Živjo!
Pred nekaj časa sem se tudi sam pridružil tistim, ki ste se odločili, da boste sami varili pivo... Najprej sem seveda začel začel s celovitimi ekstrakti. Ob čakanju na končni rezultat pa sem prebiral stvari na temo domačega pivovarstva. Nekako sem se "preglodal" tudi čez tole temo na forumu, od katere poskušam odnesti čimveč informacij (mimogrede, tema je odlična in nekateri ste pravi profiji na tem področju). Prvi dve rundi (pilsner in stout) že veselo tečeta po grlih, trenutno se vari IPA.
Pa da ne dolgovezim...
Trenutno je v fermentorju sledeče:
Coopersov IPA
Safeale S-04
DME Amber.
Začetna gravitacija: 52
Temperatura pivine: 20°C
Na začetku je zadeva divje brbotala, po približno 4 dneh je brbotanje prenehalo. Po približno 8 dneh je gravitacija znašala 9.
Potem pa pride "fun part". Približno 11. dan je spet začelo rahlo brbotat (približno na 1 min). Prostor sem nekoliko ohladil (za kakšno stopinjo) in brbotane je čez en dan prenehalo. Zmeril sem gravitacijo, ki je še vedno znašala 9.
14. dan sem v fermentor dodal 75g cascade hmelja. Kmali po tem, ko sem hmelj dodal, je začelo kar divje brbotat (na približno 5 sekund), ki se nadaljuje še danes (to je 15.dan). Pri dodajanju sem se trudil, da sem zadevo opravil čimhitreje: odprl fermentor, stresel not in takoj zaprl.
Računam, da bom stekleničil v nedeljo, to je 21. dan od začetka.
Na forumu sem prebral, da S-04 začnejo zelo divje in imajo počasen fade-out, na brbotanje pa vpliva tudi razlika v zračnem tlaku. Vseeno pa me mal moti/skrbi, da je brbotanje že drugič ponovilo. Glede na to, da je gostota ista, verjetno to nebi smel biti kak hud problem, vendar bi vas vseeno povprašal za mnenje.
Hvala!