Protikadilski zakon - dve leti kasneje

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Pa nehajte že enkrat metati naprej izpušne pline in nezdravo prehrano. Kot mali otroci. "Mami, mami... zakaj pa jaz ne morem dobiti igrače, če jo ima pa sosed. " Dajte malo odrasti no...

Problem je v tem, da mi igračko imamo (oz. smo jo imeli) pa nam jo jemljete. Na podlagi argumentov - ki to niso. In ko se prepoveduje neko razvado, je logično da se s prstom kaže na vse ostalo, kar se ne kriminalizira. Maš zanimiv avatar... kako boš reagiral, ko boš na tapeti? Kar zna bit zelo kmalu....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kot sem napisal, protikadilskih zakonov ne moreš jemati vsakega zase. Verjamem, da vzeta ven iz konteksta, tale ideja o prepovedi kajenja na zasebnih balkonih večstanovanjskih stavb, izgleda malce prismuknjeno.

Vse skupaj pa lepo pade v kontekst ideje o zmanjševanju in končni ukinitvi uporabe tobačnih izdelkov. Pač še en žebelj v krsto tobačne industrije, ki daje kadilcem še dodatno vedeti, da je njihova razvada moteča za družbo in da so dnevi njene svobodne uporabe kjerkoli šteti.

Pa sej to vemo. Se z določeno mero prohibicije strinjamo. Smo osveščeni, da smrdimo in škodimo, če ne drugemu, sebi definitivno. Smo uvidevni, ali pa moramo biti uvidevni do te mere, da nekadilci ali kadilci zaradi nas pasivno ne uživajo cigaret.

Samo z butastimi idejami pa žal v vsaki stvari požanješ neodobravanje. In ta zadnji predlog je z ne samo enega vidika kretenski in posega v moje pravice več kot jaz posegam v sosedove.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nihče ne pravi, da so/ste kadilci kakorkoli manjvreden člen družbe. Je pa vaša razvada moteč element v stremenju k promociji zdravja in izboljševanju kvalitete življenja in je kot taka na dolgi rok obsojena na izločitev iz družbeno sprejemljivega obnašanja.

Praviš, da bi z veseljem prenehal kaditi. Well... takšni in podobni zakoni ti bodo to le še olajšali s psihičnega stališča.

Ponovno - TU SE NE GRE ZA NESTRPNOST, kot bi nekateri radi zadevo prikazali. Le za promocijo zdravja.

Kadilci bolj ql? Pa kje živiš, na Antarktiki?? To je vendar glavni moto marketinga tobačne industrije. Promocija slike popularnega kadilca med mlajšo generacija. V Evropi so jim sicer močno stopili na prste, ampak kakor pomoliš glavo kam v nerazviti svet, točno vidiš, kako je izgledalo tudi pri nas še nekaj desetletij nazaj.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kateri od mojih treh argumentov ne zdrži tvoje presoje?

Kaj je z avatarjem?
confused-1.gif
Misliš adrenalinski športi in zdravstveno zavarovanje? Načeloma se strinjam z višjo premijo, čeprav tudi predobro vem, da so stroški s temi poškodbami peanuts v primerjavi s kajenjem in/ali prekomerno telesno težo.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Nobeden, ker jih vlečeš iz konteksta.
Obstaja cel kup škodljivih razvad. Kriminalizira se zgolj eno.

Debata o zdravstvenih stroških se lahko zelo enostavno zaključi - privatno zdravstvo in privatne zavarovalnice & 20% ddv na tobačne izdelke ter konc trošarin. Pa se pejmo.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ponovno - TU SE NE GRE ZA NESTRPNOST, kot bi nekateri radi zadevo prikazali. Le za promocijo zdravja.

Za promocijo zdravja? Ali kdaj spiješ pivo? 2? 3? Se je že zgodilo, da te je videl kakšn otrok? Madona je to promocija zdravja!
10.gif

Če je kej bl gadno od kadilca, je pijan človek zraven vrtcev, šol...Naj rajš to prepovejo. Taki so veliko bolj nevarni. Pa ne mislim razlagat v čem.

To, da pa se ne bo smelo kaditi v svojem lastnem stanovanju oziroma na balkonu, je pa ena izmed 1000 butastih idej naše fu.knjene države. Kdo se je to spomnu? Nekdo k travo kadi?? Tko k Kebrov zakon - katerega napiše največji ozdravljen alkoholik...

Dejstvo je, da vsak normalen človek, ki je kadilec spoštuje nekadilca. Se prilagodiš in je stvar rešena. Da pa na domačem balkonu ne smem enga prismodit je pa
stupid-1.gif
eeee, pa smo spet tm....bogati-revni. Za kozlat.

Kadilci pač tvegajo zdravje na svoj način, nekadilci na svoj. Če bo hudo športni nekadilec padu iz stene, si zlomu hrbtenico, prostal na vožičku....kdo bo plačal? Davkoplačevalci, država in zavarovlanica. A to je pa fer???

eee, zdej se pa lahk name spravte, sm glih prou besna
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Zanimivo, kako hitro preideš od priložnostnega pitja do alkoholika pred vrtcem. Zmanjkuje argumentov in posplošuješ?

Kot prvo, kadilci ne tvegajo svojega zdravja, ampak ga uničujejo. Pa to še ni tak problem, če ne bi preko pasivnega kajenja uničevali tudi zdravja drugih.

Kar pa se stroškov zdravljenja tiče... a lahko predstaviš primerjavo stroškov zdravljenja in rehabilitacije paraplegikov/tetraplegikov po športnih poškodbah pri nas in primerjavo stroškov zdravljenja zapletov kajenja? Kot že nekdo prej, spet na pamet govorite o stvareh, o katerih nimate popolnoma nobenega znanja... samo nekako se vam zdi, da bi lahko bile pravilne.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
In ti imaš seveda eksaktne podatke, kakšno nepopravljivo škodo zaradi pasivnega kajenja povzroča sosedom en "balkonski" kadilec?

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Popolnoma nič ti na pamet ne govorim. Sama izhajam iz družine kjer so mi taki podatki še kako hudo znani.

Sploh kar se tiče "ekstremnih športnikov".

Imaš dokaz, da je kdo umru od pasivnega kajenja? Ga poznaš? Imena prosim? Tok o dejstvih!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nimam, samo smešno je, kako vsi tu govorijo, kot da jih imajo v zvezi z alkoholom in ekstremnimi športi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pojdi na Golnik ali na kakšen drug oddelek za pljučne bolezni in malo povprašaj, koliko stanejo zdravila, kisik, operacije... Rehabilitacija "ekstremnih športnikov" je komaj omembe vredna proti škodi, ki jo dela tobak.

Kar pa se smrti zaradi pasivnega kajenja tiče... kot sem že napisal, je zelo težko s prstom pokazati na enega samega krivca. Statistične raziskave potrjujejo, da povezava obstaja, vsakemu pa je jasno, da je v izdihanem cigaretnem dimu prav toliko škodljivih snovi kot v vdihanem.

I

Izbrisan uporabnik #488

Dejstvo je da čiki ostudno smrdijo in so nevarni. Ne vidim težav, da se takšen smrad primerno ne omeji.

Privatna lastnina pa seveda ima tudi omejitev, ki je v vseh modernih zakonodajah in se te omejitve imenujejo IMISIJE.

Negativni vpliv ene nepremičnine na drugo...

Hrup, smrad itd. Čiki so zagotovo smrad.

Drugo pa je kako to primerno urediti, predlog je predivji.

Prej je bila katastrofa, ko si šel na kosilo, ga drago plačal, potem pa ti je nekdo posmradil pod nosom.
Čiki niso hrana, če pa komu so, je narkoman.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
In ti imaš seveda eksaktne podatke, kakšno nepopravljivo škodo zaradi pasivnega kajenja povzroča sosedom en "balkonski" kadilec?

Ni zdaj čik problem, ampak SMRAD. Pa ti bom jaz dal na balkon moje smeti ali fekalije in ventilator usmeril v tvoje stanovanje, boš videl kao prijetno je.

Že itak vse smrdi in nekatere zadeve ne moremo kar tako ukiniti (vozila itd.), ker jih nujno rabimo za življenje, če pa nekdo smradi iz hobija, ker uživa mamila, pa ga je potrebno nekako omejiti, kaznovati.