Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Zato, ker se ne rabi zafrkavat z vrečo, na drozgalnem kotlu je stalna izolacija in tako dalje in dalje.
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Kasneje sem ugotovil, da sem naredil tudi napako, ker sem slad spiral s hladno vodo (btw. na BIAB tečaju so prav tako spirali s hladno, kar me je zavedlo...).
Jaz izpiram z vodo na okoli 50 stopinjah(toliko topla, kot priteče s pipe). Za tisti % manjšo efektivnost se ne sekiram.

Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Zato, ker se ne rabi zafrkavat z vrečo, na drozgalnem kotlu je stalna izolacija in tako dalje in dalje.
Vreča ni zafrkavanje, ampak prednost
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Pred čim je pa vreča prednost? Sicer se ne mislim spuščat v brezpredmetne debate in vedno bom svetoval preskok vreče, če bo le možno sploh za batche nad 20 litrov. Vreča je kvečjemu bližnjica, nikakor pa ne prednost.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Pozdravljeni,

Evo sem se odločil, da po približno enem letu prebiranja, tudi jaz kaj napišem.

Domače pivo varim že dobre dve leti, ogromno sem se naučil sam, ogromno od vas,...

Večinoma varim iz ektraktov, ker na enostaven način dobiš super pivo, sicer pa BIAB metoda.

Pišem predvsem za to, da malo pokomentirate ali bi kaj izboljšal, kaj naredil drugače,... Predvsem čakam na mnenje UTISEVALCA, ki je res kralj na tem področju.

Moje varjenje gre takole:

1. Vse temelijoto operem in razkužim z oxi-jem.
2. Zavrem 3-4l vode + sladkor, in v eni majhni posodi še 2 deci.
3. Ugasnem ogenj in lepo v miru odprem piksno
4. Vlijem količino piksne v vodo in zraven lepo mešam cca 5 min da se vse fino razpusti in pomeša z vodo,
5. 2dl vode ki sem jo zavrel posebaj nalijem v pikso, in lepo premešam, vlijem v ostalo vodo (pivino), in piksna je popolnoma izpraznjena.
6. V fermentor nabašem led, in pivino prelijem direktno na led, tako jo v trenutku ohladim na cca 15 stopinj.
7. Vodo iz pipe natočim do 23l, zraven pa še skoregiram z vodo temperaturo na ca 20 stopinj.
8. Aeriram pivino z mešanjem 5-10min, tako da roke fino bolijo :p
9. Rehidrirane kvasovke (30min, v vodi cca 25 stopinj in žličko sladkorja), vlijem v pivino in še malo premešam,
10. Zaprem fermentor in ga postavim v prostor s konstantno temperaturo od 17-20 stopinj (ni važno a je zima poletje,... vedno je temperatura v tem rangu).
11. Čakam cca 7 dni.
12, Vzamem sekundarni fermentor in co2 jeklenko.
12. Sekundarni fermentor napolnim s co2, (jeklenko na rahlo odprem za cca 10 sekund in cev po kateri gre co2 dam na dno fermentorja tako da izpodrine ves zrak)
13. Na pipico primarnega fermentorja lepo namestim cev in jo položim na dno sekundarnega fermentorja, odprem in lepo pretočim pivino.
14. Pustim v sekundarnem fermentorju 7 dni (skupaj v fermentorjih je pivo od 13 do 16 dni priblizno odvisno od časa).
15. Zavrem 2dl vode in s pomočjo priming calculatorja v njej raztopim primerno količino pivovarskega sladkorja.
16. Ko se sladkana voda malo ohladi lepo prelijem po elotni površini piva in čisto na rahlo premešam do nekje 3/4 fermentorja.
17. Počakam 20-30min
18. Namestim točilni rorček in začnem polniti 0,5l steklenice.
19. Kronske zamaške samo položim na flaše lepo po vrsti tako kot jih polnim. Ko vse napolnim lepo po vrsti začnem zapirati. Takrat že vsi zamaški lepo brbotajo in v flašah je samo še pivo in co2.
20. Pustim na temperaturi 17-20 stopinj 14 dni
21. Dam v hladilnik za najmanj 7 dni
22. Probam prvo flaško in sem vedno presenečen nad vrhunskim pivom.


Za pojasnilo zakaj dajem sladkor namesto DME, ker mi je zadeva z DME enostavno premočna po okusu. Vedno uporabljam kvas safale US-05 ker mi daje za moj okus najboljše pivo, pa naj bo to fake lager, ipa,...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Da ne bo diskrepanc, na septemberskem pivovpisovem tečaju se je spiralo z vročo vodo, ki smo jo prej pogreli z električnim kuhalnikom.

Sicer pa, moja priporočila: Naredi dvojno dno, ker je inox kar drag, svetujem kaj takega http://www.amazon.com/Bazooka-Kettle-Screen-brew-kettle/dp/B003ISY2DC
Dalje: obvezna izolacija drozgalnika, sam sem to naredil s peno, ki je za izolrati radiatorske cevi. Nalimal sem jo okrog in okrog, ter jo fiksiral s silvertapom. Obevezno izoliraj tudi vth posode. Sam sem tuki uporabil zanimiv trik, in sicer sem izrezal stiropor premera posode, ki ga položim naplavajoči mash, skozi na sredini, pa zapičim še termometer, da mi konstantno meri temperaturo.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Če ti je to kar delaš ustreza ni potrebe po novih izboljšavah, v tem je čar pivoarstva. Sicer pri ekstraktih težko narediš kaj kritično narobe oz. bo v vsakme primeru pivo prišlo ven takok kot ja zamišljeno. Z allgrain (biab) imaš jasno več dela, več možnosti za naapake ampak tudi več oz. popoln vpliv na končni produkt.

Sicer je tvoj opisan postopek ok oz. so vse točke ok. Samo pri pretakanju je nekako tako da smisel ima pretakanje če pustiš vsebino več časa, ti stekleničiš že po dveh tednih kar lahko vse skupaj delaš v primarcu. Če pa pretakaš pa pusti raje dalj časa v sekundarnem fermentorju, recimo vsaj dva tedna (tista klasična formula 1 teden v primarnem, 2 tedna v sekundarnem in 3 tedne v steklenicah).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
6. Če led ni narejen iz prevrete vode, imaš potencjalen vir okužbe.
7. Pri rehidriranju kvasovk ne uporabljaj sladkane vode.
Ostalo je ok
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.
Zdej bom v kratkem
grin1.gif

Je pa treba imeti konkretno vreco, recimo od tega tipa V primerjavi s to, so vrečke, ki jih prodaja moje pivo/pivius varilius le slab hec.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.

No o teh "prednostih" vreče govorim.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Da ne bo doskrepanc, na septemberskem pivovpisovem tečaju se je spiralo z vročo vodo, ki smo jo prej pogreli z električnim kuhalnikom.

Aha, OK, ker se mi je zdelo, da je pivopis na nivoju, pa sem bil mal zmeden zdajle.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.774
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.

No o teh "prednostih" vreče govorim.
In to se izniči z dobro vrečo.
In potem ne rabiš skrbeti za zamašen iztok iz drozgalnika, ne rabiš se zafrkavati z v nulo natančnim mletjem sladu, brez zajebancij pri visokem % pšeničnega sladu, imaš lažje višjo efektivnost,...
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Rad bi dryhoppal en IPA s citro in cascadeom. Nazadnje sem vrgel hmelj direktno notri in je plaval vsepovsod. Tokrat bi se rad temu izognil, sploh ker Citra sama po sebi rada dela težave.

Kam naj dam hmelj? Čajne vrečke so premajhne, hmelj se napihne. Najlonske nogavice so pa problematične zaradi barv ali ne? Načeloma bi jo odrezal pri kolenu, prekuhal in vrgel v fermentor. Po možnosti še z nečim obtežil, kaj lahko dam notri, da ne bo škodilo pivu?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.

Odvisno od vreče katero uporabljaš. Jaz jo imam od "pivius-a" ki je kar kvalitetna. Nazadnje sem imel 8.5kg zrna in je bilo zelo na meji.
Jaz ponavadi po mashu poberem ven kakšno kilo ali dve in odložim v kakšen lonec, vrečo dvignem iz pivine in preložim v posodo v perforiranim dnom (kakšen pvc odcejevalnik) in postavim nazaj v sod. Zrno iz lonca nazaj v vrečo in pričnem z ispiranjem...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Če pivo ohladiš bo 100% hmelj (tudi citra) potonil, sam nisem imel nikoli problem s tem ker vedno naredim po dry hopanju tudi cold crash. Sicer pa paomaga tudi da malo na grobo pobutaš po fermentorju, toliko da se gladina vzvalovi in nekaj hmelja gre na dno. Če to narediš vsak dan 3x po 3h dneh ni hmelja več na površini.

Glede vrečk lahko uporabiš najlonke, če te skrbi barva obstajajo tudi v beli barvi sicer pa barve načeloma ne spuščajo!
grin1.gif


Če daš hmelj v vrečko oz. v bilokaj zaprtega računaj da je ekstrakcija arome manjša, folk prilagaja recepte nekako na 30% več hmelja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.531
113
Glej, tole se greva lahko v nedogled in je brezveze. Ti svetuj vrečo, jest bom pa drozgalnik, na koncu bova imela pomojem oba prav. Vreča je super stvar do določene količine, vse delaš v eni posodi in tako naprej, pri večji količini pa rata nerodna, drozgalnik ima drugje svoje slabosti. Zdej pa varit, pa bo.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Pozdravljeni,

Evo sem se odločil, da po približno enem letu prebiranja, tudi jaz kaj napišem.

Domače pivo varim že dobre dve leti, ogromno sem se naučil sam, ogromno od vas,...

Večinoma varim iz ektraktov, ker na enostaven način dobiš super pivo, sicer pa BIAB metoda.

Pišem predvsem za to, da malo pokomentirate ali bi kaj izboljšal, kaj naredil drugače,... Predvsem čakam na mnenje UTISEVALCA, ki je res kralj na tem področju.

Moje varjenje gre takole:

1. Vse temelijoto operem in razkužim z oxi-jem.
2. Zavrem 3-4l vode + sladkor, in v eni majhni posodi še 2 deci.
3. Ugasnem ogenj in lepo v miru odprem piksno
4. Vlijem količino piksne v vodo in zraven lepo mešam cca 5 min da se vse fino razpusti in pomeša z vodo,
5. 2dl vode ki sem jo zavrel posebaj nalijem v pikso, in lepo premešam, vlijem v ostalo vodo (pivino), in piksna je popolnoma izpraznjena.
6. V fermentor nabašem led, in pivino prelijem direktno na led, tako jo v trenutku ohladim na cca 15 stopinj.
7. Vodo iz pipe natočim do 23l, zraven pa še skoregiram z vodo temperaturo na ca 20 stopinj.
8. Aeriram pivino z mešanjem 5-10min, tako da roke fino bolijo :p
9. Rehidrirane kvasovke (30min, v vodi cca 25 stopinj in žličko sladkorja), vlijem v pivino in še malo premešam,
10. Zaprem fermentor in ga postavim v prostor s konstantno temperaturo od 17-20 stopinj (ni važno a je zima poletje,... vedno je temperatura v tem rangu).
11. Čakam cca 7 dni.
12, Vzamem sekundarni fermentor in co2 jeklenko.
12. Sekundarni fermentor napolnim s co2, (jeklenko na rahlo odprem za cca 10 sekund in cev po kateri gre co2 dam na dno fermentorja tako da izpodrine ves zrak)
13. Na pipico primarnega fermentorja lepo namestim cev in jo položim na dno sekundarnega fermentorja, odprem in lepo pretočim pivino.
14. Pustim v sekundarnem fermentorju 7 dni (skupaj v fermentorjih je pivo od 13 do 16 dni priblizno odvisno od časa).
15. Zavrem 2dl vode in s pomočjo priming calculatorja v njej raztopim primerno količino pivovarskega sladkorja.
16. Ko se sladkana voda malo ohladi lepo prelijem po elotni površini piva in čisto na rahlo premešam do nekje 3/4 fermentorja.
17. Počakam 20-30min
18. Namestim točilni rorček in začnem polniti 0,5l steklenice.
19. Kronske zamaške samo položim na flaše lepo po vrsti tako kot jih polnim. Ko vse napolnim lepo po vrsti začnem zapirati. Takrat že vsi zamaški lepo brbotajo in v flašah je samo še pivo in co2.
20. Pustim na temperaturi 17-20 stopinj 14 dni
21. Dam v hladilnik za najmanj 7 dni
22. Probam prvo flaško in sem vedno presenečen nad vrhunskim pivom.


Za pojasnilo zakaj dajem sladkor namesto DME, ker mi je zadeva z DME enostavno premočna po okusu. Vedno uporabljam kvas safale US-05 ker mi daje za moj okus najboljše pivo, pa naj bo to fake lager, ipa,...

Sam sem prišel do zaključka da izolacija mogoče sploh ni potrebna. Delam jodov test in pri večini mash-ov je končano v 20-30 minutah (jodov test delam na vrehu, dnu in v sredini kaše). Če greješ v istem loncu, kot tudi mash-aš potem ti lonec že sam drži temp. kakšnih 15 min (pri ugasnjem ognju temp. še kar raste). Specialne slade dodam v mash šele po 20 minutah (od kar to počnem je eff. boljša za 5-10%). Opazil sem, da je dolžina mash-a odvisna od vrste piva oz. od vrste zrna. Pale-ale je bil končan v 25min, temnejša piva (stout...) pa malo dlje (30-40min).
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.