Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Edino vodo dodaj na koncu, vlij jo z viška in če termometer pomočiš v razkužilo komot pomeriš temperaturo. Kvas pa komot samo potreseš po vrhu. O tem so mnenja močno deljena, samo sam se z rehidriranjem kvasa ne ubadam in se pri malih pivih tudi v bodoče ne bom. Ko bom varil kaj večjega (bolj alkoholnega) je seveda druga pesem.

PS: Glede na to, da imaš hmeljen ekstrakt bi ga na tvojem mestu dodal takoj, ko bi ugasnil ogenj. Se pravi vrel bi DME in vodo, dodal hmelj in potem sebino coopersove pločevinke, da ti aroma tam dodanega hmelja ne izhlapi.

Aja, pa...uživaj
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
Oprema in sestavine pripravljene, danes pričnem s prvim varjenjem. Popravite me prosim, če sem kje mimo usekal.
Ekstrakt Coopers Australian Pale ale 1,7kg
DME - svetli 1kg
safale us05
cascade 30g

Najprej bom prevrel 15l vode in jo kar zlil v steriliziran fermentor, kjer se bo ohladila na sobno temperaturo Nato bom zavrel še 8l vode v katero bom zamešal predhodno segreti ekstrakt in DME, ter vse skupaj vrel ca 30 min, da dosežem hot break, proti koncu (5min?) bom dodal cascade za aromo. Po vretju bom pivino ohladil v mrzli kopeli (vprašanje: kako vem kdaj je primerno ohlajena, brez da v pivino posegam s termometrom?). Ohlajeno pivino bom prelil v fermentor, na koncu bom dodal še kvasovke, ki jih bom prej rehidriral.

Komentarji dobrodošli.

Če računaš na močnejše pivo daj manj vode, ti imaš sedaj recept kjer si sladkor zamenjal z DMEjem ampak DME da precej manj uporabnega sladkorja tako da bo na koncu alkoholna stopnja nižja (že tako iz kitov dobiš cca. 4% realno). Torej realno boš za 22l dobil cca. 3.8% alkohola če bo vse ok.

Če misliš dat ves hmelj (30g) boš imel kar precej arome, lahko pivo + precej arome bo mogoče moteče. Sam dam za klasični lahki ale med 5-8g hmelja za aromo na 10l. Močnejši ale malce več, pri IPA gre pa 30g v 10l!
grin1.gif


Glede na to da boš imel v fermentorju že vodo je najbolje da tisto vodo shladiš čimbolj (hlajenje 15l vode na sobni temperaturi iz 100C na 20C bo trajalo par ur, tako da se pripravi na to oz. naredi en dan prej). Če imaš opcijo vodo ko se ohladi na sobno temperaturo daj v hladilnik ali pa v kakšno klet. S tem lahko dejansko pivino ohladiš z mešanjem s to hladno vodo.

Okoli merjenja temperature pivine v loncu, T približno ugotoviš tako da z roko potipaš pokrov (s kontra stranjo od dlani), če je vroč ni ok, če je mlačen je T okoli 30-40C, če je hladen potem je temperatura pod 30C kar je ok da vliješ v fermentacijsko posodo.

S safale US-05 drži temperaturo fermentacije pod 20C. Začetna temperatura ob prelivanju max. 5C višja pa še to je najbolje če je čimbližje fermentacijski.
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Sam bi še dodal, da ti tistih 15l ni potrebno prevreti, če imate doma pitno in čisto vodo. Pa vsebino pločevinke premešaj in ne samo zlij, kot se sam naredil pri prvem varjenju (na koncu sicer ni bilo nič narobe). Sem pa do sedaj vedno rehidriral kvas, tako da ne morem reči al ga je potrebno ali ne.

Kar se tiče termometra, kot so napisali, samo saniraj ga in lepo meri, drugače boš bolj težko vedel pri čem si.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
On bi rad Sierro nevado, ki poka od cascade arome
smile-1.gif

Se opravičujem, nisem pogledal prejšnje debate o tipu piva!
d055.gif


Ja načeloma bo pivo izpadlo kot sem omenil. Vseeno potem malce pozornosti na moč, ker 3.8% pivo je skoraj voda, 5.5% kolikor ima nek klasičen APA ima pa že precej arome iz sladu. Tu je potem razlika kako se hmelj vkomponira v celoto.

Osebno bi dal v isti recept namesto 1kg kar lepo 2kg DMEja in je to to!
zmaga.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Ali pa manj vode, kar je za prvič mogoče še bolje-če kaj zajebeš, prišparaš teh 10€ za dodatno kilo DMEja.
Jaz delam pločevinka+1kg DME z 15-18l vode.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Hvala vsem za odgovore. Bo zgleda potrebnih nekaj sprememb. :)

Torej vrem le vodo in DME, ekstrakt pa dodam po končanem vretju? Koliko časa potem mešam še to? Kot rečeno mi je všeč aromatično pivo kot je Sierra naveda, zato bi izdatno hmeljil. Kdaj dodam torej cascado in ali jo pustim v fermentorju, ali jo ob prelivanju vzamem ven?
Fermentacija torej poteka pri 18-20 stopinj?
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ali pa manj vode, kar je za prvič mogoče še bolje-če kaj zajebeš, prišparaš teh 10€ za dodatno kilo DMEja.
Jaz delam pločevinka+1kg DME z 15-18l vode.

Ja, imaš prav. Sem že mislil nabavit dodatno kilo DME, ampak bom raje zmanjšal količino vode, če bo šlo slučajno kaj narobe.
Koliko vode torej, da dobim 5% alc z 1,7ekstrakta in 1kg DME?
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Pozabil tudi sam napisati, upoštevaj nasvet ostalih in definitivno daj manj vode. Sam sem prvič dal 21l in bi dal sedaj še kakšen liter manj.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik larsson pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ali pa manj vode, kar je za prvič mogoče še bolje-če kaj zajebeš, prišparaš teh 10€ za dodatno kilo DMEja.
Jaz delam pločevinka+1kg DME z 15-18l vode.

Ja, imaš prav. Sem že mislil nabavit dodatno kilo DME, ampak bom raje zmanjšal količino vode, če bo šlo slučajno kaj narobe.
Koliko vode torej, da dobim 5% alc z 1,7ekstrakta in 1kg DME?

17-18l vode bi moralo dat okoli 4.6-4.8% alkohola + 0.2-0.3% ki ga nastane med prisilno karbonizacijo (stekleničenje).

Pri ekstraktih je težko vedet koliko dajo od sebe ker pri večini ni nekih pametnih podatkov, ampak če je ekstrakt kvaliteten bo načeloma dal manj alkohola ker ima manj preprostih sladkorjev (= ni dodanega poceni cukra). Kalkulacija zgoraj je za en tak brandname ekstrakt kar coopers je.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Ok. bom delal z 18l vode.
Samo še tole, kdaj točno dodam potem ekstrakt ter hmelj in koliko časa jih kuham?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Na splošno ti tako DMEja kot tudi ekstrakta iz piksne ni potrebno dolgo kuhat ker so že "prekuhani". Ko pivo zavre bo nastala na vrhu taka fina gosta pena, potem pustiš na vretju toliko časa da ta pena izgine oz. postane "oborina". To je ponavadi končano v 15 min odvisno od stopnje vretja.

Če dodajaš lasten hmelj za aromo ti ni treba skrbet za tistega iz piksne (ta se bo z vretjem izgubil), grenčina pa ves čas ostane. Tako da če mene vprašaš, zavri tako DME kot LME, kuhaj toliko časa da pena izgine. Vrži noter hmelj, kuhaj še 5 min, zapri plin/ploščo in počakaj par minutk preden pokriješ lonec. Potem začni aktivno ohlajat.

Ko boš pretakal vsebino v fermentor jo zlij čez eno (razkuženo, najbolje kovinsko) cedilo in v njej bo ostal hmelj + beljakovine. Verjetno boš moral parkrat cedilce očistit (pripravi eno posodico za "polpo", v glavnem cedila ne umivaj pod vodo).

Če gre kaj narobe (zagotovo ne bo vse idelano) uporabi zdravo pamet in ne kompliciraj preveč, na koncu boš v 99% dobil pitno pivo!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa delaj tko, da boš na koncu imel 18-20 litrov pivine v fermentorju in ne z 18 litri vode.

PS: Vsi teli naši nasveti (še najbolj strokovno podkovani so od utisevalca) naj te ne zmedejo, ker so različni, ker vsak dela malo po svoje. Če piva ne boš okužil in če bo temperatura fermentacije prava in seveda steklenice dobro zaprte potem nimaš kaj falit in bo uspeh tu.

PS: Pusti fermentirat vsaj 10-14 dni, tudi če bo veha pri miru.
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Hvala za vse nasvete. Vem, da vsak dela malo po svoje, zato pa rad preberem različna mnenja in si ustvarim svoj načrt. Kot povsod pa se največ naučimo na lastnih napakah.
Za kuho sem teoretično sedaj dovolj podkovan, spet pa se s kakšnim vprašanjem sporočim čez 14 dni, ko bom delal batch priming in stekleničil.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
A veš, kdaj boš vedel, da si not? Ko boš vrelni vehi posvečal več pozornosti kot nogometni tekmi
smile-1.gif
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A veš, kdaj boš vedel, da si not? Ko boš vrelni vehi posvečal več pozornosti kot nogometni tekmi
smile-1.gif

To sem pa že slišal ja.
Čeprav bo težka, čez 14 dni se začne SP, tri tekme na dan, pa še prva fermentacija bo takrat končana.
cool-1.gif


Cilj je, da odprem prve flaše še pred koncem prvenstva.
nahrung002.gif
 

larsson

Zelenc'
27. maj 2014
18
0
1
Še ena stvar. Ko dodam kvas v pivino (rehidriran), ali je potrebno celotno vsebino pretresati par minut za aeracijo ali ne?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pomojem bo dovolj, če malo bolj z viška preliješ v fermentor in potm samo dodaš kvas.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.