V fazi po kuhanju zagotovo ker se kisik trdno veže in se ne more sprostit nazaj v zrak (kar se dogaja med vretjem).
Hot side aeration izraz se sicer pogosto uporablja tudi za aeracijo v procesu drozganja in samega kuhanja, v tem primeru se zagovarja dve stališči:
- kisik se med vretjem izloči iz sladice in NE vpliva na okus/lastnosti piva, torej ta aeracija nima pomena na končni produkt
- kisik se veže na določene spojine tako trdno da se ne izloči med vretjem in VPLIVA na okus/lastnosti piva
Kar sem sam gledal in glede na moje znanje kemije sta obe trditvi vsaj v prvem delu pravilni, določen del kisika se kemično veže na določene spojine/elemente in tam ostane. Torej ne gre za klasičen proces škodljive "aeracije" saj se tak kisik NIKOLI več ne sprosti v pivo. Pod določenimi pogoji bi kemične strukture ki nastanejo lahko vplivale na okus. Je pa te tu sedaj problem da take spojine nastanejo že med samim vretjem tudi brez da bi se moral trudit z aeracijo, torej v vsakem primeru so te spojine (oksidi) prisotni v pivu in so del okusa če želiš ali pa ne v vseh pivih. S poskusi kar sem jih videl nihče ni potrdil da bi normalna aeracija ki je posleidca mešanja/pretakanja PRED vretjem vplivala na lastnosti piva, delno sicer lahko vpliva na barvo pa še to pod pogoji da so prisotne določene mireralne snovi in da je aeracije res ekstremna.
Kisik ki ni trdno vezan pa bo šel iz tekočine ko ta začne vretje, Torej tak kisik ne bo vplival na poznejšo oksidacijo.
Torej večinoma je tale oksdiacija na "vroči strani" mit in se zanjo ni potrebno sekirat.
Je pa potrebno pazit pri ravnanju s toplo pivino po koncu vretja. Tam vsaka oksidacija pomeni da bo kisik ostal v pivu ravno prav vezan da ga kvas ne bo mogel porabit ampak se bo potem izločal pri procesu staranja in povzročal klasično "oksidacijo".