Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Priporoca kdo kaksno poucno knjigo o pivovararstvu oz.home brewingu? Hvala

Jaz sem v ponedeljek tole dobil:
http://www.bookdepository.com/Complete-Joy-Homebrewing-Charlie-Papazian/9780062215758

Lahko čez kakšen teden ali dva podam povem, kakšna se mi zdi
smile-1.gif
. Zaenkrat zgleda OK. Je pa razdeljena na 3 dele: ekstrakt, partial mash in all grain. Je tudi nekaj receptov in splošnih nasvetov.

Ok super, si še kaj druga prebral?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Knjig ne - razen od Palmersa How to brew, ki je na internetu - pa še to bolj površno.

@Utiševalec: Hvala za izčrpen odgovor. Še tole piksno zvarim do konca, potem pa počasi presedlam na BIAB. Samo moram v glavi še premislit in splanirat prej.
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Zunaj imam -5st. celzija
Ali lahko dam pivo v sneg za par dni, ali tvegam da se kaj sfiži?
Pivo ima cca 5%alc.
 

Padalc

Zelenc'
6. jan 2015
6
0
1
Eno vprasanje... pivo je bilo v primarnem fermentorju 14dni na 20 stopinj (safale 05), 2 dni nazaj sem dryhoppal in ga preložil v prostor kjer pa je sedaj le 14 stopinj... prvega prostora zal nimam vec na razpolago, v stanovanju pa mi temperatura zelo varira... ali pustim dryhop se par dni in potem sflasiram, ali bi moral dobiti prostor z 18+ stopinj? gostote nisem nič meril ker smo seveda razbili hidrometer ze med kuho in cakam novega lol
wink-1.gif
kake opcije mam?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zunaj imam -5st. celzija
Ali lahko dam pivo v sneg za par dni, ali tvegam da se kaj sfiži?
Pivo ima cca 5%alc.

Mislim da bo zmrznilo, pri pivu je potrebno upoštevat en kup parametrov za določitev točke zmrzovanja, ampak načeloma je za 5% alkohol varna meja -1.5C.

V osnovi zmrznjeno pivo v fermentorju ne more nič škodovat, ampak profitiraš tudi ne veliko. Cold crash v zmrnjenem pivu se namreč ne zgodi!
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Dry hop se ponavadi dela na višjih temperaturah ker se tako dobi več željene arome (sploh za ameriške hmelje to velja), enako višja temperatura pripomore k hitrejši absorpciji arome v pivo. Če delaš na nižjih temperaturah se spremeni profil arome pa tudi počesneje gre vse skupaj. Ampak na 14C še ni tak problem, samo pusti recimo 1 teden vsaj.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zunaj imam -5st. celzija
Ali lahko dam pivo v sneg za par dni, ali tvegam da se kaj sfiži?
Pivo ima cca 5%alc.

Mislim da bo zmrznilo, pri pivu je potrebno upoštevat en kup parametrov za določitev točke zmrzovanja, ampak načeloma je za 5% alkohol varna meja -1.5C.

V osnovi zmrznjeno pivo v fermentorju ne more nič škodovat, ampak profitiraš tudi ne veliko. Cold crash v zmrnjenem pivu se namreč ne zgodi!
grin1.gif

Ah,sej je že v flašah, pol se pa sploh nm igral da nebo vse popokal
Hvala
zmaga.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Tisti pir ki sem ga mashal na 74 °C mi je fermentirov na FG 1014. Očitno ni blo sploh take panike kot sem mislu, še dobr da ga nism preč fuknu
smile-1.gif
, da vidmo kok bo razlike.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Kaj je mogoče kdo zasledil, kje se prodajajo cca 9 litrski corny kegi? Najbližje kar sem našel je v Italiji od AEB Kegs (http://www.aebkegs.com/), samo je cena še kar visoka (ker so novi) in če sem prav razumel, prodajajo le v večjih količinah.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Uhh... Danes sem delal Biab all grain Irski rdeči ale. Sicer ni bil lih perfekten dan za kuho, ker sta bila oba otroka doma in asistirala, kolikor se je dalo.
Ne vem kje, ampak sem nekje nekaj močno zajebal.
Imel sem:
2,7 kg Maris Otter
0,8 kg Vienna
0,1 Roasted barley
0,08 Crystal Malt 120
Ter hmelj:
30 g East Kent Golding 75 min
15 g Willamette 15 min
Kuhal sem na 66 C 1h in vrel 75 min.
Začel sem 27 l in ciljal v fermentor 18 litrov (ponavadi imam cca 8 litrov izgube).
Eff po Beersmithu 73%, planiran OG 1.046.

Ne vem kje sem zajebal, a sem dobil ven 24 litrov!!?! in OG 1.038. Dokaj jasno se spomnem, da sem v lonec natočil 27 litrov vode. Kuha je več ali manj potekala, kot ponavadi. Res čudno.
Aja, pa prvo pivo sem odprl šele med vretjem.
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Če si vse naredil tako kot si napisal, potem si lahko zeznil s tem, da si imel res slabo vretje in ti ni izparelo več pivine. Da bi izparelo samo 3 litre pri 75 minutnem vretju skorajda ni možno.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Boš imel pač lahek pirček za popivanje
tongue-1.gif


Sam a ne bi bilo fino imeti na zalogi kako kilco svetlega DME ravno za take primere. Lahko vsaj hitro popraviš če se ne izzide.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Živjo!
Pred nekaj časa sem se tudi sam pridružil tistim, ki ste se odločili, da boste sami varili pivo... Najprej sem seveda začel začel s celovitimi ekstrakti. Ob čakanju na končni rezultat pa sem prebiral stvari na temo domačega pivovarstva. Nekako sem se "preglodal" tudi čez tole temo na forumu, od katere poskušam odnesti čimveč informacij (mimogrede, tema je odlična in nekateri ste pravi profiji na tem področju). Prvi dve rundi (pilsner in stout) že veselo tečeta po grlih, trenutno se vari IPA.

Pa da ne dolgovezim...

Trenutno je v fermentorju sledeče:
Coopersov IPA
Safeale S-04
DME Amber.
Začetna gravitacija: 52
Temperatura pivine: 20°C

Na začetku je zadeva divje brbotala, po približno 4 dneh je brbotanje prenehalo. Po približno 8 dneh je gravitacija znašala 9.
Potem pa pride "fun part". Približno 11. dan je spet začelo rahlo brbotat (približno na 1 min). Prostor sem nekoliko ohladil (za kakšno stopinjo) in brbotane je čez en dan prenehalo. Zmeril sem gravitacijo, ki je še vedno znašala 9.
14. dan sem v fermentor dodal 75g cascade hmelja. Kmali po tem, ko sem hmelj dodal, je začelo kar divje brbotat (na približno 5 sekund), ki se nadaljuje še danes (to je 15.dan). Pri dodajanju sem se trudil, da sem zadevo opravil čimhitreje: odprl fermentor, stresel not in takoj zaprl.
Računam, da bom stekleničil v nedeljo, to je 21. dan od začetka.

Na forumu sem prebral, da S-04 začnejo zelo divje in imajo počasen fade-out, na brbotanje pa vpliva tudi razlika v zračnem tlaku. Vseeno pa me mal moti/skrbi, da je brbotanje že drugič ponovilo. Glede na to, da je gostota ista, verjetno to nebi smel biti kak hud problem, vendar bi vas vseeno povprašal za mnenje.

Hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Pri dry hoppingu (dodajanju hmelja v fementor) se vedno pojavi neka povečana aktivnost v vehi ker hmelj povzroča sproščanje CO2ja iz piva. Skratka je normalno, če bo gostota do stekleničenja ostala enaka nimaš kaj skrbet.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
@Carty

Pa sem prebral (bolj na hitro) The Complete Joy of Homebrewing,

Če povzamem, mislim da je knjiga primerna za začetnika oz. nekoga z nekoliko izkušnjami. Preleti veliko vidikov pivovarstva, vendar te marsikje pusti nekje na pol - da bi rad prebral še kaj več. Dosti velik je povdarek na partial mashu, medtem ko BIAB metoda sploh ni omenjena (kar glede na to, da je bila nedolgo nazaj osvežena in avtor povdarja, da jo je obdeloval več kot pol leta, zelo preseneča). V knjigi je tudi nekaj tudi zanimivih all grain receptov.

Če povzamem, knjiga zanimiva za nekoga, ki se začenja ukvarjati z (all grain) pivovarstvom, vsekakor pa premalo poglobljena za nekoga z več izkušnjami.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Pozdravljeni pivovarci :D

Po branju tega foruma (ne še v celoti) in knjige How to brew sem se odločil da poskusim še sam. Delam Sccottish style heavy ale (16l) z 1kg DME-dark. Tudi kvasovke sem kupil posebej in jih rehidriral pri cca. 25°C. Ko sem dodal ohlajeno pivino sterilizirani vodi je imelo vse skupaj cca 25, 24°C in sem nato aeriral. Dodal sem še kvas in malo premešal in nato postavil v prostor s temperaturo 19-21°C. Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu
confused-1.gif


nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Citat:
Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu . Me lahko kdo pomiri ali svetuje kako naprej preveril sem tudi če ne tesni uredu vendar vse štima. Saj veste kako je pri prvem pivu, vsaka malenkost je že panika

Relax, have a homebrew
smile-1.gif


Kot si verjetno že parkrat prebral, aktivnost v vehi ni najbolj zanesljiv pokazatelj fermentacije. Lahko, da fermentor ne tesni popolnoma, in pri počasnejšem vrednju enostavno ni dovolj razlike v tlaku. Lahko na tlak vpliva temeratura, odvisno je od kvasovk, OGja in še veliko dejavnikov. Če fermentor ni bil izpostavljen kakšnim ekstremnim temperaturam je zelo verjetno, da je vse OK.

Izmeri gostoto po cca. 1 tednu, pa boš videl pri čem si.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.