Samo, treba se je zavedat, da je takšno prikrivanje okusov zgolj damage control, ne zamenjava za pravilen postopek fermentacije.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Kot sem že rekel meni tudi 30+ z US05 ne dela težav
Ja, teoretično je to katastrofa, vendar ne čutim večjih razlik med 20 in 30, pa sm prejšnji teden obdelal off flowerse na mini tečaju
No, kar linčajte me
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
KSZ
Okuženi oatmeal stout, ki sem ga postal kakšen mesec nazaj, je bil kljub vsemu zaflaširan (previdno pretočen brez tiste bakterijske membranske tvorbe na vrhu) in preživel prvo fešto. Večinoma je bil pohvaljen, so pa seveda zahtevnejši pivci opazili, da nekaj "ne štima". Aftertaste je bil malenkost kiselkast (četudi je to pri recimo kakšnemu Guinnessu zaželjeno), slabe arome pa ni bilo, čeprav je v fermentorju smrdelo kot po kisu. Tako da hvala za vzpodbude Utiševalec in ostali, včasih se okužbe vendarle da rešiti (ampak seveda le, če ga HITRO spiješ, da ne tvegaš eksplozivnih flaš).
Me pa jezi karbonacija pri pale aleu, ki sem ga vzporedno varil zraven. Bil je v fermentorju točno en mesec, ni bilo znakov okužbe, uporabil sem batch priming (2.4 vol CO2), tako da sem prekuhal 2dc vode, vrgel not 147g navadnega sladkorja in pustil vret še minuto ali dve, nato pa vse skupaj vrgel v fermentor. Nisem pretakal, nisem mešal, nisem niti čakal, da se raztopina ohladi (žrtoval sem tistih nekaj kvasovk), sem pa počakal 1 uro, preden sem začel flaširat. Headspace v flašah je dokaj konstanten.
Rezultat: nekaj popolnoma flat flaš in nekaj šampanjcev. Arrrgggghhh.
SWMBO pravi, da bi moral mešat, homebrewtalk.com trdi, da ni treba, sam se pa bojim s tem tvegat okužbo. V vsako flašo posebej dajat sladkor je sicer še najbolj "ziher", ampak tudi najmanj konsistentno. Kaj pravite vi, kako delate to?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Uf z silikonskimi cevmi sem imel pred kratkim take študije da ne moreš verjet.
Sam sem potreboval 2 cm premer, pa sem poizvedoval po praktično vseh prodajalcih v sloveniji in so povsod hoteli najmanj 60€ na meter.
Nato sem doma najdel inox pregibno cel in rešil problem.