Protikadilski zakon - dve leti kasneje

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

"Dokazano"

Well ti pa znaš s fancy besedami. Verjetno bo samo pri tem kar ostalo, kaj? Ali imaš pač točne podatke, koliko stanejo državo alkoholiki in koliko pljučni rak+KOPB. Nimaš pojma, koliko stane oskrba bivših (kaditi nehajo zato, ker ne zmorejo več povleči zrak vase skozi čik... prav ironično pravzaprav) kadilcev, ki počasi umirajo zaradi odpovedi pljuč in srca (KOPB). Pljučni rak je walk in the park proti temu... v povprečju pol leta in konec. To se pa vleče leta in leta.

Kar pa se tvojega pričakovanega padca mortalitete zaradi pasivnega kajenja tiče... kaj ti ni jasno? Ne more se napredek pokazati v dveh letih, če pa gre tu za počasno zastrupljanje in počasno razstrupljanje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zato ker je kajenje (trenutno še) družbeno sprejemljiva zasvojenost.

Odvajati ne moremo posameznikov, ampak celotno družbo. Od promocije zdravja in stigmatizacije kajenja dalje. Danes smo pač priča zadnjim vzdihljajem teh zasvojencev, ki mislijo, da je kajenje pravica in ne zgolj trenuten in zgodovinsko pogojen luksuz

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Zato ker je kajenje (trenutno še) družbeno sprejemljiva zasvojenost.

Odvajati ne moremo posameznikov, ampak celotno družbo. Od promocije zdravja in stigmatizacije kajenja dalje. Danes smo pač priča zadnjim vzdihljajem teh zasvojencev, ki mislijo, da je kajenje pravica in ne zgolj trenuten in zgodovinsko pogojen luksuz

Pustimo pa malenkosti, ko država z nami nabere nekaj mio EUR na leto, poleg tega se zaradi prejšnje smrti nas precej sprosti pokojninska blagajna.

Mislim, da bo tu spet prevladal kapitalizem.

Zakaj pa potem država prodaja cigarete?

Naj prepovedo prodajo, pa bo po vašem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Še ena klasična zmota (namerna ali ne) kadilcev...

Leta 1996 so stroški medicinske oskrbe in izgubljenih let (torej tistih, ki umrejo pred koncem delovne dobe) presegli dobičke od tobačnih trošarin (plus prihodke zaposlenih v slovenski tobačni industriji).

Raziskavo so naredili na IVZ pred malo več kot petimi leti.

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
No tale nova zadeva glede prepovedi kajenja v stanovanjih je bedarija in popolna neumost ki nikakor ne more biti sprejeta. Dejstvo.
Enaka bedarija kot prepoved gojenja marihuane. V lastnem stanovanju. Ali zapiranje in posiljevanje sorodnic. V lastnem stanovanju. Očitna neumnost. A priori. Brez sence dvoma.

Mešaš kriminalna dejanja z (zaenkrat) povsem legalnim kot je kajenje.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik Minister pravi:
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Doma in v avtu bom prižgal ko bom jaz hotel, ker je moje.
Ubogi otroci taksnih, ki razmisljajo kot ti, ogromno je otrok, ki v stanovanju pasivno kadijo s "pomocjo" nevestnih starsev.

tudi oni imajo pravico do cistega zraka in prav taksnim je ta predlog namenjen

Zraven tebe so canabis kadili ,da so se ti skisali možgani.
Na svojem balkonu bom kadil pa ,če se sosed na glavo postavi.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik Minister pravi:
Citat:
Vsak sosed lahko na svojem vrtu zakuri stare veje in papir. Sem upravičen do odškodnine? Se mi kadi skozi okno.

tudi kajenje na lastnem vrtu ne mislijo prepovedat, zaenkrat

Ne mislijo nič prepovedat.
To je bil predlog te smotane babnice.

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Kakšno nasilje? Kakšna manjšina?

Kaj bo, če se najde populistični pacient tipa Plemeniti, nabere dovolj somišljenikov in podpore v parlamentu, pridobi še mnenje zdravnikov, da zajci in mačke povzročajo alergije, še posebej pa škodujejo otrokom.
Bomo najprej prepovedali vse domače mačke?
V naslednjem koraku pa pobili še vse potepuške?

Potem pa bo treba najti novega krivca na katerega se bo projiciralo svojo slabo voljo in frustracije.
Najprej napadalne pse.
Potem pa kar vse po vrsti, da le znajo reči hov hov.

O tem nasilju govorim.
Ko ti v bistvu nihče nič noče, ti niti zares ne škodi, ti pa se ves slinast s steklenim pogledom in sovraštvom v srcu spravljaš nanj.

V bistvu sploh ni problem on, temveč ti sam.

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Še enkrat, očiščeno: Zakaj bi družba morala imeti bilokakšno toleranco do kajenja?

Zato ker nekateri pač uživajo v kajenju.
A je to res tako težko razumeti?
In če se slučajno zgodi, da ti prismrdi dim pod nos, je res nemogoče malce potrpeti?
Zato ker njemu pač ful paše tisti čik?

Ali pa si ti zgolj eden od tistih bullyjev, ki "v koloni ne boš nikogar spustil predse, ker imaš do tega pač pravico"?

Ampak zavedaj se, da kdor seje veter ponavadi žanje vihar.
In da boš prej ali slej ti v tisti koloni brez pravic, s svojimi željami vred prepuščen dobri volji ter razumevanju drugih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
O tem nasilju govorim.
Ko ti v bistvu nihče nič noče, ti niti zares ne škodi, ti pa se ves slinast s steklenim pogledom in sovraštvom v srcu spravljaš nanj.

V bistvu sploh ni problem on, temveč ti sam.
To "nasilje" nima veze s kajenjem.

Noben kadilcem noče preprečiti kajenja. Preprečiti hočejo le da drugim v glavo kadijo. Zaradi mene lahko kadiš hlape žveplene kisline. Samo da v mene nič ne gre.

Dal bi spet en primer, samo nima smisla, če nočeš dojeti.

-------------

(z "malo" spremembo)
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Še enkrat, očiščeno: Zakaj bi družba morala imeti bilokakšno toleranco do posilstev?

Zato ker nekateri pač uživajo v posiljevanju.

A je to res tako težko razumeti?
In če se slučajno zgodi, da ti prismrdi kapljica sperme pod nos/med noge, je res nemogoče malce potrpeti?
Zato ker njemu pač ful paše tisti fuk?

Ali pa si ti zgolj eden od tistih bullyjev, ki "v koloni ne boš nikogar spustil predse, ker imaš do tega pač pravico"?
(Huh?)

Ampak zavedaj se, da kdor seje veter ponavadi žanje vihar.
In da boš prej ali slej ti v tisti koloni brez pravic, s svojimi željami vred prepuščen dobri volji ter razumevanju drugih.
Ja pa kaj še...

Torej argument je, "nam kadilcem paše, vi ostali pa lepo potrtite, kaj si pa mislite" ?

No ja. Saj drugega ni, kajne?

Minister

Pripravnik
21. avg 2009
418
1
16
Na oblasti
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
On je pajac, jaz sem klovn, kaj si pa ti?
Kapčiš?
priden.gif

559250-%AEena.jpg

Kapis??
grims-1.gif

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Argument je da take kot si ti motijo kadilci, ne pa kajenje.

Skratka iz tele in podobnih debat je točno razvidno, kolk je pri nas liberalcev. Bore malo, skoraj nič.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Vse sranje smo požrli, kar v končni fazi res niso bile slabe poteze, ampak v mojo zasebnost pa ne bo nihče posegal.
A ti v tujo zasebnost pa bi?
Seveda, za tebe veljajo posebna pravil. Ker si poseben.

(Zakaj bi naj posebna pravila veljala, pa sem že vprašal. Zanimivo, enga odgovora ni bilo.)

Kadim pri sosedu? To, da se kadi k njemu (verjetno količine, ki te takoj zasvojijo ali povzročijo vsaj raka), naj se pa z mati naravo zmeni v katero smer bo pihal veter. Pa nehaj primerjati moje kajenje z gojenjem marihuane ali še večjo nebulozo kot je posiljevanje sorodnic. Je to pri vas stalna praksa in bi rad s tem kaj povedal?

Poseganje v zasebnost je tudi, ko sosed posluša svoje cigumigu ali pokerface ipd. pa sploh ni nujno da naglas. Dovolj da slišim. Mene nervira, to pa dokazano ni dobro za zdravje.
Bla bla. Torej "Moram imeti pravico do kajenja, ker tako rečem" ?

Kaj oni drugi o židih pa črncih, pa res ne vem.
(seveda vem, nima argumentov, zato poskuša zamutiti temo)

Še enkrat, očiščeno: Zakaj bi družba morala imeti bilokakšno toleranco do kajenja?

Zakaj bi družba morala imeti toleranco? Preprosto. Ker je legalno! Naj naredijo kajenje nelegalno potem pa obsojajte in pametujte.
Pretepi niso dovoljeni in se kaznujeno, marihuana (ki si jo brihtno primerjal s kajenjem) je nelegalna, zato je ne moreš imeti v stanovanju....kolikor pa vem je kajenje povsem legalno, tako da ne vem kdo je netoleranten, kadilci do nekadilcev ali obratno??

Ponavljam. Vsak normalen kadilec ne bo puhal nekadilcu v glavo in vsak normalen nekadilec ne bo nekomu, ki drži od njega cigaret stran nekaj metrov, skakal v glavo. Zdej koliko vas je po tej definiciji tukaj gor normalnih pa sami veste, jaz vidim, da vas prov veliko ni.

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Zaradi mene lahko kadiš hlape žveplene kisline. Samo da v mene nič ne gre.

Sem mislil da lahko ohraniva debato na ravni načel, argumentov. Pa očitno ne gre in sva prišla do osebnih zahtev.
Tudi prav, lahko tudi tako nadaljujeva.

Torej:
1.
Če bi za spoznanje bolj podrobno bral bi ugotovil da ne kadim.

2.
Torej je tvoja zahteva izpolnjena, od mene v tvojo glavo ne gre nič. Zdaj sem pa jaz na vrsti!
Mene pa motijo avtomobilski izpuhi in od tebe zahtevam naslednje: zaradi mene se vozi z avtom kolikor hočeš, samo da vame ne gre nič. Pa ne mi govorit o nujnosti prevozov z avtom! Kupi si bicikl, na daljše razdalje se vozi z vlakom, preostanek pa prehodi peš.

Ko mi zagotoviš to, se lahko pogovarjava naprej. Kul?

3.
Predlagam ti, da se kar sprijazniš. Vedno bo šlo kaj takega vate kar ti ne bo všeč.
Ti pač ni pomoči, do smrti te bo kdo kje kdaj teroriziral tako kot te zdajle po naključju kadilci.
Vic je namreč v tem, da si problem v bistvu ti, ne pa kadilci, ljubitelji mačk in ne vem kdo še vse.
Problem je predvsem tvoja nestrpnost, netoleranca in nasilno uveljavljanje čisto vseh tvojih pravic.
Ampak kot rečeno, za vsako rit palica raste. Nč bat, tudi za tvojo...

Nazadnje urejeno:

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18

Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Argument je da take kot si ti motijo kadilci, ne pa kajenje.

Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Ponavljam. Vsak normalen kadilec ne bo puhal nekadilcu v glavo in vsak normalen nekadilec ne bo nekomu, ki drži od njega cigaret stran nekaj metrov, skakal v glavo. Zdej koliko vas je po tej definiciji tukaj gor normalnih pa sami veste, jaz vidim, da vas prov veliko ni.

Ta dva stavka lepo povzemata bistvo debate.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo je prebirati to debato.

Kronski argument je dejstvo, da kajenje ni prepovedano. A je tako težko razumeti, da se ne da prohibicije uvesti kar čez noč. Vzklil bo črni trg, ljudje bodo dobili še večji elan v smislu "borimo se za pravice posameznika" in, kot alkoholna prohibicija z začetka 20. stoletja, bi tudi ta ideja propadla.

Dejstva, ki jih ne more NIHČE zanikati so:

1. Kajenje je zdravju škodljivo.
2. Pasivno kajenje je zdravju škodljivo.
3. Oboje iz državne blagajne odnaša več denarja kot ga prinaša s trošarinami.

Ergo, potrebno je delati na tem, da se skozi leta in desetletja ta razvada minimalizira in marginalizira in v končni fazi kriminalizira. Za to so potrebni majhni koraki, ki jih nekateri napačno razumejo kot slabost in omahljivost. Daleč od tega. To je lep način, da se mlajše generacije vzgaja v zavedanju zdravega življenja in škodljivosti tobaka. Obenem pa tudi sedanjim zasvojencem daje vedeti, da je njihova razvada močno škodljiva in da če ne bodo oni storili kaj zato, se bodo slejkotprej znašli na robu deviantnega vedenja.

Pa nehajte že enkrat metati naprej izpušne pline in nezdravo prehrano. Kot mali otroci. "Mami, mami... zakaj pa jaz ne morem dobiti igrače, če jo ima pa sosed. " Dajte malo odrasti no...
stupid-1.gif

TO JE DEBATA O KAJENJU. Nihče ne zanika škodljivosti motorjev z notranjim izgorevanjem in prekomerne telesne teže. Ampak to je povsem druga zgodba, ki se je lotevamo na povsem drugačne načine.

Nekateri bi to debato zelo radi spustili na osebni nivo. Prikazali nasprotnike kajenja kot nestrpne. A je tako težko razumeti, da se gre tu za veliko več, kot za osebne zamere do, domnevno bolj ql, kadilcev.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Dejstva, ki jih ne more NIHČE zanikati so:

1. Kajenje je zdravju škodljivo.
2. Pasivno kajenje je zdravju škodljivo.
3. Oboje iz državne blagajne odnaša več denarja kot ga prinaša s trošarinami.

Bo že držalo. Mene samo zanima zakaj takšne vrste prohibicija. Sosed dejansko vdihne toliko škodljive količine nikotina in ostalih plinov, da zasenčijo vse ostale nesnage v zraku. Mislim da ne. Tudi približno ne.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Prikazali nasprotnike kajenja kot nestrpne. A je tako težko razumeti, da se gre tu za veliko več, kot za osebne zamere do, domnevno bolj ql, kadilcev.

Mogoče pri tebi. Pri večini pač ne.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Jaz osebno nikjer ne trdim, da kajenje ni škodljivo ali karkoli podobnega. Vem da je sranje in z veseljem bi bil v grupi nekadilcev ampak trenutno na tem področju še nimam tako močne volje, da bi prenehal kaditi, se pa nagibam k temu. Ampak nobenega ne obsojam. Se ne kurčim nad nekadilce, ne zganjam "nestrpnosti" kot mnogo nekadilcev tukaj gor. Iz tega vidika težko razumem, zakaj smo za (pre)nekatere tukaj gor po defaultu golazen za istrebit in podobne fore?
bonk.gif

Mal se umirite, tako nekadilci kot tudi kadilci, pa bo za vse lepše in ta tema bi imela samo ene 3 strani
cheer.gif

(ne vem pa zakaj bi bili kadilci bolj kul
confused-1.gif
)