Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik matejko pravi:
Tisti ki merite pH, kakšen inštrument uporabljate ? Kje ste ga kupili ? Če kaj vem, bi rekel da so pH lističi premalo natančni za ta namen...

Jaz merim s listki in se da določit na 0.2 natančno kar se mi zdi OK! Poceni PH metri (do 10$) so bolj tako-tako, vsakič pokaže drugače in to po 0.5 razlike. Dobri so okoli 30-40$, za ta denar pa dobim že kar nekaj lakmusa...

Aha, fino
smile-1.gif
Kje pa kupuješ lističe?

Listice kupi v Micro-polu. Lahko jih prerezes po dolzini in podvojis uporabo... brez skrbi, se vedno se bo odlicno videlo.

http://market.mikro-polo.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i784332

Npr. Tisti za ph 5.1-7.2 - cena 10eur/100kos (ce jih razpolovis jih dobis 200kom. ).

Ali pa http://market.mikro-polo.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i784300

Oni za 5.2 - 6.8, cena 11eur za 200 listicev (po polovicki, jih imas za 400 krat). :)
 
Nazadnje urejeno:

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Iz tistih vreč v DM sem sešil (no, teta...) odlično vrečo za drozganje. Za dryhopping bi verjetno tudi šla odlično, za kuhanje pri polnem vretju pa NE. Tako lepo se razleze, kot žvečilni 😊
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Pomoje je tole dost bolš od teh listkov ( http://www.aliexpress.com/item...archweb201556_2,searchweb201644_5,searchweb201560_9) , jest mam tega in zravn dobiš tiste praške za kalibrirat.

Drgač pa če veš približno sestavo tvoje vode (jst sm iz trdote prbližno izračunal kok kalcija in magnezija je not (11.2 trdota =45Ca,22Mg, ostale stvari sem pol mal na blef not vstavu) pa mi program zmer pravilno zračuna kolk citronske kisline nej dam noter glede na količino kalcijevega sulfata in klorida ki ga dam v vodo pred mashom tako da zdej sploh ne merim več pH ker sem zmeraj pravilno dobu zračunan. Program ( http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ ).
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
KSZ.

Malce postranska novica ki govori o tem da Guinness uporablja v procesu bistrenja/čiščenja piva Isinglass (kolagen dobljen iz mehurjev rib). Dobro da ne uporabljajo želatine (kolagen iz kože, kosti ipd. goveda/prašičev)!
grin1.gif


Seveda "zdrava" oz. vegi confirmed alternativa so mikro oz. celo nano delci pravilno nabite plastike (polyclar ipd.)!
rolleyes-1.gif


Dobro da domači pivovarji lahko izbiramo s čim se bomo filali (glede na verska/ideološka prperičanja) oz. izberemo tudi opcijo brez dodatka!
cheer.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Pomoje je tole dost bolš od teh listkov ( http://www.aliexpress.com/item...archweb201556_2,searchweb201644_5,searchweb201560_9) , jest mam tega in zravn dobiš tiste praške za kalibrirat.

Drgač pa če veš približno sestavo tvoje vode (jst sm iz trdote prbližno izračunal kok kalcija in magnezija je not (11.2 trdota =45Ca,22Mg, ostale stvari sem pol mal na blef not vstavu) pa mi program zmer pravilno zračuna kolk citronske kisline nej dam noter glede na količino kalcijevega sulfata in klorida ki ga dam v vodo pred mashom tako da zdej sploh ne merim več pH ker sem zmeraj pravilno dobu zračunan. Program ( http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ ).

kokakola klasik ima 2,5
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jah posredno se tiče tudi nas, če bi bil pozoren na del stavka: "Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra" pomeni da bi se dalo vrinit v tem kontekstu tudi predlog za spremembe v okviru trošarin za pivo. Kolikor vem se izvaja sedaj nekaj aktivnosti v sklopu društva DLDP, bo kalbo povedal kaj več če je seznanjen.

Fantje, a je kaj novega glede tega? Kakšen inside-info? Anything?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
Pomoje je tole dost bolš od teh listkov ( http://www.aliexpress.com/item...archweb201556_2,searchweb201644_5,searchweb201560_9) , jest mam tega in zravn dobiš tiste praške za kalibrirat.

Drgač pa če veš približno sestavo tvoje vode (jst sm iz trdote prbližno izračunal kok kalcija in magnezija je not (11.2 trdota =45Ca,22Mg, ostale stvari sem pol mal na blef not vstavu) pa mi program zmer pravilno zračuna kolk citronske kisline nej dam noter glede na količino kalcijevega sulfata in klorida ki ga dam v vodo pred mashom tako da zdej sploh ne merim več pH ker sem zmeraj pravilno dobu zračunan. Program ( http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ ).

Ravno takšen Ph meter sem imel priložnost poizkusit in je res čudno kazal.
Tebi deluje OK?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.529
113
Citat:
Uporabnik NSBrew pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jah posredno se tiče tudi nas, če bi bil pozoren na del stavka: "Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra" pomeni da bi se dalo vrinit v tem kontekstu tudi predlog za spremembe v okviru trošarin za pivo. Kolikor vem se izvaja sedaj nekaj aktivnosti v sklopu društva DLDP, bo kalbo povedal kaj več če je seznanjen.

Fantje, a je kaj novega glede tega? Kakšen inside-info? Anything?

Smo se nekaj matrali s predlogom, zdaj je pa pač ministrstvo dalo svoj predlog, v bistvu po pričakovanjih.

V predlogu, ki je ta hip v javni obravnavi so dodali člen, kjer je napisano, da je priznana lastna uporaba piva 200 litrov na leto, če jo presežeš moraš plačati trošarino na celotno količino, kar je občutno premalo, saj je priznana lastna uporaba vina 500 litrov. Če je tako mora bit za pivo vsaj 1000 litrov letno in seveda naj se plačuje trošarina kvečjemu za preseženo količino in ne potem celotno. V Soboto na Vrhniki po tečaju BJCP je sklican sestanek, kjer bomo pripravili pripombe na predlog zakona, ki je ta hip v javni obravnavi.
Naše stališče je sicer, da je omejevat lastno porabo tako pri vinu, kot pri pivo nesmisel. Lastna poraba se konča v trenutku, ko ti pivo prodaš in tam naj se zahteva trošarina. Sicer me pa zanima, kako mislijo to kontrolirat, bodo odpiral kleti in hladilnike?
grims-1.gif


Predlog je javno dostopen na spletu in ideje za pripravo pripomb, so dobrodošle. Ideje pišite na ZS, lahko se pa udeležite sestanka na Vrhniki. Predlog bomo dali uradno prek društva, upam, da lobistom uspe.
 
Nazadnje urejeno:

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Uf, držim pesti ,da se vsaj maleeenkost zadeva sprosti in naredi bolj "človeška".
Bi se z veseljem udeležil - ampak sem iz drugega konca slo ; na žalost.

Hvala za informacije!

200L je res premalo; menda imajo v DE 1000L na glavo familije? (mogoče se motim). Je pa res, da mimo trošarin nikoli ne bo šlo - pač vino je pri nas VIP - kar pivo nikoli ne bo.

Upam, da vam uspe.
Lp,
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Bi mogoče kdo vedel zakaj nastanejo na vratu steklenice med staranjem nekakšne pikice...pivo nima nič čudnega okusa tako da za okužbo mislim da ne gre (al se motim?)
To se mi naredi samo kadar uporabljam kvasa Safale S-04 ter US-05, ko uporabim pa Safbrew S-33 pa teh problemov nimam.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Imam eno težavo in bi prosil za nasvet.

Pred enim mesecem sem slaširal en fermentor z primerno količino sladkorja. (22l 140g)
Po celem mescu je pivo še vedno popolnoma brez mehurčkov.
Stalo je na cca 19C tako da temperatura ni problem.
Uporabljen je bil kvas US05(primarni fermentor 2 tedna,sekundarni 2 tedna)

Mogoče je bil FG malo visok (1012 namesto 1009)

Mi ostane kaj drugega kot da pretočim nazaj v fermentor in na novo dodam kvasovke?
Popolnoma flat pivo mi nekako ne steče po grlu
frown-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Dvigni temperaturo, pri karbonaciji lahko BP daš pivo na "toplo" (idealno območje za kvas se začne nad 26C). Ko daš na toplo (po enem dnevu da se pivo ogreje) še obrni vsako steklenico 2x na glavo da sprostiš spet kvas v pivo če se je usedel.

Če karbonacija (fermentacija) v steklenicah ni potekala potem je pivo sladko pa tudi FG če ga izmeriš sedaj iz steklenice bi moral biti 2-3 točke višji. Preveri najprej to.

Drugače preveri da res ni pritiska v vseh steklenicah, lahko imaš problem in je šel sladkor ves na konec/začetek steklenic, tako bodo ene prekarbonirane ene pa nič. Lahko imaš tudi probleme z zamaški (defekten zapirač).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik skofk pravi:
Bi mogoče kdo vedel zakaj nastanejo na vratu steklenice med staranjem nekakšne pikice...pivo nima nič čudnega okusa tako da za okužbo mislim da ne gre (al se motim?)
To se mi naredi samo kadar uporabljam kvasa Safale S-04 ter US-05, ko uporabim pa Safbrew S-33 pa teh problemov nimam.

Lahko je kvas, če so pikice. Lahko bi bila tudi plesen (kan). Oboje nima vpliva na okus tako da ne skrbet, če je plesen bolj pazi na higieno, če je pa kvas pa stekleničiš mogoče pivo prezgodaj.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Vsakič mi pokaže točno toliko kot dobim preko izračunov iz tistega programa tako da pomoje more bit pravilno.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik NSBrew pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Jah posredno se tiče tudi nas, če bi bil pozoren na del stavka: "Zakonski predlog, na katerega bo mogoče vlagati pripombe do 27. novembra" pomeni da bi se dalo vrinit v tem kontekstu tudi predlog za spremembe v okviru trošarin za pivo. Kolikor vem se izvaja sedaj nekaj aktivnosti v sklopu društva DLDP, bo kalbo povedal kaj več če je seznanjen.

Fantje, a je kaj novega glede tega? Kakšen inside-info? Anything?

Smo se nekaj matrali s predlogom, zdaj je pa pač ministrstvo dalo svoj predlog, v bistvu po pričakovanjih.

V predlogu, ki je ta hip v javni obravnavi so dodali člen, kjer je napisano, da je priznana lastna uporaba piva 200 litrov na leto, če jo presežeš moraš plačati trošarino na celotno količino, kar je občutno premalo, saj je priznana lastna uporaba vina 500 litrov. Če je tako mora bit za pivo vsaj 1000 litrov letno in seveda naj se plačuje trošarina kvečjemu za preseženo količino in ne potem celotno. V Soboto na Vrhniki po tečaju BJCP je sklican sestanek, kjer bomo pripravili pripombe na predlog zakona, ki je ta hip v javni obravnavi.
Naše stališče je sicer, da je omejevat lastno porabo tako pri vinu, kot pri pivo nesmisel. Lastna poraba se konča v trenutku, ko ti pivo prodaš in tam naj se zahteva trošarina. Sicer me pa zanima, kako mislijo to kontrolirat, bodo odpiral kleti in hladilnike?
grims-1.gif


Predlog je javno dostopen na spletu in ideje za pripravo pripomb, so dobrodošle. Ideje pišite na ZS, lahko se pa udeležite sestanka na Vrhniki. Predlog bomo dali uradno prek društva, upam, da lobistom uspe.

zmaga.gif


Sicer bi bilo fino spravit več količine, AMPAK že samo to da nas zakon neha ignorirat oz. da se stvar legalizira je ok. S tem potem nimaš več "problemov" pri čisto vsakodnevnih zadevah (kot so recimo demostracije kuhe v sklopu društva, tekmovanja, ...).

Sicer 200l naenkrat dvomim da ima kdo doma. Če sproti uničuješ (piješ) dokaze ti pa itak ne morejo nič!
grin1.gif
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Izmerjen FG zdaj je malce višji.
Poskusim še postavt zraven radjatorja za kak teden.
Probal sem par random steklenic in je povsod isto. tako da ni problem z razporeditvijo sladkorja.
Zanimivo je da je par kasneje stekleničeni piv ki so stale na istem mestu primerno mehurčkastih.


LP
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Stekleničim po treh tednih fermentiranja na 18stopinjah, bom podaljšal na 4 in bomo vidli
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik pivoljub pravi:
Izmerjen FG zdaj je malce višji.
Poskusim še postavt zraven radjatorja za kak teden.
Probal sem par random steklenic in je povsod isto. tako da ni problem z razporeditvijo sladkorja.
Zanimivo je da je par kasneje stekleničeni piv ki so stale na istem mestu primerno mehurčkastih.


LP

Kako pa dodajaš sladkor? Direktno v flaše ali "batch priming"?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.