Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pri pretakanju ni problemov z aeracijo ker zraka načeloma v sistemu ni (vsaj ne sme ga bit)!
grims-1.gif


Torej ko zaliješ pumpo in plate chiller pivo nima čisto nič več stika z zrakom kot pa ga ima v loncu, aeracije dokler pivo ne pride ohlajeno iz plate chillerja torej ni.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri pretakanju ni problemov z aeracijo ker zraka načeloma v sistemu ni (vsaj ne sme ga bit)!
grims-1.gif


Torej ko zaliješ pumpo in plate chiller pivo nima čisto nič več stika z zrakom kot pa ga ima v loncu, aeracije dokler pivo ne pride ohlajeno iz plate chillerja torej ni.

Pa drugace - je kaj ne temu? Mislm, aeracija vroce pivine ni dobrodosla?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
V fazi po kuhanju zagotovo ker se kisik trdno veže in se ne more sprostit nazaj v zrak (kar se dogaja med vretjem).

Hot side aeration izraz se sicer pogosto uporablja tudi za aeracijo v procesu drozganja in samega kuhanja, v tem primeru se zagovarja dve stališči:
- kisik se med vretjem izloči iz sladice in NE vpliva na okus/lastnosti piva, torej ta aeracija nima pomena na končni produkt
- kisik se veže na določene spojine tako trdno da se ne izloči med vretjem in VPLIVA na okus/lastnosti piva

Kar sem sam gledal in glede na moje znanje kemije sta obe trditvi vsaj v prvem delu pravilni, določen del kisika se kemično veže na določene spojine/elemente in tam ostane. Torej ne gre za klasičen proces škodljive "aeracije" saj se tak kisik NIKOLI več ne sprosti v pivo. Pod določenimi pogoji bi kemične strukture ki nastanejo lahko vplivale na okus. Je pa te tu sedaj problem da take spojine nastanejo že med samim vretjem tudi brez da bi se moral trudit z aeracijo, torej v vsakem primeru so te spojine (oksidi) prisotni v pivu in so del okusa če želiš ali pa ne v vseh pivih. S poskusi kar sem jih videl nihče ni potrdil da bi normalna aeracija ki je posleidca mešanja/pretakanja PRED vretjem vplivala na lastnosti piva, delno sicer lahko vpliva na barvo pa še to pod pogoji da so prisotne določene mireralne snovi in da je aeracije res ekstremna.

Kisik ki ni trdno vezan pa bo šel iz tekočine ko ta začne vretje, Torej tak kisik ne bo vplival na poznejšo oksidacijo.

Torej večinoma je tale oksdiacija na "vroči strani" mit in se zanjo ni potrebno sekirat.

Je pa potrebno pazit pri ravnanju s toplo pivino po koncu vretja. Tam vsaka oksidacija pomeni da bo kisik ostal v pivu ravno prav vezan da ga kvas ne bo mogel porabit ampak se bo potem izločal pri procesu staranja in povzročal klasično "oksidacijo".
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
zmaga.gif


Skrbela me je aeracija med in po mashu (spiranje, pretakanje...), med kuhanjem gre itak chiller noter in do konca hlajenja res ne more priti do aeracije...
Ko pa enkrat pitchnem pa kanto na kolena pa peta/prsti dokler je volja
rolleyes-1.gif

Če kdo pozna boljšo varianto? Seveda v istih finančnih okvirih
smile-1.gif
 

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Vzel sem takšnega :
Ebay Plate Chiller - DE

Materiali so podobni (isti? boljši?) kot pri kakšnem namenskem za pivovarske namene. Pri opisu na eBayu ti tudi piše za kaj vse se lahko uporablja.

Je pa res potrebno več pazljivosti pri higieni in pri tem, da uporabiš nek filter (npr. bazooka) ko zadeva teče v chiller.
Jaz pumpe (za 1x) še ne uporabljam - zanašam se na staro dobro gravitacijo - in, za enkrat, gre skozi.
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
Dobil sem mlin za slad iz Mega Direct. Vse OK z dobavo. Dejansko iz Nizozemske tako, da ni bilo kakšnih presenečenj na carini. Tudi kodo za spremljanje pošiljke sem dobil. In v ceni je že vključena poštnina. Imajo tudi možnost nakupa preko eBay, vendar se v tem primeru plača poštnina.

Me pa zanima kako imate nastavljene valjčke lastniki teh drobilnikov? Čisto skupaj ali kako drugače?
Je ležaje treba kaj mazati? Kakšno nevtralno olje bo verjetno OK?

Hvala
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Meni najbolj ustreza tak razmak, da gre vmes še kreditna kartica,
Kar je okrog 0.8mm
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Imam en problemček. V sodu imam pale ale in mi fermentira 5 dni FG 1,013 in sedaj bi ga prelil v sekundarca sam veha mi ne brbota več pa me zanima ali je varno ga prelit ali ga rajši pustim v primarcu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Veha ne brbota ker je fermentacija končana, CO2ja je v pivu dovolj da se ga bo med pretakanjem del izločilo in ustvarilo zaščitni sloj. Tako da ni problema, lahko pretočiš lahko pa seveda tudi pustiš (nobena odločitev v tej fazi ni napačna).
 

grmaco

Zelenc'
27. apr 2015
28
0
1
Ima kdo kake izkušnje s camlock spojkami? Kje se jih da dobiti oz. ali so tiste od kitajcev enako dobre?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Kateri stili so primerni za varjenje v teh vročih dneh? V hladilniku nimam prostora, v kleti pa fermentacijo težko spravim pod 21, 22 stopinj tudi z "namakalnim" sistemom in brisačo.

Weizen imam še na zalogi. Mogoče kakšen Saison? Ampak ne vem kateri kvas kupiti. Je še kak kvas, ki uživa pri malo višjih temperaturah?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Za temperature okoli 22C bi šlo tudi z US-05 kvasom in kakšnim ameriškim pale alom.

Za pšenična piva (weizne, wit) se za presežek estrov (banana) velikokrat fermentira okoli 22-24C, večina kvasov za ta piva je primernih za te temperature.

Za belgijce/francoze imaš od Fermentisa bolj nevtralno recimo T-58 ali pa precej agresiven kva od Danstarja Belle Saison. Za konkretno pikatnost pri teh stilih se ponavadi sicer potrebuje malce več temperaturne kotrole in se začne fermentacijo nizko potem pa se dviguje temperaturo. Lahko pa se fermentira tudi pri višjih temperaturah od začetka, ponavadi bo tako pivo imelo več sadnih estrov in manj pikantnosti.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Tnx.

Ravno mi fermentira en "fake lager" z US-05, ampak glede na temperature ga bom očitno kar dry hopal s tono enga ameriškega hmelja, ker sem poskusil vzorec pa ni ravno OK.

Kaj pa wyeast, ki jih imajo na pivius varilius? Imaš kakšne izkušnje s katero od teh?
 

pivovarcek

Pripravnik
3. jun 2014
136
0
16
Ravnokar mi je fermentiral en pale ale s kvasom US-05 na 23C pokusil vzorec in zaenkrat nima nobenega čudnega priokusa.
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Kot sem že rekel meni tudi 30+ z US05 ne dela težav :D
Ja, teoretično je to katastrofa, vendar ne čutim večjih razlik med 20 in 30, pa sm prejšnji teden obdelal off flowerse na mini tečaju
wink-1.gif

No, kar linčajte me :D
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Glej, fermentiraš bistveno previsoko in to je neizpodbitno dejstvo. Če ti nočeš ničesar naredit v tej smeri, se vsaj ne rabiš norčevat z :D

Naredi preizkus in fermentiraj pol bacha na 30+, pol pa na 16. Če ne boš čutil razlike, potem pa res ne vem, no razen če si ester fan.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz pa okusim ogromno razliko. Mogoče bi res kak dobro hmeljen ameriški stil dobro zakril priokuse fermentacije, zato tudi razmišljam o dryhopanju. Ampak že zdaj po enem, ko probam vzorec je precej jasno, v katero smer gre pivo. Spili ga bomo pa vseeno, o tem ni dvoma.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne sej se ne norčujem, pa sem tud že nekaj naredil na tem
wink-1.gif

Hotel sem sam omeniti fantom, da ne bo ob svet oz. ob batch če bodo fermenitral kako stopinjo višje, sploh če potem kot je ikst rekel še malo po dryhopaš. Ker v tem vročinskem valu je res umetnost zadržat pod 20 st. C. Sam glede na to da je suša z materialom, vročina pa še kar traja in bo tudi še neki časa....pač bo malo več estrov, seveda samo moje mnenje
wink-1.gif

Lp
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.