Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Kaj si mislil dekstrozo za fermentacijo ali za karbonizacijo (flaširanje)? Za fermentacijo sem jaz sedaj uporabil DME in dekstrozo, lahko pa tudi navadni sladkor (DME je vsekakor priporočljiv, je pa drag). In 30g hmelja za aromo, ker so drugače ta piva kar precej brez tistega...nekaj dodatnega. Jaz bi na tvojem mestu začel z Ale pivom (sam sem se malo ... in začel z lagerji). Za priming (karbonizacijo v flašah) pa vsekakor dekstrozo (lahko sicer tudi navadni cuker ali DME). Sam dodam po tem izračunu: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Uf, ok, vidim... vzel sem tako kot pravijo - eno žličko (5g) na flašo, pa vidim, da bo ranga 120g bolj pravilno
shocked-1.gif


Lahko pa tudi kombiniram: piksna + pol kile navadnega cukra + pol kile DME? Pa po tem dekstrozo (da ne bom res preškrt izpadel
grin1.gif
) za sekundarno...

(predlog za kvasovke? Je za reskirat s tistimi ki so na piksni zraven, ali kupiti ekstra - katere?)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Pa zakaj cukr? Dodaj samo kilo svetlega DME pa je.
Za kvasovke bi jaz vzel US-05, ki ob taki kombinaciji(real ale, 1kg DME, suho hmeljenje) dobro izpadejo
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Uf, ok, vidim... vzel sem tako kot pravijo - eno žličko (5g) na flašo, pa vidim, da bo ranga 120g bolj pravilno
shocked-1.gif


Lahko pa tudi kombiniram: piksna + pol kile navadnega cukra + pol kile DME? Pa po tem dekstrozo (da ne bom res preškrt izpadel
grin1.gif
) za sekundarno...

(predlog za kvasovke? Je za reskirat s tistimi ki so na piksni zraven, ali kupiti ekstra - katere?)
Če boš uporabil sladkor (razen za karbonizacijo) bodo priložene kvasovke čisto ok. Dodajat DME kitu ok, sej je kul, sam pol je bolš it direkt v ekstrakt oziroma partal mash. Moje skromno mnenje.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Nekdo je spraševal za slovensko Cascado, kako se obnese, kaj je treba upoštevat - se pridružujem vprašanju, tud mene čaka četrt kile v hladilniku
smile-1.gif
 

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Zdravo, fantje in dekleta! Prosil bi za pomoč, kar se tiče cevi za točenje piva.. Kakšne uporabljate in kje jih nabavite? Mora biti kakšna posebna guma ali je ok čisto navadna prozorna cev za zalivanje vrta npr.?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Cevi za hladno in toplo vodo, pivino, pivo... do nekje 60 °C , se dobi v kmetijskih zadrugah ali Merkurju. Je prozorna in armirana. Dobi se pa tudi silikonske cevi raznih dimenzij za vse sorta tekočin in so primerne tudi za prehrambeno uporabo do temperatur preko 200°C. Dobi pa se v http://www.rosil.si/. Kjer jih izdelujejo.
Jaz uporabljam za pretakanje hladnih tekočin navadno prozorno cev. Kjer so temp.višje od sobne pa silikonske.
 
Nazadnje urejeno:

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kater pir od Brewdogu vam je pa top, da bi jo kopiral?
smile-1.gif
Punk IPA. Sploh nočem razmišljat koliko denarja sem že zapravil za ta pir.

Pozdravljeni,
nekdo je pred kratkim spraševal glede brewdogovih receptov. Včeraj sem probal hop fiction, ki sem ga naredil pred 5. tedni, po BIAB metodi. Pivo je ratalo odlicno.
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
A je varekina dovolj agresivna da pomori bakterije v praskicah po plastičnem fermentorju? (enkrat sem namreč drgnu z grobo površino gobice...), ta fermentor bi zdaj uporabil samo kot posodo za polnjenje steklenic. Ali je bolje da kupim novo vedro?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Včeraj sem prvič v svoji "pivovarski karieri" delal no-sparge metodo. Izjemno zadovoljen! Učinkovitost je nanesla na okrog 72%.
Torej sem bil na izgubi kak 1€ ali 2. Privarčeval sem kako uro časa.

Imam 120L mash tun. Noter dam cca 20kg ječmena, zalijem z cca 70L vode, drozgam.
Po končanem drozganju tun napolnim do roba z vročo vodo da segrejem mash na cca 75, premešam, počakam da se posede in začnem pretakat. Takole dobim približno 80L pivine. simpl
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
A je varekina dovolj agresivna da pomori bakterije v praskicah po plastičnem fermentorju? (enkrat sem namreč drgnu z grobo površino gobice...), ta fermentor bi zdaj uporabil samo kot posodo za polnjenje steklenic. Ali je bolje da kupim novo vedro?

Varekina načeloma pomori vse kar leze in gre
wink-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Tisti , ki ste skrajšali cevko co2 na corny sodčku na kakšno dolžino ste jo skrajšali?
Moja je original dolga 7cm.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.