Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Pozdravljeni pivovarci :D

Po branju tega foruma (ne še v celoti) in knjige How to brew sem se odločil da poskusim še sam. Delam Sccottish style heavy ale (16l) z 1kg DME-dark. Tudi kvasovke sem kupil posebej in jih rehidriral pri cca. 25°C. Ko sem dodal ohlajeno pivino sterilizirani vodi je imelo vse skupaj cca 25, 24°C in sem nato aeriral. Dodal sem še kvas in malo premešal in nato postavil v prostor s temperaturo 19-21°C. Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu
confused-1.gif


nahrung002.gif

Kakšne kvasovke si dal?

Ker recimo ugibam, če si imel 25C ko si dodal kvasovke in si potem pivo dal na 20C se v 6h ni shladilo na 20C ampak je imelo precej višjo temperaturo. Recimo safale s-04 je nad 22C monstrum in ti lahko prevre v enem dnevu, če imaš srečo oz. dovolj velik fermentor brez posledic za zunanje okolje (metanje pene čez veho).

Pa kot rečeno tesnjenje fementorja je relativna stvar, če imaš nivo vode v vehi v levelu (oba dela šalčke enako) skoraj 100% ni popolne tesnosti.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Pozdrav,
v čem je razlika med pipami s kompenzatorjem in brez kompenzatorja? Npr: http://www.candirect.de/Schankhaehne

Domnevam da uravnava pretok oz. upornost "pretoka" s čimer se regulira nivo pene. Pri pipah brez kompenzatorja je "penjenje" odvisno od dolžine cevi, premera cevi, števila spojk, temperature cevi ipd., tako da ga ne moreš dinamično nastavljat.

Recimo daljša (in tanjša) ko je cev večja je upornost kar se kaže v padcu tlaka na koncu cevi (pipi). Ker pivo vsebuje nek delež co2ja bi točenje pri enakem tlaku (recimo da ga teoretično držiš tlak tudi v kozarcu) imelo za posledico nič pene ob točenje ker se pač co2 zaradi ne-razlike v tlaku nebi sproščal. Ker imaš sedaj cev ti tlak po cevi pada, s tem se že v cevi izloča CO2 in posledično se pivo speni že preden pride v kozarec.

Kompenzator ti omogoča da ne glede na dolžino cevi ipd. nastaviš idelalno peno. Če sprašuješ ali ima smisel to kupit ti pa ne morem svetovat, bo kakšen uporabnik kegov povedal kako je s peno in s problemi. Načeloma pa se da tudi brez komenzatorja dobit ok peno samo z regulacijo dolžine cevi in pravo izbiro pritiska.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Pozdravljeni pivovarci :D

Po branju tega foruma (ne še v celoti) in knjige How to brew sem se odločil da poskusim še sam. Delam Sccottish style heavy ale (16l) z 1kg DME-dark. Tudi kvasovke sem kupil posebej in jih rehidriral pri cca. 25°C. Ko sem dodal ohlajeno pivino sterilizirani vodi je imelo vse skupaj cca 25, 24°C in sem nato aeriral. Dodal sem še kvas in malo premešal in nato postavil v prostor s temperaturo 19-21°C. Po nekje 6h urah je začelo lepo brbotati v vehi a se je po 24 urah popolnoma umirilo, kar se mi zdi prekmalu
confused-1.gif


nahrung002.gif

Kakšne kvasovke si dal?

Ker recimo ugibam, če si imel 25C ko si dodal kvasovke in si potem pivo dal na 20C se v 6h ni shladilo na 20C ampak je imelo precej višjo temperaturo. Recimo safale s-04 je nad 22C monstrum in ti lahko prevre v enem dnevu, če imaš srečo oz. dovolj velik fermentor brez posledic za zunanje okolje (metanje pene čez veho).

Pa kot rečeno tesnjenje fementorja je relativna stvar, če imaš nivo vode v vehi v levelu (oba dela šalčke enako) skoraj 100% ni popolne tesnosti.

Uporabil sem tele kvasovke klik
Fermentor je za 28l pivine in nič ni metalo čez veho. Pa tudi nivo v vehi ni enak. Voda na notranji strani je precej nižja.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Jaz imam s temi kvasovkami slabe izkušnje. Pustijo visok FG in usedlina v fermentorju ostane čisto tekoča. Ker sem takrat pretakal še preko pipice fermentorja mi je v steklenice potegnilo precej usedline, ki ni niti sedaj po parih mesecih kompaktna.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Citat:
Uporabnik header pravi:
Jaz imam s temi kvasovkami slabe izkušnje. Pustijo visok FG in usedlina v fermentorju ostane čisto tekoča. Ker sem takrat pretakal še preko pipice fermentorja mi je v steklenice potegnilo precej usedline, ki ni niti sedaj po parih mesecih kompaktna.

Imaš morda ali pa kdo drug idejo kako bi čim več te usedline pustil v fermentorju pri pretakanju v steklenice?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Čimmanj jo spraviš že iz lonca za kuhanje, torej narediš dober hot break (intenzivno vretje pivine vsah 1h) in hiter cold break (ohlajanje v 30 min), uporabiš boil zgoščevalce (irish moss) in tako poskrbiš za kompaktno usedlino ki jo lahko pustiš na dnu lonca. Pa tudi če pride v fermentor bo z dobro opravljenimi prejšnjimi točkami usedlina itak padla na dno in ostala tam kot zabetonirana.

Dalje pustiš da se pivo v femrnetorju ščisti, lahko uporabiš sekundarni fermentor ali pa tudi ne (če imaš fermentor s pipico in je gladina usedline visoka je bolje pretočit v sekundarca ker drugače ti jo bo vleklo v steklenice). Bistveno je da pivo odleži toliko časa da kvasovke same gredo iz suspenzije.

Pred stekleničenjem narediš še cold crash, torej postaviš pivo za par dni na mrzlo (čimbližje 0 boljše je) s čimer se še dodatno ščisti. V tej fazi se izgubi tudi "chill haze", to je fenomen ko je pivo v steklenicah na sobni temperaturi zelo čisto ko pa ga daš v hladilnik in konzumiraš pa postane malce motno.

Dodatno se lahko cold crash kombinira tudi z želatino s čimer se veže še dodatne prosto plavajoče delce v pivu in jih prilepi na dno.

Končen produkt po vseh teh točkah mora biti totalno čisto pivo, v steklenicah na dnu pa mora biti minimalno usedline.
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
A bi bil cold crash primeren tudi, da se na dno usedejo ostanki hmelja po dry hoppingu?
Razmišljam pa tole: fermentor nesem ven na hladno za nekaj časa. Potem pa ga spet nesem noter in sem praktično spet vse pretresel (oz a bi moral točit v tistem hladnem prostoru/zunaj)
Sicer bi lahko polnil preko (razkuženega) cedila...
 
Nazadnje urejeno:

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
Hvala za tako izčrpen odgovor. Zanima me ali je ta želatina lahko katera koli (v prahu, lističih..) ali je kakšna prav posebna za pivo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Ostanki hmelja (briketi) ponavadi sami padejo na dno, moraš pa malce pomagat pa tam po 3h dneh malce strest fermentor. Sicer pa da deluje tudi princip cold crasha za hmelj.

Pri dry hoppingu je še ena prednost ker veliko hmelja naredi pivo motno (in ponavadi se pivo takoj po dry hoppingu stekleniči), tako da cold crash pomaga ščistiti tudi to.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik pivce pravi:
Hvala za tako izčrpen odgovor. Zanima me ali je ta želatina lahko katera koli (v prahu, lističih..) ali je kakšna prav posebna za pivo?

Najboljša je v prahu, bela brez okusa (kupiš v vsakem merkatorju/hoferju/...), procedura je naslednja (za 20l piva):
- v cca. 2 dcl mrzle sterilne vode raztopiš 1 malo žličko želatine v prahu
- pustiš cca. 15 min da se želatina napije vode (nastane taka motna plavajoča koprena) ne mešaš (ker se primer na žlico)
- počasi previdno segrevaš vodo in vmes mešaš do cca. 60-70C oz. do nivoja kjer postane voda kristalno čista
- raztopino še vročo vliješe v čimbolj mrzlo pivo

Zaradi razlike v temperaturi se bo želatina razporedila po vrhu piva in ko se bo ohlajala bo počasi tonila na dno, efekt se ponavadi niti ne opazi. Ker želatina sprijema delce bo ustvarila na dnu sloj precej kompaktne usedline. To traja odvisno od temperature ampak če imaš pivo mrzlo (cold crash, recimo temperatura hladilnika) potem lahko v enem dnevu (24h) že pretočiš pivo, če je pivo bolj na toplem se pa čas ustrezno podaljša pa tudi efekt ni več tako dober.

Za bolje "vege" predstavnike ki želatine ne marajo (ker je narejena iz uhljev in parkljev prašičev in krav) obstaja ribji nadomestek imenovan Isinglass, za tiste ki se jim tudi ribe smilijo obstaja sintetični prah ki ima enako funkcijo (recimo produkt polyclar).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
A bi bil cold crash primeren tudi, da se na dno usedejo ostanki hmelja po dry hoppingu?
Razmišljam pa tole: fermentor nesem ven na hladno za nekaj časa. Potem pa ga spet nesem noter in sem praktično spet vse pretresel (oz a bi moral točit v tistem hladnem prostoru/zunaj)
Sicer bi lahko polnil preko (razkuženega) cedila...
Ne polni s cedilom, ker tako oksidiraš pivo.
 

pivce

Zelenc'
12. feb 2015
29
0
1
aha. Irish moss pa je tole ali uporabim kaj drugega oziroma se da kaj drugega dobiti pri nas. Protafloc tablet pri nas nisem zasledil..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
@kalbo glede tistih tvojih problemov z visokim FGjem pri stoutu ne pa pri pale ale-jih, check this:


Recimo v optimalnem mash območju med pH 5.2-5.8 bo FG malenkost nihal ampak načelom neopazno, imaš pa pod 5.2 in nad 6 že občutne spremembe pri prebavi kvasovk in s tem tudi posledično rast FGja (ostane več sladkorja).

Čisto iz grafa potegnjen primer, v optimalne območju bo kvas dosegel cca. 72-73% prebavljivost sladkorjev kar pomeni da bi pri OGju 1.050 prišel do FGja 1.013-1.014, če pa imash mash "kislem" pri 5.0 je pa prebavljivost samo še 65% kar pomeni da z istim OGjem prideš na FG 1.017-1.018.

Večji delež temnega, sploh žganega sladu znižuje pH drozge. To je razlog zakaj imaš pri stoutih višji FG.

Rešitev je pa odvisna od kemije vode ki jo imaš na voljo, če je voda relativno mehka potem s povečanjem mineralnih soli dosežeš boljše buffer lastnosti in pH nebi smel pasti veliko. Torej po domače če malce "otrdiš" vodo z recimo kakšnim donatom bi lahko dvignil pH na ustrezno raven.

Če je voda že relativno trda je pa boljše da uporabiš neko bazo ki bo znižala ph vode, recimo v pivovarstvu se uporablja kalcijev hidroksid (gašeno apno) ali pa kalcijev karbonat (kreda). Če dodajaš tole potem pazi na doze, tu je podobno kot s citronsko kislino ena mala žlička je že lahko preveč (skoraj nujno bi rabil pH meter in potem doziraš po noževih konicah ter testiraš).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Hvala, bom definitivno upošteval nasvet in naslednjič ko se srečava gre runda na moj račun, sam tej merilci so kar mal dragi, razen, če pr kitajčku probam. A uni lističi so OK?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Ob vsej tej debati o PH imam eno vprašanje, ki me malo muči. PH je precej odvisen od temperature merjene tekočine. Kako se potem pravilno meri pH?
- Se meri vroč (četudi pri elektronski ne smeš/moreš vročega)?
- Se meri hladnega in preračuna na temperaturo masha?
- Se meri hladno in je izmerjeni pH tisti, ki nas zanima (meja 5.2 je podana na sobno temperaturo?)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Po čiščenju namenoma slabo ocediš raztopino oksija(če pucaš z njim) pa ti lepo dvigne ph
evil.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Če slučajno kdo ne dobiva na mail spam od Moje pivo in bi rad poizkušal srečo, lahko za 2,99€ nabavi pretečene piksne Black Rock Draught, Company Bitter ter Whispering Wheat
evil.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.