Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kakšen kvas si uporabil?

Jst za lagerje vedno uporabim ekstra kvas pred stekleničenjem (dodan skupaj s sladkorjem) v zelo majhni količini (recimo čajna žlička na 20l).

Za ale nisem še nikoli dodajal pa sem jih odležal tudi po cel mesec in na koncu ohladil da sem dobil bistrost.

Sem pa napisal, lagerje in pa dolgo odležana ale piva rabijo teden do 10 dni da se karbonizirajo. Sam kar vedno pustim na sobni temperaturi 14 dni da se 100% konča priming.

Tako na hitro če je slučajno kvas v slabem stanju povišaj temperaturo tja do 25C ali mogoče še malce več da ga zbudiš. Sam ale kvas bi moral preživeti tudi 10C oz. četudi je premraz gre v stagnacijo in potem rabi malce več da se "opomore".

Pa če imaš v plastenki preveri koliko je karboniziralo če sploh je kaj, steklenico počasi odpri in če slišiš značilen zvok psssst potem nekaj je in če nekaj je rabiš samo čas, če ni nič glej prejšnjo alinejo in počakaj še 14 dni.

Aja za vsak slučaj odpri še kakšno stekelnico, če si dajal karbonizacijske tablete si mogoče pozabil dat eno v plastenko!
evil.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Kvas je bil priložen, torej glede na priporočeno temperaturo vretja 19 stopinj, je bil ale kvas. Vretje je bilo OK.

Od serije 44 steklenic, jih je 15 PET, tako da lahko preverim situacijo. Sem dal v vse karbonacijsko tabletk. Če bi pozabil kakšno, bi bila samo ena mehka, sedaj pa so vse.

Ko sem odprl prvo steklenico, je bilo čisto malo za slišat, kako uide co2.

Bom še malo počakal. Pa potem (spet) zagnal paniko. Do sedaj so bile steklenice trde po par dnevih. Zgleda da je cold crash uspaval kvas. Samo tako čistega piva še nisem imel nikoli in tudi dobil sem 1L več v seriji, tako lepo se je usedel. Pa prvič sem pivo v fermentacijski posodi 22 dni.

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ok priložen kvas je itak napaka, prvo kot prvo ga je premalo (ponavadi so vrečke 5-7g, ti rabiš optimalno tam 10g pri aleju). Večinoma gre za poceni kvas ki niti ni ustrezno pregledan in pripravljen, torej ni "laboratorijski" kot so to "brandname" kvasi. Ker se ponavadi ne shranjuje v hladilnikih (priložen zaven piksne) in je podvržen velikim temperaturnim spremembam in je posledično tudi na splošno v zelo slabem stanju.

To da fermentacija poteka ok ne pove nič o kvasu ker tudi najbolj zanič kvas ali pa 3x premalo kvasa bo v večini primerov opravilo primarno fermentacijo do konca, problem je ker potem tak kvas ni sposoben čiščenja nekaterih stranskih produktov, ki ostanejo na koncu kar posledično lahko vpliva na okus pa tudi na motnost piva. Tudi sekundarna fermentacija zna bit velikokrat problem ker so take kvasovke iztrošene in malce bolj počasne

Sicer pa so kvasovke zelo trpežni organizmi in bodo preživele vse, samo vprašanje koliko bodo aktivne. Če so v malce slabšem stanju potem bo trajalo več časa. Da jim pomagaš je najbolje da malce dvigneš temperaturo in jo držiš čimbolj konstantno. V tej fazi časovna komponenta itak nima velikega pomena, bolj je problem če se ti fermentacija vleče v prvi fazi.

Eno plastenko vsake 2-3 dni malce odvij da vidiš koliko CO2ja je nastalo od prejšnjega odpiranja, če vsakič malce pihne to pomeni da je vse ok.
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Glede kvasa vem. Sedaj varim Muntons Wheat z Fermenisovim Safbrew WB-06. Za naslednji Nut Brown Ale pa imam Safale US-05.

Ok. Bom par dni spremljal vrenje. Sem sedaj še 1x preveril, pa se mi zdijo steklenice malenkost manj mehke.
cheer.gif


bles
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ok priložen kvas je itak napaka, prvo kot prvo ga je premalo (ponavadi so vrečke 5-7g, ti rabiš optimalno tam 10g pri aleju).
Pa saj se kvasovke razmnožijo
confused-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Kvasovke se načeloma množijo samo v prvi fazi vretja, oz. takoj po lag fazi, nato pa samo še propadajo. Za razmnoževanje kvasovk namreč rabiš hranila (poleg sladkorjev tudi minerale in vitamine) in pa kisik. Zato je tudi pomembno da pivino na začetku dobro prezračiš.

Ko zmanjka kisika (in to želiš da se zgodi čimprej) potem se rast kvasovk ustavi. Delno se tudi spremeni okolje, zmanjša se količina hrane, mineralnih snovi, poveča pa se delež alkohola (ki je za kvasovke, četudi ga proizvajajo toksičen). Zato je zadostna količina takoj na začetku precej pomembna.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Pa sej, če je malo manj kvasovk, pač malo dlje traja vse skupej. Al še kej drugega?

btw, ravno spacal skupaj Mr.Maltov porter, zdej pa v kurilnico, pa naj veselo vre.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Tale "malo dlje" je precej slab izgovor.

Lag faza in faza ko se kvasovke množijo mora biti čimkrajša, drugače lahko kakšni drugi organizmi začnejo pobirat cuker (to da od produktov raznih bakterij ni ravno dober pir ni potrebno razlagat). Skratka več časa traja fermentacija, več možnosti je da se v pivu začne množit kaj kar ni dobrodošlo.

Ko se enkrat porabi sladkor, co2 zamenja kisik in pa alkohol naraste preko 3-4% potem je pivo "varno", čas pred tem je pa nabolje čimbolj skrajšat oz. se poslužit drugih ukrepov. Recimo pri ležaku imaš še dodatno spremenljivko, to je nizka temperatura, ki upočasnjuje druge organizme, četudi je fermentacija relativno počasna.

Poleg tega ko zmankuje sladkorja in pa narašča alkohol začnejo kvasovke odmirat, na koncu ti jih kjub vsemu mora ostati toliko da dokončajo delo. Če jih je premalo potem boš imel zastalo ali celo ustavljeno fermentacijo, ki bo navidezno končana, dejansko pa bo potem recimo potekala še v steklenicah kjer je nevarno da ti jih raznese.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Če mi po 1,5 ure že veselo brbota, je menda tudi v priloženi vrečki dovolj kvasa
wink-1.gif


Naslednjo rundo za pšenično, bom pa jasno kvas nabavil posebej.
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik bles pravi:
Glede kvasa vem. Sedaj varim Muntons Wheat z Fermenisovim Safbrew WB-06. Za naslednji Nut Brown Ale pa imam Safale US-05.

Ok. Bom par dni spremljal vrenje. Sem sedaj še 1x preveril, pa se mi zdijo steklenice malenkost manj mehke.
cheer.gif


bles

Eno steklenico sem žrtvoval in jo vsak dan odvijem. Tudi danes zjutraj je pihnilo ven, tako da fermentacija poteka
cheer.gif


bles
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tale "malo dlje" je precej slab izgovor.

Lag faza in faza ko se kvasovke množijo mora biti čimkrajša, drugače lahko kakšni drugi organizmi začnejo pobirat cuker (to da od produktov raznih bakterij ni ravno dober pir ni potrebno razlagat). Skratka več časa traja fermentacija, več možnosti je da se v pivu začne množit kaj kar ni dobrodošlo.

Ko se enkrat porabi sladkor, co2 zamenja kisik in pa alkohol naraste preko 3-4% potem je pivo "varno", čas pred tem je pa nabolje čimbolj skrajšat oz. se poslužit drugih ukrepov. Recimo pri ležaku imaš še dodatno spremenljivko, to je nizka temperatura, ki upočasnjuje druge organizme, četudi je fermentacija relativno počasna.

Poleg tega ko zmankuje sladkorja in pa narašča alkohol začnejo kvasovke odmirat, na koncu ti jih kjub vsemu mora ostati toliko da dokončajo delo. Če jih je premalo potem boš imel zastalo ali celo ustavljeno fermentacijo, ki bo navidezno končana, dejansko pa bo potem recimo potekala še v steklenicah kjer je nevarno da ti jih raznese.

Super post. Pravzaprav so vsi tvoji posti v tej temi fenomenalni. Tako lepo pojasniš zakaj je kaj potrebno narediti in pa kaj se ne sme.

Saj berem tuje forume in knjige. Ampak dokler ne narediš par serij piva in (kar ) nekaj napak, pač ne upoštevaš vsega kar pišejo in govorijo.

Šele sedaj počasi ugotavljam kako in kaj.

Predvsem pa to, da je za pivovarstvo potrebno potrpljenje. Prve serije, ki so sedaj stare 2-3 mesece, šele sedaj dobivajo pravi okus in so fenomenalne. Edini problem je to, da je ostalo od vsake serije še samo par steklenic.

bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Pri pivu je tako da se da po navodilih naredit dobro pivo brez da bi poznal natančno ozadje postopkov. Da delaš čisto po navodlih rabiš nekaj izkušenj in te izkušnje so vedno dobrodošle tudi če se spuščaš v detajle.

Torej sam tehnološki proces izdelave piva ni zahteven je pa potrebno bit natančen/dosleden. Ko narediš prvo pivo ti je pomembno samo to da "rata", ko delaš naprej se ti jasno lestvica dvigne in skušaš narediti boljše oz. se izognit napakam ki si jih naredil v preteklosti. Da se osvoji samo "tehnologijo" po mojem rabiš cca. 10 varjenj. Da se zmanjša možnost random napak je pametno da so ta varjenja iz ekstraktov, na začetku pripravljenih kasneje pa lahko eksperimentiraš z lastnimi mešanicami in okusi ter dodatki (= v večini primerov ne moreš dosti zgrešit in pivo bo vedno pitno in ok).

Stopnja dalje je seveda all-grain varjenje, ampak vprašanje če jo sploh želiš. Pri all-grainu kar naenkrat dobiš še kup dodatnih spremenjivk pa tudi sam tehnološki proces postane mnogo bolj zahteven (= zna se zgodit da narediš zanič pivo). All-grain ti tudi vzame 3x več časa (torej za cel postopek, ki mora biti več ali manj v enem kosu bo šlo tudi do 8h).

Ločeno od prej omenjenih stopenj je varjenje ležakov, ki je pač malce malo bolj zahtevno v fazi fermentacije je pa spet nadgradnja osnov in ko osnove osvojiš, pa želiš še kaj več greš lahko enostavno naprej.

Sicer pa tudi sam sem še vedno "začetnik", sem se pa že kakšna 3 leta nazaj začel ukvarjat s teoretičnimi osnovami, ki pridejo vedno prav. Ker sem v fazi učenja in mi je užitek (hobi) varit pivo, imam že proizvodnjo ki presega porabo!
grims-1.gif


Delam pa večinoma 10l batche ker je tako lažje eksperimentirat, poleg tega je pri all-grainu 20l+ batch že skoraj nemogoče delat doma v kuhinji ker so količine tako velike da jih standardna kuhinsjka oprema in tehnika ne sfolga.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Ma to po forumih itd te na konc sam zmede, k vsak trdi malo drugače.
Recimo prodajalc iz Sam svoj pivovar priporoča 5-6g dekstroze na 0,5l flašo pri flaširanju. Glede na en link v tej temi je to skoraj dvojna količina. Vsak neki po svoje, pol pa vedi
crazy1.gif

Zato sem vžgal srednjo verzijo z okol 4,5g in je izpadlo dobr
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Za priming (fermentacija za potrebe CO2ja v steklenicah) sem že dal link do kalkulatorja, ki je precej enotaven za uporabo. Če daješ sladkor posebej v vsako steklenico boš itak falil že pri merjenju tako da se za +-20% ne sekiraj!
grin1.gif


Ta kalkulator je točen ker upošteva tudi temperaturo, ki je zelo pomembna pri CO2ju v pivu.

Bi pa tu veljalo opozorilo da temperatura NE vpliva na nastanek CO2ja iz sladkorja ki ga dodaš. Iz sladkorja dobiš vedno enako CO2ja ne glede na temperaturo. Je pa delež CO2ja ki je že od prej v pivu RAZLIČEN glede na temperaturo. Nižja ko je temperatura več je CO2ja ki je raztopljen v pivu oz. višja je temperatura manj je CO2ja.

To je potem tudi pametno upoštevat malce bolj logično. Če fermentacija poteka na 20C in se dokonča pri taki temperaturi, potem pa ti ohladiš pivo pred točenjem na 10C bo v njem koliko CO2ja?!
grims-1.gif


Pravi odgovor je da je CO2ja toliko kot ga je bilo pri 20C in tako temperaturo moraš tudi vpisat v kalkulacijo! Namreč ko si pivo ohladil CO2 ni kar nastal in se raztopil v pivu.

Dalje pa glede teh enačb je CO2 tudi odvisen od tipa piva, kar pa ni vedno in strikno res. Različni tipi piva imajo sicer različne zahteve po peni ampak to odvisi od njihove gostote/motnosti pa tudi od servirne temperature. Doma v hladilniku imaš piva vsa na isti temperaturi tako da je delno tudi to potrebno upoštevat v kalkulacijo.
 

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Pozdravljeni!
vprašanje, ki upam, da ni popolnoma off topic; za experte, seveda. Kako bi iz brezalkoholnega piva (le takega prodajajo tam, kjer se nahajam) naredil alkoholno? Pivo ima sicer čist v redu okus, malo je sladko. Zagreni in zadane pa ne.
LPM
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Zanimivo vprašanje, sem tudi sam se že vprašal kaj bi naredil nkej kjer ni alkohola (muslimanski svet)!
evil.gif


Tako bom rekel, če že imaš pivo potem potrebuješ "samo" alkohol za kar rabiš samo kvasovke in sladkor ter seveda čas. Tehnično bi lahko s specialnimi kvasovkami naredil tam do 20% alhkohola samo iz vode in sladorja ter potem to vlil v pivo, ampak ker imaš že "pivo" narediš kar iz tistega.

Če je pivo ki ga imaš klasično brezalkoholno, potem je prevreto in s centrifugo odstranjen alkohol tako da nebi smelo imeti sladkorja. Lahko pa niti ni klasični pivo ampak samo "približek" ki ga narediš in žitaric in vode. Če vsebuje sladkor bi moralo to pisat verjetno na embalaži.

Če je pivo "pravo" ali pa tudi če ni vseeno minimalno rabiš:
- brezalkoholno pivo / lahko je tudi kakšna sadna pijača boš pač delal "vino"
grin1.gif

- sladkor
- kvas
- plastenko
- skoraj nujno neko razkužilo, kaj na bazi klora se dobi verjetno povsod po svetu
- tehtnico
- idealno še manjši lonec za kuhanje, kuhalnik in pa hladilnik

Če pivo oz. pijača ki jo uporabiš za osnovo nima nič sladkorja potem boš pri 1l pijače za cca. 5% vol. alkohola rabil dodat cca. 100-120g navadnega jedilnega sladkorja.

Delaj pa tako:
- dobro operi in razkuži plastenko in zamašek (kakšno razkužilo ki se da izprat, recimo varekina)
- operi in razkuži embalažo brezalkoholnega piva in pivo previdno vlij v plastenko, pusti 3dcl placa
- pretresi plastenko in izpuščaj co2 ven, delaj dokler ni več mehurčkov
- v lončku prevri 1dcl vode in notri raztopi sladkor
- vsebino lončka še vročo vlij v plastenko in malce pretresi da se vsebina premeša
- dodaj 1 kavno/čajno žličko kvasa na 1.5-3l plastenko, plastenko zapri in celotno vsebino fino pretresaj da vneseš kisik (ene 3-5 minut tresenja)
- plastenko PRIPRI in NE zapri, nastajal bo CO2 ki mora iti ven

... plastenko daj na sobno temperaturo oz. kar imaš na voljo, čez 24C ni dobro da gre ker boš dobil čudne okuse, pod 18C zna da ne bo vrelo. Vretje bo trajalo odvisno od temperature in kvasa 3-10 dni. Stvar pusti čisto na miru. Zna se zgodit da ti bo šla pena skozi pokrov, ne se sekirat. Ko vretje konča (lahko probaš tako da zapreš plastenko in po cca. 6h spet odviješ zamašek, če vretja ni potem ne bo nič pihnilo ven) imaš alkoholno pivo ki pa nima veliko mehurčkov (pa verjetno bo imelo precej usedline in pa tudi oborine).

Če želiš mehurčke pripravi drugo razkuženo plastenko (lahko tudi manjše in več njih) in vsebino previdno vlij vanjo (lahko preko kakšnega cedila da se znebiš oborine kvasa), dodaj sladkor ki ti bo naredil mehurčke (cca. 5-6g sladkorja na 1l, najbolje da ga spet prevreš v mali količini vode) in pusti tako še 3-5 dni na toplem. Tokrat plastenko neprodušno ZAPRI. Plastenka bo postala trda kar pomeni da je nastal co2, po 5 dneh daj plastenko v hladilnik in potem ko se ohladi preizkusi če je užitno!
grin1.gif


Če osnovno pivo ni grenko žal ne bo mogoče popravit ker se za grenčino uporablja hmelj, mogoče v lokalni ponudbi dobiš kakšno grenko rastlino ki jo lahko porabiš za dodajat grenčino.

Če baza iz katere delaš "pivo" že vsebuje sladkor potem ga daš v prvi fazi ustrezno manj, upam da piše koliko g sladkorja vsebuje kakšna zadeva!

Če rabiš samo alhkohol ki zadane potem je lažje od piva naredit "sadno vino". V tem primeru je postopke tak da v sadno pijačo dodaš samo kvas in pustiš da vre. Slaba stvar je da bo kvas rabil precej časa da bo obdelal vse sadne sladkorja, kar je pa tudi dobro saj ko stvar v celoti prevre nastane "suha", vmes ko ima pa še sladkor je pa prav prijeten nizkoalkoholni mošt!
grims-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Citat:
- skoraj nujno neko razkužilo, kaj na bazi klora se dobi verjetno povsod po svetu
Ker si že glih omenil...
Kaj pa ti misliš glede tega Chemipro oxi, ki ga prodajata naša dobavitelja? Je dovolj učinkovit ali ne?
Ker kakor sem malo bral so mnenja zelo različna.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.