Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Moj manometer najbrž ni namenjen ravno točenju piva. Ali mi lahko kdo razloži enote na desnem števcu, ker nevem do kje naj bi naštelal pritisk, za točenje piva.

Kot sem ti že napisal, desni manometer zamenjaj s takšnim, ki ima skalo v barih ali PSIjih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Logično, nekako mora it skozi valjček!
grims-1.gif


Corona mlin ali pa klasičen barley crusher imata nazobčane valje katere nastaviš na razmik da je vmes prostora skoraj za celo zrnje. Zobci v valjih/ploščah potem trejo ječmen na kosce, hkrati pa se ohrani lupina dokaj cela.

Pri ravnih ploščah boš težko to dosegel že zato ker vsak ječmen ni enako velik. Tehnično pa boš imel premalo razmaka in ven bo prišla moka* + nekaj lupine ali pa boš imel prevelik razmak in dobil boš samo oluščeno zrnje.

Brez zobcev pri premalo razmaka zrnje sploh ne bo šlo skozi ker ga nima kaj povlečt oz. bo šlo zelo težko in počasi.

Za BIAB metodo je pomojem tudi tak kosmičnik zadovoljiv če ga nastaviš malce bolj na fino, pri klasičnem drozganju pa ne bo ok.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Hvala Utisevalec, sam ko sem bral opis in tam piše,da semena drobi če jih ne namočiš, sm mislu,da ima mogoče kdo izkušnje pa da je zadeva ok, poleg tega pa je pocen pa bi mogoče tut kkšnmu prav pršla. lp
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
A je že kdo iz piva ki ga je zvaril naredil radler in ga flaširal. Sicer kdo bi kvaril pivo, ampak,ker sem kolesar pa,ker je to pijača kolesarjev sem nekako obremenjen s tem. lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Radler kot tak je definicija pivo + limonada. Limonada je pa limonin sok + sladkor + voda. Sladkorja v živem pivu ne more bit, vsaj ne v klasični obliki.

Dalo bi se naredit "lemon ale" to je lahko ale pivo ki ima za dodaten okus limono. Večinoma se uporablja limonino lupino ker da precej več okusa kot pa sam sok. Je pa to še vedno pivo z okusom limone.

Za dodan sladkor bi šlo z uporabo mlečnega sladkorja (laktoza) ki je za nas "sladek" za kvasovke pa neprebavljiv, alternativa so še "sladila" ki dajejo sladek okus vendar niso fermentabilna. Namesto limone se lahko uporabi lahko tudi "umetno" citronsko kislino ker je tudi dober konzervans. Skratka karkoli narediš bo nekaj "umetno" in na koncu je boljše dat limonado v pivo posebej na koncu!
zmaga.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
1. Hvala utiševalcu in Kalbotu za dodatno pojasnilo glede manometra. Bom za začetek probal preračunat, če pa ne bo šlo, bom pa kupil manometer v barih/psi.
Ali bi bil tak vredu: http://www.bolha.com/stroji-or...mp;kw=manometer

2. Glede kosmičnika, res je, če nima zobkov na valjæku, nebo mlel, oz. bo zelo slabo. Je pa res da jih lahko sam narežeš z fleksarico.

3. Radler: Teoretično težko. Kajti rabler naj bi imel sadni okus + malo alkohola. Če bi najprej naredil pir in mu pred flaširanjem dodal nek sok, bi kvasovke fruktozo iz soka pojedle in naredile še dodaten alkohol in CO2, flaše bi posledično pokale. Če bi zmešal sok in še v fermentorju in dal ponovno fermentirat, bi imel samo dodaten alkohol...
Rešitve, ki jih vidim jaz so dve: prva, da daš v pir sok oz. aromo ki ne vsebuje sladkorjev (prej jo obvezno prevrij). Druga varianta bi pa bila, da bi naredil radler po postopku za maloalkoholno pivo (o tem je že enkrat govoril utiševalec, je pa kar tečen postopek)
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.988
9.531
113
Manometer na sliki ne bo OK, ker je do 20 bar in tvoj ima pomojem navoj 1/8, ta pa pomojem večjega. Malo poišči po trgovinah ki se ukvarjajo s kopmpresorji. Do 2,5 bar bo dovolj.

Za tisto pa nimam pojma, probaj. Na mojem lažnem dnu so okrogle.

Radler? Enostavno, zmešaš limonado in pivo in dobiš radler. Obstojna pa ta mešanica ne bo, ker bodo še živeče kvasovke v pivu popapale cuker iz limonade.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Glede kosmičnika sem preveril in ima zobčke(zareze), problem pa je da se valjčkov ne da nastavljat, tko da ???
Kar se tiče radlerja, mi je jasno da če dodam sladkor to pomeni več alkota pa nič sladkega okusa..... Sem pa že naredil eno varjanto in sicer sem pivu dodal višnjev extrat in natren, pa je kr ratal. Sam okus ni isti kot pravi radler, to je tko k cocacola in cocacola light, men je ta light okus zanič.
A mogoče kdo ve kako to v pivovarni nardijo. Pomoje (sam na glas razmišljam) da zmešajo pivo in npr. limonado, pol pastelizirajo. pa neka vrsta prisilne karbonizacije. Doma bi loh naredu isto za prisilno karbonizacijo pa dodal sumečo tabletko kkšnga vitamina recmo.
Če se motim, če moja teorija ni ok me popravite, al pa če ima kdo kkšno boljšo idejo. lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Vsa industrijska piva so pasterizirana in filtrirana, torej v njih ni živih kvasovk. Pri radlerju imaš dodano še citronsko kislino in askorbinsko kislino, oboje je dober konzervans.

V 100ml Union radlerja je 4.5g(limona) do 5.5g (grenivka, rdeča pomaranča) sladkorja. Torej od oka 25g sladkorja na piksno (0.5l), če tole začne fermentirat v steklenici bo kaboom!
grims-1.gif


Za slajenje če že rabiš bi bila najboljša kombinacija maltodextrin (ta ni sladek, da pa gostoto/lepljivost/občutek sladkorja) in pa recimo naravno sladilo stevia (lahko tudi natren koneckoncu). Še vedno pa je treba računat da je limonin sok recimo precej sladek (kdo bi si mislil) in ima recimo enak problem kot aroma hmelja, če ga pustiš v fermentorju predolgo izgubi ves okus. Če ga dodaš na koncu bo fermentiral. Sumarno da bi dobil malce kisline rabiš spet dodatek, obe že omenjeni kislini znata ubit kvasovke (zelo verjetno ker če želiš kisel osvežujoč okus) in ne bodo opravile fermentacije v steklenicah. Tako da šlo bi samo s prisilnim tlačenjem v sodih.
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Hvala Utisevalec, ali bolje " gospod Leksikon"
smile-1.gif
. Ker sem amater mi prosim razloži, kako v industrijskih pivih (mrtvih,brez živih kvasovk) nardijo karbonizacijo. Sploh bi me zanimal cel postopek, če se ti da pisat.
Ne razumem tega tvojga zadnjega stavka (prisilno tlačenje v sodih), a misliš co2 pa to. lp
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Prisilno karbonizacijo se naredi tako da v pivo našopaš CO2 iz jeklenke in ga nato ohladiš da se CO2 raztopi v pivu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik fondriest pravi:
Hvala Utisevalec, ali bolje " gospod Leksikon"
smile-1.gif
. Ker sem amater mi prosim razloži, kako v industrijskih pivih (mrtvih,brez živih kvasovk) nardijo karbonizacijo. Sploh bi me zanimal cel postopek, če se ti da pisat.
Ne razumem tega tvojga zadnjega stavka (prisilno tlačenje v sodih), a misliš co2 pa to. lp

Ja prislina karbonizacija se reče, oz. tlačenje v sodih ker pač v steklenicah to težko delaš!
grims-1.gif


Co2 v industrijskem pivu je enako kot v radenski, in ostalih gaziranih pijačah dodan naknadno pred oz. med stekleničenjem (postopkov je dejansko več).
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pozdravljeni zanima me ali lahko v sod 50L fermentiram samo 23L pivine ali lahko pride do okužbe ali pokvarljivosti pivine.
Hvala za nasvet.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ne, nima veze. Co2ja bo dovolj da bo izpodrinil ves zrak in to je to kar te ima za skrbet. Prinese pa večja posoda večjo površino dna kar je problematično zaradi usedline. Torej pivo bo z večjo površino ob stiku z usedlino kar pomeni manjšo čistost (večjo motnost), pa še pri pretakanju je dodaten problem ker je manjša meja med usedlino in pivom pri enaki količini (torej ali več piva zavržeš skupaj z usedlino ali pa tvegaš da boš pozaugal več usedline = spet večja motnost).
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Potem je boljše da zamešaš večjo količino pivine za ta sod npr. 44L. Po takem daš vse duplo kot za 22L pivine (sladkorja in kvasa).
Ker še delam z ekstrakti( ker komaj nabavljam material all grein metodo) pomeni 2 ekstrakta za 44L.
Ali naj prelijem v drugi fermentor in pusti 1 dan stati pa potem flaširam.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Za dvojno dozo bo malce kriza ker bo premajhen. Pravilo pod prstom je 1/3 praznega prostora za primarno fermentacijo, pri bolj močnih pivih lahko še več (ker naredijo ogromno pene, co2ja itd.).

Z dvema piksnama ekstrakta + nekaj malega DMEja naredi nek "recept" za 30-35l pa je to to. Recimo če imaš 2 piksni po 1.8kg dodaš še 2kgja DMEja pa boš dobil pivo z okoli 5% alk pri 35l. Kvasa daš dvojno dozo.

Prelivanje v drug fermentor je po želji, za totalne začetnike bi odsvetoval. Raje pusti dalj časa v prvem in potem dirketno toči. Razlika če pretočiš je da dobiš bolj čisto pivo, ampak moraš pretočit ko pivo še malce vre in pustit malce dalj časa v drugi posodi. Dela je več, možnosti okužbe več, možnosti vnosa kisika več ... vsak sam naj pretehta!
zmaga.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Hvala za nasvete. Tudi forum je super prebereš polno zanimivih in uporabnih stvari.
Veliko užitka v pitju domačega piva!
Čez par mesecev ko nabavim opremo pa bom poizkusil moj prvi all grain. Do sedaj sem zvaril 3 vrste pivaiz ekstrakta in vse so ok,v fermentorju imam pa še coopersov real ale upam da bo ratal.
Lp
zmaga.gif
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.