Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Ja če ti pivo ne zmrzne. Prehod iz tekoče v plinasto fazo ti zadevo ohladi na -87 stopinj...

Uf, to pa nisem vede, da ima gasilni aparat cevko do dna. Sem mislil, da je ista for kot navadna Co2 jeklenka.. Doma ima isto Co2 gasilni aparat, ki ga nameravam priključit na kege. V navodilih za regulatorje pa ponavadi piše, da je treba pazit, da ne pride tekoči Co2 zraven, ker lahko crknejo.

Torej bi znal bit večji problem, da crkne regulator, kot pivo zmrzne.

bles
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Rad bi malo pohitril/poenostavil postopek varjenja, pa me zanima naslednje.
Uporabljam BIAB metodo in drozgam v razmerju nekje 1:4 (slad:voda). Potem še izpiram. Izkoristek je med 85-90%.
A ima kdo občutek koliko pade izkoristek s povečevanjem razmerja slad:voda, recimo proti 1:6-7?
Rad bi se izognil izpiranju, vsaj za piva z nizko SG.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Če se boš izognil izpiranju, bo padel izkoristek. Najbrš pa pri 5 kg tiste pol kilce zrnja ne bo nek hud problem. Sam mam malo težav z nizkim izkoristkom, sam nič tragičnega, glede na to, da je kila sladu poceni. S fly spargom je če se je vse pokloplo zrasel na 70 procentov, z batch pade na 65. Seveda je to začetek in bom spili batch sparge, da zraste spet na okol 70 in to bo zame več kot dovolj.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Mogoče napišem moje težavce, ko mam voljo. Začel sem s klasičnim fly spargom, ki je vedno dolgo trajal in je bil zelo odvisen od tega, kako se je posteljica posedla, kako počasi je teklo in podobno. Ker sem s tem zabil uro in pol do dve sem se enkrat, ko mi je kuzla skakala v rit s časom, ker so gospa napovedal, da gremo na piknik popoldne, odločil za batch sparge. Spustil sem sladico po mashu ven in čes zlil vso sparge vodo, pomešal, počakal 10 minutk in gremo miško, čez pošprical še tiste tri litre, ki prej niso šli not in gasa, ob treh popoldne sem mel pomito. Efektivnost podobna kot če mi fly ni šel po načrtih in tako so ratala moja do sedaj najboljša piva. Batch sparge works for me.
OK, zdaj bo treba efektivnost stisnit nazaj nad 70 procentov, tko zarad lepšga, ker se lepo sliši, pa da ni dolgčas v pivovarni. Sem včeraj zvečer malo študiral stvari na to temo. OK plan je tak, da probam najprej s tremi koraki. Segrejem sparge vodo na 75-80 stopinj. Spustim prvih 10 litrov v mash tune brez da bi prej spustil sladico ven, pomešam, počakam 10 minutk, da se temperatura dvigne (mini mash out) in spustim ven, potem sledita še dva batcha po 10 litrov. Mam tud na sumu, da mi mal sračka hidrometer, zato je na poti iz Kitajske refraktometer, s katerim bo mal lažje spremljat zadeve. Če to ne dvigne, bom poizkusno mal privil mlinček, ker sem prebral, da za batch sparge lahko malenkost bolj fino zmelješ slad, sam to mi ne diši preveč, je prebveč jebade z zamašenim mash tunom.
Kake ideje Utisevalec? Aja, moj mash tune je 50 litrski sod za pivo z dvojnim dnom.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Zakaj pol preprosto ne preklopiš na BIAB pa bo še hitrejše in večja efektivnost, jst dobim ponavad 80%. S tem da delam mal večje količine, konæna količina pira dobrih 40l.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ne razumem, zakaj bi preklapljal na BIAB. Pač moram izpilit sistem, ki ga imam in to je to.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Pomoje tudi kot je že Kalbo rekel za nas homebrewerja % izkoristka nima veze, če je le tam nad 65%. Stroškovno je ta razlika zanemarljiva. Meni se bolj pomembno zdi, da ga znaš napovedat in ni treba korigirat recepture po drozganju. Pa seveda, da se stvari poenostavljjo tam, kjer je mogoče.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Pač potožil si glede časa, iz tega vidika je biab najhitrejša varjanta.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
No ne vem ravno, če je. Ne vem, če ti lahko brewday spraviš skozi (s čiščenjem vred ) prej ko v 6 urah. Če pa ne izpiraš, potem pa lahko ja.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Seveda je hitreje kot 6 ur.
Malo nazaj sem prvič delal BIAB in sem porabil 5 ur in pol. S tem, da imam švoh ogrevanje(običen plinski štedilnik) in je trajalo več kot uro in pol, da sem vsebino posode spravil s 60 stopinj do vretja
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
OK dejmo bit realni. Količina 40 litrov. Za to porabiš med 50 in 60 litrov vode, odvisno od opreme. Da pol te vode spraviš na mash temperaturo traja po mojih izkušnjah in z mojimi gorilniki tam stopinjo na minuto, se pravi cca 1 uro. Tačas natehtaš in zmelješ slad. Potem je mash in, ene deset minutk vzame, če si prekleto hiter, se pravi smo že pri uri 10 prej uri 20. Eno uro traja mash, smo pri 2:20. Vmes ogreješ vodo za sparge in izpiraš, če hočeš efektivnost nad 80 moraš biti kar počasen, se pravi smo pri treh urah, če gre vse idealno. Potem moraš to stvar spraviti do vretja, spet minuto za stopinjo blizu ene urce traja ponavad do te stopnje, da lahko vržeš not hmelj. Smo že pri štirih urah. Eno uro boil, smo pri petih urah. Hlajenje pol urce, smo na pet in pol, pretakanje v fermentorje, pranje opreme in podobno v pol ure....moraš bit prekleto hiter. Pa na začetku nisem štel postavljanja opreme.

Tko da ne vem, kako bi bil BIAB all grain hitrejši od uporabe mash tuna. Razlika je samo, da ti ena posoda odpade.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Komot je hitreje, če imaš 2 posodi pa sploh
wink-1.gif

Recimo za izpiranje flikneš vrečo s sladom v drugo posodo, takoj pridobiš 15+min
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Jah optimizacija je možna, gre pa realno vsem delom 5-6h za full size batch. Tega se ne da pohitrit, z BIABom dobiš mogoče pol urce v fazi izpiranja oz. če bi izpiral po "no sparge" metodi si časovno lahko na istem kot pri vreči tudi z drozgalnikom.

Sicer pa optimizacij so možne:
1. slad zmelješ vnaprej, pač en dan ko imaš čas zmelješ za par batchev sladu tako da ti ni treba na dan ko delaš pivo
2. vodo jemlješ iz vodovoda čimbolj toplo, če imaš opcijo ogreješ v bojlerju vodo na višjo kot ponavadi (recimo sam zakurim peč na drva in imam 300l vode segrete na 70C tako da dejansko samo 5 min pogrejem in sem na strike T za drozganje)
3. če uporabljaš ločen drozgalnik in lonec za kuhanje ter za toplo vodo (izpiranje) začneš vreti sladico že takoj ko se začne izpiranje
4. opremo pospravljaš in pripravljaš sproti, torej ko končaš drozganje in začneš kuhanje pomiješ in pospraviš opremo od drozganja, ko začneš hlajenje pomiješ in pospraviš vso ostalo opremo, pripraviš fermentor ...
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Kako je pa kaj z Braumeisterjem, so tam pogrevanja hlajenja dosti hitrejša?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Niti ne, če pogledaš tehnične podatke je električen grelec bolj žalost. Prednost teh sistemov so v tem da ti avtomatika skrbi za to da se drozganje opravi kot je potrebno ti pa ta čas lahko delaš kaj bolj pametnega!
grin1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Komot je hitreje, če imaš 2 posodi pa sploh
wink-1.gif

Recimo za izpiranje flikneš vrečo s sladom v drugo posodo, takoj pridobiš 15+min

Ja, pa svizec zavije čokolado v folijo. Se grem tole zadevo že ene tri leta, pa še nikoli nisem bil fertik prej, kot v 5 in pol urah, pa sem mel postavljeno. Pohitril bi lahko edino z vodo iz bojlerja za mash in in da bi prikuril kotel takoj. Sam ne več kot 15 minut, ker tačas prilagodim recept razmeram, natehtam in zmeljem slad ITD. Tačas ko čakam, da se segreje do vretja ponavad operem mash tune in razkužim fermentorje, tko da ta čas porabim smiselno, zato prikurim ko je kotel poln. Se pravi, da bi blo res vse optimalno ni šans, da si prej fertik kot v 5 urah. Govorim seveda s pranjem vred od časa ko stopim v garažo, do časa, ko si natočim pir in se zleknem pred televizor.
Sem imel pa v soboto obiske, pa se je poznal, da sem ponavad sam
smile-1.gif
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Sedaj so v mojepivo dobili Grainfatherja
smile-1.gif


Meni ponavadi vzame 4 ure.
Pri meni je ponavadi pri 25L okoli 80-84% efektivnosti. Jaz pravtako vzamem iz bojlerja vročo vodo, da jo segrevam minimalno in prihranim na času z segrevenjem na plin. Ta čas, ko se masha pripravljam hmelj in razkužim fermentor, segrejem vodo za kvas. Ko je čas hmeljanja vmes skačem in umivam posode. Ko je konec, ko se vse skupaj hladi kar traja ponavadi od 15 do 20 min umijem še zadnje stvari. Pač zmeraj bolj se optimiram v času. Meljem pa malo bolj na fino, ker delam itak na vrečo in ne gre skoraj nič skozi.
Aja ponavadi delam z 19L mash / 10L sparge z 75-78°C.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Komot je hitreje, če imaš 2 posodi pa sploh
wink-1.gif

Recimo za izpiranje flikneš vrečo s sladom v drugo posodo, takoj pridobiš 15+min

Ja, pa svizec zavije čokolado v folijo. Se grem tole zadevo že ene tri leta, pa še nikoli nisem bil fertik prej, kot v 5 in pol urah, pa sem mel postavljeno. Pohitril bi lahko edino z vodo iz bojlerja za mash in in da bi prikuril kotel takoj. Sam ne več kot 15 minut, ker tačas prilagodim recept razmeram, natehtam in zmeljem slad ITD. Tačas ko čakam, da se segreje do vretja ponavad operem mash tune in razkužim fermentorje, tko da ta čas porabim smiselno, zato prikurim ko je kotel poln. Se pravi, da bi blo res vse optimalno ni šans, da si prej fertik kot v 5 urah. Govorim seveda s pranjem vred od časa ko stopim v garažo, do časa, ko si natočim pir in se zleknem pred televizor.
Sem imel pa v soboto obiske, pa se je poznal, da sem ponavad sam
smile-1.gif

Kakor si reku, segreta voda iz bojlerja na cca 50C mi takoj prišpara eno urico do mash-a, sicer pa če hitim, bom sigurno nekje mim usekal, najhuje je ko imaš uro do kdaj moraš bit fertik in gre na drite, takrat bo šlo sigurno kaj narobe...
ZA pivovarstvo moraš imeti čas, če ga nimam raje prestavim na drug dan...
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.