Komot ga imaš v tej kleti. Zdaj bodo itak hladnejši dnevi že. Jaz ga imam v isti kleti skoz.stardec
Hvala. To kontroliram že sedaj ali ko odvreje. Moram pa še malo navodila prebrati.
Kar se tiče kleti. Sedaj ga imam v bolj topli cca 15-18 stopinj.
Ko bom pretakal ga bom pa prestavil v bolj hladno ,trenutno cca 10 stopinj.
Ali bom moral s pretokom pohiteti da ga sprestavim na hladno ,ali ga lahko imam na teh 15 stopinjah še tisti teden do pretoka ?
Jaz bi ti res svetoval, da že zdaj, ko še vre, s tistim reagentom izmeriš kisline. Pa vsak dan meri, če ti oeksli lepo padajo. Ker pazi, ko bo prenehalo vretje in ti oeksli ne bodo več padali, pol se ob idealnih pogojih lahko prične proces biološkega razkisa. Marsikdo misli, da mošt še skoz vre, ker veha še skoz skače, v resnici pa se lahko že dogaja biološki razkis. Lahko se ti celo preveč razkisa, če ne boš pazil, pa bo pol vino zanič, trpko, vodeno... Če so pogoji pravi, se razkis ponavadi začne dogajat kakšne tri dni po končanem vretju in začne veha spet skakat, kot prej pri vretju.