Preverjeno: na elektriko!

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.561
1.152
113
Ali ste se člani foruma kaj pofočkali v prispevku? Meni se je prispevek zdel zanimiv.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.590
10.810
113
Ma ja, kr neki je bilo skupaj spacano, češ vozimo se zastonj. Se pa strinjam da je potrebno infrastrukturo razdelat pa avte pocenit na pol vsaj.. potem pa se bo kaj premaknilo v tej smeri.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Ma ja, kr neki je bilo skupaj spacano, češ vozimo se zastonj. Se pa strinjam da je potrebno infrastrukturo razdelat pa avte pocenit na pol vsaj.. potem pa se bo kaj premaknilo v tej smeri.

In precej podaljšat povprečni doseg. Težko se je peljat na kak road trip, če je treba vmes recimo 10x na polno filat, za enkrat ali dvakrat na leto pa se tudi ne splača imeti drugega avtomobila s klasičnim pogonom.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Cene, na srečo, konstantno padajo, tako da premikamo se v pravo smer - vodelov na trgu je tudi vedno več.

Infrastruktura pa konkretno zaostaja. Verjetno je tod tudi posledica, na skoraj noben uvoznik ne pripelje električnega vozila v Slovenijo. Kje je Zoe? Kje je i3?

edup

Pripravnik
9. avg 2013
115
0
16
To je reklama za električne avte, da bi reševali TEŠ in bi upravičili investicijo. Začel je Omrezel z nerealnimi izjavami o Tesli in BMW, kot drugo vozilo v gospodinjstvu. Mnenje si lahko ustvari vsak sam.

http://www.zurnal24.si/data/daily/1/923.pdf

Prispevek pa je narejen samo smeri prednosti in nobene slabosti, kar pri električnih avtih sigurno ne drži. Dobro je poznati obe strani.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

In precej podaljšat povprečni doseg. Težko se je peljat na kak road trip, če je treba vmes recimo 10x na polno filat, za enkrat ali dvakrat na leto pa se tudi ne splača imeti drugega avtomobila s klasičnim pogonom.

Se strinjam. Rešitev je avto s podaljševalnikom dosega (Ampera, i3, PiP, nekaj Fordov, pa verjetno še kakšen, ki sem ga spustil) in koncept postavljanja SuperCharger postaj, kjer polnilna mesta postavlja proizvajalec EV-jev, ker je njemu postavitev čim boljše mreže najboljša motivacija.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.590
10.810
113
jah, dejstvo je, da nek časbo še vedno smiselno imeti poleg povsem električnega še fosilnega
smile-1.gif
druge ne bo. Ali pa vsaj v "familiji" en tak avto za enodvisnost od elektrike. To so pač ta vmesna obdobja.

Dejstvo je, da si jaz ne znam predstavljat, da nekam greš, kjer ni polnilnice potem pa fehtaš če lahko podaljšek prklopiš, in to vedno in vsepovsod, ko najvčeji klošar, Presneto. Kto da bi za 5l nafte povsod fehtal. Ta koncept mi ne gre iz glave. Tako da polnilnice , hitro tankanje, povsod, potem pa ja.

Mi je pa bil všeč zadnji stavek, kjer se novinar se mi zdi, vpraša, zakaj še mi ne izdelujemo avtomobilov, če delamo že vse. Povsem na mestu, kljub raznim pomislekom.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik edup pravi:
To je reklama za električne avte, da bi reševali TEŠ in bi upravičili investicijo. Začel je Omrezel z nerealnimi izjavami o Tesli in BMW, kot drugo vozilo v gospodinjstvu. Mnenje si lahko ustvari vsak sam.

http://www.zurnal24.si/data/daily/1/923.pdf

Prispevek pa je narejen samo smeri prednosti in nobene slabosti, kar pri električnih avtih sigurno ne drži. Dobro je poznati obe strani.

Jp, ko sem videl naslovnico, sem bil prijetno presenečen. Ko pa sem prišel do TEŠa, sem se pa zgrozil. Kam tonemo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Slick pravi:

Za to obstajajo rešitve kot. npr. javni prevoz (vožnja z vlakom je lahko prav zanimiva) ali izposoja avtomobila (od prijatelja/sorodnika ali od podjetja). Nenazadnje pa tudi nakup avtomobila za kakšnega tisočaka in njegova prodaja po končanem cestnem potepanju ne zveni kot znanstvena fantastika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.590
10.810
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Nenazadnje pa tudi nakup avtomobila za kakšnega tisočaka in njegova prodaja po končanem cestnem potepanju ne zveni kot znanstvena fantastika.

tole je sploh zmaga, ja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.972
6.991
113
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Se strinjam. Rešitev je avto s podaljševalnikom dosega (Ampera, i3, PiP, nekaj Fordov, pa verjetno še kakšen, ki sem ga spustil) in koncept postavljanja SuperCharger postaj, kjer polnilna mesta postavlja proizvajalec EV-jev, ker je njemu postavitev čim boljše mreže najboljša motivacija.

Kolikokrat na leto pa gre povprečen slovenec na road trip? Dvomim, da je to v interesu EV proizvajalcev.

Cena, cena in samo cena...to je problem. Če bi EV avto prišel 10k, hkrati pa bil primerljiv s bencinarjem enake cene, vprašanja sploh ne bi bilo. Dvomim, da se tega ne da nardit, pomoje ni interesa.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Slick pravi:

Za to obstajajo rešitve kot. npr. javni prevoz (vožnja z vlakom je lahko prav zanimiva) ali izposoja avtomobila (od prijatelja/sorodnika ali od podjetja). Nenazadnje pa tudi nakup avtomobila za kakšnega tisočaka in njegova prodaja po končanem cestnem potepanju ne zveni kot znanstvena fantastika.

Rad bi te videl, ko si boš za štiričlansko družino za vsak dopust izposojal avto od nekoga ali kupoval kako staro kripo, še raje pa da boš šel npr. nekam v Istro ali Dalmacijo (povprečne slovenske počitnice, da ne govorimo o kakih daljših furah) z vso kramo z vlakom ali avtobusom. Vsakemu svoje, ampak zame kaj takega trenutno niti približno ne pride v poštev.

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Izposoja ne pride za vsakogar v poštev, Ni nam vsem avto nekaj za prevoz od točke A do točke B! Eni radi dodoma neko dodatno noto avtomobilu po svojem okusu ali pa avtoakustika.... ! To je meni osebno totalna bedarija. Nekomu drugemo pa odlična opcija (vsakemu svoje).
Se strinjam, da je cena še največji problem. Ne more biti cena za nekega Pola EV okoli 30k € ! Ali pa cena baterij.... 1kWh pod 100€ bi postalo interesantno in bi morda več ljudi se odločilo za samogradnjo (jaz osebno bi), ne pa, da te 80kWh pack baterij pride +20k€ !

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Rad bi te videl, ko si boš za štiričlansko družino za vsak dopust izposojal avto od nekoga ali kupoval kako staro kripo, še raje pa da boš šel npr. nekam v Istro ali Dalmacijo (povprečne slovenske počitnice, da ne govorimo o kakih daljših furah) z vso kramo z vlakom ali avtobusom. Vsakemu svoje, ampak zame kaj takega trenutno niti približno ne pride v poštev.
V Istro in Dalmacijo hodite predvsem zaradi tega, ker je v dosegu avtomobila. Če bi imeli avtomobil na elektriko bi šli kam bliže (npr. Izola, Bohinj...) ali pa kam dlje z ladjo ali letalom. Če v Istri ali Dalmaciji nimaš svojega vikenda ali ga najemaš od prijatelja/sorodnika potem so počitnice suma sumarum enako drage/poceni v Portorožu kot Puli ali Neumu ali Krfu ali Djerbi ali...

PS- že danes obstajajo prevozniške firme, katere te odpeljejo na letališče ali pristanišče in te pridejo čakat ob dogovorjenem dnevu in uri. Prevoz do Dunaja ali Benetke pride zgolj nekaj deset €, Vsekakor manj kot vožnja z avtomobilom in parking na letališču za teden ali več.

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Yagi pravi:
Izposoja ne pride za vsakogar v poštev, Ni nam vsem avto nekaj za prevoz od točke A do točke B! Eni radi dodoma neko dodatno noto avtomobilu po svojem okusu ali pa avtoakustika.... ! To je meni osebno totalna bedarija. Nekomu drugemo pa odlična opcija (vsakemu svoje).
Se strinjam, da je cena še največji problem. Ne more biti cena za nekega Pola EV okoli 30k € ! Ali pa cena baterij.... 1kWh pod 100€ bi postalo interesantno in bi morda več ljudi se odločilo za samogradnjo (jaz osebno bi), ne pa, da te 80kWh pack baterij pride +20k€ !
Tudi danes se nekateri vozijo s starodobniki ali avtomibli na repično olje ali takšnimi in drugačnimi modifikacijami osnovnih modelov ali... Taki boste pač še naprej uporabljali avtomobil na nafto in si ga uredili po svojih željah. Nikakor pa to ni nek argument za zavračanje avtomobilov na elektriko. Mogoče zgolj zaradi sindroma lisice in kislega grozdja.

PS- kot si danes lahko električni avtomobil privoščijo le redki, tako si bodo tudi avtomobil na nafto v prihodnosti lahko privoščili le redki.

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Da se razumeva. Jaz nikakor ne zavračam EV ampak sem med bolj zagretimi. Si tudi lastim prevozno sredstvo na elektriko (koliko od tu aktivnih zagovornikov, si ga?). Takoj bi ga (EV) imel, magari naredil, če bi lahko finančno zadevo izpeljal in pa, kar je zelo pomembno, da bi zadovoljil moje potrebe in želje, ki jih imam do vozila !

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Dejstvo je, da si jaz ne znam predstavljat, da nekam greš, kjer ni polnilnice potem pa fehtaš če lahko podaljšek prklopiš, in to vedno in vsepovsod, ko najvčeji klošar, Presneto. Kto da bi za 5l nafte povsod fehtal. Ta koncept mi ne gre iz glave. Tako da polnilnice , hitro tankanje, povsod, potem pa ja.

Končno se lahko enkrat 100% strinjam s tabo!
aplauz.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Cena, cena in samo cena...to je problem. Če bi EV avto prišel 10k, hkrati pa bil primerljiv s bencinarjem enake cene, vprašanja sploh ne bi bilo. Dvomim, da se tega ne da nardit, pomoje ni interesa.
Predpogoj za nizko ceno so zelo (ZELO) velike serije. Dokler tega ni, je treba nizko ceno nekako "servisirati".
Domet vozil bi lahko bil čisto sprejemljiv, če bi ostajalo nekaj standardnih paketov baterij (ali samo en paket in jih ima avto po potrebi več), ki jih na "črpalki" za polne menja robot. Ali pa polnjeje med vožnjo... Načeloma so tehnične rešitve danes že možne in take, da bi lahko ob ustrezni infrastrukturi odpeljal 1000 km brez postankov daljših od kake minute. Vendar pa je tudi za tako infrastrukturo potrebna velika množičnost.
Ko so se pojavila vozila na bencin, so ga kupovali v lekarnah, konji pa so se lahko pasli ob vsakem cestnem robu. Za preboj so lahko potrebna desetletja, lahko pa tudi do njega tudi nikoli ne pride, ker bi postal kak drug način hranjenja energije bolj uporaben.