Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hvala obema
wink-1.gif

kdor je kupoval pri njih, kakšna je ohranjenost sodov?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Jaz sem dobil zelo dobro ohranjene.
Tudi znotraj so bili dobro očiščeni - nobene zasušene umazanije.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kaj določa, koliko časa pivo dozoreva v steklenicah?

Naredil sem IPO s SLO hmeljem, pa je bila po enem mesecu v flašah super za piti, polni okus slada, močno hmeljena ... skratka res všečna. Zdaj, po 6ih tednih od flaširanja, pa se telo počasi izgublja in zmaguje hmelj ... in seveda ratuje dokaj suho.

S čim ohranjate polni okus slada, da bo držal nekaj mesecev?
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Kaj določa, koliko časa pivo dozoreva v steklenicah?

Naredil sem IPO s SLO hmeljem, pa je bila po enem mesecu v flašah super za piti, polni okus slada, močno hmeljena ... skratka res všečna. Zdaj, po 6ih tednih od flaširanja, pa se telo počasi izgublja in zmaguje hmelj ... in seveda ratuje dokaj suho.

S čim ohranjate polni okus slada, da bo držal nekaj mesecev?
Ni problem slad, temveč hmelj. Ipe ne staraj preveč, ker hmelj zgubja na aromi.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Prešel sem na corny sodčke in imam en problem.
V ceveh (3m) se mi vedno pojavljajo mehurčki in posledično se peni pivo.
Sodček imam v hladilniku in pipico z regulatorjem. Pritisk imam nastavljen na 1.2 bara.
Zakaj se pojavljajo mehurčki?
Hvala!

Zakaj pa imaš 1,2 bara? Tole je po mojem malo preveč...
Preračunaj malo na C in bar:
http://www.kegerators.com/carbonation-table.php
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Prešel sem na corny sodčke in imam en problem.
V ceveh (3m) se mi vedno pojavljajo mehurčki in posledično se peni pivo.
Sodček imam v hladilniku in pipico z regulatorjem. Pritisk imam nastavljen na 1.2 bara.
Zakaj se pojavljajo mehurčki?
Hvala!

Zakaj pa imaš 1,2 bara? Tole je po mojem malo preveč...
Preračunaj malo na C in bar:
http://www.kegerators.com/carbonation-table.php

Glede na temperaturo je to pivo karbonirano na 2.6 vol. co2. Imam pa raje malo več co2 v pivu.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik header pravi:
Da, to je to!
Bom pa poizkusil dobiti to pri nas.
Rad bi naredil to:

http://www.ebay.co.uk/itm/3-8-...FqERhZbIYkQ4DxA

Tole si videl že? Kar hvalijo delovanje, prednost je da lahko nastavljaš glede na potrebe.

Nisem še videl.
Hvala!

Imam pa identičen problem kot dobro_pivo, da imam mehurčke v cevi in se mi potem peni pivo v kozarcu.
Tudi jaz imam pipico z regulatorjem pretoka.
Ali je možno, da mi kaj nagaja co2 regulator, ker mi igla ko ga nastavljam malce skače?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če imaš mehurčke v cevi (in cev/spoji ne puščajo) pomeni da se izloča CO2 kar je posledica:
- prenizkega pritiska med točenjem (pritisk pri točenju je nižji kot je karbonacija)
- ovira v cevi, prikjučkih oz. kako drugače defrormirana cev ki "agitira" pivo in povzroča izločanje CO2jai

... seveda je to ob predostavki da si dobro odzračil cev (ne sme bit CO2 žepov). Če imaš regulator pretoka na pipi moraš cev preluftat na max. pretoku, če pri priprtem pretoku to delaš bo najbrž še vedno ostalo nekaj žepkov.

Preveri vizualno kje nastajajo mehurčki, če so že na začetku cevi potem je lahko problem v pritisku oz. lahko bi bil tudi regulator. Sicer je normalno da se manometer malo trese ker regulatorji delajo po membranskem principu in ta na mejnih točkah "trese" (membrana se odpira in zapira).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če imaš mehurčke v cevi (in cev/spoji ne puščajo) pomeni da se izloča CO2 kar je posledica:
- prenizkega pritiska med točenjem (pritisk pri točenju je nižji kot je karbonacija)
- ovira v cevi, prikjučkih oz. kako drugače defrormirana cev ki "agitira" pivo in povzroča izločanje CO2jai

... seveda je to ob predostavki da si dobro odzračil cev (ne sme bit CO2 žepov). Če imaš regulator pretoka na pipi moraš cev preluftat na max. pretoku, če pri priprtem pretoku to delaš bo najbrž še vedno ostalo nekaj žepkov.

Preveri vizualno kje nastajajo mehurčki, če so že na začetku cevi potem je lahko problem v pritisku oz. lahko bi bil tudi regulator. Sicer je normalno da se manometer malo trese ker regulatorji delajo po membranskem principu in ta na mejnih točkah "trese" (membrana se odpira in zapira).

Hvala!

Verjetno je regulator oz. manjši pritisk med točenjem glede na karbonacijo, ker se mehurčki najprej pojavijo na cevi takoj iz sodčka.
Cev sem že večkrat prezračil , da ni bilo nobenih mehurčkov vendar so se čez čas spet začeli nabirati mehurčki.
Regulator pa trese vedno ko spremenim tlak.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Dobi se v Vametal. Poguglaj na fb imajo tudi slike.
Najbolje da jih pokličeš.
A imaš pipo na strani ali na vratih?
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali ima kdo kak dober recept za svetli ale? Nimam še opreme za lagerje, pa bi kakšno svetlejšo zadevo probal ... (BIAB, do 40 litrov)
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
hehe guliver, malo si me prehitel
smile-1.gif

tudi jaz bi en recept, ki je dokaj hvaležen za spremembe. Ali imate kak recept z limonino lupino? Ali pa z dodatkom kakih zanimivih začimb? Ali je za eksperimentiranje najbolje, da vzamem samo en osnovni slad in po želji dodajam začimbe?
Hvala!
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.