razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ja kako sem vesel,( kot častnik SV v prostem času po stiebru), da imamo take vojaško sposobne mladce..ma ni, da ne bi vedeli vsga o orožju. Toliko jaz ne vem, priznam. Ampak, bojim se, da bi to vseskupaj splahnelo po enem dnevu vojaškega življenja v resnici
frown-1.gif

Jah, če ste imeli pa zanič obutev...morali bi se obrniti na zaveznike nemce, meindl baje dela izvrstno obutev, imam jaz od njih, samo ne vojaške...

drugače se mi pa j. za vojsko, point je bil razbiti še en jugo mit.
cool-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Seveda sem optimist..lej, kako mladci pokajo po šivih od moči in vojaškega znanja. Tako da vemo, kje naj bi potekala naslednja mobilizacija, če bo potrebna. Moji veterani pravijo, da se ne bi šli več takih zadev in dam jim prav. Po Lj je dost mladcev, pripravljenih na boj. Še politično jih je treba izobraziti; npr, da je bila partizanska vojska prva prava slovenska vojska, ne pa belogardisti oz. domobranci.
TO oz. SV je pa naslednica.
zmaga.gif

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.126
735
113
EU
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ja kako sem vesel,( kot častnik SV v prostem času po stiebru), da imamo take vojaško sposobne mladce..ma ni, da ne bi vedeli vsga o orožju. Toliko jaz ne vem, priznam. Ampak, bojim se, da bi to vseskupaj splahnelo po enem dnevu vojaškega življenja v resnici
frown-1.gif
To je tvoj komentar na vse podane argumente?!?
13.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Slovenska vojska, ki so ji poveljevali jugo oficirji? Jaz bi potem kot prvo slovensko vojsko prej priznal maistrove in malgajeve borce, hm v Državi SHS smo v bistvu imeli lastno vojsko, torej precej prej kot so bili partizani...isto velja za prvo slovensko vlado. Evo pa padajo še drugi miti.
grin1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Stieber, nekdo:
Škornje sem imel pa vojaške (v bistvu ojačane policijske) od JNA in še mi je danes žal za njimi. Ker naslednje (rjavi) so mi razpadle v enem letu.
frown-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.999
5.627
113
Tisti rjavi so bli ze pos 80's...ni blo vec zahodne krede pa je bla tud kravja koza okol riti obrezana dost dobra za armiju
evil.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Jugo oficirji? Rozman, Ambrožič, Hribernik, Gregorčič, Avšič, itd ne zvenijo glih na jugo..Ampak zgodovinar kot ti bi lahko šel še globlje v zgodovino po sledeh slov. vojske-ni vrag, da se niso potikale po ozemlju pra slovenije horde čistih oboroženih praslovencev..pa makar s kiji in sulicami
tongue-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Tisti rjavi so bli ze pos 80's...ni blo vec zahodne krede pa je bla tud kravja koza okol riti obrezana dost dobra za armiju
evil.gif
V TO sem imel te škornje(policijske)..rjavi so pa bili uvoženi od ne vem kod..tolko od zahodne kvalitete.
wink-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
V bistvu imaš prav, saj je bil tito po materi slovenec...če ne drži teorija o ubačenem ruskem agentu...drugače pa dobro veš, da je josip poslal v slo večje število srbskih oficirjev za poveljnike slo partizanom

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Tudi to je res, ker je pri nas kasneje manjkalo izkušenih poveljnikov, ker je veliko prejšnjih padlo zaradi hrabrosti v boju in seveda zaradi izdaj gestapovskih vrinjencev. Ti vrinjenci so bili seveda nanovačeni iz domačih ljudi, ki so za par 100RM in šteke cigaret izdali cel bataljon, če je tako naneslo.
crazy1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
41.999
5.627
113
Hoces rect da je Stanovnik delal za gestapo? Pohorski bataljon je padu zarad njegove izdaje!

No on ocitno ni izdajal za 100RM...7000eur
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Hoces rect da je Stanovnik delal za gestapo? Pohorski bataljon je padu zarad njegove izdaje!

No on ocitno ni izdajal za 100RM...7000eur
smile-1.gif
Pobriši, preden te kdo toži..
rolleyes-1.gif
..ta bataljon je bil izdan iz strani nekega gozdarja, ime na pm, če te glih zanima.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.713
6.110
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Jugo oficirji? Rozman, Ambrožič, Hribernik, Gregorčič, Avšič, itd ne zvenijo glih na jugo..Ampak zgodovinar kot ti bi lahko šel še globlje v zgodovino po sledeh slov. vojske-ni vrag, da se niso potikale po ozemlju pra slovenije horde čistih oboroženih praslovencev..pa makar s kiji in sulicami
tongue-1.gif

Sami klavci našega naroda!

Kamele0N

23. jul 2008
41.999
5.627
113
Lepa komi dvolicnost!

Najprej replay z mojim postom...potem pa prijateljski nasvet naj brisem
smile-1.gif

Zakaj bi me kdo tozil...saj so samo kosti?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
tongue-1.gif

Sami klavci našega naroda!
Klavci so se skrivali po župniščih in nosili obvestila debelemu Rožmanu, ta je pa tekel z pasjo vdanostjo Rossenerju, ki ga je zviška in z odporom poslušal. Da ne omenjam Rozumeka z Bleda, ki se ga je kler bal bolj kot hudiča, ker jih je preziral.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

No, jugoslovani so hoteli večji kaliber, pa jim rusi niso dali tehnologije. Kot drugo, orkan je bil, kar ve celo eazy, namenjen uničevanju iranskih 'fanatikov' za fronto na mestih, kjer bi se zbirali in formirali. Naročnik so bili iračani, ki se navadno ne zadržujejo na hribovitem balkanu, pa tudi homeinijevi privrženci se niso. So pa res potem jugiæi imeli tudi nekaj orkanov...

Toliko o poznavanju teme.
cool-1.gif

Z eazyem sva debatirala o prodaji letal, ne tankov...tisti tanki v kuvajtu so pa, ko se je oglasil sadam, več ali manj lepo stali na mestu (mogoče niso hoteli vžgati?), z iraškimi tanki pa se je spopadalo nekaj krepko zastarelih britanskih kolesnikov, pozabil sem kako se jim reče...saladin mogoče?

In kakšno strašno opremo ste to imeli, ki je zahodni specialci niso imeli?
confused-1.gif

Odgovor tebi in kameleonu.

Orkan je bil razvit z iraškim denarjem, ampak nikoli niso imeli nobenega. Za večje kalibre je imela JNA Luna-M.

Kaj smo imeli od opreme? Na ''obuci'' - minomete RB M79, minomete 120mm, bestrzajce, skoraj novo opremo.. na meji, novo opremo, snajperje, nove uniforme, RB M80, PM-e, nočne dalnoglede, geofone, sredstva veze, itd... Obstajala je navadna vojska, kjer so jih naučili osnovnih stvari in bili smo taki ki smo dejansko nekaj delali.

In ni vse kar je podobbno isto. M70 je dosti kvalitetneje narejen od kopij AK47. M84 je v mnogih detaljih drugačen od T72, kupola je čisto drugače narejena. M84 je edini tank ki je bil dejansko v tankovski bitki v iraqu. Je hitrejši od abramsa, manj občutljiv na zadetke, manj občutljiv na prah v zraku, bolj natančno strelja... Pa če smo že pri temu tudi letnik prve uporabe je podoben!

Si slišal da je irak kupil še več kot 1000 (tisoč+) tamčkov 110? Si slišal da so se dogovarjali tudi za BVP?

Sicer pa nima smisla nadaljevat, jugoslavije in JNA ni več, samo stvar zgodovine.

Kamele0N

23. jul 2008
41.999
5.627
113
M70 ma plus ker ma namesto 1mm pleha 1,6mm in se zato med streljanjem manj zvija (konstrukcijsko)...
Ampak tolk debel pleh ma tud kitajska kopija...poleg kromirane cevi ki jo M70 NIMA...ma "blue steel"....za irak ok...za vlazno vreme pri nas pa ne...

TAMcki...ok kamijon je bil OK...probleme je mel z zracno hlajenim motorjem...zadnji cilindri ki so bli pod kabino so se tezje hladili...ce je bil to problem ze pri nas na balkanu...kaksen je mogu bit sele v iraski vrocini...?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
no, tudi tu niso nič kaj 'izumljali' niti tople vode ne, še rakete so bile točno določenega (dokaj majhnega) premera/kalibra (če se ne motim, gre za 262 mm) zato, ker so rusi pač dobavljali mašinerijo za izdelavo ali celo izgotovljeno pogonsko sredstvo v omenjenem premeru, večjega (recimo ruski smerč ima 300 mm) pa nezanesljivim jugosom niso hoteli dati

v glavnm na račun jugo vojaške industrije bi se lahko človek smejal še pa še

aja eazy, kdaj nam daš seznam tistih mega prodaj vojaških letal v tujino?

Primerjat smerč in orkan je lari fari kot primerjat hruške in jabolke. Kaliber sploh nima veze. Sicer pa Orkan ima domet 50 km, rabiš več v hribovskem balkanu? Ja, obstajajo še večji kalibri, pa kaj? Včasih tudi z manjšim narediš veliko.

Tvoji komentarji izražajo popolno nepoznavanje teme. Jugo vojaška industrija je bila namenjena prvo obrambi tedanje domovine. Šele potem izvozu, sploh veš koliko tamovih 110 so prodali kuvajtu? Koliko papirjev je bilo treba za M84, koliko tovarn je delalo za M84, itd...

Nekateri so bili v JLA samo da se naučijo razstavljat puško in podobne osnove. Nekateri smo bili v boljših enotah, in smo imeli opremo boljšo od specialcev zahodnih držav.

No, jugoslovani so hoteli večji kaliber, pa jim rusi niso dali tehnologije. Kot drugo, orkan je bil, kar ve celo eazy, namenjen uničevanju iranskih 'fanatikov' za fronto na mestih, kjer bi se zbirali in formirali. Naročnik so bili iračani, ki se navadno ne zadržujejo na hribovitem balkanu, pa tudi homeinijevi privrženci se niso. So pa res potem jugiæi imeli tudi nekaj orkanov...

Toliko o poznavanju teme.
cool-1.gif

Z eazyem sva debatirala o prodaji letal, ne tankov...tisti tanki v kuvajtu so pa, ko se je oglasil sadam, več ali manj lepo stali na mestu (mogoče niso hoteli vžgati?), z iraškimi tanki pa se je spopadalo nekaj krepko zastarelih britanskih kolesnikov, pozabil sem kako se jim reče...saladin mogoče?

In kakšno strašno opremo ste to imeli, ki je zahodni specialci niso imeli?
confused-1.gif

Ne, niso Jugoslovani zeleli vecji kaliber. Jugoslovani so Iraku ponudili dve varianti in dostavili izbrano. Namen in specifikacija kupca je bil dostava kasetnega polnjenja (kaliber postane brezpredmeten) v ekstremnih pogojih. Pred prevzemom so v puscavi izstrelili 500 raket v ekstremih pogojih. Ce bi Irak zelel vecji/drugacen/karkoli ze bi sel drugam in to dobil. Denar so imeli, pa ocitno ni kajne?Torej, v tem primeru kaliber vsekakor NI BIL POMEMBEN.

Kaj kupec pocne z tanki/letali/topovi po prevzemu in placilo je njegova stvar
smirk-1.gif
in ni problem prodajalca.

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:No, po moji literaturi iz pazi to, leta 1986, je bil jugo letalski izvoz 30 jastrebov libiji in 6 zambiji. Drugega nisem našel. Toliko o vojnih tajnah. Sedaj smo pa leta 2014, jugoslavija je že več kot 20 let pokojna in lahko mirno napišeš, koliko vojaških letal je izvozila. Kot kaže, sem o jugo izvozu letal edino JAZ podal kak relevanten podatek, ostali, ki nekaj nabijate o megaizvozu pa niste zmožni podati niti tipa letal, števila letal in države, ki jih je kupila???? To, kje je bila po moči JLA, pa ni moja ocena, ampak ocena mag. Zvezdana Markoviæa, ki je v 'prostem času' častnik Slovenske vojske. Svojo oceno je zelo dobro utemeljil, tvoja osnovnošolska utemeljitev pa zgleda takole

V tvoji literaturi bos zagotovo nasel tudi zapis da je bivsa drzava ozrima JNA imela posebno podjetje za "cudne posle" oziroma za tajno nabavo/prodajo orozje (in ne samo orozja). Seveda podatkov niso objavljali in do danes se nikjer nisem zasledil podatke o
dejavnosti podjetja. Razen tega da so obracali miljarde.

Oceniti nekaj kakor 10. karkoli ze in zraven pripisati da nisi uposteval pol vojske je pa rahlo ...
stupid-1.gif
V primeru JLA je to sploh neumnost zaradi specificnosti JLA doktrine.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.969
334
83
tam ko se terc po tori rola
V marsikateri tovarni v državi so se proizvajali deli za... namenska proizvodnja se je reklo. Tudi v moji bivši firmi. Zato so pa vsake toliko prišli modeli z veliko zlatimi zvezdicami na ramenih pogledat...