali je to lahko zaradi acida, ali pa je pivo okuženo??
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če koga zanima, prodajam drozgalnik


Gre za 120L hladilno torbo, cevi so bakrene in filtrirajo odlično. Padec temperature je približno 1 stpinja C na uro.
Drozgalnik omogoča drozganje tudi manjših (20L) sarž.
Zraven podarim tudi veliko plastično kuhalnico za mešanje drozge.
Prodajam, ker sem šel na Inox zadevo.
 
Nazadnje urejeno:

puding

Zelenc'
13. jul 2014
11
0
1
Živijo!
Nov sem tukaj na alterju, sem pa že kar nekaj časa spremljal vaš trud in zagnanost v varjenju lastnega piva. Imam pa eno vprašanje in sicer, je kdo od vas si že nabavil kakšne večje inox posode za varjenje ali še vedno vztrajate pri manjših količinah in enostavnejših posodah? Sprašujem, ker v kratkem se bom lotil izdelave fermentorja in verjetno vi veste bolje od mene kaj vse tak fermentor potebuje (priključki, varnostni ventili)... če ima kdo kaj takega se priporočam za fotografije!

LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
pri zadnjem kuhanju APA, sem dodal tudi 4% acida.
Sedaj ko pijem pivo mi to malo kiseli in nima pravih mehurčkov, vsaj tako se mi zdi.
Ali je to lahko zaradi acida, ali pa je pivo okuženo??

Kislinski slad nebi smel vplivat na okus, vsaj tja do 5%. Recimo čisto za primerjavo, sam sedaj za znižanje ph-ja svetlih piv uporabljam citronsko kislino. Na 10l batch gre cca. 1/8 (osmina) kavne žličke (najmanjša možna žlička) s katero se pH zmanjša za 0.5 stopnje (s 6 na 5.5). Tega niti v navadni vodi nebi mogel zaznat, kaj šele da bi tole zaznaval v pivu.

Pri kislinskem sladu je pri 1% sladu mlečne kisline ekvivalent znižanju phja za 0.1 stopnjo.

Če je pivo kislo je lahko tudi posledica kvasa, recimo kvas za pšenična piva pa tudi nekateri belgijski sevi pustijo občutno kisel okus.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
tnx utiševalec, sem malo bolj paničen kot je treba, pivo se pije, je pa res da pogrešam malo več co2- mehurčkov, ko odpreš flašo se fajn pokadi iz nje pa tudi ko natočiš pivo, je lepa pena in mehurčki, vendar ti zelo hitro izginejo in pivo postane bolj vodeno, kot da bi bilo zluftano.
Je pa res da pogoji pri fermentiranju niso bili najboljši, temp. je bila okrog 25 C.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Koliko časa pa imaš že stvar v steklenicah? Obstojnost pene se po mojih izkušnjah veča s časom oz. zelo mlada piva (tam mesec dva v stekelnicah) imajo manj obstojno peno od malce postaranih.

Druga stvar ki določa obstojnost pene je pa gostota (FG) in pa delež topnih beljakovin. Višji FG bo dal bolj obstojno peno, enako tudi višji delež beljakovin. Sam sem se navadil da dajem vedno cca. 5% ječmenovih kosmičev v lahka svetla piva s tem se dobi precej na kvaliteti pene.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.