Za začetek predlagam da uporabljaš kompletni kalkulator za recepte, ampak se mi zdi da je za začetnika preveč kompliciranja.
Za "celovite sladne ekstrakte" v kalkulaciji uporabi kar LME-liquid extract (tekoči sladni ekstrakt) saj je to v osnovi to. Tarčna količina piva je po želji, klasični batchi so 23l (5 UK galon). Sam delam toliko da mi napolni 2 gajbi (20l piva) kar znese na začetku cca. 21l (nekaj izgubiš z meritvami, nekaj ostane na dnu skupaj s kvasom).
Glede na stil piva je najlažje da si na začetku določiš koliko alkohola hočeš in iz tistega potem izpeljuješ račune. DME izbereš tudi na podlagi stila piva (temen, svetel, ...).
Recimo za začetek sem povedal da je najlažje naredit nek ALE še nabolje nekaj kar je relativno lahko ampak vseeno z veliko okusa. S tem zabrišeš razne priokuse ki bodo posledica napak ki jih boš delal. Sam bi vsakemu začetniku priporočal stout ker zadosti pogojem ki sem jih napisal. Alkoholna stopnja naj bo med 4-4.5%.
Ne pozabi da tudi priming (karbonizacija) v steklenicah doda nekaj alkohola. To najlažje da vkalkuliraš v zgornji kalkulacij tule. Recimo povprečno porabiš za karbonizacijo cca. 100g navadnega sladkorja za 20l piva. Priporočam sicer pivovarski sladkor (corn sugar = dekstroza) ki ga daš ustrezno več.
Konkretna receptura za začetnika:
- 1.8kg pripravljenega sladnega ekstrakta - recimo Muntons - Stout
- 1kg temnega DMEja - klik
- zgornje sestavine ti dajo večino alkohola, potem prišteješ še alkohol ki bo nastal med karbonizacijo v steklenicah -> za stout rabiš cca. 0.1 kg (100g) dekstroze (corn sugar)
- 21l vode
Cenovno torej: 18.58 + 10.37 + 0.2 = 29.15 EUR (za 20 litrov piva, kar znese tam okoli 70-75 centov na pivo)
S tega dobiš OG cca. 1.045 in FG tja do 1.013 (skladkorja za karbonizacijo tu ne upoštevaš ker ga nimaš v primarni fazi vrenja). Te vrednosti je potem fino primerjat z dejanskimi da vidiš koliko je odstopanja oz. da orientacijsko veš kdaj se vretje konča (FG). Alkohol po primarnem vrenju bo okoli 4% z dodanim sladkorjem za karbonizacijo pa ga pride + 0.2%, pivo bo torej na koncu imelo 4.2% alkohola kar je nekako ravno to kar ima Guinness (verjetno najbolj poznan stout pri nas).
DME je jebeno hidrofilen tako da če se le da porabiš celo količino iz vrečke drugače postane vsebina trda če je le malce vlage v bližini. Če rabiš več alkohola tako raje malo manj vode.
Samo vretje bo trajalo pri temperaturi okoli 22C okoli 3-5 dni, potem pustiš da malce odleži (osebno priporočam dva tedna). Potem daš v steklenice skupaj s karbonizacijskim sladkorjem in nato pustiš na toplem še en teden. Po enem tednu na hladno in potem lahko počasi že piješ! Pivo tudi v steklenicah rabi kakšen mesec da se popolnoma izoblikuje okus, da dobiš dobro peno in da se usedlina naredi čvrsta (na začetku se ti bo takoj dvignila in kvarila okus + videz).
Aja flaške z domačim pivom naj bodo vedno pokonci, naliva naj se cela količina naenkrat (raje v vrč pa potem razdelit po kozarcih če nimaš 0.5 kozarcev), usedlino ki jo je na začetku za cca 1 cm se da "za bogove" (potem s staranjem ko postane "trdna" se ne meša toliko in se da nalit vso pivo).
Za "celovite sladne ekstrakte" v kalkulaciji uporabi kar LME-liquid extract (tekoči sladni ekstrakt) saj je to v osnovi to. Tarčna količina piva je po želji, klasični batchi so 23l (5 UK galon). Sam delam toliko da mi napolni 2 gajbi (20l piva) kar znese na začetku cca. 21l (nekaj izgubiš z meritvami, nekaj ostane na dnu skupaj s kvasom).
Glede na stil piva je najlažje da si na začetku določiš koliko alkohola hočeš in iz tistega potem izpeljuješ račune. DME izbereš tudi na podlagi stila piva (temen, svetel, ...).
Recimo za začetek sem povedal da je najlažje naredit nek ALE še nabolje nekaj kar je relativno lahko ampak vseeno z veliko okusa. S tem zabrišeš razne priokuse ki bodo posledica napak ki jih boš delal. Sam bi vsakemu začetniku priporočal stout ker zadosti pogojem ki sem jih napisal. Alkoholna stopnja naj bo med 4-4.5%.
Ne pozabi da tudi priming (karbonizacija) v steklenicah doda nekaj alkohola. To najlažje da vkalkuliraš v zgornji kalkulacij tule. Recimo povprečno porabiš za karbonizacijo cca. 100g navadnega sladkorja za 20l piva. Priporočam sicer pivovarski sladkor (corn sugar = dekstroza) ki ga daš ustrezno več.
Konkretna receptura za začetnika:
- 1.8kg pripravljenega sladnega ekstrakta - recimo Muntons - Stout
- 1kg temnega DMEja - klik
- zgornje sestavine ti dajo večino alkohola, potem prišteješ še alkohol ki bo nastal med karbonizacijo v steklenicah -> za stout rabiš cca. 0.1 kg (100g) dekstroze (corn sugar)
- 21l vode
Cenovno torej: 18.58 + 10.37 + 0.2 = 29.15 EUR (za 20 litrov piva, kar znese tam okoli 70-75 centov na pivo)
S tega dobiš OG cca. 1.045 in FG tja do 1.013 (skladkorja za karbonizacijo tu ne upoštevaš ker ga nimaš v primarni fazi vrenja). Te vrednosti je potem fino primerjat z dejanskimi da vidiš koliko je odstopanja oz. da orientacijsko veš kdaj se vretje konča (FG). Alkohol po primarnem vrenju bo okoli 4% z dodanim sladkorjem za karbonizacijo pa ga pride + 0.2%, pivo bo torej na koncu imelo 4.2% alkohola kar je nekako ravno to kar ima Guinness (verjetno najbolj poznan stout pri nas).
DME je jebeno hidrofilen tako da če se le da porabiš celo količino iz vrečke drugače postane vsebina trda če je le malce vlage v bližini. Če rabiš več alkohola tako raje malo manj vode.
Samo vretje bo trajalo pri temperaturi okoli 22C okoli 3-5 dni, potem pustiš da malce odleži (osebno priporočam dva tedna). Potem daš v steklenice skupaj s karbonizacijskim sladkorjem in nato pustiš na toplem še en teden. Po enem tednu na hladno in potem lahko počasi že piješ! Pivo tudi v steklenicah rabi kakšen mesec da se popolnoma izoblikuje okus, da dobiš dobro peno in da se usedlina naredi čvrsta (na začetku se ti bo takoj dvignila in kvarila okus + videz).
Aja flaške z domačim pivom naj bodo vedno pokonci, naliva naj se cela količina naenkrat (raje v vrč pa potem razdelit po kozarcih če nimaš 0.5 kozarcev), usedlino ki jo je na začetku za cca 1 cm se da "za bogove" (potem s staranjem ko postane "trdna" se ne meša toliko in se da nalit vso pivo).