Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Možnost imam dobiti 60l kotel kot na sliki. Zgoraj je premer malo več kot 50 cm. Ali bi bil to primeren kotel za varenje?
če je material emajl mislim da ne, zgleda pa dober za kuhanje bograča

Če bi bil bakren bi bilo no-go. Kar se emajla tiče je vseeno, emajl je nevtralen in pivo bo ohranilo nevtralen okus. Lonec je lonec, dokler ima dno je vsak dober.

Kar se tiče takega kotliča je mogoče potrebno upoštevat dve malenkosti. Prva je da je zaradi oblike več izhlapevanja, druga pa da bo zaradi oblike na dnu višja usedlina.

Sicer za 50l+ bi rekel da je potrebno na loncu imet pipico za pretakanje + med hlajenjem je pametno lonec pokrit (= moraš dobit ustrezno pokrovko).
pri emajlu sem imel v mislih izvedbo pipice, ker pri vrtanju bo sigurno popokal
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Gre za sistem ki se ga je uporabljalo včasih in še danes ga najdeš v nekaterih angleških pivnicah (pumpa na šanku).

Kar se tiče CO2ja moaš pivo na nek način karbonizirat (sekudnarno vrenje v sodu ali pa CO2 prisilno) s čimer CO2 spraviš v pivo. Ko priklopiš tole napravo gor se bo ohranjal itak ustrezen tlak. Če je tlak ustrezen CO2 ne gre iz piva in penit se začne na pipici oz. v kozarcu ima mehurčke. Seveda bolj ko greš proti koncu oz. dalj tenstaš sodček manj bo CO2ja.

Za sodček na noč/zabavo je pomojem ok, karkoli drugega pa se ne bo dobro obneslo.

Je pa pupanje umetnost in za dobro peno je baje potrebna dobra in izurjena roka!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pozabil si napisat, da glede na to, da potiskaš z zrakom je treba tak sod izpraznit zelo kmalu, ker bo pivo oksidiralo, še posebej homebrew, poleg vsega ga moraš pa hladit. Za tak denar ki ga daš, da tole čudo privlešeč iz amerike dobiš pri bratih hrvatih zelo soliden točilni aparat na gel.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Ja sej to je že avtor omenil, jst sem pa dodal da je to sistem za en žur. Take pipe ima mularija v ameriki za partije ker pač ni potrebno vlečt jeklenk in vsega naokoli!
grin1.gif


V smislu točenja deluje, glede trajnosti piva pa ni ok.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa sej tist šit k ga pije mularija v ameriki še oksidirat ne more, ker je bolj ko ne voda
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pozabil si napisat, da glede na to, da potiskaš z zrakom je treba tak sod izpraznit zelo kmalu, ker bo pivo oksidiralo, še posebej homebrew, poleg vsega ga moraš pa hladit. Za tak denar ki ga daš, da tole čudo privlešeč iz amerike dobiš pri bratih hrvatih zelo soliden točilni aparat na gel.

Sej če bi, bi kupu iz UK. A mi lahko mal bolj podrobno predstaviš to bratsko hrvaško gel zadevo, ker prvič slišim?
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
oj. Jaz sem si omislil podobno zadevo sam da ni philips.
http://www.perfectdraft.de/index
Kupu od znanca ki je ugotovil da če kupuje sodčke od Laškega (17e) ga to mal drago pride.
Tu je pivo "užitno" 4 tedne,.Jaz zaenkrat še tipam kako in koliko karbonizirat da ne bo sama pena . Sem pa sprobal z že zrelim pivon,ki sem ga ful ohladil in previdno prelil. Na začetku je blo mal preveč pene, potem pa se je uneslo in pivo je bilo mega, boljš k iz flaše.Zadeva mi pivo ohladi na 4 stopinje,kar je mal preveč sam ko testiraš greš do skrajnosti. Zdej zorim en sodček,konc tedna probam kako bo s peno. Če pa ima kdo kakšne izkušnje,prosim za nesvet.lp
Med preizkusom mi je zadeva ohladila pivo na 4 stopinje,kar je kar mal preveč, sam ko testiraš greš do konca
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Ali je vseeno kakšen hmelj dam za grenčino (60min boil)? Ta hmelj ne pusti verjetno veliko okusa?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne bo bistvene razlike, jaz dam kakega SLO, ker je najbolj poceni in večina arom izvodeni, da bi metal na začetku kak Cascade ali kaj podobnega uvoženga je
13.gif

Tako da kar pogumno!
zmaga.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Aurora bo kar prava stvar za grenčico. Drugače je pa Styrian golding samo v Sloveniji poceni, ker je pač slovenski in mi ni všeč podcenjevalni ton za slovenski hmelj, ker je precej cenjen v svetu. Fullers recimo ga zelo veliko uporablja za svoje bitterje.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Aurora bo kar prava stvar za grenčico. Drugače je pa Styrian golding samo v Sloveniji poceni, ker je pač slovenski in mi ni všeč podcenjevalni ton za slovenski hmelj, ker je precej cenjen v svetu. Fullers recimo ga zelo veliko uporablja za svoje bitterje.

Nisva se razumela, daleč da bi ga podcenjeval, ker ga zelo cenim (ni je blo še serije brez slovenca
cheer.gif
). Sam pač kg savinjca se giblje med 5-10€, uvoženga ga pod 25 skor ni. Zato pač sklepam da boš uvoženga uporabljal izključno za svoj namen (dišavni...)

Še enkrat: Slovenski hmelj je zakon! Sam pač ni za vse primeren
nahrung002.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
aha, zdaj se štekava. Mene je recimo Cascade uničil v pozitivnem smislu
smile-1.gif
Zdajle mi brbota pale ale, po duši in IPA po srcu. Beri pale ale po alko in IPA po hmelju. Nameravam nametat kar nekaj cascada v fermentor, že v zadnji fazi vretja nisem šparal z njim.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ja, itq. To je taka aroma da dol padeš. Jz mam tud zdej v fermentorju en bl švoh IPA. Sem pa za grenčico dal savinjca, za aromo pa Cascade+ pacifica JADE, bomo vidl čez ene teden kaj bo ratal.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pozabil si napisat, da glede na to, da potiskaš z zrakom je treba tak sod izpraznit zelo kmalu, ker bo pivo oksidiralo, še posebej homebrew, poleg vsega ga moraš pa hladit. Za tak denar ki ga daš, da tole čudo privlešeč iz amerike dobiš pri bratih hrvatih zelo soliden točilni aparat na gel.

mi lahko poves kaj vec o tem? oziroma kje pri bratih lahko to kupis?

edit. sem ze naso v nadaljevanju...samo cen pa vseeno ne vidim
 
Nazadnje urejeno:

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
aha, zdaj se štekava. Mene je recimo Cascade uničil v pozitivnem smislu
smile-1.gif
Zdajle mi brbota pale ale, po duši in IPA po srcu. Beri pale ale po alko in IPA po hmelju. Nameravam nametat kar nekaj cascada v fermentor, že v zadnji fazi vretja nisem šparal z njim.

samo eno vprasanje, kaj ta ne rabi CO2?, ker ma gor neke cudne prikljucke in mi nic ni jasno kako zadeva laufa..ker za partije je to mega ql zadeva..skoda da nobenih specifikacij niso polek dali

BERG TBP31 DRY
Model
DRY-P
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.