Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Torej včeraj sem naredil Coopers IPA, safale s-05, 1kg svetli DME + 200g dekstroze. Po 16h ko sem malo zategnil pokrov je začelo počasi brbotati za kaki dve uri nato pa se je ustavilo. Nivo tekočine v vehi ni enak, torej bi tesnenje moralo biti vredu. Temperatura pivine je konstantna 23°C temperatura prostora pa tam nekje 20. Sedaj je že 22h od kar sem dodal kvasovke ki so bile predhodno rehidrirane in od kar sem areiral (prb. 2min). Bi moral dodati že nov kvas ali tale 05 res tako počasi deluje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Verjetno je vseeno problem v tesnjenju, posveti z neko lučjo ob stran fermentorja bi sem oralo videt če je par cm pene oz. lahko daš uho na fermentor in boš slišal "pokanje" pene in mehurčke. Lahko tudi izmeriš gostoto. Če nobene od teh aktivnosti ni zaznat oz. je gostota še kar enaka kot OG potem je lahko problem v kvasu in ima smisel dodat novega.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Hvala obema za odgovor. Zdaj že počasi brbota
smile-1.gif
ko je Utisevalec odgovoril sem ga šel pogledat in pene je prb 1cm, OG nisem meril, ker sem ga pa nato še dvignil in postavil na leseno podlago, ker je prej bil na ploščicah, ki so kar hladne in za tem je začel brbotati. Mogoče malo smešno vprašanje ampak ima lahko to vpliv?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
ne, šlo je zgolj za naključje.
Pač kvasovke potrebujejo določen čas da začnejo, odvisno od seva
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Do sedaj ko sem pral kvas iz steklenih balonov (pale ale pivo - 40l) sem vedno lepo dobil kvas brez usedline.
Ko pa sem pral kvas v soboto iz dveh plastičnih fermentorjev (porter pivo - 40l) z veliko površino dan sem najprej dolil vodo, dobro premešal in prelil v
v dve 3l plastenke. Potem sem počakal pol ure in zopet prelil v drugo plastenko po pol ure pa še v kozarce.
Dobil pa sem v 4kom 720ml kozarcih po 4 cm rjavkaste usedline. Ali je možno da sem nalovil toliko kvasa iz 40l piva - dveh zavihkov 04 kvasa?
V kozarcih tudi ni videti nobene ločnice kvas/usedlina slada.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
S pravilno doziranim kvasom je rast med fermentacijo mislim da tam okoli 5-10x, recimo če vzameš 7 kot povprečno vrednost si ti potem it 20g kvasa dobil teoretično okoli 150g čistega kvasa (če bi bil v suhi obliki). Nimam pojma koliko je razmerje suh vs. moker kvas v usedlini ampak recimo da je vsaj 1-2x več, torej govorimo o 300-500g kvasa v tekoči obliki kar poenostavljeno pomeni da je čistega kvasa v 40l batchu od četrt do pol litra. 100% vsega kvasa v čisti obliki z domačimi metodami pranja ne boš dobil, tako da če si ga dobil več pomeni da je slabo opran, če ga je pa manj pa pomeni da je verjetno dokaj čisti kvas in je to to!
zmaga.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Najbolj me čudi to, da se ne vidi ločnica kvas/usedlina. Ko sem prvič pral kvas se je lepo videlo ,da ga nisem dobro - spodaj 2cm usedline slada zgoraj pa 5mm kvasa.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Jutri 16.00 pobiram pivo v Sir Williams pub v Ljubljani in ga peljem v Zagreb. Kdor še ni, naj prinese. Seveda morate biti prijavljeni na Hrvaško homebrew prvenstvo. Toliko o nas gospodi sodnikih, upam da najglasnejši ne bodo zatajili
smile-1.gif
 

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Zdravo pivovarji!

S prijateljem pridno delava pivo. Začela sva z 20l batchi in steklenim 25l sodom za fermentacijo.
''Potrebe na tržišču'' so naju pripeljale do povečanja kapacitete na 50l.
Sedaj delava tudi stojalo za vertikalni sistem s pretakanjem. Fermentor imava konični 60l, narejen po naročilu prek prijatelja, ki se ukvarja z izdelavo inox izdelkov.
Trenutno v fermentorju osmi dan počasi brbota IPA, včeraj dry hopana s citro
smile-1.gif

Za kuhanje pivine bova uporabila navaden inox sod za vino 100l.
Zanimajo me:
1. Vaše izkušnje s kuhanjem pivine v inox sodih? Sedaj sva eno rundo 50l skuhala že v manjšem 60l inox sodu s plinskim gorilcem in je bilo vse ok.
2. Kje se lahko (poceni) kupi termometre analogne okrogle s sondo na navoj, da bi ga lahko privijačila v stranico soda za gretje vode in v fermentor?
3. Kje kupujete steklenice? Sicer je res, da je kavcija za eno Union / Laško flašo 10 centov, ampak me motita dve stvari: to, da so zelene barve in da so zaradi obrabe na njih grdi beli robovi. Na ''http://www.polonavin.com/'' so steklenice, ki so ta prave po 24 centov/kos, kar se mi pa zdi malce too much?

Hvala za odgovore in se še tipkamo!
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Začni razmišljat o investiciji v kege. Če ti še ni dosadilo pranje steklenic, ti pa še bo. Samo vprašanje časa.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Tukej dobiš termometer http://www.aliexpress.com/item...2261163557.html (najcenejša meni znana opcija). Flaše so pa tiste od uniona čist vredu, itak verjento neboš piva hranil na svetlobi.
Za sod pa nevem, sem sicer tud sam zdej kupil 150l inox sod v katerega bom namontiral 2x 4kw grelca za vodo in mislim da nebi smelo biti problemov.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Tak kot je na linku meni zelo fali pri višjih temperaturah. Do ene 50 stopinj je še ok. Pri 70 kaže 66, pri 100 pa 82
evil.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Koliko vas tle fermentira sploh še v plastiki ali samo vsi v steklu ali inoxu?
Koliko vas sploh flašira v flaše ali vsi dajate v kege ali sode?

Razmišljal sem, da bi tudi sam poizkusil kupiti kak majhen točilni aparat pa ga priklopil na CO2 ter namesto, da bi dal v flaše bi tiste 20L, ki jih delam ruknil kar v keg ali pa sod. Pa magari v sod dal potreben sladkor za co2 ali pa kar nafilal co2 not, ker se tudi meni tiste flaše že upirajo. A ve kdo za kaj takega?
 
Nazadnje urejeno:

Gumpy

Pripravnik
23. jan 2015
48
0
6
Fermentiram v inox 55l fermentorju + 25l steklenem flaškonu.
Plastika za fermentacijo mi ni kul. Mi je podobna kot, da bi pivo iz plastenk pil...
Zaenkrat še flaširam v steklenice, ampak se vse bolj spogledujem s kegi
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Sam sem par let kuhal v inox cisterni 100L, Sicer je vredu potekalo, sam prej kot tam zavreš vodo, tud preteče en kup časa, če greješ na plin, tko kot sem jaz.
Termometre za vgradnjo sem kupil v merekurju po 5€ komad.
Steklenice imajo meni znano pri Polonavin in stenkotu, so pa povsod okrog 20C, kar je za moje pojme fer cena.
Sicer so pa kegi super, sam imam 4 in se odlčno obnesejo za razne žurke. Za homebrew ne rabiš točilnega aparata, samo jeklenko pa kakšno, lahko čisto poceni, pipico.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Fermentiram v plastiki in steklu. 2x 23 literski sodček s pipco, enkrat Fastferment konični plastični, 2x 5l steklenice za vino, za testne batche in 1x steklen flaškon, cca. 15 litrov. Pa večinoma so bolj kot ne vsi fermentorji v pogonu
smile-1.gif


Polnim pa tudi v flaše. Poleg 0,5 litra imam še ene 2,5 literske, rjave. So kul, če greš do kakšnega kolega, da ni treba nosit tamalih flaš.

Pa zdaj sem si nabavil en corny keg. Danes sem ravno dobil regulator tlaka in manometre. Zdaj čakam samo še pipo in konektorje z eBaya, pa bomo meli točenga
smile-1.gif
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Sam fermentiram v 1 x steklenem 25 l, 1 x steklenem 15 l in 4 x plastičnem. Zaenkrat sem polnil flaše, zdaj sem pa kupil par kegov.
Me pa zanima glede priključkov - delujejo mi kot ball lock, postavljeni so pa kot pin lock. Tisti ki imate kege, mi lahko potrdite, da so res ball lock?
imag0428.jpg

imag0439.jpg

imag0440.jpg
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.