Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pozdravljeni,

Ima kdo izkušnje z braumeistrom?

Odločam se za nakup 25 litrskega braumeistra in mi nekaj ne gre skupaj. Kapaciteto za slad ima 6kg. Se pravi da ne moreš delat npr. IPA ker enostavno je za 25 litrov IPA (OG=1.064) potrebno okrog 7 kg sladu, pri efektivnosti 70%, kar je pa preveč za braumeistra.

Zanima me če je efektivnost braumeistra toliko večja se pravi okrog 85%, da lahko normalno izdelaš IPA (1.064) z 6kg sladu?

Mogoče če ga kdo ima, kakšna je efektivnost in kako ste zadovoljni z njim.

Hvala in lep pozdrav
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Sicer nebi vedel specifikacij...sam, kaj pa če bi preprosto zmanjšal volumen vode na 20L in s tem povečal koncentriranost sladice?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Sladico seveda lahko koncentriraš ampak še vedno je končnega produkta manj ker si omejen s količino slada. :-( Če prav razumem je ubistvu ta stvar narejena tako nekako. Braumeister je 25 litrski, ampak to pomeni, da je ta volumen namenjen še vodi ki izpareva, tako da je ubistvu zadeva 20 litrska. Kar pa pomeni da je na koncu cca 15 litrov piva, kajti cca 5 litrov je usedline. Sedaj imam recepte za 25 litrov, in če se mi prav zdi bi moral recepte sedaj zmanjšati na 20 litrov da bi ustrezali braumeistru.

Mogoče kdo kaj več ve?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ima mogoče kdo viška parti pipo? Kupim.
2016-05-15-172741.jpg
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Sladico seveda lahko koncentriraš ampak še vedno je končnega produkta manj ker si omejen s količino slada. :-( Če prav razumem je ubistvu ta stvar narejena tako nekako. Braumeister je 25 litrski, ampak to pomeni, da je ta volumen namenjen še vodi ki izpareva, tako da je ubistvu zadeva 20 litrska. Kar pa pomeni da je na koncu cca 15 litrov piva, kajti cca 5 litrov je usedline. Sedaj imam recepte za 25 litrov, in če se mi prav zdi bi moral recepte sedaj zmanjšati na 20 litrov da bi ustrezali braumeistru.

Mogoče kdo kaj več ve?

Še enkrat: nisem poznavalec braumaistra.
Vendar ta tvoj "problem" mi ni logičen. Če je braumaister kapacitete 20L in z dodatnim spiranjem dobiš ven 25L 5% piva, lahko Izpiranje spustiš in boš dobil ven npr 20L 6% piva.
Aja, pa usedline ne more biti 5L na tako majhno količino piva. Jat jo imam pri 100L sistemu dobrih 5l

aja, pa spimpat recept iz 25L na 20L je mala malca
wink-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Sladico seveda lahko koncentriraš ampak še vedno je končnega produkta manj ker si omejen s količino slada. :-( Če prav razumem je ubistvu ta stvar narejena tako nekako. Braumeister je 25 litrski, ampak to pomeni, da je ta volumen namenjen še vodi ki izpareva, tako da je ubistvu zadeva 20 litrska. Kar pa pomeni da je na koncu cca 15 litrov piva, kajti cca 5 litrov je usedline. Sedaj imam recepte za 25 litrov, in če se mi prav zdi bi moral recepte sedaj zmanjšati na 20 litrov da bi ustrezali braumeistru.

Mogoče kdo kaj več ve?

Še enkrat: nisem poznavalec braumaistra.
Vendar ta tvoj "problem" mi ni logičen. Če je braumaister kapacitete 20L in z dodatnim spiranjem dobiš ven 25L 5% piva, lahko Izpiranje spustiš in boš dobil ven npr 20L 6% piva.
Aja, pa usedline ne more biti 5L na tako majhno količino piva. Jat jo imam pri 100L sistemu dobrih 5l

aja, pa spimpat recept iz 25L na 20L je mala malca
wink-1.gif

Oprosti nisva se razumela ;-) seveda tako kot si ti mislil pa je varianta. Seveda je mala malca spimpat recept, samo lepo je vedeti efektivnost vsega skupaj. Zanimivo da nimajo zabeleženo na njihovi strani. Bom kar mail pisal.

Poleg tega da mi ne klapa niti sledeče:

20 litrski braumeister ima sito za 6 kg sladu ..... 0,3kg na 1 liter
50 litrski ima sito za 13 kg .........................0,26kg na 1liter
200 litrski pa ima sito za 42 kg..............................0,21kg na 1 liter

Če stvari množimo glede na litre ugotovim, da je glede na litre vedno manj prostora za slad. Očitno tudi efektivnost in dovršenost sistema narašča glede na litražo. Se pravi če vzamemo 20 litrski braumeister in 6kg sladu, bi za 200 litrov (200 litrski braumeister) potrebovali ob enaki efektivnosti za enako pivo 60kg sladu, kar pa je nemogoče ker je kapaciteta sita 42 kg. Tukaj mi stvari ne klapajo :p

No čeprav sem sedaj šel že predaleč ;-) 200 l itak verjetno nikoli ne bom niti kupil niti rabil ,-) ampak je vse skupaj zanimivo ko se poigraš s številkami
 
Nazadnje urejeno:

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Hojla, pivovarji.

Imam eno vprašanje glede stekleničenja. Rad bi imel filtrirano pivo v steklenicah. Je mogoče pivo sfiltrirati v cornyja, dodati CO2 in ga natočiti v steklenice? Izgubi plina pri pretakanju bi kompenziral z več dodanega CO2 v sodu. A bi to šlo?
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Ima kdo izkušnje z braumeistrom?

Odločam se za nakup 25 litrskega braumeistra in mi nekaj ne gre skupaj. Kapaciteto za slad ima 6kg. Se pravi da ne moreš delat npr. IPA ker enostavno je za 25 litrov IPA (OG=1.064) potrebno okrog 7 kg sladu, pri efektivnosti 70%, kar je pa preveč za braumeistra.

Zanima me če je efektivnost braumeistra toliko večja se pravi okrog 85%, da lahko normalno izdelaš IPA (1.064) z 6kg sladu?

Mogoče če ga kdo ima, kakšna je efektivnost in kako ste zadovoljni z njim.

Hvala in lep pozdrav


Če piše, da je braumeister 20 literni, potem to pomeni da lahko dobiš ven 20 litrov piva. Nevem s kje ti 25 litrov. S 6 kg sladu in efektivnostjo 70%, dobiš ven OG okrog 1.070 kar je maximum za braumeistra. S tem da moras na koncu izpirat, da dobis zeljen pre boil. Usedčime pa ne verjamem da imas vec kot 2 litra, ker na koncu se malce nagnes braumeistra in skoraj vse stece v fermentor.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Ima kdo izkušnje z braumeistrom?

Odločam se za nakup 25 litrskega braumeistra in mi nekaj ne gre skupaj. Kapaciteto za slad ima 6kg. Se pravi da ne moreš delat npr. IPA ker enostavno je za 25 litrov IPA (OG=1.064) potrebno okrog 7 kg sladu, pri efektivnosti 70%, kar je pa preveč za braumeistra.

Zanima me če je efektivnost braumeistra toliko večja se pravi okrog 85%, da lahko normalno izdelaš IPA (1.064) z 6kg sladu?

Mogoče če ga kdo ima, kakšna je efektivnost in kako ste zadovoljni z njim.

Hvala in lep pozdrav


Če piše, da je braumeister 20 literni, potem to pomeni da lahko dobiš ven 20 litrov piva. Nevem s kje ti 25 litrov. S 6 kg sladu in efektivnostjo 70%, dobiš ven OG okrog 1.070 kar je maximum za braumeistra. S tem da moras na koncu izpirat, da dobis zeljen pre boil. Usedčime pa ne verjamem da imas vec kot 2 litra, ker na koncu se malce nagnes braumeistra in skoraj vse stece v fermentor.

Amm pr 70% učinkovitosti iz osnovnega pale ale slada dobiš OG 1.060 pri 20 litrih. Tako da žal če ta zadeva nima višje učinkovitosti potem je to namenjeno zgolj lahkim pivom.

Medtem ko recimo 200 literski braumaister ob kapaciteti sladu 42 kg ob 70% efektivnosti doseže og 1.044.

Nevem kje si dobil da iz 6kg sladu lahko dobiš OG 1.070 pri 20 litrih. Nemogoče :)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Zakaj kalkuliraš na nizko 70% učinkovitost? Kolikor sem na hitro preletel tuje forume imajo ljudje z braumaistrom 80-85% učinkovitost. Sicer učinkovitost odvsi od dosti zunanjih dejavnikov ampak mashing v braumaistru bi moral biti skoraj popolen ker imaš cirkulacijo sladice, poleg tega lahko enostavno drozgaš dalj časa ker ima aktivno gretje. Samo s tema dvema metodama bi se morala efektivnost napram klasičnemu mashtunu dvignit.

Pri 85% efektivnosti iz 6kg pale ale sladu dobiš v 20l cca. 1.080 OGja, to je čisto ok za IPA. Če rabiš višji OG potem znižaš nivo vode (manja piva). To mora počet tudi večina na klasični opremi za močnejša piva.

Sicer grem stavit da lahko v rešeto stlačiš tudi več kot 6kg sladu, bo pa z večanjem količine tudi efektivnost padala tako da je potrebno dobit s testiranjem "sweet spot"!
zmaga.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik quagga pravi:
Hojla, pivovarji.

Imam eno vprašanje glede stekleničenja. Rad bi imel filtrirano pivo v steklenicah. Je mogoče pivo sfiltrirati v cornyja, dodati CO2 in ga natočiti v steklenice? Izgubi plina pri pretakanju bi kompenziral z več dodanega CO2 v sodu. A bi to šlo?

Seveda bi šlo. samo preko navadne pipice z velikim pritiskom ne boš veliko točil (penjenje) oz. boš zgubil vso karbonacijo. Dobiš namenske polnilce za steklenice (beer gun) s katerimi točiš pri nizkem tlaku iz "dna" steklenice ali pa tlačne polnilce ki omogočajo da v fazi točenja v steklenici drži pritisk. Če delaš prav potem je izguba karbonacije zanemarljiva.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Zakaj kalkuliraš na nizko 70% učinkovitost? Kolikor sem na hitro preletel tuje forume imajo ljudje z braumaistrom 80-85% učinkovitost. Sicer učinkovitost odvsi od dosti zunanjih dejavnikov ampak mashing v braumaistru bi moral biti skoraj popolen ker imaš cirkulacijo sladice, poleg tega lahko enostavno drozgaš dalj časa ker ima aktivno gretje. Samo s tema dvema metodama bi se morala efektivnost napram klasičnemu mashtunu dvignit.

Pri 85% efektivnosti iz 6kg pale ale sladu dobiš v 20l cca. 1.080 OGja, to je čisto ok za IPA. Če rabiš višji OG potem znižaš nivo vode (manja piva). To mora počet tudi večina na klasični opremi za močnejša piva.

Sicer grem stavit da lahko v rešeto stlačiš tudi več kot 6kg sladu, bo pa z večanjem količine tudi efektivnost padala tako da je potrebno dobit s testiranjem "sweet spot"!
zmaga.gif

Točno to me jezanimalo kakšne so kaj efektivnosti pa nikjer nisem zasledil nič uporabnega, ljudje govorijo od 70 do 95 :) tako da hvala za tole utiševalec.

Samo recimo pri 200 literskem braumaistru ob efektivnosti 85% dobiš pa iz 42kg sladu Og 1.053. Sedaj pa ali je sistem še bolj dovršen in ima višjo efektivnost ali pa je potrebno močnejša piva delati v manjši litraži recimo 150 l.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Večji sistemi so načeloma bolj učinkoviti. Resne pivovarne imajo vse nad 90% efektivnosti tako da je tudi za tavelike braumaistre taka številka dosegljiva.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kako pa je s podaljševanjem masha recimo na 120 minut? Je to sploh priporočljivo ali ne, nekje sem zasledil da lahko izločiš tanine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Ob predpostavki da je ph ok načeloma daljša drozganja niso problematična. Najbrž se res sprosti več taninov če dalj časa namakaš slad v vodi, ampak to ni problematično oz. se nimaš kaj sekirat (izločajo se namreč tudi prvih 60 min). Sam pustim za male batche drozgo čez noč pa težave s tanini ni opaznih.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Ima kdo izkušnje z braumeistrom?

Odločam se za nakup 25 litrskega braumeistra in mi nekaj ne gre skupaj. Kapaciteto za slad ima 6kg. Se pravi da ne moreš delat npr. IPA ker enostavno je za 25 litrov IPA (OG=1.064) potrebno okrog 7 kg sladu, pri efektivnosti 70%, kar je pa preveč za braumeistra.

Zanima me če je efektivnost braumeistra toliko večja se pravi okrog 85%, da lahko normalno izdelaš IPA (1.064) z 6kg sladu?

Mogoče če ga kdo ima, kakšna je efektivnost in kako ste zadovoljni z njim.

Hvala in lep pozdrav


Če piše, da je braumeister 20 literni, potem to pomeni da lahko dobiš ven 20 litrov piva. Nevem s kje ti 25 litrov. S 6 kg sladu in efektivnostjo 70%, dobiš ven OG okrog 1.070 kar je maximum za braumeistra. S tem da moras na koncu izpirat, da dobis zeljen pre boil. Usedčime pa ne verjamem da imas vec kot 2 litra, ker na koncu se malce nagnes braumeistra in skoraj vse stece v fermentor.

Amm pr 70% učinkovitosti iz osnovnega pale ale slada dobiš OG 1.060 pri 20 litrih. Tako da žal če ta zadeva nima višje učinkovitosti potem je to namenjeno zgolj lahkim pivom.

Medtem ko recimo 200 literski braumaister ob kapaciteti sladu 42 kg ob 70% efektivnosti doseže og 1.044.

Nevem kje si dobil da iz 6kg sladu lahko dobiš OG 1.070 pri 20 litrih. Nemogoče :)

Moja napaka. Iz 6kg dobiš OG 1.064 pri 70%. Drugače pa kot je utiševalec rekel, zakaj bi ciljal na 70%. Tako da z braumeistrom se ne rabis sekirat da ne bi mogel zvarit ipe. Za OG višjo od 1.070 bo pa poleg visokega izkoristka potreben double mash ali pa povretje sladice, da se poviša koncentracija sladkorjev
 

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Pozdravljeni, sem pred nakupom oz. sem si umislil se corny keg. Zanima me glede co2 v flasi, namrec ta ki jo bom kupil ima notri industrijski co2, ali je to ok, ali mora biti notri co2 ki je preciscen? Vem da je nekje to pisalo, ampak ne najdem....
Hvala za odgovor
Ps. Bo junija tudi pri nas tekmovanje dom.pivovarjev? Nekaj je pisalo na fb, ampak nic ni vec okoli tega?
Lp

Meni je Utisevalec dejal ,da nima veze kakšnega uporabljaš.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kako je s prijavami na hrvaško tekmovanje? se je potrebno prijavit preko njihove strani, ali samo neseš pivo v Ljubljano v SirWilliams pub in v kuverto daš prijavnino in je toto?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.