Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
No pa da se še jaz malo pohvalim...
Takole zgleda moj IPA zvarek, delal sem po BIAB metodi. Za moj okus je odličen, zgleda pa tudi solidno (vsaj tako se mi zdi
smile-1.gif
)

pivo.jpg
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Trenutno imam v obeh fermentorjih beer kit varianto IPA, ki sem ji namesto sladkorja dodal DME, pa še vsaki 35g hmelja (tea bag varianta) - v vsak fermentor drugačen hmelj. S stroškovnega vidika ugotavljam, da me pride enako, če bi se lotil ekstakt variante (torej slad+DME+hmelj) - pa še več lahko eksperimentiram. Zanima me, kje nabavljate DME/LME (pri naših on line trtgovcih je bolj slaba založenost) pa tudi, kje se dobi irish moss (če je kak dober on line evropski brew shop po zmernih cenah - vse kar najdem so neke ameriške ali UK variante). Za hmelj in slad sem ugotovil, da ga imajo pri nas v zadovoljivih količinah na več lokacijah/trgovinah.

Pa še podvprašanje: ogledal sem si precej video posnetkov ter prebral par tutorialov glede extraxt brewa, v osnovi precej podobno, ampak hudič je v detajlih. Predvsem me zanima, ali je potrebno slad še zvaljati (sem nekje zasledil), da se zdrobi, ali ne?

Hvala v naprej za odgovor-e.

Moje mnenje je, da za dobro ekstrakt pivo, potrebuješ vsaj toliko znanja, kot za dobro allgrain pivo, pa še en kup izboljšav (dodaten, hmelj, dodaten DME, LME, brandan kvas itd.)
Je pa res, da z ekstrakom lažje dobiš pitno pivo, kot pa če z neznjanjem kuhaš allgrain.
Mene kot začetnika so ekstrakti razočarali in to je bila dobra motivacija za prehod na all-grain. Moje prvo all-grain pivo je bilo veliko veliko, boljše kot zadnja piksna katero sem skuhal, seveda na piksno tut pomislil nisem več, pa še storšek se zmanjša približno za polovico.
Če bi se že lotil ekstrakov, bi kupil nehmeljeno piksno in DME, hmelj pa bi sam dodajal v pivino med kuho, to se mi zdi ša najboljši približek.
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
No, glede na to, da sem s tem čudovitim hobijem začel šele marca, se sedaj ne bi zaletaval kar v AG. Po par piksnah(beer kit) sem pa začutil, da želim nekaj več.Prostorske zmožnosti so bolj na meji, pa tudi stroškovno sedaj res nimam budgeta za nabavo vseh dodatnih stvari za kvalitetno all-grainanje (me že tak žena malo postrani gleda
smile-1.gif
ko samo prihajajo neki paketi in paketiči). Torej, naslednji korak bo zagotovo partial mash, potem pa bomo videli...

Drugače pa hvala vsem za vse bivše in bodoče nasvete in komentarje. Res sem vesel, da sem naletel na ta super forum!!!
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Odvisno koliko l piva hočeš narediti v eni rundi.
Z nekaj telovadbe ga lahko ene 5l manj, kot drži lonec. Z več zajebancije lahko jasno narediš tudi več piva, kot gre v lonec, če ga razrečiš pri vlivanju v fermentor, samo trpi efektivnost.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Odvisno koliko l piva hočeš narediti v eni rundi.
Z nekaj telovadbe ga lahko ene 5l manj, kot drži lonec. Z več zajebancije lahko jasno narediš tudi več piva, kot gre v lonec, če ga razrečiš pri vlivanju v fermentor, samo trpi efektivnost.

Tako ja! Če imaš 15l lonec lahko brez problema delaš 20l sarže, malo preračunavanja okrog količin.
Kar se pa opreme tiče, rabiš pa samo še vrečo (10-15EU)...

Glede nato da piksna stane okoli 20EU + DME (7EU/kg), boš na allgrain skuhal vsaj 3 sarže, namesto enega ekstrakta.
Finančno se sigurno bolj splača allgrain...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
Pozdravljeni pivovarji in pivovarke. 4. junij se hitro bliža in z njim Hrvaško homebrew prvenstvo. Podobno kot lani bo DLDP organiziral drop point v Sir Williams pubu v Ljubljani. Piva poberemo 27.5.2016 ob 15. uri in jih odpeljemo v Zagreb.
Osebje Sir Williams puba ne bo pobiralo denarja za prijavnino, zato naj bo vsaka vrečka ali škatla opremljena s kuverto, kjer naj bo točen znesek (3 EUR na prijavljeno pivo), steklenice pa seveda označene v skladu s pravili organizatorja.
Piva, ki ne bodo opremljena s prijavnino bodo sicer pobrana iz lokala, vendar jih ne bomo oddali, ampak spili. Podobno se bo zgodilo s pivi, ki ne bodo označena v skladu s pravili tekmovanja.

PS: Piva peljem jaz osebno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
V kolikem času so pošle prijave? Sicer se sam ne sekiram pretirano, ampak če ima človek nek spodoben dnevni ritem potem je zjutraj ob kavici na dan začetka prijav že dobil obvestilo da je zmanjkalo mest!
grin1.gif


Stvar kaže na to da je pivovarstvo tudi v tem delu evrope postalo in, craft pivovarne rastejo, kvalitete se viša. Mislim da smo lahko vsi zadovoljni!
zmaga.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš mehurčke v cevi (in cev/spoji ne puščajo) pomeni da se izloča CO2 kar je posledica:
- prenizkega pritiska med točenjem (pritisk pri točenju je nižji kot je karbonacija)
- ovira v cevi, prikjučkih oz. kako drugače defrormirana cev ki "agitira" pivo in povzroča izločanje CO2jai

... seveda je to ob predostavki da si dobro odzračil cev (ne sme bit CO2 žepov). Če imaš regulator pretoka na pipi moraš cev preluftat na max. pretoku, če pri priprtem pretoku to delaš bo najbrž še vedno ostalo nekaj žepkov.

Preveri vizualno kje nastajajo mehurčki, če so že na začetku cevi potem je lahko problem v pritisku oz. lahko bi bil tudi regulator. Sicer je normalno da se manometer malo trese ker regulatorji delajo po membranskem principu in ta na mejnih točkah "trese" (membrana se odpira in zapira).

Hvala!

Verjetno je regulator oz. manjši pritisk med točenjem glede na karbonacijo, ker se mehurčki najprej pojavijo na cevi takoj iz sodčka.
Cev sem že večkrat prezračil , da ni bilo nobenih mehurčkov vendar so se čez čas spet začeli nabirati mehurčki.
Regulator pa trese vedno ko spremenim tlak.

Kot kaže je težava v regulatorju. Ko sem iztočil 0.5l piva ni šlo prav nič c02 v sodček. Šele pri približno enem litru je začel počasi spuščati co2 v sodček.
Pri izposojenemu regulatorju pa začne regulator takoj spuščati co2 v sodček tudi po 1-2dcl piva.
Še eno vprašanje.
Ali je važno kako priklopim cevi za razvod co2 na T-kosu? Po mojem mnenju ne ampak vseeno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Če imaš dva soda in T kos (brez nepovratnega vnetila) potem ti pobira pritisk iz obeh kegov in je logično da ne bo začel delovat regulator takoj ker pritisk pada zelo počasi. Tudi meni rabi par dcl da se regulator štarta, sploh pri prvem točenju, potem je malce hitreje.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš dva soda in T kos (brez nepovratnega vnetila) potem ti pobira pritisk iz obeh kegov in je logično da ne bo začel delovat regulator takoj ker pritisk pada zelo počasi. Tudi meni rabi par dcl da se regulator štarta, sploh pri prvem točenju, potem je malce hitreje.

Test sem izvajal samo na enem sodu z različnima regulatorjema.
Nimam pa nepovratnega ventila.
Ali bi bil takšen ok?
http://www.aquashop.si/Product-Aquili-INOX-protipovratni-ventil_11801.aspx
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Ali ima že kdo kakšne izkušnje s HopsiShop-om?

http://slovenianhops.si/

Kull tip, dobra roba, korektno poslovanje, je pa kar drag...

Cene niso neka panika (USA hmelji so relativno ceneje ...).

Zanima me namreč drugo: naročil sem 1 kilo SLO Cascade hmelja (24€/kg), pa me zanima, če je že kdo kaj kuhal z njim ter ima kakšne uporabne izkušnje za deliti ...
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pozdravljeni pivovarji in pivovarke. 4. junij se hitro bliža in z njim Hrvaško homebrew prvenstvo. Podobno kot lani bo DLDP organiziral drop point v Sir Williams pubu v Ljubljani. Piva poberemo 27.5.2016 ob 15. uri in jih odpeljemo v Zagreb.
Osebje Sir Williams puba ne bo pobiralo denarja za prijavnino, zato naj bo vsaka vrečka ali škatla opremljena s kuverto, kjer naj bo točen znesek (3 EUR na prijavljeno pivo), steklenice pa seveda označene v skladu s pravili organizatorja.
Piva, ki ne bodo opremljena s prijavnino bodo sicer pobrana iz lokala, vendar jih ne bomo oddali, ampak spili. Podobno se bo zgodilo s pivi, ki ne bodo označena v skladu s pravili tekmovanja.

PS: Piva peljem jaz osebno.

A to pomeni da moramo piva dostavit na dan odhoda, ali jih lako kasen dan prej?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
Verjetno kakšen dan prej lahko. Seveda pa nihče ne bo z veseljem gledal piv tam teden dni ali več. Ne pozabit na točen znesek v kuverto.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Eno mnenje bi rabil... oziroma... samo kot potrditev, ker se prvič lotevam pivovarništva
smile-1.gif


Na prvi pogled sta mi v oči padla dva ekstrakta... kateri ima boljši potencial, da mi uspe nek pitni zvarek pripravit:
black-rock-craft-colonial-lager
ali
coopers-original-real-ale

za k prvem bi vzel brew-enhancer.

Za priming lahko vzamem to-isto dekstrozo in jo primerno doziram (če piše 1žličko na flašo in mi bo prišlo 23l kar je 46 flaš, torej ~230g, če ga vlijem direktno v fermentator). Berem, da je pametno zveti ekstra kvasovke, torej, ne uporabit teh, ki pridejo zraven. Tu sem še malo bos, kak predlog za tip/količina?

Ok, če pustimo detajle, da me pride ena kombinacija dražje (21€ vs. 27,5€), rad bi, da mi rata na koncu "nekaj pametnega". ČE je kdo poskusil katerega izmed omenjenih dveh ter če se izkaže "ok", se priporočam za info, ter seveda, če sem napisal kako bedarijo tudi.
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Eno mnenje bi rabil... oziroma... samo kot potrditev, ker se prvič lotevam pivovarništva
smile-1.gif


Na prvi pogled sta mi v oči padla dva ekstrakta... kateri ima boljši potencial, da mi uspe nek pitni zvarek pripravit:
black-rock-craft-colonial-lager
ali
coopers-original-real-ale

za k prvem bi vzel brew-enhancer.

Za priming lahko vzamem to-isto dekstrozo in jo primerno doziram (če piše 1žličko na flašo in mi bo prišlo 23l kar je 46 flaš, torej ~230g, če ga vlijem direktno v fermentator). Berem, da je pametno zveti ekstra kvasovke, torej, ne uporabit teh, ki pridejo zraven. Tu sem še malo bos, kak predlog za tip/količina?

Ok, če pustimo detajle, da me pride ena kombinacija dražje (21€ vs. 27,5€), rad bi, da mi rata na koncu "nekaj pametnega". ČE je kdo poskusil katerega izmed omenjenih dveh ter če se izkaže "ok", se priporočam za info, ter seveda, če sem napisal kako bedarijo tudi.
smile-1.gif

Žal nisem delal nobenega od omenjenih ekstraktov.
Priporočam pa ti da narediš 20l iz piksne zaradi bolj polnega okusa.
Kar pa se tiče priming je 230g veliko preveč!
Uporabi to za preračun.
http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.