Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Glede dry hopa sam odsvetujem uporabo vrečk, ker je hmelj že sam po sebi drag, škoda da si še 30% na izgubi.
Bolje, ali montirati en filter za hmelj (bazooka hop) ali pa počakati da se posede in iz vrha prečrpavati z avtosifonom, je pa tuki problem, če se ti ne posedejo pelete, tko kot se niso meni zadnjič.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Da ne bo doskrepanc, na septemberskem pivovpisovem tečaju se je spiralo z vročo vodo, ki smo jo prej pogreli z električnim kuhalnikom.

Aha, OK, ker se mi je zdelo, da je pivopis na nivoju, pa sem bil mal zmeden zdajle.

OK, mogoče sem kaj spregledal/preslišal. V tem primeru se opravičujem izvajalcem in organizatorjem tečaja...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:




Sam sem prišel do zaključka da izolacija mogoče sploh ni potrebna. Delam jodov test in pri večini mash-ov je končano v 20-30 minutah (jodov test delam na vrehu, dnu in v sredini kaše). Če greješ v istem loncu, kot tudi mash-aš potem ti lonec že sam drži temp. kakšnih 15 min (pri ugasnjem ognju temp. še kar raste). Specialne slade dodam v mash šele po 20 minutah (od kar to počnem je eff. boljša za 5-10%). Opazil sem, da je dolžina mash-a odvisna od vrste piva oz. od vrste zrna. Pale-ale je bil končan v 25min, temnejša piva (stout...) pa malo dlje (30-40min).

A mi lahko kod razloži kaj je fora, da bi specialne kasneje dodajal, nekaj sem že slišal o tem, pa me zanima toretično ozadje, da vidim če bi tudi sam to poskusil.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Večja encimska moč začetnega masha in manj astrigenosti ki je posledica temnih/žganih sladov. Danes se sicer dobi na trgu temne slade/ječmen ki so že namensko osiromašeni in ne povzročajo pretirane astrigenosti. Tako da tovrstna praksa ko izpustiš drozganje teh temnih sladov ni potrebna.

Aja pa glede dolžine masha, poleg encimske pretvorbe ki je načeloma dosti hitra so tu zraven še določeni drugi procesi ki se dogajajo in so odvisni od časa. En takih procesov je izpiranje sladkorja oz sladu ki se izvaja še nekaj časa po tistem ko je pretvorba končana, tako da za boljšo efektivnost se splača pustiti slad v vodi dalj časa.

Sam opažam pa še en fenomen to je "želatinizacija", namreč pri mashih preko noči (zvečer dam drozgat, zjutraj nadaljujem z izpiranjem) je stvar občutno manj "zgoščena" oz. sta tekoči del drozge in pa trdi delci lepše ločeni. Tako je tudi izpiranje bolj enostavno in efektivno.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Rad bi dryhoppal en IPA s citro in cascadeom. Nazadnje sem vrgel hmelj direktno notri in je plaval vsepovsod. Tokrat bi se rad temu izognil, sploh ker Citra sama po sebi rada dela težave.

Kam naj dam hmelj? Čajne vrečke so premajhne, hmelj se napihne. Najlonske nogavice so pa problematične zaradi barv ali ne? Načeloma bi jo odrezal pri kolenu, prekuhal in vrgel v fermentor. Po možnosti še z nečim obtežil, kaj lahko dam notri, da ne bo škodilo pivu?

Jaz sem na ebay-u nabavil tiste kovinske mrežice za čaj. Edini problem je, da je potrebno dati ustrezno več hmelja za aromo (utiševalec se mi zdi, da je že pisal enkrat o tem), ki pa že tako ni poceni...
rolleyes-1.gif

Utiševalčeva rešitev se mi zdi še vedno najboljša (coldcrash), če imaš to možnost.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:






Sam sem prišel do zaključka da izolacija mogoče sploh ni potrebna. Delam jodov test in pri večini mash-ov je končano v 20-30 minutah (jodov test delam na vrehu, dnu in v sredini kaše). Če greješ v istem loncu, kot tudi mash-aš potem ti lonec že sam drži temp. kakšnih 15 min (pri ugasnjem ognju temp. še kar raste). Specialne slade dodam v mash šele po 20 minutah (od kar to počnem je eff. boljša za 5-10%). Opazil sem, da je dolžina mash-a odvisna od vrste piva oz. od vrste zrna. Pale-ale je bil končan v 25min, temnejša piva (stout...) pa malo dlje (30-40min).

A mi lahko kod razloži kaj je fora, da bi specialne kasneje dodajal, nekaj sem že slišal o tem, pa me zanima toretično ozadje, da vidim če bi tudi sam to poskusil.

Specialni sladi naj, bi bolj vplivali na Ph pivine (odvisno tudi od vode katero uporabljaš, jaz ima precej trdo vodo), kar ti posledično zmanjša eff.
Nekaj je na temu, ker eff. je od takrat naprej res boljši...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Glede pHja drži ampak ne vedno oz. ne na pamet. Bolj kot je slad žgan (temen) bolj je kisel in s tem znižuje pH. Odvisno sedaj od kemije vode kako se bo določen delež sladu obnašal oz. kdaj bo pH idealen.

Recimo sam imam probleme z osnovnimi sladi ker imam previsok pH, tako da moram pri svetlih pivih korigirat pH s kislim sladom za večino srednje temnih piv pa je pH ravno idealen brez popravkov (pri stoutih mi spet pade malce pod optimalno območje).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede pHja drži ampak ne vedno oz. ne na pamet. Bolj kot je slad žgan (temen) bolj je kisel in s tem znižuje pH. Odvisno sedaj od kemije vode kako se bo določen delež sladu obnašal oz. kdaj bo pH idealen.

Recimo sam imam probleme z osnovnimi sladi ker imam previsok pH, tako da moram pri svetlih pivih korigirat pH s kislim sladom za večino srednje temnih piv pa je pH ravno idealen brez popravkov (pri stoutih mi spet pade malce pod optimalno območje).

Koliko pa imaš Ph vode? Jaz imam več kot 6 že na pipi in med mash-om (npr pale ale) mi ne pade pod 6.
Pri stoutih še višje...
Kakšen slad uporabljaš za nižanje Ph?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Ph vode sam po sebi ni pomemben ker je odziv vode na dodajanje snovi ki višajo ali nižajo pH različen - temu se reče bufferska oz. puferska lastnost vode. V osnovi bolj je mehka voda hitreje bo spreminjala pH ob dodatkih snovi ki ga spreminjajo in obratno bolj je trda voda bolj bo pH stabilen.

Sam imam relativno mehko vodo, začetni Ph je pa čez 7. Za nižanje pHja uporabljam acid slad (dobiš pri hmezadu).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Oh ti moji stouti, so popolnoma brez glave.
Pa sem poskušal z pšenico, karamelnimi sladi, malo več hmelja, ječmenovmi, ovseni kosmiči...isto.
Sedaj grem na vodo (ph pa minerali) ker sem prepričan da je nekaj na tem. Ker pri svetlih pivih imam odlično obstojno glavo.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Tisti ki merite pH, kakšen inštrument uporabljate ? Kje ste ga kupili ? Če kaj vem, bi rekel da so pH lističi premalo natančni za ta namen...
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.

Jaz sem delal več kot eno leto BIAB z tolikšno količino slada. Imel sem vrečo narejeno iz zavese pa se mi ni nikoli strgala.
Sedaj pa sem prešel na ločen drozgalnik in je zadeva neprimerno lažja za drozganje kot pa BIAB.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Oh ti moji stouti, so popolnoma brez glave.
Pa sem poskušal z pšenico, karamelnimi sladi, malo več hmelja, ječmenovmi, ovseni kosmiči...isto.
Sedaj grem na vodo (ph pa minerali) ker sem prepričan da je nekaj na tem. Ker pri svetlih pivih imam odlično obstojno glavo.

A pri svetlih ale-ih je pa OK? Z peno pa nimam problema, odkar dajem ječemonove kosmiče je odlična.
Sploh čez KEG - je pa že skoraj smetana
nahrung002.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Tisti ki merite pH, kakšen inštrument uporabljate ? Kje ste ga kupili ? Če kaj vem, bi rekel da so pH lističi premalo natančni za ta namen...

Jaz merim s listki in se da določit na 0.2 natančno kar se mi zdi OK! Poceni PH metri (do 10$) so bolj tako-tako, vsakič pokaže drugače in to po 0.5 razlike. Dobri so okoli 30-40$, za ta denar pa dobim že kar nekaj lakmusa...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Oh ti moji stouti, so popolnoma brez glave.
Pa sem poskušal z pšenico, karamelnimi sladi, malo več hmelja, ječmenovmi, ovseni kosmiči...isto.
Sedaj grem na vodo (ph pa minerali) ker sem prepričan da je nekaj na tem. Ker pri svetlih pivih imam odlično obstojno glavo.

A pri svetlih ale-ih je pa OK? Z peno pa nimam problema, odkar dajem ječemonove kosmiče je odlična.
Sploh čez KEG - je pa že skoraj smetana
nahrung002.gif

Ja, sploh pri bolj hmeljenih mam pene za izvoz.
Pri stoutih se pa lepo izoblikuje lepa pena, vendar v minuti popolnoma izgine...
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Je že kdo delal na BIAB z recimo 12kg sladu? Se pravi da to dvigaš nekje 25kg. Jaz imam probleme že s 6.5 kg, se mi je vreča začela trgat.
Zdej bom v kratkem
grin1.gif

Je pa treba imeti konkretno vreco, recimo od tega tipa V primerjavi s to, so vrečke, ki jih prodaja moje pivo/pivius varilius le slab hec.

Jaz sem si kupil nekaj takega:

http://www.ebay.com/itm/BAG-fo...58AAOSw0HVWDBPL

Nimam problema z težami in je full kakovostna. Je sicer draga ampak uporabna
smile-1.gif

Pa še fina je ker ima ročaj, ki je full močan in se ti ni treba zajebavat z tistimi vrvicami...
Z njo sem naredil že več kot 40 receptov letos.
 
Nazadnje urejeno:

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Tisti ki merite pH, kakšen inštrument uporabljate ? Kje ste ga kupili ? Če kaj vem, bi rekel da so pH lističi premalo natančni za ta namen...

Jaz merim s listki in se da določit na 0.2 natančno kar se mi zdi OK! Poceni PH metri (do 10$) so bolj tako-tako, vsakič pokaže drugače in to po 0.5 razlike. Dobri so okoli 30-40$, za ta denar pa dobim že kar nekaj lakmusa...

Aha, fino
smile-1.gif
Kje pa kupuješ lističe?
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Nabavi si tole
wink-1.gif

Da ne bi kupoval tega, je tko redka, da gre kar nekaj hmelja ven
smile-1.gif

Imam izkušnje :D

Kupi si vrečke kot so tele recimo, če že delaš na tak način.

http://www.ebay.com.au/itm/Str...ME:L:OU:US:3160

Sam kar vržem hmelj not in ne uporabljam več vrečk, zmeraj po dry hopu ponavad naredim cold crash.


V DM-u kupi vrecke za pranje obcutljivega perila... dobis 2kom. Veliko uporabis pri kuhanju za hmelj. Malo pa za dryhop. Ce te skrbi teza, pa dodaj ali inox kuglicne lezaje, ali kičke ali pa kupi magnetke v Micro-polu (tiste za stir plate).

Lahko pa kupis tudi te inox zadeve za caj na aliexpresu. ;-)
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.