Robotski sesalci

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Dela že eno leto, imel je obdobje nekih muh, sedaj spet nekako dela (brez servisnih posegov v njega), sem pa mnenja da je primeren samo za trdo površino. Na tepihu se najbrž bolje obnese romba ker ima krtačo. Hofer ima samo metlice pri strani, ki smeti pometata pred sesalno režo.
Sicer pa ravno tako sesa brez nekega ”reda” tudi 100x po istem mestu. Sicer gre lepo ob robu-stenah, samo po sredini pa hodi do ”onemoglosti”.

melager

Zelenc'
14. nov 2013
2
0
1
Pozdrav vsem!

Berem forum in se vedno bolj navdušujem na robotskimi sesalci. Imamo namreč psa, ki je pogosto zraven nas v dnevni sobi, kar pomeni sesanje skoraj vsak dan, sicer imaš dlake povsod... Po hiši imamo laminate, sesalec mora posesati spodaj cca 50m2, brez preprek. Zagrel sem se za iRobot Roomba 630, ki ga ima Telekom v programu zvestobe na obroke 24x13eur, kar se mi zdi dobra cena.

Je to dobra izbira ali naj raje vzamem kaj drugega / boljšega / dražjega ?

Hvala.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
ksz....

v Metroju je 620-ka 219 eur, a je dobra cena ali ne pa nimam pojma, samo sporočam, če bo koga zanimal.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Sem pregledal kataloge, da vidim, kaj res ponujajo : http://www.metro.at/english/pages/metro_posth2i.cfm , ja priznam , precej zanimivega, samo o Roombah ni sledu..... v teh katalogih..............

Sicer pa tule je 296 eur v Sloveniji z našo garancijo, torej baterija je najmanj 50 eur pa še tvoja trditev o 60 eur razlike , je tam cena 186 eur ?????????

Nazadnje urejeno:

kakush

Pripravnik
11. sep 2007
62
0
6
@matofill

Vzamem nazaj...1 teden je potem normalno delal, sedaj pa spet samo vozi prah s seboj pred posodo
frown-1.gif
Ga bom kar odnesel na servis dokler je še v garanciji pa naj oni odpravijo težavo.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.463
10.695
113
mato, imaš mogoče kakšen servisni manual za 790ko? kako jo razstavit.. zadva je že več kot eno leto stara dosti v pogonu,pa je padel s postelje al neki (pri žlahti) in se je odbijač "prestavil - stisnjen" pa en senzor oziroma prozorna plastika je zapacana, pa bi rad to postavil na svoje mesto. Preden ga prinesem k teb
smile-1.gif
ker toliko mehanikarja sem.
Sesa sicer okej do neke točke ko začne samo naprej pa nazaj gurat. Verjetno zaradi stisnjenega odbijača. sklepam.

kje so ti senzorji az globino? črno? al kako je že s tem?

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
mato, imaš mogoče kakšen servisni manual za 790ko? kako jo razstavit.. zadva je že več kot eno leto stara dosti v pogonu,pa je padel s postelje al neki (pri žlahti) in se je odbijač "prestavil - stisnjen" pa en senzor oziroma prozorna plastika je zapacana, pa bi rad to postavil na svoje mesto. Preden ga prinesem k teb
smile-1.gif
ker toliko mehanikarja sem.
Sesa sicer okej do neke točke ko začne samo naprej pa nazaj gurat. Verjetno zaradi stisnjenega odbijača. sklepam.

kje so ti senzorji az globino? črno? al kako je že s tem?

Za začetek odvij samo vse vijake pod odbijačem in bo vsaj jasno, kaj se je zataknilo, ko bo šel odbijač stran, težava naprej nazaj je v stikalih pod odbijačem, za senzorje razdreti je pa treba potem glavo razkopat in potem gredo z rahlim trikom ti senzorji ven, vendar malo smeti ne škodi, raje ta del opusti in naredi le prvega, da ne bo več škode, kod koristi.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.463
10.695
113
oj, sem storil tako, vse sem razstavil, dva najbolj problematična senzorja sem potegnil iz prozorne plastike in z baby palčko popucal, skup zložil na svoje mesto, vse smo spucali. Dela kot nov. Hvala za podatke.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Znanci so kupili model 760. Prej so imeli na testu mojo 581. Sedaj pa pravijo, da nova 760 ne zna nehat. Da se kr vozi in vozi...
Je normalno, da nova dlje časa porabi za isti prostor?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
samo je 581 čisto vredu opravila delo v krajšem času, in ostalo ji je še baterije za drugi prostor.
Torej kje je tle prednost novega modela, če vbistvu posesa manj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Ja srečni naj bodo, dlje, kot 2 uri tako ali tako ne more delovati .............
Bedasto.
Zakaj bi nekaj drgnil 2 uri če v 10 minutah prehodi. Ko pa je treba pa baterije, krtače in ostalo kupit pa.....
No saj hoferjev tudi mislim da dela do onemoglosti. Ga bom enkrat nalašč zaprl v neko majhno sobo pa testiral, kdaj jo bo posesal. Njegov štabni prostor (30+m2) je sesal uro in pol, potem pa sem ga dal filat, čeprav bi on še kar drgnil..... Ja pa kaj še.

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Torej, da se razumemo, Roomba ne dela nobena do onemoglosti, prostor premeri, to naredi na način, da vidi, koliko je v eno smer peljala najdlje naravnost, s pomočjo tega oceni velikost prostora in določi posledično čas čiščenja in ko prostor cel obdela se vrne na docking ali se pa ustavi. Čiščenje do onemoglosti sicer lahko sprožimo na način, da pritisnemo DOCK, docking station pa mu skrijemo. Če kdo ne verjame , je test povsem enostaven, Roombo zapreš v en mali WC in jo vklopiš in po 5 minutah bo končala.

Fusion: Razlike med serijo 500 in 700 so minimalne, glavna je design, postranska pa še senzorji polnosti koška, pri boljših modelih in pa Hepa filtri, drugih razlik pomembnih ni. Primerjaš pa žal neprimerljiva modela , 581 je TOP model serije 500 in podpira tudi navigacijo, med tem, ko je 760 ka osnovni model serije 700, ki ne podpira navigacije (mislim z svetilniki ne osnovne) .

Torej primerjaj 581 z 780 ali 790, model 760 pa lahko primerjaš z 555 ko.

So pa seveda še pravljice, ki jih Irobot razlaga neukim, kako 700 serija zna počistiti ob vogalih, saj ob robu linijsko sledi steni in čisti .... ............lepa pravljica, samo to dela tudi 500 ka, pa tudi še starejša 4000 ka, pa še starejši Discovery......., jasno je pa treba malo pravljic zraven napisati, da ljudje dobijo občutek, da je zadeva precej boljša, saj le tako upravičijo tudi višjo ceno.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
oba modela sta se uporabljala brez stvetilnikov in wallov. torej je njuna osnovna pamet navigiranja po prostoru enaka.

glede na tvoj stavek "... to naredi na način, da vidi, koliko je v eno smer peljala najdlje... " predvidevam, da je tudi pomembno kako roombo postaviš v prostor?
Za primer vzamemo raven dolg hodnik. Če bo šla naravnost po celi dolžini, bo drugače izmerila, kot če se bo zaletavala od stene do stene, ker ob robu se ravno ne zna skos vozit. ?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Če se smem vrinit...

Dal si dober primer. Primer,kjer roomba ne bo vsakič delala po isti svoji logiki. Odgovor, zakaj ne, je sila preprost. Roomba, po mojih izkušnjah nima kaj ekstra pameti. Sesa, oziroma pometa, kakor se spomni, odbije od stene.
Primer, ki ga je postavil mato, da roomba v majhnem prostoru dela samo par minut, tudi drži. Verjamem da ne zato,ker vidi prostor, ampak zato,ker sešteva odboje in čas med njimi. To so sicer samo moja predvidevanja, zdijo se mi pa logični...

Še en moj primer. Zakaj potem roomba ne sesa enako oz skoraj enako prostor? Nenazadnje prostor ne spreminja velikosti...