Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik joorn pravi:
OK. bom dvakrat varil.Me pa še zanima kako je kaj z pary keg in uporabo pipice z malimi CO2 bombicami ali lahko potem iz tako opremljenega sodčka piješ celi teden pa pivo ostane nespremenjeno al ne'

Pivo ostane vredu tudi po mesec ali več, ker porabljeno pivo nadomešča CO2, ki ga ne pokvari
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik machnau pravi:
Pozdravljeni

Naredil si bom inox koš in sicer za drozganje namesto vreče. Mogoče kdo ve kako mrežo moram kupit? Zanima me predvsem kake luknje so lahko, da ne bodo prevelike in ne premale... In kake luknje (premer luknjic) na perforiranem dnu tega koša.

Hvala za odgovor

Za obod nebi vedel. Na dnu pa imam luknjice velikosti 1,2 mm. Pa full na gosto jih mam. Po internetu veliko svetujejo namesto luknjic tanke zarezice.
Jaz sem z svojim dnom zelo zadovoljen.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tehnično je ta recpt OK, kaj bo pa ratalo vn, če boš dodajal še cascade, boš pa moral sam ugotoviti...Načeloma če so ti všeč black IPE nebi smel biti problem
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Si zihr, da bo pri 69 stopinj drozganju, 0,5kg karamele, 0,75kg praženega in S-04 FG samo 1,017 ?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Si zihr, da bo pri 69 stopinj drozganju, 0,5kg karamele, 0,75kg praženega in S-04 FG samo 1,017 ?

Nevem, to je beersmith vrgel ven. Mogoče bom res šel kakšno stopinjo niže.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.535
113
Ti sam gasa in poročaj
smile-1.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Imaš prav, tako bom naredu kot sem si zamislil. Naslednjo rundo pa spreminjat če bo potrebno. V vsakem primeru pa bomo spili
smile-1.gif
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Zdravo.
Doma imamo tak ''šrotar'' za mletje koruze in pšenice, pa me zanima, če bi bil v redu za mletje slada? Mislim, da imamo tudi še neke drugačne mreže za reguliranje koliko je zmleto vse skupaj.
big_150424-152814-51ddb.jpg

big_150424-152808-49cfa.jpg
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Te stvari se v pivovarstvu načeloma ne obnesejo, ker naredijo preveč moke.
Najbrž si že slišal da je nepriporočljivo mletje, ampak stiskanje zrnja. Ker nočeš pretirano poškodovati ovojnice. Ker služi za filtracijo, plus lahko izloči tanine.
Daleč najboljši način je z dvo ali tro valjčnim mlinčkom. Seveda pa lahko probaš, mogoče bo pa vredu.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.091
-8.772
113
Joj no, imaš pač malenkost nižjo efektivnost drozganja, če nimaš zmleto čist "po knjigi". Pa kaj, če je vmes malo moke. Pa kaj, če ostane kakšno zrno celo. Imaš pa 65% efektivnost namesto 75%, daš malo več sladu in si ok.
Pri BIAB so tolerance veliko bolj ohlapne in se da početi malo po domače.
Predno s tem malim dodatkom sladu zapraviš toliko, kot bi te prišel mlinček, imaš za sabo že nekaj let varjenja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.535
113
Vsakemu svoje. Tukaj sam ne delam kompromisov. Ne vpliva pravilno zmlet slad samo na efektivnost.
 
Nazadnje urejeno:

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Recept za pšenično 36l pivine:
4,5kg wheat malt
3,30 pale malt
0,50 munich malt
70g hallertauer mittelfrueh
2 paketka WB-06

Zanima me ali bi dobil bolj sladko pivo če bi drozgal na 68°C ali če drozgam na 66°C 60min. In na koliko stpinjah naj fermentiram za bolj banana aromo v prostoru imam od 20-23°C.
Kakšna bi bila razlika če bi dal v ferm. posodo samo 1 paket kvasa?! Rad bi naredil okus paulanerja ali erdingerja sam mi nikakor ne rata.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.154
4.132
113
Če boš drozgal na višji temperaturi boš dobil višji FG, pivo načeloma še ne pomeni da bo "sladko" bo pa bolj polno (kar v večini pomeni tudi boljšo percepcijo sladkobe).

Glede kvasa, daj 1 paketek ali celo samo pol paketka če si upaš (pri nizkih pitch ratejih moraš res 100% skrbet za higieno ker je vnešena kultura kvasovk zelo majhna in bi morebitni tuji organizmi izkoristili lag čas za "razmnoževanje"). Fermentiraj visoko, 23C če lahko držiš bo ok, ne škodi celo da greš kakšno stopinjo višje. Najbolj idealno bi bilo da bi pitchal nizko (recimo pri 18C) zelo majhno dozo kvasa, nato pa bi po začetku aktivnosti (kar lahko traja lahko tudi 5 dni) zelo hitro dvignil temperaturo na 22C+! S tem dosežeš šokiranje kvasa na max. kar ima za posledico estre, ki dajejo banana okus.

Za začetnike je sicer WB-06 za nemška piva dokaj zahteven kvas ravno zato ker je potrebno za pravi karakter kvas znat pravilno uporabljat in tudi imet tehnologijo ki omoogča dober temeraturni nadzor. Če bi rad dober weizen brez preveč truda je bolje poseč po tekočem kvasu s pravim karakterjem (recimo Whitelabs WLP300 za banano).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Naredil sem pivo iz ekstrakta Brewferm Kriek. Vendar žena pravi, da ima še vedno premalo okusa po sadju.
Ali lahko v fermentor dodam še kakšno kilo zmrznjenega sadja?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Lahko, je pa res tudi to, da bo močnejši sadni okus prišel do izraza šele s karbonizacijo
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Lahko, je pa res tudi to, da bo močnejši sadni okus prišel do izraza šele s karbonizacijo

Kdaj pa naj dodam sadje in koliko časa naj ga pustim v fermentorju pred stekleničenjem?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.