Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
A s 5L sodčki pa nima noben izkušenj??? kako je z vsedlino?? Kako je sekundarno fermentacijo v njih in kaj se nardi z vsedlino če sodček priklopiš na CO2??? lp
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Sam načelno flaš po spiranju s chemi projem ne tikam več - pač le še s pivom in zamaški (kronskimi). Je pa res, da včasih kakšen zamašek začne rjavet (do sedaj se mi je to zgodilo pri dveh rundah, vsakič po cca 2 do 3 mesecih). Je pa res, da tudi zamaške namočim v chemi pro, tako da je verjetno tudi odvisno od kvalitete zamaška (oboji težavni so bili kupljeni v Italiji, s tistimi katere sem kupoval v naših agrarjah še nisem imel težav).
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Nimam izkušenj z njimi, sem pa malo gledal in razmišljal o nakupu. V sodčku naravno karboniziraš,kar pomeni da dodaš sladkor in čakaš dva tedna. Potem potegneš zamašek ven in vtakneš pipo na katero pritrdiš ampulo z ogljikovim dioksidom, ki ustvarja pritisk nad pivom in ga potisne skozi cevko katera sega do dna sodcka. V idealnem primeru bi vse usedline potisnilo ven s prvim iztočenim kozarcem. Če je res tako pa ne vem. Je pa še vprašanje cene... Za štiri sodčke, pipo, ampule je strošek okoli 100 evrov. Kar je tudi največja ovira in bom počakal da toliko odrastem in si privoščim cel sistem za točenje. Do takrat pa prelagam flaške;)
 

fondriest

Zelenc'
9. maj 2014
21
0
1
Tud jaz tako razmišljam kot ti Gasperus, sam teorij je več. No sej zdej sm dal karboniziraz en sodšek in bomo vidl kaj rata. Sem pa prej že sprobal zadevo tko da sem pivo ohladil na cca 2 C in ga previdno pretočil s cevko ki je segala do dna sodčka,da se je res penilo minimalno. Sam sem kupil eno zadevo kot Philips perfect draft, ki pivo ohladi tudi do 4 C (če hočeš) pa je blo super, poleg tega pa maš lahko pivo v tem aparatu tot mesec dni . Poleg tega sem se pa mal naveličal te flaške okol po domačih piknikih nosit. lp
 

Gasperus

Zelenc'
12. feb 2014
18
0
1
Za prenašat in ob kakšnem večjem obisku imam vedno napolnjenih enepar 2l steklenic, takih kot jih Jack Sparrow uporablja za rum;) Zamašim jih z plutovinastim zamaškom in ga navežem z rafijo. Ko dam tak flaškon na mizo je predigra za oči, preden začnem natakat. Ta teden nabavim 3l in 5l buteljki, ki se zapirata z šampanjskimi zamaški. Probat ni greh;)
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali je kakšna velika razlika med sladi Castle Malting, Mouterij Dingemans in Weyermann.
Danes sem namreč dobil Weyermann pale ale slad po ceni 0,76€ za kg (25kg vreča). Zaenkrat je potrebno na slad malo počakati. Rad pa bi naročil še pils slad pa me zanima kako vi shranjujete slad in ali se splača počakati na Weyermann slad ali je vseeno če kupim v hmezadu Castle Malting?

V soboto dopoldne sem naredil 22l pale ale z kvasom safALE S-04 (temp 20°c). V nedeljo je veha zelo hitro brbotala na pol sekunde ali še hitreje. Sedaj pa ni več nobene aktivnosti več. Dosedaj sem naredil 7 serij all grain pa še nikoli ni tako hitro povrelo.
Ali se je to že komu storilo oz. ali je to ok?
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Za 04 si na zgornji meji s temperaturo. Sicer ni pa za 04 nič nenavadnega, da se ji zmeša, pol pa miruje.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Pozdravljeni cehovski kolegi!
Tudi sam pivovarim že cca 3 leta, začetki klasični extrakt, sem pa zelo hitro prešaltal na all grain.
Bil sem sicer aktiven na parih forumih, samo je vse že zamrlo
uf-1.gif

Iz začetka seveda klasični problemi (čeprav je bila do sedaj še vsaka serija pitna,
cheer.gif
, upam da tako ostane)
Trenutno mi fermentira 20L IPA (en domač pa dva eksotična hmelja) + 30L klasičen pale ale. Slike opreme sledijo v naslednjih dneh...
Bi se vam pa zahvalil za vse posredne nasvete, eni ste res mojstri svoje obrti (Utiševalec
priden.gif
)

Bi pa tale uvod že kar izkoristil za eno vprašanje: Imam klasičen alkoholni termometer, ki je pa dokaj počasen...razmišljal sem o nakupu digitalnega, vendar me je premamil laserski (IR). Kaj mislite, bi šlo? za merjenje same sladice + pivine v steklenem fermentorju? Ideja mi je odlična, saj bi se izognil vsakršni kontaminaciji (zaprt sistem), nevem pa če bi bile meritve ustrezne??
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Misliš IR termometer? (večina jih ima laser da veš kam meriš, osnova pa je merjenje IR sevanja)

Sam vidim dva problema, prvi je ta da ti termometri merijo temperaturo v obliki "svetlobe" ki ga seva neko telo. Telo v smislu piva v posodi je relativno slab vir sevanja ker bo imel enako/podobno temperaturo kot okolica in posledično ne bo kazalo nič uporabnega. Tudi če ima recimo pivo v posodi 5C višjo temperaturo bo sevanje tik ob robu oz. na površini občutno manjše (ker ga hladi okolica).

Drugi problem je da so ti termometri narjeni za industrijo kjer se merijo višje temperature. Nižja kot je temperatura oz. manjša kot je razlika v sevanju med ozadjem/okolico večja je napaka. Kar sem sam imel tele naprave v roki je že pri 200C "vročem" telesu kazalo 10-20C nihanja (torej 5-10%) in dvomim da bi pri nizkih temperaturah bilo kaj drugače.

Za natančno merjenje so najboljši potopni termometri (sonda) ki jih fiksiraš v pivo. Je res da imaš potem polno dodatnega dela tako s prilagoditvijo pokrova fermentorja kot tudi pri uporabi kjer je potrebno pazit na higieno.

Za povprečnega uporabnika so dobri "stick on" temometri s tekočih kristalov, lahko pa tudi uporabiš take s sondo ki jo potem pritisneš ob steno fermentorja in z zunanje strani izoliraš. Jst večinoma merim tako in pri spodobno počasnih fermentacijah bo temperatura (za)dosti točna.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik header pravi:
Ali je kakšna velika razlika med sladi Castle Malting, Mouterij Dingemans in Weyermann.
Danes sem namreč dobil Weyermann pale ale slad po ceni 0,76€ za kg (25kg vreča). Zaenkrat je potrebno na slad malo počakati. Rad pa bi naročil še pils slad pa me zanima kako vi shranjujete slad in ali se splača počakati na Weyermann slad ali je vseeno če kupim v hmezadu Castle Malting?

Med osnovnimi sladi velike razlike ni ker je ne more bit. Prej ima vpliv starost kot pa sama znamka. Za specialne slade so določene specifike saj postopki preidelave niso enaki povsod. Ni pa spet to neka občutna razlika.

Citat:
Uporabnik header pravi:
V soboto dopoldne sem naredil 22l pale ale z kvasom safALE S-04 (temp 20°c). V nedeljo je veha zelo hitro brbotala na pol sekunde ali še hitreje. Sedaj pa ni več nobene aktivnosti več. Dosedaj sem naredil 7 serij all grain pa še nikoli ni tako hitro povrelo.
Ali se je to že komu storilo oz. ali je to ok?

Za ta kvas in temperaturo je čisto običajno, če je bila T na začetku še višja bo S-04 itak divje opravil.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala za odgovor, torej bi bilo najbolj praktično, če bi za mashtun kupil enega za meso (ga zabodem v drozgo, ter tako spremljam T)
Za samo fermentacijo bi bilo pa najbolje če bi na steklene fermentorje nalimal termometer z tekočimi kristali?
Ali mi lahko poveš, kje se da te trakove kupit?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Z mashing imam jst takega za meso, kovinska sonda ki jo skozi luknjo v pokrovu vtaknem nekam do polovico višine drozge. Dela BP, za kontrolo imam še dva laboratorijska alkoholna ampak jih sedaj skoraj ne uporabljam več (so sicer uporabni za segrevanje vode ker vržeš v lonec in to je to). Pri teh za meso je pomembno da so dobro umerjeni, torej skoraj nujno je da so digitalni (+ pred prvo uporabo obvezna kontrola v temperaturnem območju od 50-80C).

Strip on LCD termometre za ale range dobiš dokaj enostavno in poceni ker se enaki uporabljajo v akvarijih/terarijih (preko neta oz. v vsaki akvaristični trgovini). Z malce iskanja dobiš take ki imajo območje od 16C dalje (dosti se jih začne pri 18C kar je malce previsoko) kar je za piva zgornjega vrenja ok. Za lager območje nekih alternativ ni, obstajajo LCD stripi za hladilnike ampak se ponavadi končajo pri 10-12C kar je ravno spodnja meja za lager fermentacijo. Pri lagerju je itak fermentacija tako počasna da je temperatura okolja zelo blizu temperaturi piva in pa še večinoma se temperaturo uravnava preko zunanjih kontrolerjev in je to tudi potem referenca.

Full range brewers termometre dobiš na netu (ebay. trgovine za pivovarstvo), tudi pri nas jih imajo na mojepivo ( klik).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Hvala, lagerjev ne mislim delat, ker sem velik ljubitelj zgornje fermentacije
cheer.gif

Potemtakem mi bi akvarijski najbolj ustrezal.
Hvala
zmaga.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Možnost imam dobiti 60l kotel kot na sliki. Zgoraj je premer malo več kot 50 cm. Ali bi bil to primeren kotel za varenje?
 

Priponke

  • 2013351-download_20140513_143155.jpeg
    214,6 KB · Ogledi: 192

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
jutri se mimogrede ustavim v Hmezadu kjer nameravam kupiti nekaj surovine in me zanima sledeče,
ali je smiselno vzeti kot osnovni slad pala ale in munich za ale piva? mešanje nekje 50:50
za grenkobo vzeti magnum ali northern brewer?
za aromo pa mislim vzeti stryan golding
tnx
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik header pravi:
Možnost imam dobiti 60l kotel kot na sliki. Zgoraj je premer malo več kot 50 cm. Ali bi bil to primeren kotel za varenje?
če je material emajl mislim da ne, zgleda pa dober za kuhanje bograča
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
jutri se mimogrede ustavim v Hmezadu kjer nameravam kupiti nekaj surovine in me zanima sledeče,
ali je smiselno vzeti kot osnovni slad pala ale in munich za ale piva? mešanje nekje 50:50
za grenkobo vzeti magnum ali northern brewer?
za aromo pa mislim vzeti stryan golding
tnx

Mešanje z munichom bo dalo več arome in sladkobe tako da odvisno za kakšna piva se gre. Kakašen angleški bitter ne bo dobro izpadel, bo pa boljši irski, škotski ipd. močnejši aleji.

Glede hmelja, magnum vs. nb je skoraj vseeno če govorimo o hmelju za grenkobo za ale piva. Mogoče pri kakšnih močnejših IPAh pride kateri bolj do izraza, drugače je pa bistven hmelj za aromo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Možnost imam dobiti 60l kotel kot na sliki. Zgoraj je premer malo več kot 50 cm. Ali bi bil to primeren kotel za varenje?
če je material emajl mislim da ne, zgleda pa dober za kuhanje bograča

Če bi bil bakren bi bilo no-go. Kar se emajla tiče je vseeno, emajl je nevtralen in pivo bo ohranilo nevtralen okus. Lonec je lonec, dokler ima dno je vsak dober.

Kar se tiče takega kotliča je mogoče potrebno upoštevat dve malenkosti. Prva je da je zaradi oblike več izhlapevanja, druga pa da bo zaradi oblike na dnu višja usedlina.

Sicer za 50l+ bi rekel da je potrebno na loncu imet pipico za pretakanje + med hlajenjem je pametno lonec pokrit (= moraš dobit ustrezno pokrovko).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Možnost imam dobiti 60l kotel kot na sliki. Zgoraj je premer malo več kot 50 cm. Ali bi bil to primeren kotel za varenje?
če je material emajl mislim da ne, zgleda pa dober za kuhanje bograča

Če bi bil bakren bi bilo no-go. Kar se emajla tiče je vseeno, emajl je nevtralen in pivo bo ohranilo nevtralen okus. Lonec je lonec, dokler ima dno je vsak dober.

Kar se tiče takega kotliča je mogoče potrebno upoštevat dve malenkosti. Prva je da je zaradi oblike več izhlapevanja, druga pa da bo zaradi oblike na dnu višja usedlina.

Sicer za 50l+ bi rekel da je potrebno na loncu imet pipico za pretakanje + med hlajenjem je pametno lonec pokrit (= moraš dobit ustrezno pokrovko).

Hvala za odgovor in vse prejšnje!
zmaga.gif


Glede izhlapevanja. Kaj pa če bi na vrhu kotla naredil 10 cm obroč, da bi zmanjšal odprtino?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sej glede izhlapevanja nimaš kaj skrbet samo vkalkuliraj ga v recept oz. proceduro. V bistvu ven iz piva mora iti nekaj arom in snovi (žveplo, dušikove spojine, ...) katere bi drugače kvarile okus piva in ven grejo samo z izhlapevanjem med vretjem. Tako da glavna stvar zakaj se pivo kuha VSAJ 1h je to da se odstrani te snovi ven iz piva. Za samo beljakovinsko koagulacijo je dovolj 10min vretja, glede hmelja bi pa tudi dodal več hmelja pa bi bilo pivo v 30 min fertik!
grin1.gif


Sicer pa hlapenje piva je povezano z površino ki je izpostavljena zraku, obroč tako ne do popolnoma pomagal ker bo površina še vedno enaka samo pari boš zaprl pot.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.