Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Hvala, ravno o tem delu sveta govorim. Dva podvprasanja: a se kaksne izdajalske vonjave sirijo med procesom izboljsave? Kaj storiti, ce je do kvasa malo tezje priti - tu se kruhu ne pustijo vzhajati? Kaksen nadomestek ali moram prihodnjic presvercati iz Slo?
Aja, sladkor je notri - ne pise odstotka pa hmelj tudi.
LPM
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
- skoraj nujno neko razkužilo, kaj na bazi klora se dobi verjetno povsod po svetu
Ker si že glih omenil...
Kaj pa ti misliš glede tega Chemipro oxi, ki ga prodajata naša dobavitelja? Je dovolj učinkovit ali ne?
Ker kakor sem malo bral so mnenja zelo različna.

Chemipro oxi ni ravno pravo totalno razkužilo ker deluje na osnovi aktivnega kisika (vodikov peroksid), ampak tudi alternative ki so t.i. nesplakljive niso, ker večinoma bazirajo na kislini (v tujini se dosti povdarja starsan). Bo pa oboje v 95% primerov delovalo če uporabiš pravilno, torej da vse prej temeljito očistiš in nato še steriliziraš s tem ter NE splakneš na koncu. Vodikov peroksid bo razpadel na vodo in kisik, kisline pa itak v tako veliki masi izgubijo ph.

Sam sem že napisal da fermentacijske posode, cevi za pretakanje ipd. po uporabi vedno očistim in potem še razkužim z nekim totalnim razkužilom. Najceneje je z varekino, alternativa (tudi poceni) je klorov granulat za bazene ipd. ... (prebrat navodila za uporabo, za zastrupitve ne ogovarjam!). Pred uporabo nato vedno splaknem še z oxijem, enako tudi steklenice. Do sedaj ni bilo težav (tok tok).

Za razne male stvari je pa najbolje uporabit alkohol, sam trecimo zamaške pred stekleničenjem, nože, žlice ipd. enostavno namočim ali pa obrišem v poceni vodki!
cheer.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Vonjave v smislu alkohola ne gredo intenzivno ven, na začektu malce po "kruhu" pa potem ko pretakaš zna bit malce po "postanem piru".

Če je v tem brazalko pivu že sladkor pa da ne piše koliko ga je notri, potem daj prvič malce manj sladkorja oz. na pamet prilagajaš sestavine.

Glede kvasa, res sem pozabil, pri nas smo navajeni da je kvas povsod ker se uporablja za peko. Kvasovke (divje) so sicer v zraku in pa naravno se nahajajo v lupini določenega sadja (recimo grozdje, slive, ...), najbolje če je sadje svže in neoprano. Te kvasovke bodo tudi predelale sladkor v alkohol, mogoče z malce več čudnimi okusi pa zraven kvasovk iz sadja dobiš še plesni, bakterije ipd.

Za vino (oz. kot sem rekel "alkoholni sadni sok") bi tudi ideja s sadjem oz. kvasovkam iz zraka bila ok.

Če ni dobit pekovskega (pivskega) kvasa lahko prešvercaš suhi kvas od doma, glede na to da ga rabiš relativno malo nebi smel biti problem.

Nadomestka za kvasovke nekako ni!
grin1.gif
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Hvala za nasvet, bom malo pobrskal po lokalnih trgovinah. Potem pa v uporabno organsko kemijo. Upam, da me sosedje ne bodo zavohali. Tisti, ki ne vedo, kaj je to (pa naj nihče ne bi vedel) so namreč tu verjetno v manjšini.
Pa poročam.
LPM
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.755
113
Kaj zdej
confused-1.gif

Eni pravijo, da že pripravljenih ekstraktov ne zavret, ker se pokvari aroma, ampak samo vlit v prevreto vodo.
Drugi da je tudi te treba zavret, da se sigurn sterelizira.
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kaj zdej
confused-1.gif

Eni pravijo, da že pripravljenih ekstraktov ne zavret, ker se pokvari aroma, ampak samo vlit v prevreto vodo.
Drugi da je tudi te treba zavret, da se sigurn sterelizira.

Jaz dam v fermentacijsko posodo skoraj vrelo vodo (2-3l) in potem noter dodam extrakt ter potem še DME.

Utiševalec pa pravi, da vre in potem doda hmelj, če sem ga prav razumel.

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Zavreš, ne pa prevreš. Aroma (tu je verjetno mišljena aroma hmelja) izhaja iz piva pa ves čas, tudi ko poteka alkoholno vrenje. Te izgube so vkalkulirane v pripravi ekstrakta. Tam do 10min vretja, sploh če dodajaš poleg LMEja tudi DME ne bo bistveno vplivalo na izgubo arome.

Piva ki imajo močno hmeljno aromo (recimo IPA) so vsa po vrsti "dry hopping", torej da se hmelj dodaja v končni fazi ko pivo že konča z alkoholnim vrenjem in so izgube arome minimalne. Le tako se namreč ohrani prvinska in pa polna aroma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kokr vem utiševalc dela s čistim extraktom in ga šele on "začini"

Do sedaj sem vse, tudi prve batche ki jih nisem dodatno hmeljil zavrel. Torej zavreš 3-5l vode, notri usuješ najprej DME malo pomešaš (da se lažje raztopi) in na koncu vliješ še LME. Pustiš da nastane pena (voda spet doseže 100C) ki se potem tudi hitro razgubi in to je to.

Pena ki nastane so beljakovine in proces se imenuje "hot break". LME in DME sta v osnovi že prekuhana in vsebujeta zelo malo beljakovin, nekaj pa jih je vedno (odvisno od kvalitete)!

Idealno po "hot breaku" sledi "cold break" ki povzroči da beljakovine, ki so se med segrevanje izločile iz zmesi, postopoma padejo na dno (tvorijo usedlino). Te usedline v pivu nočeš, zato je pametno tudi pri ekstraktih delat hitro hlajenje in potem previdno v fermentacijsko posodo vlit pivo brez usedline.

Pri ekstraktih ta postopek NI nujen je pa zaželjen, glede na to da ni neke zahtevnosti se ga splača naredit.

Tako v omembo pri all-grainu je beljakovin iz žita občutno več in posledično če nočeš motnega piva sta obe točki nujni + na koncu vretja je priporočljivo dodat še nek zgoščevalec (večinoma se uporablja "irish moss" oz. njegove ekstrakte), ki še dodatno pospeši proces zgoščevanja "sranja" ki potem pade na dno. Pri težkih pivih je recimo usedline lahko za cca. 10-20% celotnega batcha.
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
V nedeljo sem varil Coopersov Stout, dodal sem 300 g dekstroze in 500 g DME.
Uporabil sem Coopersove priložene kvasovke, a se po 36-ih urah se fermentacija še ni začela.

Kaj menite, naj še počakam, ali ukrepam?


Edit: Aja, še temperatura... Ob začetku je bila 21, v enem dnevu je narasla na cca. 22 stopinj.
 
Nazadnje urejeno:

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
V nedeljo sem varil Coopersov Stout, dodal sem 300 g dekstroze in 500 g DME.
Uporabil sem Coopersove priložene kvasovke, a se po 36-ih urah se fermentacija še ni začela.

Kaj menite, naj še počakam, ali ukrepam?


Edit: Aja, še temperatura... Ob začetku je bila 21, v enem dnevu je narasla na cca. 22 stopinj.

Verjetno bo utiševalec vedel več.

Moje izkušnje so takšne da se je nekej po 24 urah začela prava fermentacija. Ko dodajam kvas imam temperaturo okoli 24 - 26 stopinj, potem ,pa pade na sobnih/kletnih 22.

V zadnjih dveh serijah sem uporabil "pravi" posebej kupljen pivovarski kvas od Fermentisa in razlika napram priloženem je ogromna. Pa tudi rehidracija kvasa pomaga.

Pomoje 36 ur še ni krize. Bi pa jaz na tvojem mestu tudi že pisal sem :)

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Si ziher da fermentacija še ni začela? Če gledaš mehurčke iz vehe lahko zavajajo, mogoče nisi dobro zaprl posode in uhaja co2 kje drugje. Preveri če je nastalo kaj pene oz. poskusi bolj zapret pokrov.

36ur je že kriza. Si kvasovke prej "testiral"? Če uporabljaš kvasovke, ki so neznanega porekla ali pa blizu konca roka trajanja, potem jih vedno prej daj v sterilno vodo v kateri je žlička sladkorja. Po cca. 30 min moraš opazit peno, ki jo tvorijo aktivne kvasovke.

Če imaš dobro zaprto posodo in je res bil kvas zanič ne odlašaj in dodaj nov kvas, če imaš kje blizu kakšno vrečko pivovarskega. Če nimaš je malce kriza ker ga pri nas ne boš dobil v 24h. Rešitev je več:
- čakaš če mogoče kaj bo
- vliješ vse skupaj stran
evil.gif

- uporabiš navaden suhi pekovski kvas
- spraviš pivo na (čimbolj) mrzlo oz. ga ohladiš čimprej in upaš da se še ni notri razvijo kaj "tujega" (potem pred dodajanjem novega kvasa bi ga bilo fino pa še 1x zavret in nato hitro ohladit ter dodat kvas, vprašanje če imaš opcijo kuhanja in ohlajanja 20l+ piva)

... kakorkoli že, pri kvasovkah zgornjega vrenja je lag time nad 12h že kritičen. Če po 12h ni nič aktivnosti se splača takoj dodat nov kvas. Več čakanja, več možnosti da pivo načnejo nezaželjeni organizmi. Lager (kvasovke spodnjega vrenja) na mrzlem zna trajat 36h pa še tam dober kvas začne v 12h veselo delat.

Glede pekovskega kvasa. Ni optimalna rešitev, ampak gre dejansko za pivovarske kvasovke zgornjega vrenja. Po vsej verjetnosti bo tak kvas pridelal veliko priokusov ampak za piva z močnim osnovnim okusom (kar stout je) bi mogoče izpadlo komaj opazno.
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Vse kaže, da imaš prav, da sem se preveč osredotočil na veho, medtem ko je bila posoda slabo zaprta.
Skratka, pene kolikor hočeš, pivina pa močno diši po kvasu.
cheer.gif


Sicer pa imam na zalogi tudi Safale US-05, a je namenjen za naslednji batch.


Hvala obema za nasvete!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Do koliko alkohola misliš spravit? Tja do 8% vol. alkota bo dober vsak ale kvas.

Če dlakocepimo potem Safbrew T-58 ki bo dal pivu originalno aromo, vsaj tako trdi tehnični list pa tudi izkušnje s tujih forumov!

Sam sicer nisem delal še nobenega močnega piva ker jih osebno ne maram konzumirat, ampak bodi pozoren na to da kvas prej rehidriraš (namočiš v sterilno vodo cca. 30 min preden ga daš v pivo). Pri močnih pivih imaš namreč precej veliko gostoto in se zna zgodit da se suh kvas ne bo dobro zbudil (prehajanje snovi skozi celično membrano).
 

hafo

Zelenc'
2. okt 2013
1
0
1
Pozdravljeni!
Pripravljam se za nakup vsega potrebnega, da začnem variti pivo doma.
Zanima me ali lahko uporabim samo polovico pločevinke koncentrata polovico pa kasneje oz. ali se koncentrat pokvari ko je enkrat pločevinka odprta? Rad bi namreč naredil za pokušino eno svetlo in eno temno pivo v manjši količini.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.755
113
Slej kot prej bi se pokvaril. Mogoče če zadevo po odpiranju zamrzneš?

Ali pa lepo preprosto uporabi celo piksno in pač dodaj manj vode ter cukra-pa vzemi nekaj manj grenkega, da ne bo z manj vode preveč grenilo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Tekoči ekstrakt (LME) je sicer zelo koncentriran tekoči cuker, torej nekaj podobnega kot marmelada (=neke vrste konzervans). V smislu obstojnosti ga lahko za nekaj časa daš v hladilnik po odprtju, glej da je neprodušno zaprt pa da ni po nepotrebnem izpostavljen temperaturnim nihanjem ter svetlobi.

Če je ekstrakt hmeljen se bo ob vsakem stiku z zrakom začela oksidacija arome, ampak pri taki gostoti jo bo verjetno precej ostalo tudi v kantici!

LME se da kupit tudi v kantah po 20-50l in folk to potem uporablja več časa, po daljšem času so znani primeri da se na vrhu nabere malce plesni. V osnovi če narediš kot sem rekel (zaprto + mrzlo + temno) bi 2-3 mesece moral zdržat BP.

Aja če to delaš ja najbolje da vzameš pol ekstrakta iz piksne ki jo NE ogreješ preveč prej, ostalo pa pustiš notri. Piksne imajo plastičen pokrov, če daš čez še neko vrečko z elastiko bi stvar morala ostal zaprta.

Je pa tule malce bolj vprašanje kako ti bo uspelo vzeti samo pol ekstrakta!
grims-1.gif


Ideja da uporabiš pol ekstakta v 11-12l vode in ne dodaš NIČ drugega je tudi ok. Pivo bo imelo še boljši okus kot pa s kakšnim sladkorjem, glede hmeljne arome pa se tudi ni za sekirat. (po branju tujih forumov je namreč jasno da so premium kiti, ki vsebujejo 3kg ekstakta sestavljeni iz dveh pisken 1.5kg, ki se drugače prodajajo kot ne-premium kiti)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.755
113
Si mislil reči celo piksno ekstrakta v polovično dozo vode ane
wink-1.gif


btw, tist triple s t58 kvasom vre noro. 9L pivine v 28L kanti, pa mi meče peno skozi veho
crazy1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Si mislil reči celo piksno ekstrakta v polovično dozo vode ane
wink-1.gif

My bad, ja celo piksno v pol vode!
zmaga.gif


Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
btw, tist triple s t58 kvasom vre noro. 9L pivine v 28L kanti, pa mi meče peno skozi veho
crazy1.gif

Kvasovke zgornjega vrenja + OG > 1.060 = generator pene!
cheer.gif


Lahko pogledaš kako delajo ljudje imperial stoute, posodo v kateri poteka vrenje pustijo kar odprto in pa dajo v kad da potem bruha peno ven. Dokler meče stvari ven itak ni nevarnosti da kaj pade noter, tako da je tak način povsem sterilen.

Za pokušino:
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.