Razlog, zakaj vam ne dam službe

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
glej pred dnevi je bil v financah članek, da najem poslovnega prostora v avstriji pride cca 5,5 EUR...dvomim da je v budimpešti cena skoraj 3 kratnik tega...

Sorry, kako prosim?
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
Na primer, ima fanta ... pa gre na razgovor in reče, da je še samska ... čez par ni pa pove direktorju, da je našla fanta ... ali pa je tiho, pa ko ji da za nedoločen čas, pa začne delati na otrocih ...

Ta, ki je to napisal je lep dokaz, da se ne strinja z enakopravnostjo med moškim in ženskom ... očitno ta človek hoče, da ženska spada samo doma za štedilnik pa pomivalno korito ...

Če bi vsi tako gledali, kot on gleda na to, bi zelo malo žensk imelo službe.

Krehm. Samo omenim, da sicer ne smes vprasati, koliko je zenska stara in v kaksnem odnosu je. Ampak jaz, recimo, ne bi zaposlil nekoga, za katerega ne bi bil preprican, da bom od njega dobil vsaj dve efektivni leti dela. Zato, ja, meni je zelo zal, 27-35 letne zenske brez otrok jaz ne bi zaposlil (razen ce ne bi imela specificnih znanj, ki bi jih potreboval takoj), pika, konec, stop.

Pa ne, da se ne strinjam z enakopravnostjo (zena bi me tepla.press), ampak eno je privat menje, drugo je pa resnicno zivljenje in "bottom line" podjetja. Da ne omenjam, da vecina folka ni priplavala po zupi, in da bi jaz nekoka, ki je "slucajno" nasel fanta 10 dni po zaposlitvi, ali "po nesreci" zanosi po najkrajsem moznem postopku odstranil. Ker je laznjivec.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.782
6.555
113
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Če to drži in niso Finance po stari navadi povlekle podatka z zadnje plati, je res ugodno.
Na spletu nikjer ne najdem tako ugodne ponudbe. Ima kdo kakšen link, kjer bi bila dejansko navedena tako ugodna cena najema pisarniškega prostora na Koroškem in kaj vsebuje?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zna biti, da ima Madžarska malo boljši javni promet. Metro požre veliko nepotrebnih prevozov z avtomobili. V Sloveniji biti brez vsaj enega vozila na družino je skoraj utopija. LPP je srednja žalost, ki je v večini primerov enakopravni udeleženec v ljubljanskem prometu, moral bi pa biti nadrejeni in prioritetni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.342
7.094
113
pri taščici
Nisem bral vsega še, gledam graf, kjer je slovenija nekje na sredini.
Vsi podjetniki pa vpijejo kako smo obdavčeni!
Ali je sedaj graf lažnjiv (in celoten prispevek) ali bi samo slovenski podjetniki radi, da bi delavci v službo vsak mesec priensli tisoč evrov od doma, da bi oni lahko potem vsak mesec nakazali mio v lihtenštejn

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ma dej mene je ta clanek prav razkuril, kaj joka 3 leta porodniske, v nasi firmi so vse punce zelo hitro po letu porodniske prisle nazaj delat, ker niso direktorice in s takimi placami danes stejejo vsak evro ki ga dobijo, tako da nobeni ni kraj pameti prislo da bi bila doma 3 leta.
Clanek povzema samo zakon ki se ga pa izvaja v kaksnem %?

Pri nas je tudi veljala logika direktorja, 6 studentov namesto 3 redno zaposlene, stem da se studentje skoz menjavajo, nova uvajanja itd, pa ze tako je lupil drzavo in prikazoval minimalce, jokal pa skoz. Dobil skoraj milijon sredstev itd pa se samo siril in kupoval nepremicnine. Danes taki samo goltajo, ni zadosti dobra placa ampak zraven se se sirit kot kuga, ce ni tega "gre" biznis slabo

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ma dej mene je ta clanek prav razkuril, kaj joka 3 leta porodniske, v nasi firmi so vse punce zelo hitro po letu porodniske prisle nazaj delat, ker niso direktorice in s takimi placami danes stejejo vsak evro ki ga dobijo, tako da nobeni ni kraj pameti prislo da bi bila doma 3 leta.

ne-ne-1.gif
Pri zeni v firmi je zenska, ki zanjo dela "bruto" 16 let, neto pa 8, in ima 3 otroke. Ampak je pa res, da vecina tega ne izkoristi. Tam, leto pa pol je povprecje.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Jah tudi pri moji mami so imeli eno bosanko ki je bila zaposlena v podjetju okol 20 let, bila pa na sedezu podjetja 5 let, skoz po nekih bolniskih samo, potem je imela invalidnega otroka itd. V nasi firmi 3 novopecene mamice razlicnih starosti vse prisle takoj nazaj delat po letu al kolkr koli je ze rok. Mel tudi sodelavca ki je takoj ko je bilo mozno vzel bolnisko, pa ceprav zaradi prsta in imel bedaka kot sem sam ki je z glezjem ki je mel natrgane vezi hodil delat pa ceprav sem komaj hodil.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.773
9.980
113
40
MB
pohvalno da se mentaliteta spreminja, čeprav dvomim da se v zadostnem procentu, nevem kje so ble pred kratkim številke da je v .si vsak dan na bolniški kar 20.000 ljudi
confused-1.gif

dejstvo je da je še vedno preveč takih ki izkorišča to ... isto porodniške, predstavlaj si kolektiv ko je ne vem cca. 30 žensk v teh godnih letih ... skoz nekoga ni
rolleyes-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ali je sedaj graf lažnjiv (in celoten prispevek) ali bi samo slovenski podjetniki radi, da bi delavci v službo vsak mesec priensli tisoč evrov od doma, da bi oni lahko potem vsak mesec nakazali mio v lihtenštejn

Ti citiram Gustla a foruma Financ, da ti razširi obzorja:

------------------------
Ja, Slovenija nima težav z davčno obremenjenostjo plač. Zadevo smo uredili tako, da smo ustvarili delovna mesta z nizko dodano vrednostjo, nizkimi dohodki, kamor smo nabili tudi nizke davke. Da prinesemo notri, z najvišjo dohodninsko stopnjo poberemo vsem bogatašem zaslužek nad astronomskih 1.254,83 na mesec (medklic: prasci kapitalistični zavaljeni!!!).

Ta ureditev pride prav tudi v takšnih statistikah, kot je gor, saj zaradi mediane, ki je tudi precej nižje od povprečne plače, grafki pač pokažejo, da niti ni tako grozno.

In zato naj bodo vsi sposobni, izobraženi, pridni, ki se čudijo svojemu 41% dohodninskemu razredu, začinjenim s prispevki, vrtci..., kar lepo tiho, ali pa naj se izselijo na Madžarsko pa bodo potem videli, kaj je to DAVEK!
-----------------------

LP,
PIC

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Graf ni čisto točen. V slo je za 760€ neto strošek delodajalca 1.272€. Država torej pobere 40,2%

Ampak če bi pogledal realno prilerljivo SLO plačo tidtim madžarskim 760€ (kar je, če sem dobro ujel Evrofilovo cifro in prebrskal podatke o net povprečnih plačah, vsaj 1500 neto pri nas), ti država pobere 48%. Pojdi malo višje, pa bo 55in več % pobrala država. Hop, pa smo nekje na vrhu tabelce ...
Bolano
stupid-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Dobro veš, da se pri nas ne splača bit dober. Potem ti pa lenuh še grozi, da če bo šlo tako naprej, da te bo pred štacuno na gobec in ti špecerijo vzel. Go figure
stupid-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Graf ni čisto točen. V slo je za 760€ neto strošek delodajalca 1.272€. Država torej pobere 40,2%

Ampak če bi pogledal realno prilerljivo SLO plačo tidtim madžarskim 760€ (kar je, če sem dobro ujel Evrofilovo cifro in prebrskal podatke o net povprečnih plačah, vsaj 1500 neto pri nas), ti država pobere 48%. Pojdi malo višje, pa bo 55in več % pobrala država. Hop, pa smo nekje na vrhu tabelce ...
Bolano
stupid-1.gif

Pa tele mednarodne tabele ne poberejo našega fenomena, ki sliši na ime bruto bruto. Še to je treba računat.

LP,
PIC

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ni samo nas fenomen, tudi Huni ga imajo.

Mas Bruto (se pravi tvoj bruto), Bruto-Bruto (delodajalca) in Super Bruto (don't ask), ki je tvoj Bruto x1.27 za ves denar nad malo manj kot 9.000 EUR bruto na leto, od katerega placas dohodnino.
smile-1.gif

Prakticni primer (priblizne cifre) pri okoli 2000 EUR na mesec (7.200.000 HUF na leto) Bruto = noro dobra placa

Obdavcljivi prihodek (Superbruto) = 8.489.520 HUF

Tvoj Bruto na mesec: 600.000 HUF (malo manj kot 2k EUR)
Na mesec dobis neto. 375.806 HUF (od oka 1220 EUR)
Firmo stanes: 771.000 HUF

Nismo samo v Sloveniji tisti, ki noro obdavcimo ce "prevec" zasluzis...

tesfalar

Majstr
1. nov 2008
1.134
100
63
Ampak na Madžarskem je še vedno 375,8/771 HUF = 49%
Ko pa dam jaz moj neto/brutobruto dobim 39%.
Ja, država mi vzame 61% od brutobruto. Vem kaj pišem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.396
1.263
113
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Bolano
stupid-1.gif

Pa tele mednarodne tabele ne poberejo našega fenomena, ki sliši na ime bruto bruto. Še to je treba računat.

LP,
PIC

Jaz sem ga vračunal. V uni tabeli je pa v resnici tudi (je ena malenkastna razlika, ampak ne toliko, kot bi bila razlika med bruto in bruto bruto).
Sam itak vedno poznam, uporabljam in računam le bruto bruto ter neto. VSe ostalo je nategovanje, ker država skriva, koliko v resnici vzame. Če bi na plačilne liste začeli pisat bruto bruto, bi hitro imeli proteste. So pa sindikati lepo podkupljeni, da so o tem tiho ...