Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
No jaz nisem niti enkrat še delal po receptu. Vse je trenutni navdih in kaj imam na zalogi. Kako naj bi se nastali zvarek imenoval, me bk, važno mi je le, da mi je všeč(ter tistim, ki jim občasno naredim kakšno rundo)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe guliver, malo si me prehitel
smile-1.gif

tudi jaz bi en recept, ki je dokaj hvaležen za spremembe. Ali imate kak recept z limonino lupino? Ali pa z dodatkom kakih zanimivih začimb? Ali je za eksperimentiranje najbolje, da vzamem samo en osnovni slad in po želji dodajam začimbe?
Hvala!

Za kakršne koli poizkuse, najsibode sadje začimbe, različni hmelji.....je najboljša varjanta SMASH, torej ena vsta ječmena, ena vsta hmelja in kak neutralen kvas (US-05). Nato pa dodajaš kar hočeš, da vidiš kako se izrazi
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Čeprav se mogoče sliši čudno, ampak za odlično pivo sploh ni tako važen recept, ampak bolj sam postopek in razumevanje vsega skupaj. Jaz se po enem letu varjenja vračam nazaj in zadeve (kar se receptov tiče) začenjam poenostavljati, ker sem opazil, da komplicirani recepti z veliko različnimi sladi, sploh ne dajo nujno boljšega rezultata. Nič ti ne pomaga 10 različnih sladov in hmeljev, če se jih pa v končnem produktu ne da razločit. Opažam pa tudi, da je precej težje skriti napake in narediti okusen lahek pale ale z okrog 4.5-5% alkohola in razmeroma malo hmelja, kot pa neko IPO močno, grenko in nahmeljeno, ali pa nek sladek stout.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Čeprav se mogoče sliši čudno, ampak za odlično pivo sploh ni tako važen recept, ampak bolj sam postopek in razumevanje vsega skupaj. Jaz se po enem letu varjenja vračam nazaj in zadeve (kar se receptov tiče) začenjam poenostavljati, ker sem opazil, da komplicirani recepti z veliko različnimi sladi, sploh ne dajo nujno boljšega rezultata. Nič ti ne pomaga 10 različnih sladov in hmeljev, če se jih pa v končnem produktu ne da razločit. Opažam pa tudi, da je precej težje skriti napake in narediti okusen lahek pale ale z okrog 4.5-5% alkohola in razmeroma malo hmelja, kot pa neko IPO močno, grenko in nahmeljeno, ali pa nek sladek stout.

... pa saj zato pa sprašujem za kako enostavno svetlo varianto, da dobim osnovne smernice. IPA in Stout lahko vse skrijeta, za poleti bi pa rad kako bolj pitno oz. lažjo varianto naredil z manj močnim okusom .... Eksperimentirati bom moral pa itak, ker tisto, v kar se zapičim, itak potrebuje hmelj, ki ga trenutno ni doma. Potem pa improviziram s tem, kar se "pomete" po frižiderju ....
evil.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Čeprav se mogoče sliši čudno, ampak za odlično pivo sploh ni tako važen recept, ampak bolj sam postopek in razumevanje vsega skupaj. Jaz se po enem letu varjenja vračam nazaj in zadeve (kar se receptov tiče) začenjam poenostavljati, ker sem opazil, da komplicirani recepti z veliko različnimi sladi, sploh ne dajo nujno boljšega rezultata. Nič ti ne pomaga 10 različnih sladov in hmeljev, če se jih pa v končnem produktu ne da razločit. Opažam pa tudi, da je precej težje skriti napake in narediti okusen lahek pale ale z okrog 4.5-5% alkohola in razmeroma malo hmelja, kot pa neko IPO močno, grenko in nahmeljeno, ali pa nek sladek stout.

... pa saj zato pa sprašujem za kako enostavno svetlo varianto, da dobim osnovne smernice. IPA in Stout lahko vse skrijeta, za poleti bi pa rad kako bolj pitno oz. lažjo varianto naredil z manj močnim okusom .... Eksperimentirati bom moral pa itak, ker tisto, v kar se zapičim, itak potrebuje hmelj, ki ga trenutno ni doma. Potem pa improviziram s tem, kar se "pomete" po frižiderju ....
evil.gif

10 procentov neke karamele in OG med 1040 in 1050. Pa s hmeljem si malo bolj škrt, pa dobiš lahko poletno pivo.
 

jhorvat

Zelenc'
11. maj 2016
2
0
1
Živjo, mogoče ste že debatirali o tem ampak nisem zasledil v zgodovini debat.
Kaj je vse treba storit, da lahko začneš prodajat svoje pivo? Zanima me na kaj treba biti vse pozoren iz "pravne" strani. Upam na odgovor! Hvala
smile-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
@kalbo: Ko bom imel vsaj približno dovolj občutka za okuse, ki jih dajo različne stvari
smile-1.gif


Če govoriva o golažu, mi ni problem improvizirat, ker sem ga delal parkrat, s pivom je žal malo drugače
smile-1.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Trenutno imam v obeh fermentorjih beer kit varianto IPA, ki sem ji namesto sladkorja dodal DME, pa še vsaki 35g hmelja (tea bag varianta) - v vsak fermentor drugačen hmelj. S stroškovnega vidika ugotavljam, da me pride enako, če bi se lotil ekstakt variante (torej slad+DME+hmelj) - pa še več lahko eksperimentiram. Zanima me, kje nabavljate DME/LME (pri naših on line trtgovcih je bolj slaba založenost) pa tudi, kje se dobi irish moss (če je kak dober on line evropski brew shop po zmernih cenah - vse kar najdem so neke ameriške ali UK variante). Za hmelj in slad sem ugotovil, da ga imajo pri nas v zadovoljivih količinah na več lokacijah/trgovinah.

Pa še podvprašanje: ogledal sem si precej video posnetkov ter prebral par tutorialov glede extraxt brewa, v osnovi precej podobno, ampak hudič je v detajlih. Predvsem me zanima, ali je potrebno slad še zvaljati (sem nekje zasledil), da se zdrobi, ali ne?

Hvala v naprej za odgovor-e.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Homebreving je eno samo potrpljenje
smile-1.gif
Predstavljaj si, da čakaš en Imperial stout 12 mesecev, da ga lahko kritično oceniš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Trenutno imam v obeh fermentorjih beer kit varianto IPA, ki sem ji namesto sladkorja dodal DME, pa še vsaki 35g hmelja (tea bag varianta) - v vsak fermentor drugačen hmelj. S stroškovnega vidika ugotavljam, da me pride enako, če bi se lotil ekstakt variante (torej slad+DME+hmelj) - pa še več lahko eksperimentiram. Zanima me, kje nabavljate DME/LME (pri naših on line trtgovcih je bolj slaba založenost) pa tudi, kje se dobi irish moss (če je kak dober on line evropski brew shop po zmernih cenah - vse kar najdem so neke ameriške ali UK variante). Za hmelj in slad sem ugotovil, da ga imajo pri nas v zadovoljivih količinah na več lokacijah/trgovinah.

Pa še podvprašanje: ogledal sem si precej video posnetkov ter prebral par tutorialov glede extraxt brewa, v osnovi precej podobno, ampak hudič je v detajlih. Predvsem me zanima, ali je potrebno slad še zvaljati (sem nekje zasledil), da se zdrobi, ali ne?

Hvala v naprej za odgovor-e.

Irish moss boš dobil pri: https://www.mojepivo.si/

Seveda, če delaš iz slada, moraš le tega prej zdrobiti. Jaz sem prve serije delal kar z valarjem za testo
cool-1.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Ja, sem sedaj našel na mojepivo (sem včeraj vse prebrskal (razen koagulanti
frown-1.gif
). Kar se drobljenja tiče, pa sem mislil z valjarjem. A je kak drugi način (brez dodatnih stroškov seveda).
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Kako je pa s shranjevanjem slada? Vidim, da v večini receptov porabiš zgolj manjše količine slada. Sicer ni drag, a vstran ga pa res ne bi metal. Enako me zanima tudi za Irish Moss.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.