Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
pri zadnjem batchu sem uporabil kvasovke tretje generacije, ter dodal 40% novih.
Sedaj pa opažam, da mi ima pivo okus po kvasovkah ali nekaj podobnega.
Ali obstaja možnost, da s časom ta okus izgine, ali sem zaje.al kje drugje?
Kvasovke so W34/70

Za take obsodbe bi bilo smotrno počakati kak mesec starnja piva.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Torej v hmezad po mailu sporočiš kaj boš kupil in ti posljejo predračun ? Čudno mi je da se še vedno izogibajo kartic.

Tako je, naročim po mailu, oni pošljejo predračun, plačam po trrju, nato pa prevzamem.
Oni so čist kull, vendar so z eno nogo še vedno v socilaističnih zadruških vodah :D
Tako da bo pomoje kar ostalo klaično plačevanje
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Včieaj sem po 6 dneh dry hopa flaširal. Ko sem odpru fermentor, sem videl da večino briketov hmelja ni potonilo ampak plavalo po vrhu...zakaj pride do tega? ali bom imel zaradi tega kaj slabšo aromo. Dry hopal sem pri približno 15. st. C

Ja, sem imel podobne probleme, še posebej pri Citri v dry hopu. Galaxy ali Styrian Golding pa brez problema.
Bi rekel, da je to lastnost hmelja.
Tudi pri kegiranju sem imel precej več hmelja v sodu kot pri galaxy-u. Pa pretakam res previdno z avtosifonom samo po gladini.
Ampak ko je bil pa enkrat v kozarcu je bil pa TOP
nahrung002.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Aha, torej je neki na tem!
Naslednjič ga bom poskusil zbiti z recirkulacijo z črpalko...bomo videli.
Hvala
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.535
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Včieaj sem po 6 dneh dry hopa flaširal. Ko sem odpru fermentor, sem videl da večino briketov hmelja ni potonilo ampak plavalo po vrhu...zakaj pride do tega? ali bom imel zaradi tega kaj slabšo aromo. Dry hopal sem pri približno 15. st. C

Citra rada tko nagaja.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
V soboto sem prvič varili pale ale po BIAB metodi. Kvas sem dal Safale S-04. Temperaturo lepo držim na 19-20 C.
Koliko časa pustite v fermentorju preden greste stekleničiti? Ter koliko časa potem pustite še v steklenicah pred se lahko odpre
smile-1.gif
?
Ali upoštevate kar Beersmith predlaga? V mojem primeru je rekel 14 dni v fermentorju in potem 30 dni v steklenicah še.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
V fermentorju vedno pustim 3 tedne, po flaširanju pa najmanj 14 dni. Če boš zdržal toliko časa, pa lahko v flaskah pustiš 1 mesec. Vsi okusi bodo takrat že zbalansirani.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Nimam svojih izkušenj, je pa jasno da gre za obstojno zadevo, saj co2 bombica potiska pivo. Vbistvu isto kot shank ali cornysistem, vendar manjše količine in bolj praktično.
Pač super za v domači hladilnik, mi je pa vseskup dokaj drago. Imaš tudi na mojepivo nekaj podobnega, tudi tam je drago
wink-1.gif
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Včeraj sem poskušal zvarit svoje prvi pivo po BIAB metodi. Beseda "poskušal" je kar pravšnj,a saj je šlo kar nekaj stvari narobe. Za drozganje uporabljam 50-litrski pivski sod z odrezanim pokrovom in montirani pipico.

Začetek je bil obetaven, zmel sem slad in segrel vodo na temperaturo, ki jo je izračuna BeerSmith (76°C). Ko je voda dosegla želeno temperaturo, sem v vrečo stresel zmleti slad in sproti mešal. Temperatura je najprej padla na približno 66°C (recept je zahteval 69°C). Ker sod ni izoliran, sem ogenj zmanjšal na minimum, da bi dvignil temperaturo na zahtevano in jo potem vzdrževal. No, tukaj se pa začnejo težave:
Po recimo 10min je temperatura zrasla na 70+. Odprl sem pokrov, začel mešat, ugasnil ogenj ampak temperatura ni in ni padla. V želeno območje sem prišel po šele pol ure. Kar sem do sedaj prebral, to pomeni, da od beta amilaze ni praktično nič, od alfa amilaze pa tudi ne kaj dosti. "Nakuhal" sem torej nekaj podobnega ječmenovemu sirupu
smile-1.gif
. Kasneje sem ugotovil, da sem naredil tudi napako, ker sem slad spiral s hladno vodo (btw. na BIAB tečaju so prav tako spirali s hladno, kar me je zavedlo...).

Zdaj pa vprašanje: kaj naredit, da temperatura nebi toliko zrasla? Že v štartu segret samo do zahtevane temperature drozganja in potem po potrebi dogrevati?

Danes sem ugotovil, da je očitno shodil tudi termometer (zabavno je še to, da ne vem, v kateri fazi je crknil; vem samo, da trenutno ne pokaže manj kot 40°C).
Na eBayu sem dobil zadevo s sondo, ki je zelo priročna, očitno pa ne kaj preveč vzdržljiva. Kakšne termometre uporabljate vi? Razmišljal sem, da bi zvrtal še eno luknjo nekje v sredini soda in uporabil nekaj takega:
http://www.merkur.si/ogrevanje...-45-12-7-mm-1-2
Vaša mnenja?

Hvala za odgovore!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.153
4.132
113
Direktno dodajanje ognja/gretja je itak kritično vedno. Veliko boljša opcija je da imaš pri sebi za korekcijo vode 1 električni grelni vrč z vrelo vodo in plastenko z mrzlo vodo. Meritve vedno opraviš tako da premešaš vse skupaj, počakaš minutko in meriš cca. 10 cm pod površino na sredini drozgalnika. Popravke potem izvajaš preko vrele/tople vode ali pa mrzle vode, upoštevaj da dodatki te vode potem zmanjšajo zahteve po vodi za izpiranje.

Najbolje pa je pustit vse skupaj in naslednjič prilagoditi tarčno temperaturo, če si npr. imel sedaj prenizko drugič prištej kalkulacijski še 3C pa boš zadel. Po parih batchih boš pogruntal kaj pa kako. Za vzdrževanje temperature uporabi izolacijo oz. po potrebi dodaj vročo/vrelo vodo ali pa impulzno grej direktno (pusti grelec 1 min, premešaj, počakaj par min in preveri za koliko se dvigne T)

Glede temperatur se ne sekiraj, če si dobil ven sladkor je to to. Pivo bo ratalo, sicer pa večina pretvrobe poteče v prvih 15-20 min tako da če si v tem času imel temperaturo vsaj malo pod 70C so nastali tudi prebavljivi sladkorji.

Glede izpiranja se izpira z vodo segreto na 75C, bolj mrzla voda pomeni da je sladica bolj gosto in se težje izpira (se manj izpere). V osnovi torej trpi efektivnost, ampak spet ni nekaj kritičnega tudi če izpiraš z mrzlo vodo.

Glede termometrov je bolje uporabit termometre s sondo ki jih ročno daš v drozgo. Tisti na stenah delujejo če imaš solidno izolacijo, če nimaš bodo kazali pa spet narobe oz. vsakič drugače.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Aja, mogoče še to: OG po receptu bi moral bit 1,063, dobil sem pa 1,045. Precej razlike... Kljub vsemu sem vse skupaj dal v fermentor in zadeva že veselo brbota. Mogoče sem pa sčaral kaj užitnega
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.535
113
Užitno bo sigurno, ne skrbi preveč. Prosim, zaupaj, kje si bil na tečaju po BIAB, ker tole ni za nikamor in me res zanima, kdo se je tega lotil tako amatersko.
Moje priporočilo je sledeče, nabavi si neke vrste izolacijo za sod, tako boš lahko z malo prakse brez težav vzdrževal temperaturo, še bolje pa je, da si iz še enega takega soda in dvojnega dna narediš drozgalnik.

Termometer, ki se meni odlično odnese je navadni vbodni za pečenje zrezkov.
 
Nazadnje urejeno:

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Tečaj je bil v organizaciji Pivopisa nekje konec septembra.
Glede izolacije: sem že iskal po raznih Merkurjih, Bauhausih in podobno pa nikjer ne najdem tiste penaste gume, ki se uporablja recimo za izolacijo bojlerjev. Kje dobit to?
O dvojnem dnu sem tudi razmišljal, ker s tem avtomatsko odpade situacija, da se vreča pri mash-outu zažge na dnu. Kalbo, kako kako si ti to naredil? Imaš mogoče kako sliko pri roki?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.153
4.132
113
Za izolacijo je najlažje okoli oviti več plasti alu izolacijske t-reflektivne folje, prodajajo tam kjer se dobi recimo laminat ker je taka folja lahko podloga za laminate (torej v vsakem obiju, merkurju bi moralo to imet), dobiš tudi pri oddelku ogrevanja ker se take folje daje za radiatorje. Kupiš par metrov in oviješ okoli soda. Pokrov in dno lahko predhodno izrežeš iz nekega trdega in stabilnega (ki se ne drobi) izolacijskega materiala, recimo XPS (stirodur). Skozi pokrov ti gre precej toplote tako da tam uredi najprej, če je sila je dovolj tudi da pokriješ z neko stiropor ploščo.

Poceni izolacija ki deluje je tudi stara šara ki leži na podstrešju v obliki starih kovtrov, odej, brisač, spalnih vreč .... vržeš na sod med drozganjem kar imaš in bo zagotovo delovalo (ni pro, deluje pa).
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Zakaj je neprimerno boljše? Vse kar rab je da ovije neko staro odejo ali spalko al karkol podobnega okol in je stvar rešena, men na tak način pade temperatura za največ stopinjo ali dve. Spiranje z hladno vodo ni noben problem, delam jst tako in imam efektivnost 75-80%.
Kupi si neki boljši termometer in ciljaj na začetno temperaturo drozganja kako stopinjo višje kot si imel prejšnič, potem kotel izoliraj z odejo in ne segrevat več, lahko vsake 15min mal premešaš. Po eni uri dvigni vrečo ven, jst jo obesim na škripec in fajn stisnem, lahko tud malo poliješ z hladno ali toplo vodo.

Tukaj je primerov nekaj termometrov:
http://www.aliexpress.com/item..._71_72_73_74_75,searchweb201644_5,searchweb201560_9
http://www.aliexpress.com/item..._71_72_73_74_75,searchweb201644_5,searchweb201560_9
http://www.aliexpress.com/item..._71_72_73_74_75,searchweb201644_5,searchweb201560_9
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.