Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Še ena na temo no-rinse sanitacije.

Američani na veliko uporabljajo Starsan, pri nas pa je bolj razširjen Oxi. Oba sta no-rinse (čeprav se američani glede oxija ne strinjajo najbolj, ampak OK). Videl sem, da se starsan lahko natoči v sprej. A se lahko isto naredi tudi z Oxijem? A ne razpade Oxi na kisik in sodo? Kako dolgo je raztopina Oxija uporabna?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Oxy se meša sproti. Načeloma je kul dokler se ne ohladi. Na navodilih sicer piše, da ima efekt 12 ur, če se ne motim, odvisno od količine verjetno.

Drugače se starsan dobi pri nas. Jaz sem ga kupil v mojepivo. Eno 2 deci plastenko imam že eno leto, pa je še 1/3 polna.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Točno tako sem jaz razmišljal vendar sem se bal okužbe. Nisi nikoli imel problemov?

Uporabiš HEPA filter.

Po definiciji bi moral HEPA filtrirat 0.3µm delce do 99.9%. Celica kvasa in večine bakterij ter plesni so večje, spore teh organizmov so manjše ampak vseeno redko pod 1µm. Tudi če bi posamezne spore prišle v pivo je možnost za okužbo realtivno majhna oz. skoraj nična.

Skratka vnos zraka preko filtra je dokaj varna metoda.

Alternativa HEPA filtru je lahko tudi vodni (prekatni) filter, tega narediš sam doma iz navadnih plastenk. Za panike se lahko namesto vode doda tudi razkužilo (oxi recimo bo še malce pospešil aeracijo ker ustvarja kisik).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Nekaj takega razmišljam v prihodnosti.
Moram še malo posurfat kaj bi se dal narest
smile-1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Oxy je mišljen kot čistilo, startsan pa je za sanatizirat opremo in steklenice....

Tukej je pa primer tega z filtrom če ti kej pomaga link
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Oxi je lahko čistilo, ampak ima tudi aktivni kisik (razpad peroksida) ki je odlično razkužilo. Tako da je all-in-one in je v tem dokaj dober.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Nekaj takega razmišljam v prihodnosti.
Moram še malo posurfat kaj bi se dal narest
smile-1.gif

Kaj pa način katerega s opisovali pred časom...
Ko pretakaš iz boila v fermenetor, na cevki čisto pri pipi zvrtaš luknjico (1mm) in sicer pod kotom v smeri, kakor teče pivo.
Ko odpireš pipo zrak vleče v cevko iz zoksidira pivo, kar se opazi po močnem penjenju v cevi. Nekatera piva se "zrači" močenje nekatera manj, zato imaš lahko več cevk in različno število lukenj na vsaki. Če te skrbi okužba okoli cevke oviješ HEPA filter.
Se mi zdi, da Kablo to prakticira zadnje čase in je bil precej zadovoljen.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Nekaj takega razmišljam v prihodnosti.
Moram še malo posurfat kaj bi se dal narest
smile-1.gif

Kaj pa način katerega s opisovali pred časom...
Ko pretakaš iz boila v fermenetor, na cevki čisto pri pipi zvrtaš luknjico (1mm) in sicer pod kotom v smeri, kakor teče pivo.
Ko odpireš pipo zrak vleče v cevko iz zoksidira pivo, kar se opazi po močnem penjenju v cevi. Nekatera piva se "zrači" močenje nekatera manj, zato imaš lahko več cevk in različno število lukenj na vsaki. Če te skrbi okužba okoli cevke oviješ HEPA filter.
Se mi zdi, da Kablo to prakticira zadnje čase in je bil precej zadovoljen.

Tole sem jaz zadnjič opisoval, kar nekaj strani nazaj.
Zame je to top metoda, ok. nisem še poskusil čistega kisika, vendar tukaj je investicija ničlna.
Jaz imam sicer pretočno črpalko, gre pa tudi samo na gravitacijo. Stvar mi je zaaerila barleyvina, tako da je bila fermentacija zares intenzivna.
Stvar dezinfekcije rešim tako da dam na luknjico sterilno gazo ki jo prej našpricam z 70% alkoholom, do sedaj še nisem imel težav. Sicer se pa pogovorno zadeva imenuje venturijeva cev: https://www.youtube.com/watch?v=2TfDX1INJz0
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
KSZ,

včeraj sem gledal zadnjo epizodo Chop and brew (https://www.youtube.com/watch?v=DGXeafwWZEA) v kateri je gost Kris England (pro brewer).

Zelo zanimivo se mi je zdelo, ko govori o pravilnih pitch ratih kvasovk. Vedno govorimo o tem, da mora biti kvasovk dovolj za hitro in intenzivno fermentacijo, bolj redko pa slišim, da je kvasa premalo.

Point je v tem, da se za session piva pogosto uporablja preveč kvasa in pivo potem nima ustreznega telesa.

Se je kdo mogoče ukvarjal kaj s tem? Kako določiti ustrezen pitch rate, še posebej za suhi kvas.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pri določeni stili, predvsem belgijski del se velikokrat izrablja mučenje kvasovk za doseganje določenega estrsko fenolnega profila piva.
Kvasovke lahko "mučiš" na več načinov. Z količino, temperaturo, tlakom...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pšenična, belgijska, določena nemška stara in še katera piva se pogosto dela tako da se kvas underpitcha ali/in kako drugače šokira ker s tem dosežemo ustrezen odziv ki se pokaže kot aroma/okus ki ga drugače pivo nima. Pa še to ne velja pri sodobnem varjenju samo za določene kvase, večina namenskih kvasov je namreč vzgojena tako da dajejo prave zadeve kjub temu da so v "idealnem" okolju in v idealnem številu.

Da bi underpitchal pivo zato da bi dobil višji FG je seveda možno, čeprav koliko ga boš underpitchal da boš dobil sploh zdravo fermentacijo in da ne boš imel okužbe je zelo zelo težko ugotovit. To se lahko greš "trial and error" v nadzorovanih okoljih (profi pivovarna), nikako pa ne v homebrewingu kjer ti vse spremenljivke nihajo za par nivojev gor in dol.

ČE bi rad imel višji FG pač uporabiš metode ki ti k temu pripomorejo, izbereš ustrezen kvas ki pušča višjo gostoto ipd. nižje pitchanje nekega agresivnega kvasa je v tem pogledu totalna bedarija. Mogoče sicer je dobro za kaj drugega (formacija estrov in fenolov kot je to omenjeno v mojem prvem odstavku) ampak vsekakor so to ZAHTEVNE zadeve.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Poglej epizodo, ki sem jo prilepil zgoraj, če imaš čas.

Ne gre toliko za mučenje oz. klasično underpitchanje, če sem prav razumel. Torej, kvasa ne mučiš zato, da bi dobil ven estre, sploh glede na to, da govorijo o ameriškem IPA.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Še ena na temo no-rinse sanitacije.

Američani na veliko uporabljajo Starsan, pri nas pa je bolj razširjen Oxi. Oba sta no-rinse (čeprav se američani glede oxija ne strinjajo najbolj, ampak OK). Videl sem, da se starsan lahko natoči v sprej. A se lahko isto naredi tudi z Oxijem? A ne razpade Oxi na kisik in sodo? Kako dolgo je raztopina Oxija uporabna?

StarSan kupis po recimo dva deci in si ga zmesas v velikem vedru. Sam imam recimo vedro za kisanje zelja s pokrovom 50l. Zmesam 20ml starsana in 15l vode. Potem pa ga uporabljam recimo 2-3mesece. Ali pa dokler ni voda ze cisto umazana. Na kalnost-mlecnost se ne oziram.
Uporabljam pa ga za vse kar pride v stik s pivino. Vanj lepo vse potopim, otresem in gremo - pici misko.
Ko rabim, ga prelijem se v razprsilko in lepo pospricam povrsine. Hitro in ucinkovito... vedno pri roki.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Še ena na temo no-rinse sanitacije.

Američani na veliko uporabljajo Starsan, pri nas pa je bolj razširjen Oxi. Oba sta no-rinse (čeprav se američani glede oxija ne strinjajo najbolj, ampak OK). Videl sem, da se starsan lahko natoči v sprej. A se lahko isto naredi tudi z Oxijem? A ne razpade Oxi na kisik in sodo? Kako dolgo je raztopina Oxija uporabna?

StarSan kupis po recimo dva deci in si ga zmesas v velikem vedru. Sam imam recimo vedro za kisanje zelja s pokrovom 50l. Zmesam 20ml starsana in 15l vode. Potem pa ga uporabljam recimo 2-3mesece. Ali pa dokler ni voda ze cisto umazana. Na kalnost-mlecnost se ne oziram.
Uporabljam pa ga za vse kar pride v stik s pivino. Vanj lepo vse potopim, otresem in gremo - pici misko.
Ko rabim, ga prelijem se v razprsilko in lepo pospricam povrsine. Hitro in ucinkovito... vedno pri roki.

uf, jaz si kaj takega nebi upal
crazy1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kvas dodaš ko ima pivo 25C in potem se ohlaja na 20C? Tole je zelo tvegana praksa ker je idealna za šok kvasa in posledično dobiš en kup priokusov.
Ali se lahko pivo v tem času da se temperatura poenoti okuži? Ali ni najbolje čimprej z kvasom v fermentor ko se pivina ohladi. Jaz vedno prakticiram, da takoj ko dosežem temperaturo med 20-23°C takoj dodam kvasovke.

Saj to ni prioblem, ker si v dokaj "normalnem" območju. Jaz sem imel pretoplo pivino, ko sem kvas dodajal.
V bodoče bom mešal in ko bo ohlajeno na 20 stC šele počakal, da se posede in pretakal v fermenton.

Utiševalec, sklepam, da mora biti temp. hidriranega kvasa enaka pivinini ...? Drži?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Mogoče kdo ve, če v Sloveniji obstaja kakšno podjetje oz. laboratorij, kjer gojijo lastne kvasovke. Takšne, za komercialno uporabo.

Ne nujno za pivovarstvo. Lahko tudi pekovskih, vinarskih...
 
Nazadnje urejeno:

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Prešel sem na corny sodčke in imam en problem.
V ceveh (3m) se mi vedno pojavljajo mehurčki in posledično se peni pivo.
Sodček imam v hladilniku in pipico z regulatorjem. Pritisk imam nastavljen na 1.2 bara.
Zakaj se pojavljajo mehurčki?
Hvala!
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Koliko nas je po vaši oceni domačih švasarjev piva v SLO?
V naši vasi nas je 0.8%. Verjetno je sicer še kdo za katerega nevem. Če to ekstrapoliramo pride to v slo 16 000.
bonk.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.