Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala za preračun
smile-1.gif

Sm pa opazil da izgublja delež ja, ker je že lepo pokristalizirala na embalaži :D
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Zanima me s katerim sladom bi dvigoval barvo pive ker mi je ta zadnja prišla preveč svetla.
Uporabil bi crystal slad zdraven bi še zmešal pilsen in wheat, hmelj styrian golding ter kvas Fermentis safALE S-04.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Vsi karamelni sladi (ti dajo tudi karamalni okus, ne samo barve): okoli 10%
lahko jo dvigneš tudi z kakim črnim, zavedaj se pa da ti jo črni zelo hitro dvignejo. kak 1% je že dovolj
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Če je glavni namen samo sprememba barve s čimanj vpliva na okus se ne splošno uporablja "žgan ječmen" (roasted barely) ker daje najbolj nevrtalen okus za razliko od različno žganega ječmenovega sladu. Barvo spremeni pa že zelo mala količina, recimo pest v 5kg pale sladu bo že precej spremenila barvo piva.

Sicer pa odvisno od piva ker v večini piv je barva pogojena z okusom, torej recimo v tvojem primeru lahko uporabiš "bolj temen" karamelni (crystal) slad oz. kombiniraš navadnega (sveltega) z malo temnega. Krislani sladi so označeni večinoma s številkami od 20-100+, višja številka pomeni temnejšo barvo. Sicer višja številka pomeni tudi malce drugačen okus.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ali si lahko ječmen zmlejem en mesec v naprej?
Sedaj imam obilico časa, ker pa nimam še zrihtane opreme, ne morm še kuhati.
Da pa ne bo potem vse na kupu (mljejem namreč na ročni pogon :D), bi vnaprej zmelel ječmen in ga shranil nazaj v vrečo.
Ali bo kaj izgub na kvaliteti ječmena?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Jah ni problema, sej v tujini se večinoma "po stolpnicah" vari pivo iz kupljenega zmletega sladu! Samo poskrbi da ga daš v neko posodo ki je air-diht ker zmlet slad bo vezal nase malce več vlage in posledično lahko dobiš noter kakšno plesen ali drugo nesnago.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Pripravljam nov recept za pivo 40L:
Pilsen 60%
Wheat 15%
Munich 25%
Hmelj styrian Golding 65g 60min
Styrian Golding 10g 10min za aromo
Kvas US-05 2 paketka

Pokomentirajte če bo za kaj piva iz tega!
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Izkoristek cca 75 odstotkov
batch size 40 litrov
7,5 kg pale ale
0.75kg cara 50
60g aurora boil 60 minut
60g cascade boil 10 minut
...
Hvala za predloge. Kalbo malo prepozen, na koncu sem naredil tako:

Pale ale - 80%
wheat - 4%
Munich - 10%
Cara 6%

Hop: 20g smaragd 60min, 20g cascade 25min, 20g cascade 20min, 20g cascade 5min. Zdaj bom še dry hop naredil s cascade.
Us-05

Nisem se upal pretiravati s Munich in Cara sladom.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Pripravljam nov recept za pivo 40L:
Pilsen 60%
Wheat 15%
Munich 25%
Hmelj styrian Golding 65g 60min
Styrian Golding 10g 10min za aromo
Kvas US-05 2 paketka

Pokomentirajte če bo za kaj piva iz tega!

Pa če bi napisali še kakšen stil piva želite naredit ali vsaj kaj se od piva pričakuje?!
evil.gif


Tole zgoraj bo ratal zelo svetel angleški pale ale z izrazitim okusom sladu in mogoče priokusom pšenice pa verjetno tudi nekaj motnosti. Če ti je to cool kar naredi, drugače lahko znižaš pšenico ker se jo ne bo čutilo oz. v nek pale ale ne spada, za malce "proteinov" za peno je dovolj pod 5% pšeničnega sladu. Pa hmelja za aromo je občutno premalo za klasičen angleški "bitter", po drugi strani ni neke sladkobe (manjka karamelni slad) s čimer bi recimo dobil "škotski" ale.

Osebno bi torej ali:
- šel v bolj sladek ale in dodal namesto pšenice srednje temen karamelni slad (5% pšenice lahko pustiš), drozganje v sweet profilu. Tu bi šel delat tudi bolj močno pivo, recimo 5.5% alkohola dalje
- šel bolj v angleški stil in samo spustil pšenico na 5%, ostalo lahko pustiš kot je samo delaj vsaj medium profil ker ni karamelnega sladu. Bi pa vsekakor dvignil hmelj v sorazmernosti do stopnje alkohola, torej če se dela tam ESB komot daš tudi 4x toliko hmelja, če delaš pa kaj lažjega lahko pa ostane tudi tako
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Žal imamo samo te 3 vrste slada za enkart če pa bi naroču še en paket kateri bi bil boljši caramel ali crystal. Tistega ki bi kupu bi ga uporabil še za kašno pšenično pivo namreč meni je dobro pšenično tega bi pa naredil za ženo ker pšenično ji ne odgovarja pa bi zvaril nekaj bolj lahkega tja do 5% alc.
Pa če mi lahko svetuješ kakšen recept s temi sestavinami bi ti bil hvaležen.
cool-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
crystal = caramel (poimenovanje odvisi od tega kje je sladarna locirana)

Glede recept sem rekel da imam pomisleke samo glede pšenice. ČE imaš samo to na voljo potem samo znižaj pšenico pa nadomesti z navadnim sladom + osebno bi vseeno dal raje še 1x toliko hmelja za aromo kot ga imaš v prvem receptu.

Imaš pa še eno opcijo da narediš belgijski ale ali "wit", tile imajo lahko precej pšeničnega sladu in se delajo ponavadi precej suhi (dry). Torej ohraniš originalen recept, edino tule bi skoraj moral zamenjat kvas za recimo Safbrew T-58 pa še k temu belgijci dodajajo začimbe (koriander) da pride še bolj začinjeno vse skupaj.
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Če dobim do torka caramel ga bom dodal znižal bom pšenico na 5% za peno in dodal hmelja še enkrat toliko 10g nekje 15min pred koncem in 10g še 10min pred koncem.
Če dodam caramel kakšno razmerje naj bi bilo.
Pa še nekaj sem totalni začetnik pa me zanima kaj je sweet in medium profil. Uporabljam pa beer smith2 program.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ne uporabljam neer smitha, ampak nekje na začetku lahko izbereš body profil in imas full (sweet), medium in light (dry). Pri mash temperaturi ti bo potem nastavilo višjo tarčno temperaturo če daš full (69-70C in dalje).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.083
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Imaš pa še eno opcijo da narediš belgijski ale ali "wit", tile imajo lahko precej pšeničnega sladu in se delajo ponavadi precej suhi (dry). Torej ohraniš originalen recept, edino tule bi skoraj moral zamenjat kvas za recimo Safbrew T-58 pa še k temu belgijci dodajajo začimbe (koriander) da pride še bolj začinjeno vse skupaj.
T-58 in suh značaj ne gredo glih skupaj, ker zadeva pusti kar dosti cukra. Razen če bi delal pivino pri nizki temperaturi, da bi imel čimmanj višjih sladkorjev. WB-06 ali novi Abbaye sta boljša izbira
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Nekaj sem zložu:
Pšenični 4,3%
Pilsner 77,7%
Caramel 10,6%
Munich 7,4%
65g styrian golding 60 min
10g styrian 15min do konca
15g styrian 10min do konca
kvas US-05 2 paketa
singel infusion full body no mash out
ALC 5%
To je v beer smithu narejeno.
Caramel slad je iz hmezada EBC 20-50.

Ali bo OK al kaj popravim glede slada.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Imaš pa še eno opcijo da narediš belgijski ale ali "wit", tile imajo lahko precej pšeničnega sladu in se delajo ponavadi precej suhi (dry). Torej ohraniš originalen recept, edino tule bi skoraj moral zamenjat kvas za recimo Safbrew T-58 pa še k temu belgijci dodajajo začimbe (koriander) da pride še bolj začinjeno vse skupaj.
T-58 in suh značaj ne gredo glih skupaj, ker zadeva pusti kar dosti cukra. Razen če bi delal pivino pri nizki temperaturi, da bi imel čimmanj višjih sladkorjev. WB-06 ali novi Abbaye sta boljša izbira

Odvisno predvsem koliko višjih sladkorjev sploh pride v pivo. S temperaturami drozganja (pod 66) dobiš malo kompleksnih sladkorjev, preprosti sladkorji pa fermentirajo veliko raje.

Sicer po mojih izkušnjah T-58 je po presnovi tam tam s S-04 (oba sta bolj slaba). Pusti pa vedno zelo "suh" občutek, pa to niti ni posledica sladkorjev ampak očitno pridela nekaj kar vpliva na občutek piva v ustih.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik pivovarcek pravi:
Nekaj sem zložu:
Pšenični 4,3%
Pilsner 77,7%
Caramel 10,6%
Munich 7,4%
65g styrian golding 60 min
10g styrian 15min do konca
15g styrian 10min do konca
kvas US-05 2 paketa
singel infusion full body no mash out
ALC 5%
To je v beer smithu narejeno.
Caramel slad je iz hmezada EBC 20-50.

Ali bo OK al kaj popravim glede slada.

Tole bo ok, nek užiten pale ale bi moral past na vse sestavine ven!
zmaga.gif
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Včeraj sem probal en kozarec mojega 1 pšeničnega all grein piva. Ker sem neučakan je karboniziral komaj 3 dni. opazil sem da je kiselkast izmeril sem s Ph lističem in pokazal je Ph4 je malček prekiselkasta pa me zanima kaj sem naredil narobe da sem dobil tako kiselkasto pivo in ali s časom kiselnost izgine.
Delal pa sem 40L:
wheat 48%
pils45%
munich 7%
60g halletau mittelfrueh 60min
styrian golding 15g 10min pred koncem
kvas wb 06
drozgal sem 90min na 68-67°C( single infuzion full body) po beer smithu
kuhal 60min.
Voda katero sem uporabil ima Ph6.
confused-1.gif

Pa utiševalec hvala za zgornji odgovor.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sicer nisem ljubitelj pšeničnih piv, tudi ne poznavalec.
Vem pa, da so to piri, ki so velikokrat bolj kiselkasti, sploh če uporabljaš omenjeni kvas.
Pomoje je to normalno, je pa res, da po treh dneh težko oceniš okus. Počakaj še ene 14 dni, da se okusi malo zbalansirajo, boš potem ocenil
smirk-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.