Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Hehe velja!
zmaga.gif


Sicer pa sem tudi sam podlegel hmelju iz mačjega scanja (a še komu ti ameriški hmelji tako smrdijo?!), D-IPA cascade/magnum je ravno včeraj dobila dozo dry hoppinga.

Naredil sem cascade za okus in citra za aromo. Citra je bila napaka, smrdi. Nikoli vec
smile-1.gif
Single hop cascade mi se najbolj odgovarja. Je pa res, da nisem se probal vseh ameriskih hmeljev

Citra ti smrdi? To mi je mal čudno, ker ravno zdele jamram zraven citre. Je pa res, da sem dal citra cascade pol pol skozi celotno zadevo.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:


Citra ti smrdi? To mi je mal čudno, ker ravno zdele jamram zraven citre. Je pa res, da sem dal citra cascade pol pol skozi celotno zadevo.



Da, citra mi smrdi. Na koncu je se dokaj v redu izpadlo, ker je cascade malenkost prekril vonj citre.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Vsi moderni ameriški hmelji imajo ta priokus, sam ga imenujem "mačje scanje", če imaš doma mačka potem veš kako smrdi na mestu kjer maček označuje svoj teritorij. Enako aromo imaš potem iz teh hmeljev, nekje bolj nekje manj ampak je očitna. Načeloma ta aroma sovpada z aromo citrusov in manga tako da recimo citra ima ogromno te arome. Eni te arome niti ne zaznajo kot take in jih ne moti, eni jo zaznajo pa jih ne moti, eni jo pa zaznamo in nas moti. Se pa da to aromo lepo zakriti če se uporabi zraven primarnega hmelja še nek bolj pikanten (neamaeriški) hmelj.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Mi zna kdo svetovat kako naj dosežem čimbolj rdečo barvo piva? Na razpolago imam munich, pale ale, carared, amber ale, crystal 120 ebc, cristal 60 ebc. Zelim zvarit rdece pivo z vonjem vanilije. Dva stroka vanilije bi namočil v viski, v epruvetko. Namakal bi en teden in potem zlil v sekundarca. Bi šlo to tako?

Recept sem zastavil takole:

2,50 kg Pale Malt Bel (6,0 EBC) 68,5 %
0,80 kg Munich Malt (20,0 EBC) 21,9 %
0,20 kg Carared (50,0 EBC) 5,5 %
0,15 kg Caramel/Crystal Malt (120,0 EBC) 4,1 %

15,00 g Hallertau Magnum [9,40 %] - Boil 60,0 min Hop 17,6 IBUs
30,00 g Styrian Golding [4,60 %] - Boil 20,0 min Hop 10,4 IBUs

Dry hop v sekundarnem fermentorju 7 dni, po treh tednih v primarnem. Dry hop z dvema strokoma vanilije namočene v jack daniels. (vse zlijem v sekundarca).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Za najboljšo rdečo barvo uporabiš čimbolj svetlo osnovo in potem dodaš "malenkost" žganega ječmena (roasted barley), lahko v zadnjih 10 min drozganja tako da ne da od sebe arome. Problem je da je zelo težko dozirat pravo mero za pravo rdečo barvo.

Opcija s temnejšimi karamelnimi sladi daje bolj rjav odtenek. Ne vem kako je z uporabo carared sladu, nisem nikoli uporabljal. V osnovi bi moralo z receptom bit vse ok, kako bo z barvo pa sporoči!
grin1.gif
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Potem mi ostane še opcija, da dam malenkost black patent ali pa chocolate, ker imam še tedva na zalogi. Potem bi bilo mogoče boljše Pale ale + vienna + black patent. Ok bom premislil in seveda poročal kako je izpadlo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Lahko poskusiš s carared, ampak sem sedaj na hitro pogledal po tujih forumih pa noben ni zadovoljen z barvo oz. pač enako kot pri ostalih cara sladih.

Chocolate ali pa black sladi tudi niso ok ker dajo preveč arome na količino potrebno za obarvanje pa tudi zaradi razlike v zrnju med neslajenim žganim ječmenom ne dajejo tako lepe rdeče barve. Mogoče potem če daš crystal 120 v dovolj veliki količini da bo dal od sebe ustrezno barvo, če delaš z vaniljo itak verjetno ciljaš na bolj sladko osnovo in temnejši cara sladi ne bodo motili okusa.
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
To kdo gleda ( http://vidto.me/2mvz5uelex6m.html )? Zelo zanimiva serija od ustanoviteljev BrewDog pivovarne, pač potujeta po ameriki po različnih craftbrew pivovarnah in potem v vsaki epizodi tudi zvarita kakšen poseben pir. Je precej zanimivo vidt kako razvito majo tam craftbrew sceno, čeprav velka večina seveda še vedno pije voden lager kot pri nas.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sva s kalbotom včeraj ob piru tudi debatirala o tem!
grims-1.gif


V ameriki je scena zelo zanimiva, dejstvo je da tam nimajo neke pivovarske tradicije in se je pir vedno dojemal kot nekaj kar je prišlo iz starega sveta za odžejat po napornem delu. Od te logike imaš v ameriki dejansko samo industrijsko ameriki prilagojena piva ki so še nedolgo nazaj zavzemala skoraj 100% delež trga (pa še to več ali manj samo megakoorporacije), ostalo je tam nekje od 80h let dalje odpadlo na "fancy" evropske zvarke ki so imeli srečo in se uvozili na ameriški trg. Predvsem je šlo za angleške in delno belgijske premium pivovarne, te so tudi "zagnale" craft sceno v USA.

Scena narašča zadnjih 10-15 let izjemno, tako zelo da je že problematična za monopoliste in ti tudi že ukrepajo. Mislim da je recimo tu treba iskat precej vzporednic tudi s slovensko sceno, ki je za evropo atipično monopolna in zaprta. Že to da laško in union dajeta ven neka "craft piva" in da ne stavita več samo na pijanke tipa "pivo in cvetje" je očitni znak da se zavedajo da se je scena začela obračat.

Na koncu v vsakem primeru profitira pivo in mi ki ga konzumiramo!
nahrung002.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ja sej to da jih skrbi padec dobička zaradi manjših pivovarn kaže tud ta reklama iz superbowla ( https://www.youtube.com/watch?v=siHU_9ec94c ), kjer se največja pivovarna na svetu dela norca iz craft piva, čeprav po drugi strani potem kupujejo manjše pivovarne ki proizvajajo ta piva.
 

tomikx

Zelenc'
31. jan 2015
9
0
1
Pozdravljeni,
en teden po odločitvi, da se tudi jaz lotim varjenja piva, je v mojem fermentorju pripravljena prva mešanica. Moram reči, da pred enim tednom nisem imel blage veze kako stvar poteka, s pomočjo tega foruma (predvsem hvala Utiševalcu in jest5, ki sta bila zelo aktivna na prvih 15 straneh, do koder sem z branjem do sedaj prišel
smile-1.gif
) in vseh napotkov, pa mislim da so dobre možnosti, da pivo uspe.

Začel pa sem s pivom Muntons Connoisseurs EXPORT STOUT + DME + S-04 in voda od zunaj, ki je pitna in je v bližini
smile-1.gif


Obvestim, kako potekajo stvari, še en krat pa pohvala za vse informacije, ki so zbrane na tem forumu, pa sem prišel komaj do 15% vsega napisanega
smile-1.gif


lp, Tomi
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Ja, od včeraj smo imeli prijetno debato o pivu kar pozno v večer. Tudi sestanek društva je bil zelo produktiven, bus me je pa idealno dostavil domov. Priporočam še komu, da se včlani v DLDP. Upam, da nam res uspe zorganizirat kako predavanje.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
V nedeljo sem se lotil varjenja lager piva iz hmeljenega ekstrakta:
- Muntons Export Pilsner
- 850g DME
- 2 x S-23 -> 1,5 L starter
- vode do 20 L namesto do 23 L
Pitching pri 19 stopinjah (prostor 16 stopinj), v treh urah vidna aktivnost in prestavljeno v prostor, ki ima konstantnih 10-11 stopinj, kjer zdaj lepo vre.

Plan za naprej: d-rest pri 70-80% fermentacije v prostoru 18-19 stopinj. Pretočit v sekundarca in lagering na 1-3 stopinje nekaj tednov. Sem pa zdaj brskal po forumu o S-23 in sem prišel v dilemo ali se držim plana, glede na spodaj napisano:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prednost S-23 je da lahko oz. morajo fermentirat na višji temperaturi (cca. 15C) s čimer ne pridelajo skoraj nič diacetila in ni potrebno delat d-resta. Druga prednost je pa da ne marajo klasičnega lageringa pri nizkih temperaturah in se jih tako lahko leži le malce pod fermentacijsko temperaturo (10C). Torej v tvojem primeru bi jih lepo pustil na 15C ene dva tedna, nato bi temperaturo zmanjšal na 10C in jih pustil še en teden. Potem stekleničiš in po karbonizaciji daš pivo v hladilnik kjer pridobiva še nekaj tednov na okusu.
Zdaj pa ne vem, pri kakšni temperaturi naj napravim lagering? Je klasična lagering temperatura prenizka? Grem rajši na okrog 5 stopinj, pa potem rajši kakšen teden manj?

Pa še eno vprašanje. V primeru da izvajaš lagering na 1 stopinji recimo 6 tednov. Ali je v pivu po stekleničenju še dovolj aktivnih kvasovk za normalno karbonizacijo v flašah? Ali je potreno dodat sveže kvasovke?

Hvala in LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glede na količino kvasa in warm pitching si dobro zastavil in lahko po d-restu daš tudi s-23 na lagering temperaturo, edino znižuj ga počasi (recimo 1-2C na dan), ali pa alternativno pusti kvas na d-rest temperaturi ali pa mogoče spusti tam na fermentacijsko še teden ali dva, potem pa v hladilnik na lagering temperaturo.

Pomojem (osebno mnenje in opažanja) je pri S-23 problem v temu da rabi precej časa da se "ščisti" in če delaš klasično lagering proceduro izločiš iz piva kvasovke prehitro zato ima pivo na koncu čudne priokuse ker jih kvas ne "uniči" v fazi oplemenitenja.

S samim lageringom tudi pri s-23 ni nič narobe, edino daj kvasu malce več časa med aktivno fermentacijo in lageringom pa bo vse ok.

Glede stekleničenja sem sam na začetku dodajal posebej kvas ampak ugotovil da nima smisla, tudi po 8 tednih lageringa (2 meseca+ od začetka fermentacije) se pivo karbonizira normalno, edino rabi dalj časa (2-3 tedne na sobni temperaturi).
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Danes sem uničil svojo zadnjo piksno, ki sem jo še imel na zalogi(coopers wheat + kila pšeničnega DME+ (100g pale +180g cara 60+ 70g chocolate mini mash) za 13l pivine. Malenkost bolj alkoholno
evil.gif

Od sedaj dalje pa le še partial mash
wink-1.gif
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.