Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Doma imam kvas SAFBREW S-33, ki bi ga rad porabil. Ali ga lahko uporabim za dry stout?
Ne
tongue-1.gif
Ker boš dobil sladko varjanto. S-33 pusti kar dosti cukra
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Pozdravljeni pivovarji!

Kar nekaj časa sem rabil, da sem se prebil čez vseh 50 strani teme, sedaj pa je čas za akcijo. Na kratko o tem kaj me je sem pripeljalo. Pred kratkim sem imel priložnost piti Sierra Nevada Pale Ale in pivo sem mi je zdelo tako dobro, da sem se odločil, da si ga nabavim. Ko sem po netu iskal kje bi ga kupil, sem najprej naletel na recept za to pivo na hrvaškem forumu. Ker nisem vedel, da se da pivo variti tudi doma sem brskal naprej in naletel na tale forum. No, odločitev je hitro padla, varil bom svoje pivo, končni cilj pa je seveda Sierra Nevada. Seveda se do cilja pride postopoma, zato imam namen začeti z varjenjem iz celovitih ekstraktov, toliko, da spoznam postopek, nato pa bi nadaljeval z BIAB in all grain metodo.
Najprej potrebujem seveda opremo. Najprej sem se namenil kupiti komplet na sam-svoj-pivovar, vendar sem videl, da mojstri priporočate, da se oprema nabavi posebej po kosih. Ima kdo kak nasvet kje bi čim več opreme dobil na enem mestu?
Potem pa seveda začnem z varjenjem. Kot sem omenil mi je všeč Pale ale, zato bi začel z njim. Uporabil bi celoviti ekstrakt, namesto sladkorja DME in namesto priloženega, brandname kvas. Iz ponudbe na mojepivo.si in smasvojpivovar.si se ne znajdem povsem, zato prosim, če lahko kdo svetuje kateri ekstrakt, dme in kvasovke bi bile najboljše za začetniško Pale ale pivo.

Hvala za odgovore.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Danes po 3 dneh sekundarne fermentacije in po 6 urah hlajenja poskusil svoj prvi IPA, sicer ni pravi IPA, ker iam pol premalo alkohola, sam po aromi in okusu je pa to to!
Se počuti
cheer.gif

:D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
Pozdravljeni pivovarji!

Kar nekaj časa sem rabil, da sem se prebil čez vseh 50 strani teme, sedaj pa je čas za akcijo. Na kratko o tem kaj me je sem pripeljalo. Pred kratkim sem imel priložnost piti Sierra Nevada Pale Ale in pivo sem mi je zdelo tako dobro, da sem se odločil, da si ga nabavim. Ko sem po netu iskal kje bi ga kupil, sem najprej naletel na recept za to pivo na hrvaškem forumu. Ker nisem vedel, da se da pivo variti tudi doma sem brskal naprej in naletel na tale forum. No, odločitev je hitro padla, varil bom svoje pivo, končni cilj pa je seveda Sierra Nevada. Seveda se do cilja pride postopoma, zato imam namen začeti z varjenjem iz celovitih ekstraktov, toliko, da spoznam postopek, nato pa bi nadaljeval z BIAB in all grain metodo.
Najprej potrebujem seveda opremo. Najprej sem se namenil kupiti komplet na sam-svoj-pivovar, vendar sem videl, da mojstri priporočate, da se oprema nabavi posebej po kosih. Ima kdo kak nasvet kje bi čim več opreme dobil na enem mestu?
Potem pa seveda začnem z varjenjem. Kot sem omenil mi je všeč Pale ale, zato bi začel z njim. Uporabil bi celoviti ekstrakt, namesto sladkorja DME in namesto priloženega, brandname kvas. Iz ponudbe na mojepivo.si in smasvojpivovar.si se ne znajdem povsem, zato prosim, če lahko kdo svetuje kateri ekstrakt, dme in kvasovke bi bile najboljše za začetniško Pale ale pivo.

Hvala za odgovore.


Svetujem ti da kupiš kar komplet od pivoarja: http://www.sam-svoj-pivovar.co...rt&Itemid=6 ali pa tale
http://www.mojepivo.si/mojepiv...omicni-kit.html
Je varjanta da kupuješ posamezne pripomočke po raznih kmetijskih zadrugah in boš tako lahko tudi privarčeval kakih 20€. Je pa lušno da ta komplet služi svojemu namenu in vsebuje vse potrebno za prve pivovarske izkušnje. Tudi sama kakovst opreme je dobra, jaz namreč kljub steklenim fermentrojem še vedno kdaj uporabim tegale od pivovarja.

Glede konzerve: ne najdem da bi naša ponudnika imela kopije siere, bi se pa približal tejle z kakim pale ale kitom, npr: http://www.sam-svoj-pivovar.co...rt&Itemid=6
DME: kak svetlejši: http://www.sam-svoj-pivovar.co...rt&Itemid=6
Kvasovke pa definitvno safe ALE, priporočam tele, ker naj bi bile nasploh primerne za ameriške ale http://www.sam-svoj-pivovar.co...rt&Itemid=6
Lahko pa tud probaš z S-04.

Z tem boš vsekakor (ob upoštevanju navodil) naredil spodoben (za začetnika odličen) domač pir, na katerega boš še kako ponosen.
Kot je že kalbo nekajkrat omenil, ne se obremenjevat z lovljenjem kopije tega in unega pira, ampak poskušaj malo po svoje, seveda z upoštevanjem smernic in uspeh je zagotovljen!
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ravnokar naročam material pri the malt miller. Ali je že kdo uporabil njihov NoRinse250 za sterilizacijo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Utisevalec, a pol praviš, da če po enem tednu pretočim pivo s prvo generacijo kvasa v sekundarca na lepo dozo hmelja, v primarcu pa ostane ravno ene 2 deci usedline, potem ni take panike, da nebi blo OK. Seveda bi naslednjič zadevo ohladil na ene 17-18 stopinj in nebi pustil na 22-24 tko kot zdaj, ker sem računal, da se bo v parih urah še mal ohladilo, ker nisem računal z direktno fermentacijo.

To bi šlo, edino ne počni tega večkrat zapored ker se bo začel nabirat star kvas in bo kvaliteta iz batcha v batch padala. Če bi rad rabil domač kvas potem ga moraš namnožit sam, torej vzet čimmanj starega kvasa in nato naredit štarter. Amapk kot rečeno če 1x vzameš kar ves kvas iz dokaj mladega piva od prej bo povsem enako.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Hvala za odgovor, tko nekak sem razmišljal tud sam, samo temperatura me je tepla, ker nisem računal, da bo fermentacija takojšnja. Za nabirat in množit star kvas mi pa ni, ker je DME precej drag, pa še hladilnika nimam ekstra za pivovarno. Bo čisto dovolj, če nardim dve rundi iz ene vrečke na način, ki je opisan.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
Pozdravljeni pivovarji!

Kar nekaj časa sem rabil, da sem se prebil čez vseh 50 strani teme, sedaj pa je čas za akcijo. Na kratko o tem kaj me je sem pripeljalo. Pred kratkim sem imel priložnost piti Sierra Nevada Pale Ale in pivo sem mi je zdelo tako dobro, da sem se odločil, da si ga nabavim. Ko sem po netu iskal kje bi ga kupil, sem najprej naletel na recept za to pivo na hrvaškem forumu. Ker nisem vedel, da se da pivo variti tudi doma sem brskal naprej in naletel na tale forum. No, odločitev je hitro padla, varil bom svoje pivo, končni cilj pa je seveda Sierra Nevada. Seveda se do cilja pride postopoma, zato imam namen začeti z varjenjem iz celovitih ekstraktov, toliko, da spoznam postopek, nato pa bi nadaljeval z BIAB in all grain metodo.
Najprej potrebujem seveda opremo. Najprej sem se namenil kupiti komplet na sam-svoj-pivovar, vendar sem videl, da mojstri priporočate, da se oprema nabavi posebej po kosih. Ima kdo kak nasvet kje bi čim več opreme dobil na enem mestu?
Potem pa seveda začnem z varjenjem. Kot sem omenil mi je všeč Pale ale, zato bi začel z njim. Uporabil bi celoviti ekstrakt, namesto sladkorja DME in namesto priloženega, brandname kvas. Iz ponudbe na mojepivo.si in smasvojpivovar.si se ne znajdem povsem, zato prosim, če lahko kdo svetuje kateri ekstrakt, dme in kvasovke bi bile najboljše za začetniško Pale ale pivo.

Hvala za odgovore.

Kit z opremo je za začetek kar OK zadeva, edino fermentorje pa kar preplačaš. Namesto tistega fermentorja zelo dobro služi okrogel plastičen kanister od plane, ki jih prodajajo v merkurju z rdečo pipo in pokrovom. Tudi zapiralec steklenic je bolje navit večji, vse ostalo pa uporabljam več kot uspešno.
Sierra nevada pale ale je poln hmelja cascade in lastnika te pivovarne sta prava mojstra dry hopinga (hmeljenje v fermentorju), tko da to, kar ti je všeč na tem pivu je definitivno hmelj cascade. kakorkoli se boš lotil (za prvič vseeno priporočam celoviti kit) če hočeš vsaj malo čutit sierro nevado, moraš dodatno in izdatno hmeljit s cascadom.

Od tu naprej imaš pa več možnosti (BIAB partal mash ali al grain, v tem je mojster utisevalec, all grain po klasični metodi, za kar potrebuješ malo več opreme in prostora). Odvisno od želja, potreb in seveda prostora.

PS: Pivo je zelo žlahtna pijača neštetih variant in okusov, tako da sierra nevada ni edina stvar, na katero bi se specializiral, ker lahko marsikaj zamudiš. Ker vidim, da imaš raz močno hmeljena piva, poizkusi recimo Bevog Kramah....hudo.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Hvala za odgovor, tko nekak sem razmišljal tud sam, samo temperatura me je tepla, ker nisem računal, da bo fermentacija takojšnja. Za nabirat in množit star kvas mi pa ni, ker je DME precej drag, pa še hladilnika nimam ekstra za pivovarno. Bo čisto dovolj, če nardim dve rundi iz ene vrečke na način, ki je opisan.

Namesto DMEja lahko prišparaš pivino od prejšnjega batcha. Če ti po drozganju ostane kaj vode lahko kar tisto, drugače pa vzameš malce iz lonca kjer kuhaš. OG naj ima ta stvar primeren za starterje (med 1.025-1.030). Shraniš tako da prekuhaš in daš v sterilno plastenko (1.5l) ter zamrzneš, ko rabiš za starter enostavno odmrzneš in prekuhaš. Zamrznjena pivina je dobra par mesecev.

Druga opcija je da narediš domač LME, to je pa podobno kuhanju marmelade ali pa "soka" (domač malinovc). Torej pivino kuhaš toliko časa da se zgosti, vliješ vročo v sterilne kozarce (od kumaric), zapreš in daš spet na hladno. Če paziš na higieno je spet uporabno par mesecev.

2. recept je uporaben tudi za nepivovarske potrošnike. Sicer ne vem kako se obnese namazan na kruh, ampak kot sladilo (za v čaj) se ga pa komot uporabi!
evil.gif
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
@kalbo, pocast - hvala za odgovore.

Za začetek bom torej nabavil opremo v kompletu, prvo pivo pa bo očitno že kar nekaj v smeri Sierra Nevade. :)

Zanima me kakšen je postopek hmeljenja pri postopku izdelave iz celovitega ekstrakta? Cascado imajo kot vidim na mojepivo.si pakirano po 30g.

Vsekakor ne mislim ostati samo na ale pivu, v planu imam tudi že temna piva, Bevog sem pa imel možnost poizkusiti prejšnji teden na odprti tržnici v Ljubljani in je tudi odlično.

Grem sedaj v nabavo opreme in sestavin za prvo varjenje. Ko bo vse pripravljeno pa napišem še recept in postopek, da me boste mojstri lahko popravili. :)
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Celoviti ekstrakti so sicer že hmeljani, tako da pride v poštev le dry hopping in mogoče še dodajanje pred koncem kuhanja pivine. Malce več svobode boš imel če se lotiš z DME namesto piksne in hmeljaš vseskupaj po svoje.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Prvič bi vseeno poizkusil s celovitim ekstraktom, toliko, da spoznam postopek in se navadim opreme.

Koliko hmeljenja bi bilo torej primernega? Dry hopping torej delam v fermentorju pri prvi fermentaciji (druga bo v steklenicah). Koliko hmelja dodam in kdaj? Celoten čas prve fermentacije, ali se doda na koncu za določen čas?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Moj nasvet. Za prvo rundo kupi celoviti kit za IPA, naredi po navodilih, potem pa pivino zavri in dodaj 30 g cascada in pusti vret nekaj minut (ne več kot 5).Ohladi, prelij v fermentor in dodaj vode do 23 litrov, potresi čez kvas (lahko priloženega, še bolje pa us-05 ali s-04), počakaj da neha vret (pusti vsaj 14 dni na 18-20 stopinj) potem flaširaj po navodilih, spet pusti steklenice 10-14 dni na sobni temperaturi, potem prestavi v klet ali hladilnik še za vsaj 14 dni in potem je to to.

Dry hoping se pojdi kasneje in ne s celovitimi kiti, ker boš imel za prvič polne roke dela z drugimi stvarmi. Obvezno posveti veliko časa higieni in razkuževanju. Cheers.

PS: Tudi temna piva so ale ali lager
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Sam sem že pri prvem varjenju (IPA piksna + DME) dry hoppal, vrgel vrečko s 30g hmelja po enem tednu v fermentor in pustil še en teden. Nebi rekel da sem imel zaradi tega pretirano več dela ali naprezanja. Ni mi bilo žal.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Kaj pa če hmelj vržeš v pivino skupaj s kvasom...
Je še kakšen drug minus tega početja, kot da ti nekaj arome odprdi skoz veho?
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Načelom hmelj vsaj malo prevreš, da uničiš morebitne bakterije, ali ga pa vržeš notri ko je fermentacija že v teku, in je prisotnega že nekaj alkohola. Okužbe preko hmelja so sicer malo verjetne, ampak vseeno.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Načelom hmelj vsaj malo prevreš, da uničiš morebitne bakterije, ali ga pa vržeš notri ko je fermentacija že v teku, in je prisotnega že nekaj alkohola. Okužbe preko hmelja so sicer malo verjetne, ampak vseeno.

In verjetno tudi fermentacija ublaži učinek hmelja, zato se dry hopa proti/po koncu fermentacije.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Sigurno, napisal sem samo še en možen minus poleg tega, ki ga je jest5 navedel
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.