Prvi test letnih gum 2015

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hvala bom pogledal! Sicer pa v moji dimenziji je 99Y kar malo.. Npr. od Bridgestona so Touranza ER300. Sicer sem imel nazadnje zimske Bridgestonke Blizzak in so bile tako tako, niso bile slabe niso pa bile špica... dobil sem jih pač v neki komenzaciji in ni bilo druge izbire.

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
Jaz pri letnih prisegam na Bridgestone pri zimskih na Continental, oboje v dimenziji 195/65R15 91H.

Na sezono delam z enimi in drugimi po cca.15.000km, zdržijo 3 sezone BP.
Vozim normalno po predpisih, 50%reg, 30%ac, 20%mest

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Jaz sem do sedaj na tem avtu porabil 2 kompleta letnih Michelink in tako lahko tudi zanje recem vse najboljse...!

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kaj pa tebe grize? Čez nekaj tednov se bo zakonsko zacela menjava pnevmatik in jaz jih rabim in to dobre kot vedno. In ne, ne mislim 15.3. stati v koloni za menjavo. In ja, ce dam za gumo 140€ naj bo sveža razen ce dobim zq star DOT kak extra popust, zelo enostavno.Torej se ti ne zdi cas za nakup pnevmatik? Ti se bos pac ukvarjal s tem okoli 10.3. jaz se pa danes...

Saj pravim AVTO je svetinja za tebe. Za večino nas je koš brez dna zaradi vzdrževanja in zavarovanja. In pa kje za vraga je napisano, da moram nujno menjati gume 15.03. Jaz jih menjam ko ni več niti najmanjše možnosti za sneg. In kateri zakon, ki si ga je izmislil človek narava upošteva.

In prav revež se mi zdiš, ker imaš avto, na katerega grejo gume za 140 eur kos. Res revež...... In potem misliš da bom padel po tleh zaradi tega, ker ti kupuješ gume za 560 eur. Jaz za ta denar dobim avto in se z njim vozim 2 ali pa tri leta pa me boli k..... za gume in DOT.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Itak da te boli k.... dokler nekdo ne bo prileti v tebe in v avto za 560€.
hysterical-1.gif
=>

Če je že ravno tema odprta pa mene zanima od kdaj letos je realno pričakovati nove 2015 DOT-e na letnih pnevmatikah? Torej najbrž če kupim danes letne pnevmatike so še vse letniki 2014? LP

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ni receno,odvisno kje kupujes...tisti ki majo zalogo ti bojo uvalili staro (ceprav staraverjetno ni vec kot par mesecev)
Meni pri nas ustreza Amzs,poznam vulkanizerja pa res se potrudi da je vse bp

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ko avto december 2014 ali januar 2015?!?😉
V bistvu po moje ni razlike,gre za stvar osebnega prepricanja in zahtev...

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
@Avtofun: a je zate dejansko razlika če imaš gume 5014 ali pa 0115?

Ne, med tema dvema DOT-oma zame ni razlike. Tezava za mene je v tem da ko poklicem firmo kateri DOT je guma in mi povejo da je 2014, tocno pa jih vecina noce povedat. Torej med 0114 in 5014 je v teoriji lahko velika razlika. Zakaj? Ker ne vem kaj se je 1 leto vmes s to gumo dogajalo, kako je bila skladiscena, kaksnim razmeram je bila izpostavljena in podobno. Ce pa kupim mesec dni staro gumo za ENAK DENAR pa se izognem tem rizikom. Zakaj bi tvegal? Pa mislis da se kaj dost s tem ukvarjam? Sploh ne, ukvarjam se dost zdaj z vami tukaj gori, drugace pa ko se odlocim poklicem 3-4, kdor mi zagotovi dot pac tam kupim. Vsega 15 minut dela. Nevem zakaj delamo iz tega zgodbo? Vse kar sem hotel izvedet od vsevednega alterja je podatek kdaj se zacnejo novi dot-i ven šibat
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Se vedno nisi povedal za ker avto gre?
Zanima me zaradi neobicajne dimenzije....

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pa še za tebe mojster, ko boš kupoval pnevmatiko ti skoraj nihče ne bo hotel povedat DOT-a, rekli ti bodo da je stara max. do 1 leta. Torej ne veš ali je februar 2014 ali je februar 2015. Pa sicer v kolikor bi bila guma pravilno skladiščena še ne bi bil tak problem, težava je v tem da ti naši prodajalci v glavnini sploh nimajo pravih pogojev za to dejavnost. Skratka dovolj sranja sem videl v tem segmentu da raje kupim garant nekaj mesecev staro gumo s katero se ni imelo "časa" nič slabega dogajat. Vsak se pač sam odloči. Hvala bogu pa da obstajajo takšni kot si ti, pa Romzi pa ostali da jim "porinejo" stare zaloge. Namreč glej realno, če nihče ne bi hotel starih letnikov bi morali iti v uničenje, ceno pa bi vsem nam prevalili na sveže pnevmatike tako da v vsakem slabem je nekaj dobrega za nekoga
wink-1.gif

Hvala za naziv, me veseli, da me tako ceniš.
wink-1.gif

Kupil 2,5 let staro Bridgestone BLIMzak LM (pojma nimam več) in mi jo je vulkanizer podturil. Ko sem si jo ogledal in opazil kaj imam v roki se je delal neumnega. Ampak nisem nič kompliciral, je pa res, da bi lahko zahteval kakšen popust, ma nima veze. Sem samo preprosto rekel, če zadeva ne bo držala v mokrem, jo dobiš nazaj in da mi tudi piskneš ne. No, po dveh sezonah sem jo znucal in tudi v mokrem ni bilo problema.

Srečno vožnjo in čim novejše gume ob nakupu želim.
zmaga.gif

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Vprašanje je bilo samo kdaj začne industrija ven šibat letne gume z novimi DOT-i. Vi pa ste prišli vse od tega da mi je avto svetinja, do tega da sem jaz in meni podobni bedaki ker kompliciramo zaradi DOT-a, do tega da mi je te gume težko kupiti, po drugi strani ste vmešali zakonodajo itd itd. Skratka zamislite se, preberite kaj sem sploh vprašal, da bo pa lažje razumeti pa bom še enkrat kopiral saj ne verjamem da vas večina zna iskati
smile-1.gif
=>

Alter pač.
grin1.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Ne, med tema dvema DOT-oma zame ni razlike. Tezava za mene je v tem da ko poklicem firmo kateri DOT je guma in mi povejo da je 2014, tocno pa jih vecina noce povedat. Torej med 0114 in 5014 je v teoriji lahko velika razlika. Zakaj? Ker ne vem kaj se je 1 leto vmes s to gumo dogajalo, kako je bila skladiscena, kaksnim razmeram je bila izpostavljena in podobno. Ce pa kupim mesec dni staro gumo za ENAK DENAR pa se izognem tem rizikom. Zakaj bi tvegal? Pa mislis da se kaj dost s tem ukvarjam? Sploh ne, ukvarjam se dost zdaj z vami tukaj gori, drugace pa ko se odlocim poklicem 3-4, kdor mi zagotovi dot pac tam kupim. Vsega 15 minut dela. Nevem zakaj delamo iz tega zgodbo? Vse kar sem hotel izvedet od vsevednega alterja je podatek kdaj se zacnejo novi dot-i ven šibat

Pa guma je guma kaj kompliciraš glede Dot-a. Z gumo se je v skladišču sigurno boljše ravnalo kot pa se bo z njo dogajalo po montaži na tvoj avto. A boš naredil eno posebno plast med gumo in cesto, vrtel čas nazaj da bo dot čim novejši. A menjaš gume vsak mesec ali dva. Se spšloh upaš na cesto, ne da bi se bal za gumo in avto.....

Drugače pa če počakaš in kupiš gume nekje maja bo sigurno imela dot 2015, ker bodo vulkanizerji prodali večino svoje zaloge takim kot si ti trenutno. (kupuješ letne gume, ko je še zimska sezona) Ampak maja bo spet problem, ker guma z dotom ne bo čist sveža in bo stara kakih 10 ali 15 tednov. Saj guma ni jogurt ali maslo ali mleko, da bi imela kratki rok trajanja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.586
9.813
113
40
MB
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
@Avtofun: a je zate dejansko razlika če imaš gume 5014 ali pa 0115?

smile-1.gif

ni da ti nočejo povedat, enostavno ne vejo, saj vulkanizerji nimajo več par sezon starih gum, ne jemlje se več taka zaloga, sploh ker ti nemore stat zaloga, rvcja pa 5 %

povprašaj malo, ziher poznaš kakega vulkanizerja
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Jaz vedno kupujem pri Lašiču v Brežicah (kot kaževse več ne bom rabil vozakat
wink-1.gif
).