Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdravljeni , sem še eden od množice vajencev v varjenju piva . Nekako sem dobil vse odgovore na moja vprašanja . nisem pa zasledil kako je z sterilizacijo z OXI-jem ali se mora OXI povsem posušiti ali je zadosti ,če se samo odteče?
Se že veselim odgovora
wink-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Dosti da odteče.
Kisik se dokaj hitro izloči, tista malenkost natrijevega karbonata(soda bikarbona), ki ostane, pa le malenkost dvigne ph pivine. Zanemarljivo in se ne rabiš sekirat
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Ob vsej tej debati o PH imam eno vprašanje, ki me malo muči. PH je precej odvisen od temperature merjene tekočine. Kako se potem pravilno meri pH?
- Se meri vroč (četudi pri elektronski ne smeš/moreš vročega)?
- Se meri hladnega in preračuna na temperaturo masha?
- Se meri hladno in je izmerjeni pH tisti, ki nas zanima (meja 5.2 je podana na sobno temperaturo?)

Večinoma so podatki za ph podani za sobno temperaturo, torej se meritve izvaja pri sobni temperaturi. Razlika med toplo in mrzlo meritvijo je nekje med 0.2-0.3, s tem da to korekcijo ima smisel uporabit samo pri digitalnih merilnikih kjer kot rečeno itak ni pametno merit v toplem območju ker se uničuje sonda. Pri lističih je pa ponavadi odzivni čas lističa/barvila tak da se vmes vzorec že precej ohladi in je tako meritev bolj na "hladnem".
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Hvala, bom definitivno upošteval nasvet in naslednjič ko se srečava gre runda na moj račun, sam tej merilci so kar mal dragi, razen, če pr kitajčku probam. A uni lističi so OK?

tole je čisto ok in natančno, ima tudi vijak za kalibracijo (zraven dobiš tudi prašek za kalibracijo). So pa tudi lističi ok, s tem da so bolj komplicirani za uporabo pa napram kitajcu niso dosti cenejši oz. pridejo na koncu celo dražje če jih redno rabiš!
grin1.gif


Glede tvojega predloga za spremembo se mi zdi ok oz. bi sam na enak način reševal, torej del kjer se "ne potrebuje prijave" na UE bi precej poenostavil zadevo. Sem pa mislil sam pogledat kje je zakonsko določena oprostitev za proizvajalce žganja DO 40l. Ti namreč tudi ni potrebno da se prijavijo in lahko kuhajo brez omejitev.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Kakšne zapiralce steklenic uporabljate? Jaz sem s tem, ki sem ga dobil v kit kompletu skupaj s fermentorjem zelo nezadovoljen (dvoročni).
Pri zadnjem stekleničenju sem imel nemalo problemov, saj se je izrabil kovinski del, ki "zgrabi" steklenico pod odprtino in sem zato komaj zaprl vse steklenice... Do zdaj sem z njim zaprl kakšnih 60 steklenic.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo spet mam vprašanje. Dva dni nazaj sem dal v fermentator Black Rock New Zeland Draught z priloženim Premium brewning yeast 5g in še Dry-97 ,ki sem ga dobil zraven. Vse lepo sterilizirano z OXI-jem. Pa se vretje nikakor ne začne na polno ,če ga pa malce premešam pa veha dela na polno. (to sem prebral tukaj na forumu) Ali je to pol vse ok al je panika ? Je bla pa začetna temperatura 26c zdej je pa 22c .
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Probej res dobro zašraufat pokrov fermentorja. Lahko da slabo tesni.
Sicer za kvasovke je 26 stopinj enkratno, za okus piva pa niti ne. Naslednjo rundo probej imeti pod 20 stopinj
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Kakšne zapiralce steklenic uporabljate? Jaz sem s tem, ki sem ga dobil v kit kompletu skupaj s fermentorjem zelo nezadovoljen (dvoročni).
Pri zadnjem stekleničenju sem imel nemalo problemov, saj se je izrabil kovinski del, ki "zgrabi" steklenico pod odprtino in sem zato komaj zaprl vse steklenice... Do zdaj sem z njim zaprl kakšnih 60 steklenic.

Sam sem s tačrnim iz sam-svoj-pivovar kita zaprl preko 1500 steklenic pa še vedno deluje. Edini problem ki ga ima je da začne rjavet kar rešujem tako da ga po uporabi pošpricam z balistolom in potem pred ponovno uporabo obrišem da ni mastnih zamaškov. Načeloma je tole še vedno moj glavni zapirač za tamale batche.

Tako da če imaš probleme si lahko dobil defektnega ali pa si zapiral kakšne čudne steklenice.

Tisti rdeč zapirač ki je dražji je tudi malce bolj kvalitetno narejen, ima tudi vzmeti v glavi tako da zapira bolj na mehko. Sicer tardečega imam za 29mm zamaške pri velikih steklenicah (od penečih vin) in ni ravno veliko uporabljan tako da ne morem komentirat glede vzdržljivosti.

Kadar delam večje batche uporabim pa namiznega, problem z namiznim je da ima ročno nastavljanje višine (kar pomeni da če uporabljaš različne steklenice [višina] ga moraš ves čas prilagajat) pa skoraj obvezno ga moraš vpet/prvijačit na mizo drugače se le matraš z njim.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Probej res dobro zašraufat pokrov fermentorja. Lahko da slabo tesni.
Sicer za kvasovke je 26 stopinj enkratno, za okus piva pa niti ne. Naslednjo rundo probej imeti pod 20 stopinj

+ nasloni glavo na fermentor in poslušaj če kaj slišiš. Če se sliši peno potem vretje poteka normalno, pri 26C sicer verjetno da je vse skupaj že bolj kot ne končano. Izmeri gostoto pa boš najbolje videl kje si!
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Evo sem ga privil pa ni blo nič drugač
frown-1.gif
se pa navdušujem skoz bol nad BIAB varianto ali bi bilo vredu če imam za štart 30 L lonec in kar en osnoven komplet ,ki ga prodajajo v trgovinah z vsem kar rabiš?
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Hmmm, zanimivo...
Jaz sem steklenice nabavil tukaj: http://www.polonavin.com/index.php?cat=11 (prva varjanta)
Ustje je 26mm, torej je zapirač pravi. Očitno gre za nek defekt. Če ga natačno pogledam, je obrabljen samo na vseh 4 koncih polkroga, kar pomeni, da sploh ne zagrabi na celotnem obodu.
Bom poskušal reklamirat pa da vidimo...
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zdej šiba normalno ,ker sem pokrovček iz vehe snel . Ali naj vseeno pustim 14 dni ? Pri prvi moji Kit probi se je vse skupaj umirilo že po petih dneh in ,ker se mi je zdelo da sem nekje prebral ,da je obvezno pretočit sem se matral z pretakanjem in pranjem ,do enih zjutraj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Hmmm, zanimivo...
Jaz sem steklenice nabavil tukaj: http://www.polonavin.com/index.php?cat=11 (prva varjanta)
Ustje je 26mm, torej je zapirač pravi. Očitno gre za nek defekt. Če ga natačno pogledam, je obrabljen samo na vseh 4 koncih polkroga, kar pomeni, da sploh ne zagrabi na celotnem obodu.
Bom poskušal reklamirat pa da vidimo...

Ta prva varianta steklenic niso ok za te zapirače, sicer delujejo ampak je rob dokaj visoko pa še bolj švoh je vse skupaj. Sam sem pri par takih steklenicah tudi že uspešno odlomil tisti obroč ki je namenjen temu da se zapirač spodaj objame in stisne zamašek. Recimo 5 steklenica (GAMBRINUS) s tvojega linka ima vrat ki se najbolj zapira s takimi zapirači (tak vrat imajo tudi povratne steklenice laško/union).

Sicer težko rečem da bi bile lahko steklenice krive, je pa po eni strani res da je steklo bolj trdno od kovine in bi lahko zaradi oblike vratu razilo tisti kovinski obroč. Ker je to očitno bolj švoh železo bi z malce raz in pa ob pomoči oksidacije lahko pobralo do nivoja da se pojavijo problemi.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Hmmm, zanimivo...
Jaz sem steklenice nabavil tukaj: http://www.polonavin.com/index.php?cat=11 (prva varjanta)
Ustje je 26mm, torej je zapirač pravi. Očitno gre za nek defekt. Če ga natačno pogledam, je obrabljen samo na vseh 4 koncih polkroga, kar pomeni, da sploh ne zagrabi na celotnem obodu.
Bom poskušal reklamirat pa da vidimo...
Čeprav so tudi flaše malo hecne. Ustje je podobno, kot pri hofer berkonig flašah in pri teh zapirač bolj švoh prime. Dobi si flaše, ki imajo konkretnejšo zadebelitev.
1325.jpg

Lako_Zlatorog_pivo_v_steklenici_05L_.jpg

Saj opaziš razliko

Drek, nekej slike zajebavajo
crazy1.gif

Prava flaša
slabša flaša
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Hvala, bom definitivno upošteval nasvet in naslednjič ko se srečava gre runda na moj račun, sam tej merilci so kar mal dragi, razen, če pr kitajčku probam. A uni lističi so OK?

tole je čisto ok in natančno, ima tudi vijak za kalibracijo (zraven dobiš tudi prašek za kalibracijo). So pa tudi lističi ok, s tem da so bolj komplicirani za uporabo pa napram kitajcu niso dosti cenejši oz. pridejo na koncu celo dražje če jih redno rabiš!
grin1.gif


Glede tvojega predloga za spremembo se mi zdi ok oz. bi sam na enak način reševal, torej del kjer se "ne potrebuje prijave" na UE bi precej poenostavil zadevo. Sem pa mislil sam pogledat kje je zakonsko določena oprostitev za proizvajalce žganja DO 40l. Ti namreč tudi ni potrebno da se prijavijo in lahko kuhajo brez omejitev.

Ja, obstaja v istem členu tista omejitev pod 40 litrov. Aja, sem naročil, torej se bo stout pri meni kuhal čez 30 dni
smile-1.gif


L
 
Nazadnje urejeno:

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
btw -steklenice se dobijo tudi pri Stenkotu v Trzinu po dokaj pametni ceni - http://www.stenko.si, se mi zdi, da jih ne oglašujejo na spletni strani, imajo pa jih v trgovini (0,33 l, 0.5l, in 2 l)...
pozdrav
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.