Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.152
4.132
113
Pravi Lambici so fermentirani z divjim kvasom (brett) in bakterijami, dobro starani da se arome malo uležijo (tudi več let staranja primarnega piva). Dvomim da je v pripravljeni piksni pravi kvas, prej gre za klasičen ale z "malinovcem".

Če boš dajal noter zmrznjeno sadje boš zelo verjetno okužil pivo z divjim kvasom in bakterijami, vprašanje pa kako bo potem izpadlo vse skupaj!

Skratka če boš dajal noter kakorli že prej preveri da je sterilno, sadje iz zmrzovalnika vsekakor ni. Lahko uporabiš "malinovc" ali pa kaj podobnega, dvomim pa da bo to dalo končni efekt kot je original (že kot rečeno zaradi prej omenjenega divjega kvasa).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Po končani primarni fermentaciji, ni treba da je popolnoma končana, torej po kakem tednu.
Ker je v sadju fruktoza bo šlo za ponovno fermentacijo, torej počakaš dokler pivo ne pofermentira do konca. Ponavadi traja to kak teden ali dva. Če imaš opcijo ga daj tudi v toplejši prostor (okrog 25 st.C). Saam sadje pred dodajanjem, vedno še termično obdelam v mikrovalovki, da pobijem morebitne mikrobe. Nekateri to ne naredijo, pa vseeno pišejo oodličnih rezultatih, tako dase sam odloči
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.152
4.132
113
Recimo tule. Temperatura fermentacije na nek način sledi pravilom za vse pšenične weihenstephan vrste, torej nižje temperature več klinček arome in višje temperature za več banane. WLP300 da solidno banano že od 18C dalje, višje ko greš več jo načeloma je.

Pri wyeast imaš tudi nekaj weihenstephan sevov na voljo, recimo klasika je Wyeast 3068.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Kje dobiti kartonsko embalažo za zložiti oz. kaj podobnega za six pack 0.5l flaš? Je včasih bolj praktično kot cele kište okol prenašat. Lahko na ZS.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Najboljše so union tamale gajbe za 10 flaš. Enostavno za prenašat
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.152
4.132
113
zmaga.gif
tiste polovične gajbice za 10 flašk so ok.

Karton je dober za darilno embalažo, za nosit tisto pa ni. Sam sem že uničil par piv ker se je karton strgal ko je mrzlo pivo kondenziralo!
10.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Če koga zanima, prodam potopni inox hladilnik, primeren do 50L pivine.
Več na ZS
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Se to nas kaj tiče?

Povzeto iz DELO:

Mali proizvajalci žganja nič več samo pavšalisti
Vsebinska prenova obdavčenja, odprava administrativnih ovir in nejasnosti pri uveljavljanju sedanjega zakona.

Ljubljana – Ministrstvo za finance je po 15 letih in 13 novelah pripravilo nov zakon o trošarinah in ga poslalo v enomesečno javno obravnavo. Trošarinski sistem tako vsebinsko prenavlja in ga prilagaja evropskim smernicam, hkrati pa odpravlja administrativne ovire in nejasnosti pri uveljavljanju aktualne ureditve. Trošarin ne zvišuje.

Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra, šteje 112 členov in prinaša množico drobnih sprememb in prilagoditev glede na aktualno ureditev. Med tistimi, ki so namenjene odpravi administrativnih ovir za zavezance, so na primer: obračun trošarine bo odslej treba vložiti le za davčno obdobje, v katerem je nastala trošarinska obveznost, ne pa redno vsak mesec; zahtevke za vračilo trošarine bo mogoče vlagati elektronsko, dokazila (račune in druge dokumente) pa priložiti le na zahtevo dacarjev; priložnostne male pošiljke trošarinskih izdelkov iz EU, ki niso za komercialne namene, bodo oproščene plačila trošarine; poenostavili bodo prijavo v evidenco trošarinskih zavezancev in odjavo iz nje itn.

Nekaj vsebinskih novosti

Tako kot do zdaj se bodo tudi v prihodnje trošarine obračunavale na alkohol in alkoholne pijače, tobačne izdelke ter energente in električno energijo.

Alkoholne pijače

Pri alkoholu in alkoholnih pijačah predlog zakona ohranja sedanjo ureditev, ki je v celoti usklajena z direktivo EU. Zneski trošarine so določeni, po zakonu se lahko do 50 odstotkov zvišajo ali znižajo, konkretno višino pa sproti določa vlada z uredbo. Ministrstvo za finance v tem poglavju predlaga spremembo v sistemu trošarinske obdavčitve žganih pijač pri malih proizvajalcih žganja, saj po mnenju evropske komisije sedanja slovenska ureditev ni sprejemljiva. Tako po novem ne bo več razlikovanja med proizvodnjo za trg in za osebno porabo, odpravili bodo pavšalne letne zneske trošarine, nižje od 50 odstotkov nacionalne stopnje trošarine.

Režim za male proizvajalce žganja bo enak kot za velike, status malega proizvajalca žganja pa bo lahko pridobil tisti, ki ima v lasti oziroma uporabi opremo za proizvodnjo žganja in ga na leto ne proizvede več kot 200 litrov. Opreme za kuhanje žganja ne bo več treba prijavljati niti pečatiti, ko ni v uporabi, prav tako ne bo treba prijaviti lastništva ali posedovanja opreme za kuhanje žganja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.152
4.132
113
Jah posredno se tiče tudi nas, če bi bil pozoren na del stavka: "Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra" pomeni da bi se dalo vrinit v tem kontekstu tudi predlog za spremembe v okviru trošarin za pivo. Kolikor vem se izvaja sedaj nekaj aktivnosti v sklopu društva DLDP, bo kalbo povedal kaj več če je seznanjen.

Je potrebno vedet da je precej lažje vrivat popravke v zakon v sklopu kot pa posamično (večinoma nemogoče razen če gre za nujne zadeve), tako da če bodo sedaj parlametarci sprejemali tole je skoraj verjetno da se potem par let zakon ne bo spreminjal tako da je pametno izkoristit tole!
zmaga.gif
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
A kdo ve, če nudijo v hmezadu popust pri plačilu z gotovino ? Pri znesku nad 100€ se mi bi kr poznalo
smile-1.gif


edit: Sem pogruntal, da drugega kot gotovine ne poznajo
17758-icon_confused.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Včieaj sem po 6 dneh dry hopa flaširal. Ko sem odpru fermentor, sem videl da večino briketov hmelja ni potonilo ampak plavalo po vrhu...zakaj pride do tega? ali bom imel zaradi tega kaj slabšo aromo. Dry hopal sem pri približno 15. st. C
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
A kdo ve, če nudijo v hmezadu popust pri plačilu z gotovino ? Pri znesku nad 100€ se mi bi kr poznalo
smile-1.gif


edit: Sem pogruntal, da drugega kot gotovine ne poznajo
17758-icon_confused.gif

Jaz skoraj vedno plačam preko trr nakazila, tako da je opcija tudi kaj drugega kot samo gotovina
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
pri zadnjem batchu sem uporabil kvasovke tretje generacije, ter dodal 40% novih.
Sedaj pa opažam, da mi ima pivo okus po kvasovkah ali nekaj podobnega.
Ali obstaja možnost, da s časom ta okus izgine, ali sem zaje.al kje drugje?
Kvasovke so W34/70
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Torej v hmezad po mailu sporočiš kaj boš kupil in ti posljejo predračun ? Čudno mi je da se še vedno izogibajo kartic.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.