Saj pravim, teb se je vretje definitivno ustavilo. Ne vre ti več. Če si zdaj ponovno s kvasovkam zalaufal ok, ampak če se ti je mošt že tako spucal, malenkostno premešaj droži, da se bodo imele kvasovke kam oprijet. Pa nekaj toplih plastenk vrzi v cisterno, da boš na vrh temperaturo dvignil.Ob prešanju je bilo 8-9 stopinj ,sedaj je pa že štiri dni na 18-19.. Da ne grem čisto znova. Meni v kadi vsaj po moje ni nič vrelo ? ( Prenizka temperatura ??) Ampak to smo nekako že predebatirali. Sedaj smo v cisterni pa spet ni vretja ? No danessem dodal kvasovke. Cca 45g na 130-140litrov.
Mošt še sploh kaln ni bil..Že iz preše je tekel tak kar bister..mercedes , a je še kaj sladek, ko si ga probal? Si rekel, da je malo po šampanjcu. Potem je že vrelo.
Izmeri in odčitaj Oe ali Babo skalo.
Temperatura v kleti je ok.Koliko pogosto pa mora dvigniti "burkniti".. Ker to je bolj poredko.
Vrejejo pa sedaj obe cisterni..
Temperatura v kleti cca 18 stopinj je primerna ali kaj spremenim ?
Si imel prepolno cisterno, na polno je vrelo in ti je vrglo pokrov dol. Šola za drugič. Glede na eksle bo očitno kmalu nehalo vreti. Če hočeš vretje zaključiti, pač dodaš tekoče žveplo in vse akcije in reakcije se ustavijo.Pozdrav vsem..
Sem imel danes zjutraj malo presenečenja v kleti.. Mi je snelo pokrov. Notri je veliko pene.
Sem zrihtal nazaj,povil in vreje naprej.
stardec , hvala za info. Merim cisterno ima cca 22 stopinj. Če je potrebno hladiti , potem moram odpreti pokrov ??
Takole bolj na grobo sem že med 25-30 eksli. Imel bi pa neko normalno vino. Tako da se da piti. Če bi želel prej zaključiti vrenje ,kako pa to naredim ?
Pokrov ti je snelo, ker imaš premajhno veho glede na inteziteto vrenja. Pa streč folijo povij še malo nižje dol od roba cisterne, da bo več folije držalo. Najbrž si tud preveč kvasovk naštimal in ti preveč vre.Pozdrav vsem..
Sem imel danes zjutraj malo presenečenja v kleti.. Mi je snelo pokrov. Notri je veliko pene.
Sem zrihtal nazaj,povil in vreje naprej.
stardec , hvala za info. Merim cisterno ima cca 22 stopinj. Če je potrebno hladiti , potem moram odpreti pokrov ??
Takole bolj na grobo sem že med 25-30 eksli. Imel bi pa neko normalno vino. Tako da se da piti. Če bi želel prej zaključiti vrenje ,kako pa to naredim ?
S tem žveplanjem, po končanem vretju, je pa spet tako;Je pa tekoče žveplo pravo tisto , ki piše gor mislim da žveplasta kislina ??h2so4 . Če se bo sedaj ustavilo samo od sebe ,čez koliko časa pretočim in koliko žvepla cca na 130 litrov ?
Ta komplet reagentov je čist vredu, če nisi prepicajzlast.. Noter imaš eno flašo reagenta za preverjanjne žvepla in eno za preverjanje kisline.stardec
Sem predvideval da sem imel premalo povitio,tako da sem sedaj malo bolj povil..
Za prvič naj sam odvre kot mora.
Zaenkrat ima čisto lep vonj, sicer se voha malo plin ,a nič kar bi motilo.
Po kolikem času ko odvre ga pretočim ? Je pa tekoče žveplo pravo tisto , ki piše gor mislim da žveplasta kislina ??h2so4 . Če se bo sedaj ustavilo samo od sebe ,čez koliko časa pretočim in koliko žvepla cca na 130 litrov ?
A s temu kompletom si lahko kaj pomagam ??
Komplet za analizo vina ENO-VIN | Kompleti za analizo, masti in kiti, čistila za sode | Vse kategorije | Agrocom d.o.o. - Vse za kmetijstvo, vrt in dom na enem mestu
Smo trgovsko podjetje Agrocom d.o.o. s široko paleto izdelkov za kmetijstvo, vrt, obrt in dom, tako na drobno kot na debelo.agrocom.si
lp