Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Double IPA? Tistega sem probal, ampak tako Peliconova kot tudi HFjeva me ni navdušila ker je daleč od osvežujoče pitnega kar naj bi imperial/double ipa še vedno bila (peliconova je bila boljša/pitnejša samo zato ker je bila mrzla v primerjavi z HF kjer sem jo dobil iz "ogrete" steklenice).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
1. Human fish stout
2. Pelicon red IPA
3. Human fish SIPA
4. Reserved Dogs Black IPA

Popravek, kakor vem je na drugem mestu peliconov quantum
nahrung002.gif

Pelicon ima majhno težavo in sicer z opisom svojih piv. Ko prideš na stojnico avtomatsko predvideva, da si laik in ti nameče na hitro ene podatke in to počneta oba. To ju je pomojem stalo uvrstitve med 4 za Sesion. Ker dobili smo na mizo ta Sesion kot IPA z rožami. Povohaš, probaš...kislo. Probaš pe enkrat in si rečeš, OK, za Sesion je zanimivo, za IPA je kislo, okuženo...rečeš stevardu, pozanimaj se kaj pijemo, leti dol pride nazaj zadihan in reče...IPA z rožami
sprasujem se.gif
za quaantum je bilo rečeno, da je IPA in bil je bolj rdeč od ostalih.
Enaka zgodba, ko je bla razglasitev za zmagovalno pivo (za stout se je dvignilo 9 od 9 rok, tko da je bil trdno prvi), med drugim in tretjim mestom je bila burna debata), prileti ta od Pelicona in zače vpit....imaš DMS imaš DMS v stoutu...v tem pivu niti sledu DMSja, pa to bi jest lahko spregledal, Matt je samo odkimal "dude there was no DMS" pa mi lahko verjameš, da tip ve kaj govori.
Slovenska Craft scena, z mogoče kako svetlo izjemo, ima eno težavico, in sicer to, da so vsi še lepo na nivoju homebrewinga, tisti ki si to priznajo, bodo nekoč zlezli iz tega, ker bodo težavo za težavo odpravili, tisti, ki bodo pa mislili, da vedo vse bodo pa ostali na tem nivoju (težave s pakiranjem, marsikaka flaša v trgovini kisla in podobno).Trg trenutno prenese te težavice in ljudje pokupijo vse. Scena raste, vedno več ljudi se informira o pivu, vedno več ljudi ve, kaj pije in zagotovo bo počasi zahteva po kvaliteti rasla.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
No ja na nivoju lokalne scene smo kar ok, v ameriki dobiš 9 od 10 craft piv na lokalnem nivoju pokvarjenih, ki ne spadadajo pod noben stil, še pivo mu težko rečeš. Ampak folk določa sceno in (nekateri) američani vseeno pijejo tistih 9 pokvarjenih piv raje kot pa industrijsko vodo s koruzo.

Tudi v sloveniji bi rekel da je stvar podobna s tem da ni še tako hudo, laik pozna samo dobro ali slabo pivo in od piv pozna samo laško/union in če mu daš nekaj z ameriškim hmeljem se od presenečenja usede in pije ter na koncu reče da je odlično. Pa je lahko z vseh pogledov tradicionalnega pivovarstva zanič. Sva z Jašom debatirala o tem pa je rekel da je scena v nemčiji (kao pivovarska dežela) še 10x slabša!
grin1.gif


Sicer pa sedaj je vsak mesec nekaj novih pivovaren več, trg se bo počasi sam prečistil ali pa ostal tak kot je kar na koncu niti ni slabo. Tale ocenjevanja po BJCPju na festivalih so odlična da se take pivovarje malce prizemlji in da ne stagnirajo na tem kar imajo in mislijo da je to to (kot recimo tisti "maister" ki je prvo pivo sam naredil manj kot eno leto nazaj, sedaj pa ima "pivovarno"; pa ne trdim da dela zanič pivo ampak malce samokritičnosti mu pa vseeno manjka)!
evil.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Se strinjava glede Maistra
smile-1.gif
, potem kasneje se ga je tip tako zverinsko nakresal, da je blo veselje. Sojenje je blo pa maratonsko in na koncu dneva sem imel poln kufer piva, kar je zame redkost. Ja, zato nam je Jernej (organizator) zrihtal tečaj pri Hrvatih in se povezal z Mattom, ki fura hrvaško homebrew prvenstvo in drži roko nad tamkajšnjimi homebrewerji.
Ja, laikov je vedno manj in se bo treba tud v tej smeri potrudit in priznajmo si, večini po stojnicah to manjka. Ob vprašanju, kaj pa pijem, ti spusti IPA s hmeljem, ne mene zanima kaj drugega, kater slad si uporabil, katere hmelje in podobno, če ne drugega to rabim zato, da bom naslednje leto dal boljši feedback na ocenjevalnem listu.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz sem zelo nerad kritičen do kogarkoli v tej fazi, ker vem, da cela scena potrebuje spodbudo.

Ampak, zadnjič sem pil točen Pelicon 3rd pill. Okus sicer ni bil napačen, ampak zadeva ni zgledala kot pivo. Skoraj nobene pene in res ZELO motno, na pogled bolj podobno gostem soku kot pivu.

Ne vem, ali je to bug ali feature. Pa niti nimam nič proti, če prodajajo takšno pivo, dokler gre v promet. Ampak zame takšno pivo ne predstavlja ravno višek kvalitete. Motnost IMHO pomeni, da si pri osnovnem procesu nekje udaril mimo. Se mogoče motim? Je motnost pri IPA znotraj stila?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Motnost nikakor ne pomeni, da je udarjeno mimo. Če si prebereš BJCP smernice lepo piše, da pri IPA lahko pride do motnosti tudi zaradi dry hopinga. Mene osebno sicer moti pivo brez pene, samo po BJCP je izgled točno in cele 3 pike od 50, torej je motnost vredna ENO piko in seveda nekaj v splošnem vtisu. Ko moje pivo ostane motno sem sicer manj vesel, kot če se sčisti, zelo sem jezen na pivo brez glave, ker to močno vpliva na aromo, vačen oziroma najvažnejši je okus in takoj za njim aroma.
Je bilo kar nekaj zvarkov na letošnjem festivalu, ki so zarad perfektne opreme lepa, čista, samo totalno oksidirana recimo. Kaj je pol bolje, motno pivo ali čisto lepo in oksidirano?
Motnost je postala nezaželjena zaradi množične filtracije piva v zadnjih letih, v kar so bili pivovarji prisiljeni, mi smo pa zarad tega prikrajšani za marsikak polnejši okus.

PS: Kriotika je dobrodošla, če je seveda konstruktivna.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pelicon ima vsa piva zelo motna in tudi če jih cold crashash v hladilnuku ugotoviš da je to kvas (sicer meglica pri dry hoppanih piviih načeloma ni napaka oz. se pojavlja ker je pač posledica poznega dodajanja hmelja). Mislim torej da ne počakajo dovolj dolgo oz. nimajo temperaturnega nadzora ki bi jim omogočal cold crash.

V velikih tankih je sedimentacija dosti večji problem, namreč kvas pada proti dnu (približno) enako hitro ali ga imaš doma v 10l flaškonu ali pa v tanku 1000l. Prvi je visok (nivo piva) mogoče 30cm, drugi pa 2m+. Jasno bo kvas do dna rabil v večjem tanku precej dalj časa zato ga moraš ali pospešit (cold crash), ali pa čakat.

Pelicon bi moral pivo ščistit kvasa pred dry hoppingom (kjer ga pač dela), s tem ima namreč tudi problem potem pri aromi ker je kvas dober ubijalec oz. zaviralec sproščanja arome oz. veže nase aromo in jo potegne na dno.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Za razliko od njih pa recimo Vizir cold crasha ale po tednu dni...go figure, posledično ima čista piva z njegovim osebnim pečatom.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Štekam, da pride do motnosti zaradi dry hopanja, ampak nekaj je motno pivo, skozi katerega se še vedno vidi, sploh, če pogledaš proti svetlobi, nekaj pa gosti sok.

Pa, da ne bom preveč kritičen. 3rd pill mi je bil sicer zelo všeč, ga bom sigurno spet naročil in kupil kakšen sixpack za domov, če ga kje vidim. Ampak kot homebrewer vedno komercialna piva primerjam s svojimi. In v tem primeru vem, da mi je že večkrat uspelo narediti po okusu podoben IPA, ampak neprimerno bolj čist.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Seveda, kot sem rekel, je večina craft pivovarjev pri nas na nivoju homebrewinga, eni si to priznajo, drugi ne. Kje se pa v tej zgodbi vidi Pelicon pa sam ve.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Sem mel eno zanimivo sceno čez vikend.

Zaradi premjhne opreme (za poln batch) sem se lotil kuhanja piva v dveh korakih. Prvo polovico en dan, drugo drugi dan, združim in pitcham... Do sedaj mi je to delovalo ok.

Ta vikend sem pa po sili razmer imel situacijo, da je bilo polovico pivine v fermentorju 24 ur, polovico pa celo 48 ur. Brez kvasa, vendar z vrelno veho vstavljeno. Pridem včeraj domov, veha brbota na polno, v flaškonu na vrhu že cca 2-3 cm goste pene.
Ker mi je bilo škoda dvodnevnega dela, sem se s sifonom prbil mimo pene do pivine in pretočil v čist fermentor ter dodal kvas, še enkrAt zaprl in dal veho. Danes že spet brbota. Vzorec, ki sem ga probal je bil po okusu še vedno zelo sladek, vonj še kar normalen.

A mislite, da bo kaj ali ne in je bilo škoda truda?
Ker gre za IPO, nameravam, ko bo osnovna fermentacija končana, izvesti še dry hopping. Je to sploh varno, ali je bolje,da dry hoppam v sekundarcu ali sploh ne?
Pivo je sicer mišljeno za v keg in ne za flaširanje. Mnenja?
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Seveda, kot sem rekel, je večina craft pivovarjev pri nas na nivoju homebrewinga, eni si to priznajo, drugi ne. Kje se pa v tej zgodbi vidi Pelicon pa sam ve.

Tukaj bi se kar strinjal s tabo. Za moj nepoznavalski okus, so bila tuja piva nekaj razdredov nad domačimi pivovarji. Sicer nisem sprobal vseh, ampak to je bil moj občutek.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Sem mel eno zanimivo sceno čez vikend.

Zaradi premjhne opreme (za poln batch) sem se lotil kuhanja piva v dveh korakih. Prvo polovico en dan, drugo drugi dan, združim in pitcham... Do sedaj mi je to delovalo ok.

Ta vikend sem pa po sili razmer imel situacijo, da je bilo polovico pivine v fermentorju 24 ur, polovico pa celo 48 ur. Brez kvasa, vendar z vrelno veho vstavljeno. Pridem včeraj domov, veha brbota na polno, v flaškonu na vrhu že cca 2-3 cm goste pene.
Ker mi je bilo škoda dvodnevnega dela, sem se s sifonom prbil mimo pene do pivine in pretočil v čist fermentor ter dodal kvas, še enkrAt zaprl in dal veho. Danes že spet brbota. Vzorec, ki sem ga probal je bil po okusu še vedno zelo sladek, vonj še kar normalen.

A mislite, da bo kaj ali ne in je bilo škoda truda?
Ker gre za IPO, nameravam, ko bo osnovna fermentacija končana, izvesti še dry hopping. Je to sploh varno, ali je bolje,da dry hoppam v sekundarcu ali sploh ne?
Pivo je sicer mišljeno za v keg in ne za flaširanje. Mnenja?

Če prav razumem je pivo začelo fermentirat brez kvasa in to v dveh dneh?!
crazy1.gif


No brez kvasa ni začelo, če imaš srečo je ostal nekje kulturen kvas od prej in "okužil" pivo, lahko pa je okužba posledica divjega kvasa.

Rešitev je da počakaš 3 tedne, vzameš vzorec in oceniš stanje. Če bo kislica ali pa konjski švic potem je okužba divjega kvasa, tako pivo se potencialno da popit ampak zaradi zelo specifičnega okusa bi ga moral precej starat (poglej si kako se dela belgijska pokvarjena piva). Če bo okus/vonj ok lahko dry hoppaš in daš v keg.

Si pa zagotovo nekje kiksnil s higieno, preveri postopke in opremo. Pivo samo od sebe ne sme začet vret tako hitro, nekateri še z dodajanjem kvasa čakajo več kot 2 dni!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Za razliko od njih pa recimo Vizir cold crasha ale po tednu dni...go figure, posledično ima čista piva z njegovim osebnim pečatom.

In po možnosti mrzla piva pretaka v nove tanke, tako se sicer dela z vinom ampak to je recept za oksidacijo. Mrzlo pivo lahko veže precej več kisika kot pa pivo na "sobni temperaturi", zato je pri pretakanju mrzlega piva vedno potrebno pazit da ni v stiku s kisikom.

To da kvas rabi precej dalj časa kot pa en teden da pomalca diacetil in acetal je pa tudi logično! Mi je pa čudno da tega ne bi vedeli vinarji, ker oni čakajo pol leta BP!
evil.gif
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Jap po 48 urah. Zjutraj sem pogledal je bilo še v redu, zvečer pridem domov, 3 cm pene na vrhu, veha brbota. Okužba je lahko po mojem prišla samo skozi zrak, ko se je pivina hladila (banja v kopalnici) oziroma, ko sm pretakal drugo polovico in odpiral fermentor. Mogoče tudi takrat, ko se je v loncu hladilo, vendar je bilo pokrito s pokrovko in odkrito samo ko sem mešal ali pa v avtosifonu ob pretakanju. Vse druge posode, vključno s fermentorjem (steklo) perem z varekino in vročo vodo + razkuževanje.

Kje je kak recept za pokvarjena belgijska piva za vsak primer;-)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Seveda, kot sem rekel, je večina craft pivovarjev pri nas na nivoju homebrewinga, eni si to priznajo, drugi ne. Kje se pa v tej zgodbi vidi Pelicon pa sam ve.

Tukaj bi se kar strinjal s tabo. Za moj nepoznavalski okus, so bila tuja piva nekaj razdredov nad domačimi pivovarji. Sicer nisem sprobal vseh, ampak to je bil moj občutek.
Da se ne razumemo narobe. Nivo homebrewerja ne pomeni nekvaliteto, ampak pomeni nekonsistentnost, težave s kvarjenjem piva na trgovskih policah in podobno.
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Sej štekam. Ampak jaz govorim o tem, da naredijo najprej npr. tri vrste piva, potem pa preden jih doterajo do konca v smislu kvalitete in konsistence, bi že nekaj eksperimentirali. Tako z novimi vrstami kot z raznoraznimi dodatki. Tle jaz vidim podobnost z domačo izdelavo. Da najprej sprobaš sto različnih stilov in nobenega ne izdelaš do konca.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Vidiš, sam delam kontra. Veliko poizkusov z malo recepti, ki so moji in jih počasi pilim. In eden izmed njih je dobival ocene okoli 40 na izobraževanju, pa ti povem, da si ta hip nebi upal it z njim v taveliko pivovarno, sem preveč samokritičen. General maister ima obratno zgodbo, on mi je Bevoga šinfal, ko je velehvalil svoj IPA, ki sicer ni bil slab, ni bil pa nek presežek.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Smisel craft pivovaren je ravno v temu da ponujajo široko paleto piva, celo sezonsko odvisno in da je vsako pivo malce drugačno. Je pa res problem ker imaš produkt poimenovan A ki je danes narjen kot ameriški IPA začel se je pa kot angleški ESB. Pač folk potem jamra oz. pričakuje pod imenom A vsaj nekaj približno konsistentnega, ne pa da dobi prst v rit (v primeru produkta A če ne mara ameriškega hmelja)!
rolleyes-1.gif


To da se pivo pod istim imenom malce razlikuje oz. (zaželjeno) izpopolnjuje ja pa super. Tako kot potrošnik ves čas čakaš kdaj bo nova serija da probaš in se potem veseliš! Samo moraš imeti po svojem jajca za to in pa znanje da narediš vsako serijo "boljšo", če tega nisi sposoben boš folku samo 2x dal slabše pivo kot si ga že imel pa je že konec vsega!
10.gif


In to ni sedaj šimfanje da tako je, dejansko gre pri vseh na boljše je pa res da vsi še rabijo čas. Je tudi logično da ne moreš pri pivu popravljat batche vsak teden, pivo rabi nek časa da dozori in v tem času nimaš kaj popravljat ampak samo upaš da je ok in če kaj ni ok popraviš šele v naslednjem batchu. To pa v slovenskem primeru pomeni da je eno leto naokoli in pivo še vedno ni idealno (ker ne more bit).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Seveda, samo kot sem rekel, eni si to priznajo, drugi pa ne, kar je po eni strani razumljivo, če te ljudje začno spoštovat zaadi tvojih piv, ki niso niti kompleksna za skuhat niti niso nevem kakšna mojstrovina, so povprečna, samo za naš trg nekaj eksotičnega, imaš kmalu greben malo večji, sploh če si malo egocentrika. Spoštovanje imam že sam in ti tudi, pa zase vem, da nisem nikakršen strokovnjak in da sem šele na začetku poti in da se moram še marsikaj naučit, tako v pivovarstvu, kot v tastingu, kjer sem sploh na začetku.
 
Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.