Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik winko pravi:
A se splača stekleničit takoj ko gostota doseže želeno vrednost ali je bolje počakati kakšen dan?
Smo pa že preiskusili konec februarja zvarjen citra lager, all grain, mešanica lager in vienna slada, rahlo dryhoppan, super pivo!

Sicer je bilo tudi to že 100x napisano. Kvasovke načeloma sladkor spremenijo v alkohol precej hitro. Včasih je dovolj 2, 3 dni pa je primarna fermentacija končana. Ampak s tem se aktivnost kvasovk ne neha. Po domače povedano, po končani fermentaciji vsaj še 1 do 2 tedna kvasovke "pospravljajo" za sabo za ale piva.

Priporočeno je, da pivo odleži v fermentorju vsaj 14 dni, raje 3 tedne.

That being said...
smile-1.gif


Recept zelo enostaven. 90% pale ale malt, 10% crystal. SG 1.044, FG okoli 1.010. 4,5% alkohola. Kvas S04. Skozi celo vretje naloadan z goldingom (in tokrat palisade) na cca 45 IBU. Dryhopan s Cascade, 2 dni pri cca. 22 stopinjah.

Po tem postopku sem že parkrat varil in vedno so rezultati zadovoljivi. Ciljna skupina niso sodniki na homebrew tekmovanju, ampak random gosti, ki zraven čevapov in hamburgerjev spijejo pivo ali 3.

Taka hitra metoda je primerna za nizko alkoholna (low gravity), močno hmeljena piva. Low gravity zato, da kvasovke nimajo preveč dela s pretvarjanjem sladkorja v alkohol. Močno hmeljena zato, ker intenzivni okus hmelja prikrije marsikatero manjšo napako, ki se sicer s časom odpravi. Tudi izbor kvasovk (vrsta in količina) je ključnega pomena. Meni so S04 zelo všeč, ker so res hitre.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi
wink-1.gif

Rezultati so!
Pivo je uspelo!
Kvas T58 se po predvidevanju ni najbolje obnesel saj je pogrizel samo do 1013 (OG-1048). Pustil je kar nekaj sladkobe in tudi pivo se ni lepo sestavilo v končni produkt.
Precej bolje se je odrezal wb06, ki je pohrustal do 1007 in naredil ven suho osvežujoče pivo.

Me pa moti preveč goveje juhe v pivu, kar je kriv koriander, ki ga je preveč. Je pa limonina trava opravila izjemno delo na aromi.
Z izdelkom sem zadovoljen, bo pa treba še par popravkov v prihodnje.

Prvič sem delal Wita z slajeno pšenico, pa mi rezultat ni bil najbolj všeč. V soboto pa varim Wit z navadno pšenico in po podobnem postopku kot si ga opisal zgoraj, če praviš da je uspelo. Zanima me tista pomarančna lupina, oz. koriander, se je to kaj uneslo? Bom jaz isto vrgel noter.
Hvala lp.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Še ena začetniška dilema: mlinček za slad, ga imate vsak svojega doma, izposoja od rok do rok, nekje sem videl da ponujajo "mletje" za neko ceno/kg. Skratka, kaj prakticirate, glede na to da kar gledam, prodajajo ne-mletega? (Ali se motim?)
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Tisto mletje v trgovini je za moje pojme en tak mali nateg...plačaš mletje, pol ga moraš pa še sam zmleti...adijo pamet. Daš 100-150€ za dober mlinček, pa imaš mir. Sploh če bolj redno variš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Še ena začetniška dilema: mlinček za slad, ga imate vsak svojega doma, izposoja od rok do rok, nekje sem videl da ponujajo "mletje" za neko ceno/kg. Skratka, kaj prakticirate, glede na to da kar gledam, prodajajo ne-mletega? (Ali se motim?)
Do kakih 20L na mesec bi še potrpel z mletjem v trgovini, vse kar je več je mlinček skoraj nujen
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Evo, da opišem svoj prvi brew z neslajeno pšenico, upam da komu pomagam...
Delal sem belgijskega wita in sem ubral malo drugačno metodo kot sem sprva mislil in se pogovarjal tukaj na forumu.
Pšenice je bilo okrog 40 procentov, od tega 35% neslajene. Ostalo večina Pale ale, nekaj municha in nekaj ovsenih kosmičev.
Vso neslajeno pšenico sem zmlel (mleje se precej težje kot slajena ali ječmen) zato sem jo zmlel 4krat na različnih razmakih med valjema. Končno mletje je šlo čez z najmanjšim možnim razmakom. Med pšenico sem zmlel še 10% pale ale (encimi).
Pšenico sem drozgal na cca 60st. C pibližno pol ure. Nato sem drozgo zavrel (gelatinizacija).
Nato sem vrelo drozgo zmešal z vodo in ostalim zrnjem na temperaturo 67 st. C. Od tukaj dalje postopek isti kot ostala drozganja.
Teklo je malo bolj počasi kot ponavadi, je bila pa učinkovitost zelo dobra za surovo pšenico (okrog 70%). Začimbe so bile za 70L: 80g coriandra, 60g pomarančne lupinice, 100g limonine trave, pa 5g cardamoma.
Vse je šlo kul, pivo že lepo fermentira, edino skrbi me okus pri samplanju, ker mi je malo nadležen (sumim pomarančno lupino, ker ni bilo grenke, pa sem vzel kar navadno mleto). Sicer pa diši fenomenalno (limonina trava), upam da se še okus zbalansira.
Delal sem dva batcha, eden z T58, drugi z wb06. Fermentira dokaj nisko (okrog 16. st. C), ker mi ti kvasi dajo boljše rezultate na nizkih T.
Sporočim rezultate, ko bo ready, pa držim pesti da se okus pomaranče uredi
wink-1.gif

Rezultati so!
Pivo je uspelo!
Kvas T58 se po predvidevanju ni najbolje obnesel saj je pogrizel samo do 1013 (OG-1048). Pustil je kar nekaj sladkobe in tudi pivo se ni lepo sestavilo v končni produkt.
Precej bolje se je odrezal wb06, ki je pohrustal do 1007 in naredil ven suho osvežujoče pivo.

Me pa moti preveč goveje juhe v pivu, kar je kriv koriander, ki ga je preveč. Je pa limonina trava opravila izjemno delo na aromi.
Z izdelkom sem zadovoljen, bo pa treba še par popravkov v prihodnje.

Prvič sem delal Wita z slajeno pšenico, pa mi rezultat ni bil najbolj všeč. V soboto pa varim Wit z navadno pšenico in po podobnem postopku kot si ga opisal zgoraj, če praviš da je uspelo. Zanima me tista pomarančna lupina, oz. koriander, se je to kaj uneslo? Bom jaz isto vrgel noter.
Hvala lp.

Jee uspelo, okrog 65% učinkovitost, se moraš pa za tako učinkovitost kar veliko prezajebavat, ker surova pšenica je res naporna za delat, to se vse lima.

Koriander in pomaranča sta kul izpadla, je pa koriandra preveč, svetujem da ga daš manj. Edino kar mi ni všeč in moram do naslednjič popravit je neobstojna glava....
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Ne samo aromo, s časom se izgubljajo tudi encimi.
Lahko daš 100+€ za mlinček na valje, ali pa 30+€ za corona mlinček, ki je povsem ok, če delaš biab.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
E, tega se bom lotil, ko naredim par rund iz piksne. Imas kak link kje dobiti to cenejso alternativo?
(No, trenutno imam fermentator, narociti moram drobni material in flase, po tem pa gasa
smile-1.gif
)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Mrbit bi namesto piksn začel kar z DME in hmelj?
Sicer cenovno ni kakšne razlike(če delaš piksna+ DME), se lahko pa po svoje igraš s hmeljem
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, dobra ideja, sem mislil preskocit na biab, ampak mogoce se pa lotim. Piksna se mi zdi dovolj bullet-proof, da lahko probam narest batch in ce ne bo ok vem, da nisem dovolj pazljiv pri handlingu
smile-1.gif
ce je ok, gremo dalje...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik mato9 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kvas dodaš ko ima pivo 25C in potem se ohlaja na 20C? Tole je zelo tvegana praksa ker je idealna za šok kvasa in posledično dobiš en kup priokusov.
Ali se lahko pivo v tem času da se temperatura poenoti okuži? Ali ni najbolje čimprej z kvasom v fermentor ko se pivina ohladi. Jaz vedno prakticiram, da takoj ko dosežem temperaturo med 20-23°C takoj dodam kvasovke.

Najbolje je da se fermentacije čimprej začne, seveda gledano s stališča možnosti okužbe. Je pa tu še en kup faktorjev ki vplivajo na to kdaj naj se fermentacija začne in en od teh je lag čas, ta traja tam od 4-12h pri dobri količini kvasa. Če daš veliko (preveč) kvasa lag faze niti ne bo ampak bo pivo začelo vret v 5min, ampak ta praksa ni dobra ker se rabi množenje kvasa ki se s tem bolje prilagodi okolju.

Ali je pivo ta čas v (pokritem) loncu ali pa čaka v fermentorju je čisto vseeno, dejansko je verjetno lonec (čeprav ne zgleda tako) še najbolj sterilno okolje ker je bil v celoti segret na 100C. Bistveno pri začetnem stadiju je ohlajanje iz 55 na cca. 25C, v tem območju so namreč aktivne mlečnokislinske bakterije ki so lahko zelo "hitre". Dejansko lahko v urci ali dveh občutno skisajo pivo. Zato je pomembno da se pivo čimhitreje ohladi tam pod 25C, nato je lahko hlajenje tudi počasnejše.

Sem sicer že dal enkrat primejavo, ampak pri lagerjih itak ne moreš ohladit pivine s hladilnikom na manj kot je temperatura vode. In tako se pivo ohladi do nivoja kot se ga da s hladilnikom v loncu, potem pa se pivo da v mrzel prostor (hladilnik, pozimi ven, ..) da se ohladi do konca. Pri meni traja kdaj tudi 12-24h od konca kuhanja do dodajanja kvasa.

Sicer še ena "zanimivost", stopnja raztapljanja kisika v pivu je mnogo večja pri nizkih temperaturah kot pa pri visokih. Tako da če se dela močnejša piva, lagerje ipd. je potrebno pivino aerirat na čimnižji temperaturi ker se s tem absorbcija kisika poveča (= več kisika ->več časa se kvas množi -> več kvasa na voljo v fermentaciji).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Kako kaj aerirate doma tisti, ki delate večje količine kjer ne moreš "šejkati" fermentorja?
smile-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Jaz 60 L fermentor zaprem, ga dam v ležeči položaj, podložim kak stiropor in ga valjam sem ter tja...veliko lažje kot pa če bi ga imel pokonci
smile-1.gif


tako sem naredil en 40 L batch in se zdi da je bilo v redu, bomo videli čaz kak teden ali dva
smile-1.gif
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Pivovarska lopatica in akumulatorski vrtalni stroj. Nekaj minut hitrega vrtenja naredi svoje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
PIsmo in če imaš 300L?
smile-1.gif

Obrneš logiko in namesto da mešaš pivo vpihuješ zrak (ali celo čisti kisik) v pivo. Pumpa + HEPA filter + vpihovalna šoba niti ni tako draga investicija.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.