Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
smile-1.gif
spregledal sem zadnji del posta od jest5.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Naabo pravi:
Načelom hmelj vsaj malo prevreš, da uničiš morebitne bakterije, ali ga pa vržeš notri ko je fermentacija že v teku, in je prisotnega že nekaj alkohola. Okužbe preko hmelja so sicer malo verjetne, ampak vseeno.
Mislim da 5min namakanja v vodki reši ta problem
tongue-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Hmelj je sam po sebi konzervans, tko da so okužbe s hmeljem res zelo zelo malo verjetne in fora dry hopinga je ravno v tem, da hmelja ne prevreš nič. Lahko pa hmeljiš takoj ko ugasneš ogenj.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz...Hmelj je naravni antibiotik, zato bi okužba bila res fenomen. S prekuhavanjem bi vsaj delno uničil tudi aromo, česar pa pri dry-hoppingu nočeš.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala obema, čeprav še vedni ni čisto jasno, ker vidim da je več pojmov. Sam sem vedno mislil da gre pač za klasično efektivnost, oz. izkoristek ki ga na koncu dobiš glede na vložene sestavine, vendar kot vidim temu ni tako, ker se jo računa že na začetku...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha, mislm da sem ugotovil...Torej: Ti preračunaš oredviden OG (ki je standardiziran glede na sestavine) z izmerjenim (ju deliš).
In tako dobiš efektivnost....popravite me, če se motim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Jah efektivnosti imaš več vrst, načeloma se uporablja dve "učinkovitost pivovarne" (celoten proces) in pa "učinkovitost ekstracije sladkorja" (dokler ne daš pivo v fermentor).

Prva učinkovitost je malce kompleksna za računat ampak na splošno ti jo po domače povem tako: Ječmenov slad ima znan potencial (količino sladkorja) iz tega potenciala lahko teoretično dobiš XX litrov XX močnega piva. V praksi ti že iz sladu ne dobiš vsega sladkorja, potem se pa še del piva izgubi zradi usedline in pretakanj. Na koncu torej dobiš YY litrov YY močnega piva. Razlika med XX in YY je efektivnost celotnega procesa.

Druga učinkovitost je ta ki je pomembna in dejansko pove samo prvo stopnjo, torej razmerje med sladkorjem ki ga teoretično da slad in količino ki jo ti dejansko dobiš. Ta delež je od 90+% pri industrijskih pivovarnah pa do <50% pri slabo narjenem domačem drozganju in izpiranju. Povprečje za domače pivovarje je odvisno od načina priprave, ampak načeloma med 65-85%. To pomeni da iz sladu dobiš 65%-85% VSEGA sladkorja ki je na voljo.

Kako izračunaš oz. določiš efektivnost? Malce matematike!
grin1.gif

Recimo narobe je računat efektivnost SAMO glede na OG. OG ne pove nič sam po sebi, pove samo kolikšen delež sladkorja je v sladici. Da bi točno vedeli koliko je tega sladkorja moraš upoštevat tudi količino sladice. Tu se potem velikokrat enostavno poenostavi in se pač predpostavi da program izračuna OG za 100% efektivnost pri XX litrih, ti pa dobiš pri teh istih litrih YY OGja in iz tega se da dobit efektivnost. To je ok dokler volumni štimajo, čeprav dejansko ne ker recimo usedlina v loncu ni del pivine pa jo vseeno šteješ zraven ipd. Je pa tak način dosti točen da izračunaš efektivnost tja do 5% natančno, pa bistveno je da če vedno računaš enako in za enak tip piva lahko potem primerjaš batche med sabo (in ugotavljaš kdaj dobiš boljši rezultat, to pa je tudi vse kar šteje pri tem).

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Dobil sem čisto nov 50l sod od piva, ki ga bom predelal v kotel.
@kalbo zanima me koliko ti izhlapi vode pri 60min vrenju?
Zanima me tudi kako doziraš (čas) hmelj cascade pri vrenju za pale ale?

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Oj pivovarji.
A se je že kdo ukvarjal z usedlino v flašah? Se pravi odstranjevanje usedline. Mene sicer ne moti tolk, sam k mojim kolegom dam par piv, pa jim razložim, da naj bo flaška vedno pokonci, pa, da nalivajo vso količino na enkrat ( 1cm do dna). Pa pol itak to vse pozabjo in mečejo po hladilniku in zmešajo vso vsedlino in pol jim ni všeč, ker je preveč ukusa po kvasu, pa motno je,ko smo ga pil pri tebi je blo pa ok, a je ta pokvarjen......
Sam poznam dva postopka, z zamaški ki so precej dragi, pa še zgledajo kr neki in pa postopek ki ga uporabljajo pri šampanjcu, ta pa je zamuden. Zato če kdo ve še kakšno finto,ki je preizkušena naj jo delo z nami, ker vrjetno še koga to zanima. lp

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Najbrš daješ pivo ljudem, ki jim je Laško al pa Union zakon. Piva za domov pa tudi ne dajem, saj nisem trgovina. Usedlina v steklenicah pomeni, da je pač pivo fermentiralo tam. Erdinger to celo oglašuje, Laško daje pa v svoje kao pšenično pivo umetno usedlino notri.

Z usedlino se torej sam nikoli ne bom ubadal, ker je to postranskega pomena, je vse drugo pred tem, še čistost piva je postranskega pomena zame. Edina stvar pri izgledu piva, ki me moti je to, da pivo nima glave. Če človek pač ne upošteva navodil, mu drugič piva ne daj za domov, pa naj pije Union al pa še boljši Heiniken.

Finta, ki bi jo mogoče lahko poizkusil je sekindarni fermentor, cold crash, irish moss ali kaj podobnega, samo vseeno bo vedno malo isedline v steklenici. Ne sekiraj se zarad tega, ti sam odpri eno flaško in uživaj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Varjenje piva so sanje, ki si jih upajo uresničit zaenkrat redki (pri nas), tko da ko se tvoji uniončkarjni navlečejo na tvoje zvarke, jih usedlina ne bo motila.
Pa da se ne razumemo narobe. Union, laško, Staropramen, Karkovačko, Ožujsko so vse lagerji masovne proizvodnje, ki pašejo ob določenih priložnostih, samo pivo je še mnogo več od samo tega.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Večino usedline se lahko znebiš, ne moreš se znebit edino usedline ki je posledica ferenetacije v steklenicah ampak tiste je malo (manj kot mm). Tudi če nekdo postavlja flaško počez po hladnilniku in pije iz flaške tista usedlina ne bo motila, ker bo pivo ostalo še vedno čisto.

Torej glavni pogoj da ne bo usedline = čisto pivo med točenje v steklenice. Kako prit do (čimbolj) čistega piva je pa bilo omenjeno že velikokrat v tej debati (ni samo en enostaven postopek, gre za proces in več malenkosti, bistven pri vsemu pa je tudi čas).

mzupan20

Zelenc'
27. jan 2014
7
0
1
Ali kdo ve, kako najhitreje pridem do Danstar Nottingham kvasa. Ponavadi ga naročam iz Worcesterhopshop, vendar tokrat nimam časa čakati na pošiljko. Ga je možno kupiti kje v Slo?

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Oprema in sestavine pripravljene, danes pričnem s prvim varjenjem. Popravite me prosim, če sem kje mimo usekal.
Ekstrakt Coopers Australian Pale ale 1,7kg
DME - svetli 1kg
safale us05
cascade 30g

Najprej bom prevrel 15l vode in jo kar zlil v steriliziran fermentor, kjer se bo ohladila na sobno temperaturo Nato bom zavrel še 8l vode v katero bom zamešal predhodno segreti ekstrakt in DME, ter vse skupaj vrel ca 30 min, da dosežem hot break, proti koncu (5min?) bom dodal cascade za aromo. Po vretju bom pivino ohladil v mrzli kopeli (vprašanje: kako vem kdaj je primerno ohlajena, brez da v pivino posegam s termometrom?). Ohlajeno pivino bom prelil v fermentor, na koncu bom dodal še kvasovke, ki jih bom prej rehidriral.

Komentarji dobrodošli.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.