No, no - danes se dela vse v “isti” posodi (cisterni). Prvo alkoholno vrenje (dekl, guma, veha), “hladnejše” okolje, da ne vre predivje.
Nato pretok in “čiščenje” - tropine beg, umiritev, da se še vse ostalo vsede - pretok.
Nato “dekl” dol (v bistvu gumo beg) in cevko not, zračna pumpa (recimo akvarijska), da dela “mehurčke”, na “topleje” (25+ ali vsaj 20+) in čakat, ker kot si sam povedal, traja “kisanje” precej dlje.
Ko pokurijo ves alkohol lahko spet pretok in “zaprtje”. Če bo zrak zraven se bo naredila “goba”.
Če prav vidim, ti tole tenstaš že od ponedelka. To ti je najbrž že precej oksidiralo. Ampak kar je je. Upaj, da ne boš imel preveč hlapnih kislin na koncu oziroma cika. Ne vem o kakšnem klobuku ti to govoriš. A je to klobuk al je pena? Če je pena, pol pomen da ti tole že vre.
To, da čakaš, da trop, ali mošt, začne sam od sebe vret, je precej tvegana zadeva. Ker ne veš v kaj vre, oziroma ne veš katere kvasovke so zmagale/prevladale.Da to “onboardam” - brajdovec se dela, in to prvič “sam”. Oksidacija je za to leto “nepomembna”.
Upam, da bi drugo leto vprašal ozr. šel skozi povzetek preden bo obrano. Mu zna potem biti marsikaj lažje.
Kisline lahko uravnava tud po končanem vretju. Čeprav ni neumno, da začneš kisline, če je to potrebno, zniževat že v moštu, da dobiš želeni PH (nad 3,2) pol pa lahko celo steče naravni biološki razkis, seveda pri pravi temperaturi, ki mora bit nad 18° C.Aja - pa tri dni ga že pošiljamo po kvasovke, ker nihče ne ve “kaj ima dejansko” na vrhu. In če bi mu že vrelo bi to moral opaziti. Tudi če mu je zavrelo in zelo na rahlo vre, ne bo škode če bo dodal dodatne kvasovke.
Do merjenja in uravnajvanja kislin in tudi žvepla še nismo prišli. Za kisline itak dvomim, da imajo smisla - je ipak brajdovec.
To se je meni lani prvic naredilo. In letos kot kaze spet. Pa nisem bistveno drugace delal kot pretekla leta. Da vidim ce ga bom s kisom in pretakanjem resil.Nekaj pišete, da imate nekakšno belo mreno na površju na gladini. To pomeni da se vam vino kvari. To je kan. Cikovna. Bolezen.
Tud, če se vam ta mrena pojavi na kisu, to pomeni, da je kis pokvarjen, oziroma se je začel kvarit. Na kisu se lahko pojavi samo klobuk. Pol je zdrav.
Čer se ti je naredil kan, oziroma bela mrena, to pomeni, da si imel drozgo predolgo nezaščiteno na zraku, da je začelo cikat, al pa si cik prnesu že iz vinograda z bolnim grozdjem.To se je meni lani prvic naredilo. In letos kot kaze spet. Pa nisem bistveno drugace delal kot pretekla leta. Da vidim ce ga bom s kisom in pretakanjem resil.
Edina stvar ki je bila lani na novo, je bila "grebla" za.mesanje tropin. Ampak kako bi tista nova kovinska stvar na lesen tocaju skodila ne vem. Prej sem imel "sposojeno" motiko, ki desetletja mesa gosco za snopc.
Aja - pa tri dni ga že pošiljamo po kvasovke, ker nihče ne ve “kaj ima dejansko” na vrhu. In če bi mu že vrelo bi to moral opaziti. Tudi če mu je zavrelo in zelo na rahlo vre, ne bo škode če bo dodal dodatne kvasovke.
Do merjenja in uravnajvanja kislin in tudi žvepla še nismo prišli. Za kisline itak dvomim, da imajo smisla - je ipak brajdovec.
Če mošt ni nič kalen, pol ti ne vre.Kako lahko vre , če ni nič ,ampak nič burkalo ?? Dejansko brez mehurčka v vehi. Tudi na slikah mislim da se vidi ,da je cisterna lepo zaprta . Dejansko so dve cisterni ,in v obeh je vse enako. Isti mošt , nova gumica ,nova veha...( gumice po velikosti cisterne , sem komaj dobil gor)
Sladkor bom še izmeril ,sem imel refraktometer zunaj ,pa bom počakal da se malo ogreje. Takrat ko sem meril je bilo okrog 16 brix . To je na mojem merilcu srednja skala.
Je pa mošt ko sem ga odtočil za pripravo nastavka kar na pipi , tak lep , čist.Nič kalen. Če bi bilo vino takšno bi ploskal..